Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idąc za ciosem zamówiłem właśnie na jednej z kopalń ekogroszek na następny sezon i może po niedzieli już do mnie przyjedzie. Cena za tonę chyba 650 zł. - czyli paliwo na następny sezon będzie z głowy pomijając fakt, że sporo zostanie jeszcze z tego sezonu. :)

Chciałbym kupić u mnie w takiej cenie.... a tak trzeba czekać na promocje majowo-czerwcową w GS-ie i wtedy ekoreta mają taniej:)

No ekogroszek na kwk Chwałowice kupiony i przyjechał dopiero dzisiaj. W przeliczeniu wagi na na cenę to wychodzi po 659 zł za 1 tonę. Do tego 140 zł za przywóz tych 4180 kg to wyszło po 692 zł za 1 tonę ekogroszku z przywozem.

Na fakturze z kopalni podają, że:

- to węgiel typu 32.1

- groszek 5-25 0320/cc

- Kod CN 27

- kaloryczność min. 27 MJ/kg

Z poza faktury wiem, że groszek jest z nowej ściany i był ostatnio badany i ma spiekalność do 14 Rogi i ma mieć mniejszą zawartość popiołu ale ile to niestety nie wiem.

Czy jest lepszy od ekogroszku z ubiegłego roku to dopiero ocenię w kolejnym sezonie zimowym - jedynie co wiadomo na pewno to tyle, że wygląd mam ok.

Czyli następny sezon zimowy może nadciągać:

:)

No ekogroszek na kwk Chwałowice kupiony i przyjechał dopiero dzisiaj. W przeliczeniu wagi na na cenę to wychodzi po 659 zł za 1 tonę. Do tego 140 zł za przywóz tych 4180 kg to wyszło po 692 zł za 1 tonę ekogroszku z przywozem.

Na fakturze z kopalni podają, że:

- to węgiel typu 32.1

- groszek 5-25 0320/cc

- Kod CN 27

- kaloryczność min. 27 MJ/kg

Z poza faktury wiem, że groszek jest z nowej ściany i był ostatnio badany i ma spiekalność do 14 Rogi i ma mieć mniejszą zawartość popiołu ale ile to niestety nie wiem.

Czy jest lepszy od ekogroszku z ubiegłego roku to dopiero ocenię w kolejnym sezonie zimowym - jedynie co wiadomo na pewno to tyle, że wygląd mam ok.

Czyli następny sezon zimowy może nadciągać:

:)

Tylko pozazdrościć ;)

Tylko pozazdrościć ;)

No tam zaraz zazdrościć - no ale fakt, że węgiel prawie na miejscu a nawet i w powietrzu :)

Jednak do rozpoczęcia nowego sezonu nie wytrzymam i przetestuję ten nowy ekogroszek zaraz jak podeschnie czyli po rozpoczęciu okresu letniego na samo CWU - czyli za niedługo.

U mnie w zakładzie koło 5 kilo najtańszego miału - śmiech. Za to w domu ciągle jeszcze między 6 a 8 kilo niezłego ekogroszku na dobę idzie.

To może czas z nim na złom ze śmieciuchem , przestawiałem kocioł na większą moc na 3 tygodnie , w takich temperaturach jak teraz ,jednak więcej bierze węgla ,na palniku szlaka się pojawiała i szybciej zasyfia się wymiennik ,nikt mnie już nie przekona ze na większej mocy lepiej prowadzić kocioł .:rolleyes:

• 2 weeks później...

Helos :)

Jak co roku małe podsumowanie pracy

Ogniwa 15KW w sezonie zimowym 2013/14r

Sezon 4

182dni- 2544kg średnia 13,98kg/24h

Domek 9,5m*11m-dwie kondygnacje

plus 3m2.

Ocieplenie: styropian 10cm, strop 4cm,

drzwi z nawiewem, kiepskie szyby w

oknach.

Koszt ogrzewania 6 miesięcy CO i Cwu(5os) to ok. 2100zł.

Dużo ale nie jest źle :)

U mnie sezon ciągle trwa ...

Przed wczoraj włączyłem podłogówkę i zostawiłem tylko ogrzewanie poddasza grzejnikami (60m2) jak i łazienki na parterze (8m2) i oczywiście CWU i następnego dnia spalanie wyszło mi 3,5 kg na dobę :)

Niestety tak różowo nie będzie i musiałem ponownie włączyć ogrzewanie całości , bo temperatura w domu zaczęła szybko spadać , bo niestety przedwczoraj bylo u mnie -1 stopni rano a dziś było -6 , więc jak dla mnie za szybko jeszcze z pożegnaniem się z kotłem i grzaniem ...

Nie wiem czy ktoś jeszcze grzeje , ale ja grzeje bo niestety noce u mnie są mroźne ...

W tym tygodniu kilka razy temperatura spadała w nocy poniżej 0 , dziś miałem -2 , a wczoraj -6 :)

Więc za szybko na wyłączenie ogrzewania , tym bardziej że też w dzień nie zawsze były słoneczne ciepłe dni ...

Zapewne podobnie jak rok temu będę grzał do końca miesiąca ...

A tym razem około 100kg ekogrochu starczyło na aż 14 dni (CO+CWU) czyli zużycie około 7kg na dobę :)

U mnie pierwszy sezon grzewczy nowego domku zakończony 23-ego marca (od 28-ego września). Spalone dokładnie 3 tony ekogroszku (wesoła).

Z wyników jesteśmy zadowoleni, z eksploatacji pieca też. Jedyny mankament to bardzo ciepłolubny mąż - min 24 st ciepła w salonie a ja gotowałam się. Jak na pierwszy raz nieźle. Błędy zapamiętane i mam nadzieję że na przyszłość już ich nie popełnimy.

Teraz domek mimo chłodu na dworze dobrze trzyma ciepło, raz w sobotę paliliśmy drzewem budowlanym (mamy go sporo) i podłogówka nagrzała się przez 3 godziny (odczuwalnie). Palimy drzewem tylko gdy solary nie dają rady nagrzać wystarczająco CWU a to zależy od słońca.