czp01 01.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 My grzejemy przez cały czas prawie 4y tony spalone U nas dochodzi do 3 ton i jak dobrze pójdzie to w tylu się zmieścimy albo trochę przekroczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 01.04.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 u mnie jak na razie rewelka....od 27-03-2011 do dzisiaj spaliłem 3,7 t miału (19MJ) i to łącznie już z grzaniem ciepłej wody latem....( i tylko 2-3 razy rozpalony kominek w święta)także powoli osiągam cel sobie wyznaczony czyli 3,5 tony na rok.....pewnie bym już go osiągnął gdybym nie utrzymywał takiej tempoeratury w domku w zimę.....24-25 parter i 22-23 poddasze.....pozdrawiam wszystkich PALACZY DOMOWYCH i życzę wytrwałości w sterowaniu i wyszukiwaniu optymalnych dla swoich kotłów i warunków ustawień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Robert - bardzo ekonomicznie wychodzi Ci tym miałem - tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 01.04.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Bigrw nie zapominaj o b. łagodnej zimie Taki wynik w przyszłym sezonie może być trudny do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.04.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Bigrw nie zapominaj o b. łagodnej zimie Taki wynik w przyszłym sezonie może być trudny do osiągnięcia. a właśnie, ma ktoś dane porównawcze tego sezonu do poprzednich najlepiej z rozróżnieniem regionów. Chodzi o średnią dobowa temperaturę w sezonie, mi od 10.10.2011 do dziś wychodzi 1,8C - mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.04.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 według moich zapisków prowadzonych w excelu a notowałem temperaturę minimalną oraz maksymalną to średnia wyszła +1,98stC wiadomo gdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.04.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ale to z tego sezonu czy poprzedniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.04.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 z tegow poprzednim nie prowadziłem tak dokładnych notowań.dane z okresu od 15listopada 2011 do dzisiajco prawda sezon zacząłem wcześniej ale dane odnośnie temperatury zacząłem notować z opóźnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.04.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 z tego w poprzednim nie prowadziłem tak dokładnych notowań. dane z okresu od 15listopada 2011 do dzisiaj co prawda sezon zacząłem wcześniej ale dane odnośnie temperatury zacząłem notować z opóźnieniem no to nasze dane wzajemnie się potwierdzają i trudno się dziwić bo są z mazowieckiego fajnie było by porównać takowe z sezonem poprzednim i zobaczyć o ile ew było chłodniej. Ja korzystam z google http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=MAU157&month=1&day=12&year=2012 wybierasz sobie najbliższą stację pogodową i masz wszystko co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 no prawie bo rawa to łódzkie ale myślę że biorąc pod uwagę rozład temperatur jesteśmy w tej samej strefie i różnice będą nieznaczne zapewnezaraz sobie zerkną w linkę i porównam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 U mnie , sezon rozpoczęty 01.10.2011 spaliłem do dnia dzisiejszego około 2,1-2,2 tony ekogroszku. Ekogroszek po 740zł za tonę. Z kupionych luzem 3 ton zostało mi jeszcze 25 worków pakowanych przeze mnie. Każdy worek waży około 35kG (minimum). Jestem bardzo zadowolony z wyniku , tym bardziej że był to mój pierwszy sezon grzania a dodatkowo walczyłem z wilgocią więc minimum 2x dziennie wszystkie okna były otwierana na min. 5-10 minut a czasami zapominałem jakieś zamknąć Teraz na dniach chce skończyć grzania piecem , wysłać sterownik do aktualizacji i chwilowo palić drewnem w kominku , bo zostało mi sporo drewna z budowy domu i trzeba wreszcie to spalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 02.04.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 My grzejemy przez cały czas prawie 4y tony spalone U mnie tak samo, do dziś 3,8t. grochu, bardzo różnego jakościowo (dużo kombinowałem - pierwszy sezon). 135m.kw. +120l CWU, rodzina 2+2, wszystko na jednym poziomie, brak reku, brak kominka, dom standardowo ocieplony, 12KW + Cobra na pokładzie, pierwszy sezon. coś czuję w kościach że jeszcze z 0,5t zejdzie jak nic, czy razem 4,2t - trochę mi to dużo, zwłaszcza na temperatury które mieliśmy tej zimy. Szczerze mówiąc miałem plan zmieścić się w 3,5t. - może w następnym sezonie. U mnie , sezon rozpoczęty 01.10.2011 spaliłem do dnia dzisiejszego około 2,1-2,2 tony ekogroszku. ... Nie ukrywam że drażnią mnie takie opowieści, ale cóż jeśli tak jest to nic tylko pogratulować koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 A do ilu grzejecie CWU? Ja grzałem do 50, ale ostatnio zmieniłem na 45 i coś mi się wydaje że da mi to zauważalne oszczędności. Poprzednio pompka chodziła praktycznie "na okrągło", teraz widzę że często jest wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (dużo kombinowałem - pierwszy sezon). 135m.kw. +120l CWU, rodzina 2+2, wszystko na jednym poziomie, brak reku, brak kominka, dom standardowo ocieplony, 12KW + Cobra na pokładzie, pierwszy sezon. . jak sam napisałeś pierwszy sezon- w drugim będzie lepiej- dom nowy musi co nieco wziąć żeby potem miał z czego oddawać. wilgoć technologiczna i temperatura konstrukcji nie od razu po odpaleniu kotła będą na wlaściwym poziomie. nie załamuj się, Mój dom stary jest ale ocieplenie ścian i stropu dało oszczędności + łagodna zima i mój wynik to 3235kg z tym co w zasobniku a w zeszłym roku było dużo więcej a dwa lata temu 5,5 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 02.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 27 marca zakończyłem palenie eko, teraz przepalam wieczorami drewnem (+grzeje CWU)w sezonie zimowym spaliłem:- od września do grudnia ok 6m drewna i około 100kg węgla kamiennego- od grudnia do 27 marca 2,5 tony eko (jest to pierwszy sezon mieszkania ale drugi sezon grzania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.04.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ja dziś dorzuciłem jeszcze 2 worki ekogroszku i jak się spali to wyłączam piec. Sterownik muszę wysłać do aktualizacji ...Później chce trochę pogrzać kominkiem bo od października stoi nie używany a pozostało mi trochę drewna z budowy i trzeba je spalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 No niestety pogoda nas nie rozpieszcza. U mnie w nocy koło 0st a w dzień maks 6st. Choć zima była łagodna, za to zapowiada się bardzo długi i łagodny sezon grzewczy od października do maja. Chyba nic nie zaoszczędzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 U nas -3st, po Świętach tropiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.04.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja również nadal ogrzewam dom [nawet podniosłem temp. zadaną w salonie z 21.8 na 22.0 st], chociaż zużycie węgla mam już malutkie tj. średnia 6.8 kg/dobę przez ostatnie 22 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.04.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Z pozdrowieniami Świątecznymi informuję, że też nada palimy i czekamy na prawdziwą wiosnę. Średnia wychodzi gdzieś u mnie od ostatniego tankowania po 11,4 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts