Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

jak czytam te wasze wypowiedzi i spekulacje z przeliczaniem na kilowato godziny to nie mogę wytrzymać i dlatego pisze na temat w poście

DOM parterówka 140m z porothermu 25PW i 12 cm steropianu strop wełan 22cm

3 pokoje, salon, kuchnia, łazienka, korytarze i garaż

ubiegły sezon wraz z ciepłą wodą użytkową od 23.09.2006 do 04.06.2007 poszło mi 2,9t ekogroszku średnia cena 480zł czyli 1400zł a piec to PER-EKO 17KW

ten rok od 09.09.2007 do 19.01.2008rok - 2,06t eko groszku średnia cena zakupu 520zł/t czyli 1080zł

w domu zarówno w ubiegłym roku jak i teraz 23-24stopnie ciepła

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do uzytkowników pieców o mocy 25 kw, czy obecnej temperaturze od 0 do -5 schodzicie z zużyciem ekogroszku poniżej 20kg? Powierzchnia uzytkowa 167. powierzch. całkowita 233, zasobnik 200 l, u nas wychodzi zuzycie 22-25 kg. Zastanawiamy się jak obiżyć to zużycie.

iiyyy przeca to dobre zużycie jest jak na taką pow. całkowitą

Też tak myślałem, że to dobre spalanie. Do momentu aż założono mi regulator pogodowy (spięty z regulatorem pieca, czujnikami temperatury i pompami obiegowymi CWU i CO). Spalanie spadło drastycznie! Przy temp. ok. 0 stopni piec spala ok. 12-15kg na dobę (w okolicach połowy worka). W środku jest równo 20 stopni, dom 240m uzytkowej, 300 po podlogach, 80m2 podłogówki. Piec na eko-groszek pleszewicki 25kW, zasobnik 140l, 15cm styropianu na ścianach, 25cm wełny na poddaszu. Jeszcze nie do końca są ocieplone drzwi garażowe (dziura pod spodem zatkana wełną i styropianem) i brak drzwi wewnętrznych.

Uważam, że to dobry wynik. Wcześniej, gdy wszystko chodziło spięte "na sztywno" spalanie było skandalicznie wysokie.

• 6 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

odświeżam temat ....jestem troche jak by to ująć ...hm ...zszokowana? zdziwiona? wkurzona? zdegustowana? :lol: :lol: :lol:

pierwszy sezon grzania ... wiem, wiem ...zeżre więcej niż w drugim i dalszych sezonach :wink: ...ale według mnie żre dużo, sami zobaczcie:

dom 130m2 pow. użytkowej ,

z poddaszem użytkowym,

około 70% pow. to grzejniki - 30% podłogówka

dom nieotynkowany jeszcze z zewnątrz , ściana jednowarstwowa

piec 20kw fakora z podajnikiem na ekogroch

pełny zasobnik - 140 kilo wystarcza teraz na jakieś 6 dni ...a co bedzie przy srogich mrozach? ładowanie codzienne? :o :evil:

i pytanka dodatkowe za 100 punktów:

czy parametry- nastawy pieca zmieniać zależnie od pogody czy jechać cały czas na tych samych i regulować temperaturę w domu za pomocą termostatów?

czy to prawda, że sprzedawane współcześnie termostaty (te takie którymi sie kręci i maja skale od 1 do 5) mają w sobie wbudowany czujnik temperatury i "pilnują" sobie same temperatury w pomieszczeniu (kiedy spada to dogrzewają, kiedy dobije temperatura do się wyłaczają)?

Też szukałam dofinansowania. Załatwia się coś takiego w starostwie, oni chyba z Unii środki dzielą. Ale niestety nie dotyczy to piecy na ekogroszek. Dofinansowanie jest do piecy na pellet, ziarna itd. a eko-groszek mimo ze ma eko w nazwie jest węglem i nie jest ekologiczny :(

To chyba zależy od gminy. Znam przypadek dofinansowania (50% nie więcej niż 6500zł) do kotłów na ekogroszek. I co ciekawe w tej gminie akceptowali piece z drugim paleniskiem, a w sąsiedniej odmawiali dofinansowania do takich kotłów.

No i w tym przypadku załatwiało się wszystko w firmie, która została wyznaczona jako "administrator projektu".

Pozdr. zlu

odświeżam temat ....jestem troche jak by to ująć ...hm ...zszokowana? zdziwiona? wkurzona? zdegustowana? :lol: :lol: :lol:

pierwszy sezon grzania ... wiem, wiem ...zeżre więcej niż w drugim i dalszych sezonach :wink: ...ale według mnie żre dużo, sami zobaczcie:

dom 130m2 pow. użytkowej ,

z poddaszem użytkowym,

około 70% pow. to grzejniki - 30% podłogówka

dom nieotynkowany jeszcze z zewnątrz , ściana jednowarstwowa

piec 20kw fakora z podajnikiem na ekogroch

pełny zasobnik - 140 kilo wystarcza teraz na jakieś 6 dni ...a co bedzie przy srogich mrozach? ładowanie codzienne? :o :evil:

i pytanka dodatkowe za 100 punktów:

czy parametry- nastawy pieca zmieniać zależnie od pogody czy jechać cały czas na tych samych i regulować temperaturę w domu za pomocą termostatów?

czy to prawda, że sprzedawane współcześnie termostaty (te takie którymi sie kręci i maja skale od 1 do 5) mają w sobie wbudowany czujnik temperatury i "pilnują" sobie same temperatury w pomieszczeniu (kiedy spada to dogrzewają, kiedy dobije temperatura do się wyłaczają)?

Nieotynkowany z zewnątrz, podejrzewam że tez nieocieplony :-? . Jak ocieplisz to wtedy zobaczysz różnicę :o w zużyciu opału

dom nowy; stawiany od czerwca zeszłego roku, w maju ocieplony - styropian 15 cm oraz poddasze 25 cm wełny

po podłodze 140 m kw na dole i 140 mkw poddasze - czyli 280 metrów po podłodze; dach 4-spadowy; 33 stopnie nachylenia

piec i kotłownia zamocowane 3 tygodnie temu

przez pierwsze 2 tygodnie temperatura w budynku na dole (podłogowe) 24 stopnie; na poddaszu same grzejniki 27 stopni - w tym czasie szło około 1,5 worka ekogroszku

od tygodnia zmniejszona temperatura na dole 21 u góry 23 stopnie i idzie blisko 2 worki na dobę

fakt że zrobiło się nieco chłodniej na dworze, ale może nastawy zmienić na piecu?

ps palimy cały czas groszkiem EKORET

pełny zasobnik - 140 kilo wystarcza teraz na jakieś 6 dni ...a co bedzie przy srogich mrozach? ładowanie codzienne?

Według Ciebie 23 kilo to dużo??? :o I to bez ocieplenia??? W podobnym, równoległym wątku, ludziom wysysa 40-50 kilo na dobę i to jest dopiero dramat

Dom mam nieocieplony i ocieplony nie będzie :wink: , bo to ściana jednowarstwowa z bk 36 :D . teraz żre mniej ... małż coś tak kombinuje ... na czopuchu przytyka, zawór czterodrożny przestawia :wink: .

a powiedzcie mi proszę: czy lepiej ustawić piec na 56 stopni i pompe na I, czy bardziej ekonomicznie na III i np. piec na 80? kiedy więcej pódzie węgla . chodzi o samą pracę pieca i ogrzewanie

Dobre pytanie , moze ktos bardziej doswiadczony odpowie na nie?

a powiedzcie mi proszę: czy lepiej ustawić piec na 56 stopni i pompe na I, czy bardziej ekonomicznie na III i np. piec na 80? kiedy więcej pódzie węgla . chodzi o samą pracę pieca i ogrzewanie

Mnie to pytanie nurtuje od dawna, więc również z ciekawością usłyszę odpowiedź na to pytanie, choć może do innego zakresu temperatur. Np czy bardziej ekonomiczne jest 60 stopni i III bieg czy 70 stopni i I bieg. Rozrzut pomiędzy 56 a 80 jest bardzo duży. Poza tym przy 80 st bardzo blisko do temperatur nie pożądanych dla elementów instalacji CO. Duża część pieców osiąga najlepsze osiągi w pewnym zakresie temperatur np w zakresie 60-70 st. Za niska temp wody np. 45 może wychładzać nadmiernie. Takie mam przemyślenia ale nie znam się na tym za dobrze więc czekam na odpowiedź mądrzejszych ode mnie.

Mnie to pytanie nurtuje od dawna, więc również z ciekawością usłyszę odpowiedź na to pytanie, choć może do innego zakresu temperatur. Np czy bardziej ekonomiczne jest 60 stopni i III bieg czy 70 stopni i I bieg. Rozrzut pomiędzy 56 a 80 jest bardzo duży. Poza tym przy 80 st bardzo blisko do temperatur nie pożądanych dla elementów instalacji CO. Duża część pieców osiąga najlepsze osiągi w pewnym zakresie temperatur np w zakresie 60-70 st. Za niska temp wody np. 45 może wychładzać nadmiernie. Takie mam przemyślenia ale nie znam się na tym za dobrze więc czekam na odpowiedź mądrzejszych ode mnie.

Jakby temperatura zależała tylko od tych dwóch czynników, to sprawa była by prosta. Ale tak nie jest. Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356-960.htm