bobasxx 14.05.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Odświeżam temat. Ogrzewanie CWU zasobnik pionowy 150 litrów + cyrkulacja, 3 osoby dorosłe + dziecko. Kocioł 25 kW tłokowiec, sterownik dwustanowy. Zasyp 100 kg starczył na 21 dni czyli 4,76 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.05.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 No - mój Kielar 35 kw z palnikiem 25 kw (ślimak)- bojler stojący z wężownicą 200 litrowy + cyrkulacja - w tej chwili 3 osoby dorosłe. Aktualnie spalanie na poziomie 3.5 kg na dobę ekogroszku Julian - ale mam nadzieję zejść jeszcze niżej. Sterowanie brulim http://bruli.czp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.05.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 W tamtym roku spaliłem podobnie 4,35kg/24h ale... eko czeskiego to koszt był 2,17zł/24h. 4 osoby + dziecko + zmywarka Ważna jest ilość spalonego eko ale również i cena ogrzewania Cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Mam pytanie, do jakich temperatur grzejecie CWU? Ja mam zasobnik 300 litrów + cyrkulacja i grzeję do 48 stopni. Przez 12 dni łyknął 3 worki tak na oko 75 kg, czyli 6,25/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.05.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 45 st C od 19,00 do 24,00 a pozostały czas 38 st C - z tym, że temperatura CWU jest wyższa bo jest mierzona gdzieś za połową zbiornika CWU ( tam jest gniazdo pomiarowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.05.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Zyzolek masz duży Cwu.U mnie grzeję wodę tylko wtedy gdy potrzeba od 18.30 piec podnosi tem. do 50st o 19.00 załącza się pompa Cwu i pracuje do 21h, potem piec utrzymuje wodę w kotle na 42st i powrót ok. 40st.Rano piec dogrzewa wodę przez 1h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.05.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Niestety mój sterownik mi na to nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Wznawiam temat.Teraz grzejemy CWU latem. U mnie bieżące zużycie eko to 4 worki 25kg na miesiąc czyli 100kg. Zasypuję zawsze 1 każdego miesiąca. Temperatura wody 45 stopni na stałe, bojler 300 litrów, cyrkulacja non stop, bo to jest komfort, z którego nie zamierzam rezygnować, wody u nas się nie oszczędza. Uważam wynik za rewelacyjny, bo wychodzi mi koszt podgrzania CWU moim klimoszem 35KW: 2,10zł dziennie, co daje 63 zł na miesiąc. Ciekawe, co na to pompiarze i elektrycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.07.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Wznawiam temat. Teraz grzejemy CWU latem. U mnie bieżące zużycie eko to 4 worki 25kg na miesiąc czyli 100kg. Zasypuję zawsze 1 każdego miesiąca. Temperatura wody 45 stopni na stałe, bojler 300 litrów, cyrkulacja non stop, bo to jest komfort, z którego nie zamierzam rezygnować, wody u nas się nie oszczędza. Uważam wynik za rewelacyjny, bo wychodzi mi koszt podgrzania CWU moim klimoszem 35KW: 2,10zł dziennie, co daje 63 zł na miesiąc. Ciekawe, co na to pompiarze i elektrycy? jak im powiedz konkretnie ile litrów o temperaturze 45C zużyłeś, lub ciepła w kWh, to pewnie się ustosunkują. Bez tego nie maja do czego się ustosunkowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 jak im powiedz konkretnie ile litrów o temperaturze 45C zużyłeś, lub ciepła w kWh, to pewnie się ustosunkują. Bez tego nie maja do czego się ustosunkowywać Bez dodatkowego licznika samej CWU nie da rady, można tylko szacować. Moje miesięczne zużycie wody ogółem za 3 miesiące, bo tak u nas się rozlicza to 70 m3. mniejsza część z tego idzie na pranie, zmywanie i WC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.07.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Bez dodatkowego licznika samej CWU nie da rady. niestety możesz jeszcze ew przez miesiąc korzystać z grzałki el. ale dodatkowy podlicznik tu tez niezbędny Edytowane 9 Lipca 2012 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Powiem tak, wcześniej w wynajmowanym mieszkaniu 42m2 płaciliśmy z żoną za samo podgrzanie cwu bez kosztów wody 118 zł zaliczki na miesiąc. Co roku było rozliczenie i ewentualnie zwrot lub dopłata. Zawsze mieliśmy dopłatę. Teraz w 4 osoby i 3 łazienki koszta o połowę mniejsze, co mnie bardzo cieszy. Nie interesuje mnie ile kwh, megadżuli, watów czy kilowatów zużyłem. Najważniejsze dla mnie jest ile za to płacę w PLN. Edytowane 9 Lipca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.07.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 nie zmienia to faktu, że nadal nie wiadomo ile tej ciepłej wody naprodukowałeświęc i porównywanie do pomp czy prądu jest bezcelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.07.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam Pokusiłem się o pomiar zużycia ekogroszku do ogrzania CWU, pomiar trwał 39 dni, trochę jest zafałszowany, bo 3 razy się włączyła podłogówka na dole (nad ranem) w zimne majowe dniprzeliczając na 30 dni zużycie wyszło 150 kg co daje 134 zł + 6 zł energia którą zużył kocioł i pompa, czyli razem 140 zł (eko po 870 zł/t)Kocioł Klimosz Ling 25 (o mocy 21,4 kW) zasobnik 140 l, ale kotłownia w osobnym budynku)następnie grzałem miesiąc CWU prądem, grzałka zużyła 190 kWh x 0,66 zł =~125 złczyli mnie się nie opłaca grzać CWU ekogroszkiem.Dużą część energii jest tracona na podtrzymanie kotła, oraz w ciepłociągu, pomimo dobrej izolacji za każdym nagrzaniem i wyłączniem pomp objętość wody w ciepłociągu strygnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.07.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam Pokusiłem się o pomiar zużycia ekogroszku do ogrzania CWU, pomiar trwał 39 dni, trochę jest zafałszowany, bo 3 razy się włączyła podłogówka na dole (nad ranem) w zimne majowe dni przeliczając na 30 dni zużycie wyszło 150 kg co daje 134 zł + 6 zł energia którą zużył kocioł i pompa, czyli razem 140 zł (eko po 870 zł/t) Kocioł Klimosz Ling 25 (o mocy 21,4 kW) zasobnik 140 l, ale kotłownia w osobnym budynku) następnie grzałem miesiąc CWU prądem, grzałka zużyła 190 kWh x 0,66 zł =~125 zł czyli mnie się nie opłaca grzać CWU ekogroszkiem. Dużą część energii jest tracona na podtrzymanie kotła, oraz w ciepłociągu, pomimo dobrej izolacji za każdym nagrzaniem i wyłączniem pomp objętość wody w ciepłociągu strygnie. pozdrawiam bardzo dobry przykład choć trochę zaburzony 150 kg x 27 MJ / 3,6 = 1125 kWh odrzućmy na podłogę 125 kWh, 3 razy po 41,6 kW 190 / 1000 = 19% sprawność pytanie dlaczego? A no dlatego, że kocioł + rury tracą ok 0,5 kWh co godzinę, to 12 kWh na dobę, 360 kWh na miesiąc 190 kWh + 360 kWh = 550 kWh / 1000 = 55% pytanie dlaczego? A na dlatego, że przez 20-22h na dobę chodzi w podtrzymaniu. W takich przypadkach z małym bojlerem lepiej grzać prądem, lub jak jest możliwość wymienić bojler na większy 300-400L i palić raz na dwa dni wygaszając kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.07.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 oczywiście zdaję sprawę, że najtaniej byłoby co dzień rozpalać i nagrzać cały zasobnik, energia poszła by tylko na grzanie (pomijając jakieś straty które są zawsze) tylko najzwyczajniej mi się nie chce.Teraz grzeję CWU prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.07.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 mam czerwony samochód który spalił mi 150l paliwa przez 2 miesiace......na taką i taką kwotę, auto jest ładne i może zabrac 5 osób...małe ale, ile ten samochód przejechał km? jak auto było eksploatowne?? jazda oszczędna? czy noga w podłodze? i kol TINEK w Twoim podsumowaniu brakuje najważniejszej rzeczy.....ILE ciepłej wody kocioł wyprodukował i ile jej zużyłeś??? a ile cwu wyprodukowała grzałka i w jaki sposób ją załączałes?? W takich przypadkach z małym bojlerem lepiej grzać prądem, lub jak jest możliwość wymienić bojler na większy 300-400L i palić raz na dwa dni wygaszając kocioł dokładnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 kol TINEK w Twoim podsumowaniu brakuje najważniejszej rzeczy.....ILE ciepłej wody kocioł wyprodukował i ile jej zużyłeś??? a ile cwu wyprodukowała grzałka i w jaki sposób ją załączałes?? dokładnie.... ale oddajmy cesarzowi, co cesarskie zadał sobie trud podpięcia grzałki i sprawdzenia ile on przez miesiąc zużyje prądu. wyszło mu 190 kWh co daje 6,33 kWh na dobę - jest to jak najbardziej normalny wynik jak bym swoja żonę nauczył zmywać, albo kupił jej zmywarkę, też by mi tyle szło (teraz 8,5 kWh) zatem wiadomo mniej więcej ile wody (kilkometrów) zużywają - ok 155L/ dobą podgrzanych z 10C do 45C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Na samym początku jak się wprowadziliśmy miałem bojler elektryczny 120 albo 140 litrów, już nie pamiętam. Wody dla 4 osób rano i wieczorem zawsze nie starczało, a rachunek za prąd był kosmiczny. Wywaliłem ten bojler po 6 miesiącach na złom i wstawiłem porządny 300 litrowy do grzania ekogroszkiem. Teraz miesięcznie koszt CWU to 63 zł. U mnie się to opłaca, a zużycie ciepłej wody u mnie jest duże, 4 osoby każda bierze prysznic bądź kąpiel co najmniej 2 razy dziennie. Teraz w te upały, jak pracuje w ogródku to i kilka razy dziennie, a co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Vld to nie tak..... kocioł na eko produkował mu ciepłą wodę non stop 24/doba, cwu była dostępna cały czas ew jak mu brakowało to kocioł szybko dogrzal, a nie wiemy na jakiej zasadzie chodziła grzalka na prąd?? czy była wlączana tylko np. przed kąpielą? czy chodziła 24h doba i ciepła woda rówież dostępna była 24/doba? (a wiec straty) zatem wiadomo mniej więcej ile wody (kilkometrów) zużywają - ok 155L/ dobą podgrzanych z 10C do 45C a gdzie straty na zasobniku?? i dalej nie wiemy nic o zużyciu ciepłej wody bo co dla jednego będzie nieopłacale dla drugiego już może być opłacalne... np większe zużycie cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts