MARTINOS 16.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dodatkowo kwestia hałasu. Ciężko gdzieś na takim metrażu piec schować. A bezszelestna jednostka to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 17.03.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Idąc za ciosem zamówiłem właśnie na jednej z kopalń ekogroszek na następny sezon i może po niedzieli już do mnie przyjedzie. Cena za tonę chyba 650 zł. - czyli paliwo na następny sezon będzie z głowy pomijając fakt, że sporo zostanie jeszcze z tego sezonu. Chciałbym kupić u mnie w takiej cenie.... a tak trzeba czekać na promocje majowo-czerwcową w GS-ie i wtedy ekoreta mają taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 No ekogroszek na kwk Chwałowice kupiony i przyjechał dopiero dzisiaj. W przeliczeniu wagi na na cenę to wychodzi po 659 zł za 1 tonę. Do tego 140 zł za przywóz tych 4180 kg to wyszło po 692 zł za 1 tonę ekogroszku z przywozem. Na fakturze z kopalni podają, że: - to węgiel typu 32.1 - groszek 5-25 0320/cc - Kod CN 27 - kaloryczność min. 27 MJ/kg Z poza faktury wiem, że groszek jest z nowej ściany i był ostatnio badany i ma spiekalność do 14 Rogi i ma mieć mniejszą zawartość popiołu ale ile to niestety nie wiem. Czy jest lepszy od ekogroszku z ubiegłego roku to dopiero ocenię w kolejnym sezonie zimowym - jedynie co wiadomo na pewno to tyle, że wygląd mam ok. Czyli następny sezon zimowy może nadciągać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Temperatury powoli do góry idą wiec i spalanie spada.Ostatnio załadunek około 100 kg starczył na 12 dni więc tym razem spalanie wyszło około 8,5 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Spada u mnie też powoli spada - wczoraj spalanie 10,93 kg a dzisiaj do tej chwili 7,26 kg to może do 9 kg jeszcze dociągnie do północy. Nastała wiosna i to nieubłaganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 21.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 No ekogroszek na kwk Chwałowice kupiony i przyjechał dopiero dzisiaj. W przeliczeniu wagi na na cenę to wychodzi po 659 zł za 1 tonę. Do tego 140 zł za przywóz tych 4180 kg to wyszło po 692 zł za 1 tonę ekogroszku z przywozem. Na fakturze z kopalni podają, że: - to węgiel typu 32.1 - groszek 5-25 0320/cc - Kod CN 27 - kaloryczność min. 27 MJ/kg Z poza faktury wiem, że groszek jest z nowej ściany i był ostatnio badany i ma spiekalność do 14 Rogi i ma mieć mniejszą zawartość popiołu ale ile to niestety nie wiem. Czy jest lepszy od ekogroszku z ubiegłego roku to dopiero ocenię w kolejnym sezonie zimowym - jedynie co wiadomo na pewno to tyle, że wygląd mam ok. Czyli następny sezon zimowy może nadciągać: Tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.03.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tylko pozazdrościć No tam zaraz zazdrościć - no ale fakt, że węgiel prawie na miejscu a nawet i w powietrzu Jednak do rozpoczęcia nowego sezonu nie wytrzymam i przetestuję ten nowy ekogroszek zaraz jak podeschnie czyli po rozpoczęciu okresu letniego na samo CWU - czyli za niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 22.03.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 U mnie jeszcze ponad 10kg/doba. Końcówka zasypu Wesołej. Po weekendzie przechodzę na Retopal. I małe podsumowanie:Od 1.10.2013 spaliłem dokładnie 3060kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.03.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 U mnie w zakładzie koło 5 kilo najtańszego miału - śmiech. Za to w domu ciągle jeszcze między 6 a 8 kilo niezłego ekogroszku na dobę idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.03.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 U mnie w zakładzie koło 5 kilo najtańszego miału - śmiech. Za to w domu ciągle jeszcze między 6 a 8 kilo niezłego ekogroszku na dobę idzie. To może czas z nim na złom ze śmieciuchem , przestawiałem kocioł na większą moc na 3 tygodnie , w takich temperaturach jak teraz ,jednak więcej bierze węgla ,na palniku szlaka się pojawiała i szybciej zasyfia się wymiennik ,nikt mnie już nie przekona ze na większej mocy lepiej prowadzić kocioł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.03.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 W lecie pokombinuję i chyba je na palniki zamienię. Do chaty na Defro Ardeo pójdzie, do zakładu trafi fajka z Defro. W zakładzie i Jaretem na spoko ogrzeję, to po taniości będzie. W chacie spróbuję z ciut lepszymi miałami powalczyć - może i tutaj się okaże po taniości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Według wyliczeń statystyk bruliego od początku sezonu grzewczego czyli od 19.10.2013 do dzisiaj spaliłem 2423 kg ekogroszku za kwotę 1609 zł. Czyli zima z nami obeszła się tego sezonu nad wyraz łaskawie ( i niech na razie nie wraca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.04.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Helos Jak co roku małe podsumowanie pracy Ogniwa 15KW w sezonie zimowym 2013/14r Sezon 4 182dni- 2544kg średnia 13,98kg/24h Domek 9,5m*11m-dwie kondygnacje plus 3m2. Ocieplenie: styropian 10cm, strop 4cm, drzwi z nawiewem, kiepskie szyby w oknach. Koszt ogrzewania 6 miesięcy CO i Cwu(5os) to ok. 2100zł. Dużo ale nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.04.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 U mnie sezon ciągle trwa ... Przed wczoraj włączyłem podłogówkę i zostawiłem tylko ogrzewanie poddasza grzejnikami (60m2) jak i łazienki na parterze (8m2) i oczywiście CWU i następnego dnia spalanie wyszło mi 3,5 kg na dobę Niestety tak różowo nie będzie i musiałem ponownie włączyć ogrzewanie całości , bo temperatura w domu zaczęła szybko spadać , bo niestety przedwczoraj bylo u mnie -1 stopni rano a dziś było -6 , więc jak dla mnie za szybko jeszcze z pożegnaniem się z kotłem i grzaniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.04.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie wiem czy ktoś jeszcze grzeje , ale ja grzeje bo niestety noce u mnie są mroźne ... W tym tygodniu kilka razy temperatura spadała w nocy poniżej 0 , dziś miałem -2 , a wczoraj -6 Więc za szybko na wyłączenie ogrzewania , tym bardziej że też w dzień nie zawsze były słoneczne ciepłe dni ... Zapewne podobnie jak rok temu będę grzał do końca miesiąca ... A tym razem około 100kg ekogrochu starczyło na aż 14 dni (CO+CWU) czyli zużycie około 7kg na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.04.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wszystkie grzejniki i podłogówki powyłączałem ( poza dwoma łazienkami gdzie grzejniki i podłogówki trochę przebijają Czyli koniec sezonu będzie gdzieś na dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 07.04.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja od marca przepalam drewnem, właczyłem z 2 tyg temu palnik ale od razu ponad 22st w domu, za ciepło a słoneczko pieknie grzeje CWU wiec szkoda żeby chodził w podtrzymaniu. Ostatni tydz to przepalam drewnem z budowy co 2 dni aby poprawić komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.04.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Macie fajnie.. U nas dziś było półtora stopnia na minusie. Spalanie dalej około 11 kg miału na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.04.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Rano jest 8-10 st C, wiec jest bardziej niż ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 10.04.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 U mnie pierwszy sezon grzewczy nowego domku zakończony 23-ego marca (od 28-ego września). Spalone dokładnie 3 tony ekogroszku (wesoła). Z wyników jesteśmy zadowoleni, z eksploatacji pieca też. Jedyny mankament to bardzo ciepłolubny mąż - min 24 st ciepła w salonie a ja gotowałam się. Jak na pierwszy raz nieźle. Błędy zapamiętane i mam nadzieję że na przyszłość już ich nie popełnimy. Teraz domek mimo chłodu na dworze dobrze trzyma ciepło, raz w sobotę paliliśmy drzewem budowlanym (mamy go sporo) i podłogówka nagrzała się przez 3 godziny (odczuwalnie). Palimy drzewem tylko gdy solary nie dają rady nagrzać wystarczająco CWU a to zależy od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts