Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spalanie zależy od 2 rzeczy. Izolacja domu jak i preferencje temperatury w domu. Teraz mi spala około 14-15kg groszku. Najtańszego groszku,nie mylić z ekogroszkiem. Do tego mam włączony obieg ciepłej wody w kranach na stałe. A to zjada u mnie około 1kg węgla.Generalnie staram się ekonomicznie spalać węgiel ale nie chce mi się walczyć już o każde 100 gram .
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7222569

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym spalaniem gazu to lekko zrobilem sobie jaja. Widzę, że co niektórzy to niedługo w ogóle nie będą zużywać opału a kupka węgla będzie rosła. Napiszcie ile wam jara przy minus 10 na zewnątrz a nie przy plus 8.

Przyjdą mrozy to będą wyniki ...

U mnie od kilku dobrych dni temepratury są koło zera (a nawet z lekkim minusem) a w nocy spadają do około -3.

Chciaż swoje wyniki podaje już od kilku lat i prowadzę dokładne statystyki .

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7222571

Panowie potrzebuję waszej pomocy w ustawieniach pieca. Od kilku dni spalanie mam rzędu 20kg/doba - okropnie dużo. Zauważyłem, że trochę podskoczyło po zmianie oprogramowania bruliego, ale nie możliwe, że aż o 7kg...

Kotłownia jest przyklejona do domu tak jak i garaż, przez który jest wejście do kotłowni. Garażu jeszcze nie grzeję a w kotłowni nie mam jeszcze zamontowanych drzwi (jutro będę montował). Rury w kotłowni ocieplone, dom był wygrzewany w kwietniu tego roku. Palę czarną perłą, spieki są ale nie wielkie, kruszące się w dłoni, niedopałów prawie wcale.

Kurcze nie wiem co jest, pali jak w starym nie ocieplonym domu, a jeszcze niedawno było 12-13kg/doba.

Pomóżcie, zasugerujcie coś dobrzy ludzie. Rzućcie okiem na sterownik (link u mnie w stopce)

images.tinypic.pl/i/00831/lv4qd8u5muhv.jpg

images.tinypic.pl/i/00831/tztz5qeh94gd.jpg

images.tinypic.pl/i/00831/9o6wbrt3u9eu.jpg

images.tinypic.pl/i/00831/ecm0kb1mfxro.jpg

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7223805

...

20 kg węgla o kaloryczności 24 MJ/kg to ponad 170 kWh ciepła na dobę. u mnie przy podobnej powierzchni idzie średnio z CWU 25 kWh na dobę. przyjmując, że Twój dom potrzebuje 3 razy tyle co mój, czyli 75 kWh na dobę, oznacza to że masz sprawność kotła 44%...

jeszcze jedno - może być tak, że przy spadku temperatury zewnętrznej musisz po prostu podgrzać podłogówkę, co wymaga sporej energii (zależy generalnie od jej grubości) i w pewnym momencie spalanie spadnie. u mnie właśnie trwa takie podwyższanie temperatury płyty fundamentowej.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7223851

U mnie stary dom bliźniak z początku lat 80. 140m ocieplony 2cm czyli tak jakby nie było. Pali około 13-14 kg na dobę przy takiej pogodzie. Temperatura w domu 20-21 stopni.

Na może ktoś porównywalne warunki, ciekawi mnie jak to się przedstawia i innych bo z kim nie pofadam to pali im 5kg na dobę .

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7223852

Panowie potrzebuję waszej pomocy w ustawieniach pieca. Od kilku dni spalanie mam rzędu 20kg/doba - okropnie dużo. Zauważyłem, że trochę podskoczyło po zmianie oprogramowania bruliego, ale nie możliwe, że aż o 7kg...

Kotłownia jest przyklejona do domu tak jak i garaż, przez który jest wejście do kotłowni. Garażu jeszcze nie grzeję a w kotłowni nie mam jeszcze zamontowanych drzwi (jutro będę montował). Rury w kotłowni ocieplone, dom był wygrzewany w kwietniu tego roku. Palę czarną perłą, spieki są ale nie wielkie, kruszące się w dłoni, niedopałów prawie wcale.

Kurcze nie wiem co jest, pali jak w starym nie ocieplonym domu, a jeszcze niedawno było 12-13kg/doba.

Pomóżcie, zasugerujcie coś dobrzy ludzie. Rzućcie okiem na sterownik (link u mnie w stopce)

U mnie też ostatnio podskoczyło spalanie (dzisiaj nawet do 15kg/25 11zł/24h), nie porównuj do starego nieocieplonego domu bo mi w starym mniejszym domu 4 ton brakowało na zimę i miałem zimniej, a w nowym w 2,5t mieszczę się przez cały rok.

Jedynie co to możesz trochę nadmuch zmniejszyć bo temperatury spalin masz jak na te temperatury zewnętrze sporo za wysokie (może też jakiś deflektor w piecu się przestawił). Podłogówki tak jak wyżej napisali potrzebują się rozgrzać i jak nie masz ustawionej cyklicznego podgrzewania i to też powoduje zwiększone w pierwszym okresie zużycie i później przegrzewanie pomieszczeń.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7223953

Dziękuję za odpowiedzi Panowie. W takim razie spróbuję zmniejszyć delikatnie nadmuch, na zaworach 3d puszczę wyższą temp na podłogę (obecnie idzie 27*) podwyższę do 30*, I zmienię pracę pompy CO na cykliczną a nie ciągłą (praca 20min i przerwa 10min na początek będzie ok? I będę testował...).

Deflektor był dosunięty maksymalnie do tylnej ściany kotła. Przesunąłem go maksymalnie "do mnie" tj. w stronę drzwiczek kotła.

Czy macie może jeszcze jakieś sugestie, propozycje, co zmienić w ustawieniach, po sprawdzić w instalacji, po można by poprawić?

Każdą pomoc z radością przyjmę!

Bóg zapłać dobrzy ludzie!!

Wróciłem do domu, podwyższyłem temp na podłogówkę przed wyjściem (teraz idzie 30*), patrzę w statystyki a tam spalanie wzrosło do 25kg... Ja rozumiem, że podłogówka może się wygrzewać tak jak napisał to imrahil, ale jak długo to może trwać? U mnie tak wysokie spalanie jest już od 3-4 tygodni.

W kwietniu był rozruch pieca i do dziś nie był czyszczony komin. Sam piec czyszczę 1 na tydzień. Kurcze okropnie zaczynam się tym martwić bo nie wiem dlaczego tak dużo spala :(

Na prawdę proszę o pomoc...

Edytowane przez sruba014
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224093

Piszesz - niedopałów prawie wcale. Czyli jednak jakieś są. No to zmniejszenie nadmuchu raczej Ci nie pomoże. Piszesz że podniosłeś temperaturę podłogówki z 27 do 30 stopni. Czyli o 3 stopnie musi dogrzać całą wodę w rurkach podłogówki i całą masę betonu w którym są umieszczone rurki. Więc i spalanie musi wzrosnąć na czas tego dogrzewania.
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224474

Dziękuję za odpowiedzi Panowie. W takim razie spróbuję zmniejszyć delikatnie nadmuch, na zaworach 3d puszczę wyższą temp na podłogę (obecnie idzie 27*) podwyższę do 30*, I zmienię pracę pompy CO na cykliczną a nie ciągłą (praca 20min i przerwa 10min na początek będzie ok? I będę testował...).

Deflektor był dosunięty maksymalnie do tylnej ściany kotła. Przesunąłem go maksymalnie "do mnie" tj. w stronę drzwiczek kotła.

Czy macie może jeszcze jakieś sugestie, propozycje, co zmienić w ustawieniach, po sprawdzić w instalacji, po można by poprawić?

Każdą pomoc z radością przyjmę!

Bóg zapłać dobrzy ludzie!!

Wróciłem do domu, podwyższyłem temp na podłogówkę przed wyjściem (teraz idzie 30*), patrzę w statystyki a tam spalanie wzrosło do 25kg... Ja rozumiem, że podłogówka może się wygrzewać tak jak napisał to imrahil, ale jak długo to może trwać? U mnie tak wysokie spalanie jest już od 3-4 tygodni.

W kwietniu był rozruch pieca i do dziś nie był czyszczony komin. Sam piec czyszczę 1 na tydzień. Kurcze okropnie zaczynam się tym martwić bo nie wiem dlaczego tak dużo spala :(

Na prawdę proszę o pomoc...

Trochę źle mnie zrozumiałeś odnośnie podłogówki, powinieneś tak ustawić pompy i regulacje aby ogrzewać ją możliwie najniższą temperaturą i non-stop (oczywiście tak aby utrzymywała temperaturę zadaną), ostateczność to cykliczna praca pomp i też aby nie dopuścić do wyziębienia podłogi. Piec najmniej spali jak pracuje też non-stop z najmniejszą możliwą mocą.

Popatrz też czy takie wysokie temperatury spalin w takich jak ty masz piec to normalna rzecz, może masz za mocny ciąg kominowy i wywiewa ci cały żar z pieca (przez to pisałem o zmniejszeniu nadmuchu), ale jak piszesz że nie dopala ci węgla to może potrzeba popatrzyć na ciąg kominowy.

Edytowane przez Maher
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224477

U mnie stary dom bliźniak z początku lat 80. 140m ocieplony 2cm czyli tak jakby nie było. Pali około 13-14 kg na dobę przy takiej pogodzie. Temperatura w domu 20-21 stopni.

Na może ktoś porównywalne warunki, ciekawi mnie jak to się przedstawia i innych bo z kim nie pofadam to pali im 5kg na dobę .

Przy tych warunkach, metrażu i dociepleniu, super spalanie.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224589

wykres.jpgDzięki Kobra/Maher. Może rzeczywiście ciąg jest zbyt duży - porównywałem moje temp spalin z innymi użytkownikami i u innych ta temp kształtuje się w granicach 90-110 także znacznie mniej niż u mnie. Może zainwestuję w ten regulator ciągu... Podłogówkę zatem wysteruję tak aby chdziła ciągle na jak najmniejszym parametrze ale żeby utrzymywała temp zadaną w pomieszczeniu.

Sama temperatura w kotłowni jest dosyć niska bo jeszcze nie wstawiłem drzwi i dziś sprawdziłem, że zawiewa mi nad górną uszczelką bramy garażowej no i zimno jak choroba w garażu.

Sama temp. podajnika u mnie to około 18* u innych około 30-36*.

Czy na tak wysokie spalanie mogą mieć poważny wpływ te 2 rzeczy czyli zbyt duży ciąg kominowy oraz niska temp samej kotłowni? Może spróbuję też wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania sterownika. Wrzucam foto wykresu jak szybko spadała temp kotła i jak często musiał kocioł dogrzewać...

Edytowane przez sruba014
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224654

Witam.

Panowie jaka waszym zdaniem jest najlepsza technika palenia ekogroszku? Najlepiej bedzie jak piec bedzie caly czas grzal i nie dochodzil do temperatury zadanej (w rezultacie do podtrzymania), czy lepiej jak bedzie odwrotnie czyli, szybko zagrzac i piec ''odpoczywa''.

Pytam, poniewaz aktualnie mam tak, ze piec nagrzewa sie ok 10min, po czym ok 30min jest w podtrzymaniu i tak w kolko...

Jak bedzie najekonomiczniej?? :)

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224682

Witam.

Panowie jaka waszym zdaniem jest najlepsza technika palenia ekogroszku? Najlepiej bedzie jak piec bedzie caly czas grzal i nie dochodzil do temperatury zadanej (w rezultacie do podtrzymania), czy lepiej jak bedzie odwrotnie czyli, szybko zagrzac i piec ''odpoczywa''.

Pytam, poniewaz aktualnie mam tak, ze piec nagrzewa sie ok 10min, po czym ok 30min jest w podtrzymaniu i tak w kolko...

Najlepiej gdyby kocioł pracował ciagle. Rzecz trudna do osiagniecia, przy przewymiarowanych kotlach, palnikach i dwustanowych sterownikach. Istotny też jest komfort cieplny. Zimne grzejniki nawet przy osiagnietej temperaturze wewnętrznej tego komfortu nie zapewniają.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224721

Witam.

Mniej spalisz pierwszą techniką, tylko różnica nie będzie duża tylko do tego też musi być stały w miarę równomierny odbiór ciepła.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224727

[ATTACH=CONFIG]373057[/ATTACH]Dzięki Kobra/Maher. Może rzeczywiście ciąg jest zbyt duży - porównywałem moje temp spalin z innymi użytkownikami i u innych ta temp kształtuje się w granicach 90-110 także znacznie mniej niż u mnie. Może zainwestuję w ten regulator ciągu... Podłogówkę zatem wysteruję tak aby chdziła ciągle na jak najmniejszym parametrze ale żeby utrzymywała temp zadaną w pomieszczeniu.

Sama temperatura w kotłowni jest dosyć niska bo jeszcze nie wstawiłem drzwi i dziś sprawdziłem, że zawiewa mi nad górną uszczelką bramy garażowej no i zimno jak choroba w garażu.

Sama temp. podajnika u mnie to około 18* u innych około 30-36*.

Czy na tak wysokie spalanie mogą mieć poważny wpływ te 2 rzeczy czyli zbyt duży ciąg kominowy oraz niska temp samej kotłowni? Może spróbuję też wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania sterownika. Wrzucam foto wykresu jak szybko spadała temp kotła i jak często musiał kocioł dogrzewać...

Przed myśleniem nad regulatorem ciągu najpierw doprowadź kotłownie i garaż do normalnych warunków pracy kotła i może się okazać że regulator nie będzie potrzebny. Na takiej wyziębionej kotłowni masz na pewno duże straty, u mnie przy nawiewie w kotłowni połączonej z garażem mam w granicach 15C i to przy dobrze uszczelnionych rurach i nie mam kaloryferów w garażu (grzeje tylko obudowa kotła).

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224731

...

Ja również wygrzewałem pod koniec zeszłego sezonu i też już mieszkam. Mamy podobny metraż, kotły o podobnej mocy, sprawności mam może ocieplenie minimalnie lepsze. Jednak spalanie mam niższe obecnie 11-15kg. Chociaż też dopiero się uczę i jak przekombinowałem z podłogówką to w dużo cieplejsze dni potrafił spalić 15kg.

-Powiem CI że na pewno tracisz paliwo w wysokich temperaturach spalin (tez tak miałem jak źle założyłem komorę nawrotną po czyszczeniu ale skamp chyba czegoś takiego niema)

-W domu widzę że utrzymujesz wysoką temperaturę 24*c

- kocioł też ma duże straty w zimnej kotłowni

Tu stracisz kilo tam dwa i się uzbiera

-Jeśli nie masz jeszcze drzwi w tej kotłowni to chociaż zawieś jakąś folię na wkrętach powinno trochę pomóc

-Sprawdź czy w kociołku masz wszystko dobrze zmontowane może przez to zle ciepło odbiera (napisz do SKAMPa może coś CI doradzą)

To sam dodatkowo wykonałem

- ociepliłem drzwiczki od kotła zwykłą wełną kominkową temp. odrazu spadła w kotłowni o kilka stopni ( lepiej aby ciepło szło w kocioł niż w kotłownię)

- bojler również dociepliłem dodatkowo 5cm wełny i matą za grzejnikową.

Jednak te pomysły raczej znacząco spalania nie obniżą

U mnie pompy chodzą non stop. Dwie podłogowe na różnych biegach oraz CWU działa jak ochrona powrotu. Temperaturę zasilania podłogi mam przy obecnej pogodzie pomiędzy 27-29*C zależne od temp na zewnątrz.

https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224806

Trochę wam zazdroszczę małego zużycia węgla, jak ktoś pisze, że spala 15kg na dobę i że to dużo to mogę się tylko uśmiechnąć. Mój 110 m2 dom potrzebuje, przy dzisiejszych temp w okolicach zera, około 33 kg ekogroszku (przy +10 wychodzi 22 kg), z tym że 25MJ Co zrobić, takie zapotrzebowanie, chata stara, nieocieplona. Efekt taki, że co 3 dni muszę węgiel w zasobniku uzupełniać, a popiół wynosić prawie codziennie. I głównie o tę robotę chodzi (nie mówię, że koszty nie mają dla mnie znaczenia). A tak miało być fajnie, co niektórzy nawet twierdzili, że na sezon wystarczy mi 2 tony węgla, tymczasem zastanawiam się czy 6 będzie dosyć :wiggle: I weż to dźwigaj.
https://forum.murator.pl/topic/163121-bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page/223/#findComment-7224879