czp01 25.11.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Dziękuję za częściowe posprzątanie a użytkownikom za wytonowanie Zmieniłem spalanie "grupowe" na tryb dwustanowy i za ostatnią dobę spalanie kształtowało mi się w granicy 11,5 kg a więc oszczędniej. Należy jednak wziąć pod uwagę, że na dworze jest cieplej ( chyba) a wielkość spalania obliczyłem na podstawie wskazań licznika podajnika bruliego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 25.11.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 1. Przepraszam czy jest administrator na tym forum?2. Czy, aby na pewno temat wątku to: "Bieżące zużycie ekogroszku"- przejrzałem kilka ostatnich stron i o zużyciu ekogroszku zbyt dużo nie wyczytałem ( nie chcę być czepialski, ale zgodnie z tematem chciałem porównać swoje spalanie i nie mam z czym)? moje obecne spalanie ekogroszku:1. Około 50 kg na 4 dni przy włączonym termostacie pokojowym (na kotle 55stopni z histerezą 5 stopni, na kaloryfery około 42-44 stopnie, zawór trójdrożny, CWU 50 stopni z histerezą 5 stopni, grzanie w godz. 04:00-09:00 i 17:00-23:00, temp w domu 21,5-22,5 st.) dom 150 m2 nie licząc garażu i kotłowni bo tego nie grzeję, w domu 15 kaloryferów.2. Około 50 kg na 3 dni, przy wyłączonym termostacie pokojowym( czyli cały czas zasilane są kaloryfery) parametry jak wyżej tyle, że temp w domu jest wyższa i co najmniej 22,5 stopnia.Moje ustawienia to: podawanie 17s, przerwa w pod. 75 s, moc nadmuchu 25%, przesłona na wentylatorze odsłonięta około 1,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 U mnie sprawdza się opcja z termostatem pokojowym. Z tym, że mam ustawioną pracę cykliczną pompy ( aktualnie 1 pracy min co 30 min postoju) co zapobiega nadmiernemu wychłodzeniu instalacji i zawsze trochę dogrzewa ( zwłaszcza, że grzejniki maja tendencję do przebijania grawitacyjnego. Temperatura w domu to ponad 23 st C - w 2 sypialniach niżej a w dwóch łazienkach wyżej. Najprecyzyjniej to wyszłoby sterowanie temperaturą w pomieszczeniach za pomocą termostatów na grzejnikach i pompa CO na stałe załączona - wówczas na kotle te 45 st C to full i więcej nie trzeba popiz czyli u Ciebie sterowanie termostatem pokojowym też jest oszczędniejsze Moje ustawienia tu http://bruli.czp.pl/ a poniżej w stopce znajdziesz też moje zużycia eko z poprzednich lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.11.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Swoje posty posprzątałem.Na temat prądu faktów i mitów otworzyłem nowy wątekhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?209646-Ceny-energii-elektrycznej-w-Polsce-Czarno-na-Bia%C5%82ym-FAKTURY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 26.11.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 czp01tak sterowanie termostatem pokojowym jest u mnie oszczedniejsze przy obecnych temp o jakiś jeden dzień ogrzewania, w moim powyzszym poście to opisałem. Gdy używam termostatu pokojowego to 50 kg starcza na 4 dni, a jak kocioł chodzi non stop bez termostatu pokojowego to 50kg starcza na 3 dni, tyle, że obecnie testuje różne ustawienia. Dodatkowo obenie wykańczam poddasze, maluje (wietrzenie w dzień), więć za wcześnie na ostateczne porównanie tych dwóch wariantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 26.11.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Wiadomo jak wszystko wykończysz i dom się wysuszy to i spalanie się ustabilizuje. U mnie w nowym domu ustabilizowało się dopiero gdzieś po roku czyli na drugi sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.11.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 U mnie ostatnie spalanie to około 10,5kg na dobę. Powierzchnia do ogrzania około 165m2 po podłogach. W domu temperatury 21-23 stopnie.Ekogroszek ruski po 700zł za tonę. Stała wymiana powietrza 150m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 28.11.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Zastanawiam się ile średnio powinno się spalać paliwa. Obecnie kupuję w workach w OBI ekogroszek MIAMI ale na dniach ma przyjechać z Jankowic Groszek 5-25. Tego z OBI spalam średnio 20kg/doba. A przecież jest w miarę ciepło. Myślicie że będę tyle samo palił normalnym? Piec SAS 23kw Powierzchnia do ogrzania to około 150m2, (około 18m2 podłogówki i 13 grzejników). Dom z 56 roku, murowany z "hasi", niedocieplony, mur 40cm. Boję się że jak zaczną się mrozy to mi weźmie i 40kg. Ustawienia pieca:Przerwa podawania: 1m30sekPrzerwa podawania w podtrzymaniu: 45minNadmuch w podtrzymaniu: praca 40sek co 8 min. Pozdrawiam Zapomniałem dodać iż jest to dom świeżo po remoncie i wstawieniu nowych okien, drzwi. Jest to mój pierwszy sezon z tym piecem. Piec też jest nowy. Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2012 przez Pedzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.11.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mam taką samą powierzchnię i spalam teraz 14kg/24h dobrego eko po 840zł.To przelicz czy taniej teraz spalasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 28.11.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Nie chcę już wchodzić w dyskusje z naganiaczami na pompy ale w ostatnim muratorze jest porównanie cen grzania różnymi źródłami:-tradycyjny piec na paliwa stałe: 0.18 zł/kWh-pellet: 0,21 zł/kWh-ekogroszek 0,19 zł/kWh-kocioł zagazowujący drzewo: 0,17 zł/kWh-pompa gruntowa: 0,18 kWh-pompa powietrzna 0,30 zl kWh Biorąc powyższe pod uwagę możecie mi napisać kiedy wam się zwrócą pompy gruntowe a kiedy powietrzne? Poza tym jesteście nie obiektywni bo piszecie o kominach armaturze do zwykłej kotłowni a nie piszecie,że do pompy żeby mieć takie koszty jak przedstawione w muratorze trzeba dołożyć koszt reku i absolutnie maksymalnej możliwej izolacji. Owszem brałem i biorę wciąż pompę pod uwagę ale musicie zrozumieć, że wasz snobizm obraża innych użytkowników forum bo na wygodę w postaci pompy nie każdego tutaj stać, powtarzam wygodę bo oszczędności o których tu piszecie można między bajki włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witam, Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Zastanawiam się ile średnio powinno się spalać paliwa. Obecnie kupuję w workach w OBI ekogroszek MIAMI ale na dniach ma przyjechać z Jankowic Groszek 5-25. Tego z OBI spalam średnio 20kg/doba. A przecież jest w miarę ciepło. Myślicie że będę tyle samo palił normalnym? Piec SAS 23kw Powierzchnia do ogrzania to około 150m2, (około 18m2 podłogówki i 13 grzejników). Dom z 56 roku, murowany z "hasi", niedocieplony, mur 40cm. Boję się że jak zaczną się mrozy to mi weźmie i 40kg. Ustawienia pieca: Przerwa podawania: 1m30sek Przerwa podawania w podtrzymaniu: 45min Nadmuch w podtrzymaniu: praca 40sek co 8 min. Pozdrawiam Zapomniałem dodać iż jest to dom świeżo po remoncie i wstawieniu nowych okien, drzwi. Jest to mój pierwszy sezon z tym piecem. Piec też jest nowy. Pozdrawiam przede wszystkim masz za duży kocioł na 150m nieocieplonego muru z lat 50-ych liczyłbym 120W/m2 więc potrzebujesz jakieś 18000W=18KW zatem już na starcie paląc z niższą sprawnością w niskich zakresach mocy będziesz spalał więcej, do tego to coś z marketu prawdopodobnie jest albo czeskie albo ruskie albo jakieś pomieszane i ma dużo mniej kalorii niż klasyfikowany polski ekogroszek. kup na próbę 2 worki porządnego i zobaczysz różnicę Mam taką samą powierzchnię i spalam teraz 14kg/24h dobrego eko po 840zł. To przelicz czy taniej teraz spalasz. darase nie każ mu porównywać różnych konstrukcji celem określenia różnic w spalaniu Twój dom jest inny i ma inne zapotrzebowanie na ciepło. gdybyś miał taki sam i palił lepszym eko to można by się posilić o porównanie ale pisząc w ten sposób mieszasz mu odrobinę w głowie. jeszcze się chłopak załamie a nie ma powodów na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.11.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witam, Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Zastanawiam się ile średnio powinno się spalać paliwa. Obecnie kupuję w workach w OBI ekogroszek MIAMI ale na dniach ma przyjechać z Jankowic Groszek 5-25. Tego z OBI spalam średnio 20kg/doba. A przecież jest w miarę ciepło. Myślicie że będę tyle samo palił normalnym? W lab. tej kopalni ustaliłem, że ten groszek 5-25 KWK Jankowice ma: - zawartość siarki 0,6 % - zawartość popiołu 7,25 % - zdolność spiekania RI - 28 - wartość opałowa 28,5 MJ/kg No to jedynie zdolność spiekania może być tu małym problemem - ale na małym nadmuchu powinno być ok. Napisz jak się pali ten eko z KWK Jankowice ( o ile masz go kupionego prosto na kopalni.) Hmm mogę się z Tobą wymienić na parę worków tego eko z KWK Jankowice np. za dobrego bobrka z 2011 r. to też go po testuję jak się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.11.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Timon jeśli kolega spala ok. 20kg zapewne nisko kalorycznego eko kupionego np. po 600zł to może okazać się że spalając więcej mniej płaci. Mury mamy podobne 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 pytanie zatem ile płaci za to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.11.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Na KWK Jankowice ten groszek 5-25 kosztuje ok. 674 zł plus pewnie transport 40 zł od tony bo niedaleko i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 raczej o to "miami" mi chodziłochciałbym za eko płacić 7stówek:( tylko ta piekalność spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.11.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 No dlatego chce to przetestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.11.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 No dlatego chce to przetestować Do twojej zwykłej retorty???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.11.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Pewnie, że do mojej zwykłej PPS-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts