pionan 17.08.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 piecyk zasypany 10 lipca - 150kg czeskiego grochu. Dzisiaj szykuje sie kolejny zasyp. Koszt w okresie od 10.07 do 17.08 wyniósł dokładnie 57,00zł. Węgiel kupowany w Czechach, nie wiem z jakiej kopalni, w cenie 380zł/tona. Rodzinka to 2+1 w przewadze płci pięknej. Nie było zadnych wyjazdów, etc. Z racji tego, ze robię elewacje, codzienny prysznic to mus. O dziewczynach nie wspomnę . Babiaczek 200L Viessmana dobrze ocieplony. Cyrkulacji brak. ak sobie wymyśliłem, że wraz z nadchodzącym sezonem grzewczym, zrezygnuję z zakupu cholernie drogiego polskiego groszku, na rzecz mieszanki 50/50 czeski groch z polskim dobrym miałem. Wyjdzie wtedy dokładnie 500zł/tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 dokłądnie zasobnik nam starcza na 3,5 miesiaca...koszt ogrzania wody to cos dla nas60-70zł na miesiac....jak sobie przyomne to czasem zagladam do kotłowni :)Ech szkoda ze tak w zimie nie jest Macie zasobnik na 280 kg węgla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 piecyk zasypany 10 lipca - 150kg czeskiego grochu. Dzisiaj szykuje sie kolejny zasyp. Koszt w okresie od 10.07 do 17.08 wyniósł dokładnie 57,00zł. Węgiel kupowany w Czechach, nie wiem z jakiej kopalni, w cenie 380zł/tona. Rodzinka to 2+1 w przewadze płci pięknej. Nie było zadnych wyjazdów, etc. Z racji tego, ze robię elewacje, codzienny prysznic to mus. O dziewczynach nie wspomnę . Babiaczek 200L Viessmana dobrze ocieplony. Cyrkulacji brak. ak sobie wymyśliłem, że wraz z nadchodzącym sezonem grzewczym, zrezygnuję z zakupu cholernie drogiego polskiego groszku, na rzecz mieszanki 50/50 czeski groch z polskim dobrym miałem. Wyjdzie wtedy dokładnie 500zł/tona. Jakbym mógł kupić Ledvicki po 350-400 z dostawą prosto z fabryki [patrz aukcje w Allegro] to na pewno nie brałbym polskiego ekogroszku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 14.09.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) W sierpniu mierzyłem zużycie prądu przez kocioł i pompki (ale bez cyrkulacyjnej). Wyszło niecałe 10kWh, czyli coś koło 5PLN. Edytowane 15 Września 2012 przez kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.09.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Dzięki - to cenna informacja bo grzejący prądem często demonizują zużycie prądu przez nasze kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.09.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 ja swój mierzyłem w sezonie wyszło średnio na dobę 1 kWh z pompą alpha2 pracująca na 6-7W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.09.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Niestety ja mam zwykłe pompy i pewnie więcej niż inni, więc w sezonie wyszło 10x tyle co latem, dokładnie nie pamiętam ale chyba 100kWh. Daje to dziennie ponad 3kWh, czyli spoooro więcej. Chociaż wydaje mi się że i tak kocioł bierze najwięcej, więc dziwne dlaczego aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.09.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 kolorado no to poniżej 50 zł miesięcznie to aż tak wiele jeszcze nie jest U mnie też tych pompek sporo i dopiero na ten sezon jedną wymieniam na bardziej oszczędną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.09.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 A'propos tematu wątku to u mnie średnia z ostatnich 8 dni to około 3 kg/dobę węgla czeskiego z Ledvic. SVERS* = 5,25 MJ/kg, czyli jeśli węgiel miał jak to podaje kopalnia 17,6 MJ/kg to sprawność kotła wyniosła ok. 30% *SVERS to Suspenser's Ver's Energy Rate Summer - po polsku - ekwiwalent kaloryczności węgla przy 100% sprawności układu obliczony przez podzielenie ilości ciepła odebranej przez instalację [wskazanie ciepłomierza] przez wagę węgla z którego została uzyskana, summer oznacza pracę w trybie lato. Za 2 dni ruszam z kolejnym węglem - Komorany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 18.09.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 (edytowane) Ciekawy temat, swoje opisze. Dotyczy sezonu letniego. Piec Defro AKM UNI 15kW, paliwo ekogroszek ok.25MJ (pod Krakowem 800zł/tona). Wymiennik Galmet 300l z podwójną wężownicą, (na razie wężownice zwarte bo jeszcze nie mam solarów), cyrkulacja załączana osobnym włącznikiem w łazience (jakby kinkiet z tym ze zamiast kinkietu jest gniazdko do pompy cyrkulacyjnej, przeciągnięte do piwnicy) cyrkulacja ma duuuże znaczenie na wystudzanie zbiornika, ogólnie pracuje ok 6 godz na dobę, sumując wszystkie załączenia. Zmywarka podłączona do ciepłej wody uruchamiana 1 raz wieczorem, tylko w trybie eco czyli do 20litrów. Temp.na zbiorniku 50st, temp.pieca 60st., histerezy na 3st. Zużycie dobowe ciepłej wody do150l. SPALANIE: ok.30kg/tydzień(+ -2), zasypuje 35kg w każdą sobotę, nigdy nie brakło. Ustawienie sterownika: tryb praca; podawanie 5sek, przerwa 45sek, dmuchawa zawsze 33%. Tryb-Podtrzymanie; podawanie 10sek, przerwa 45minut, przedmuch 20sekund co 5 minut. Pompy grundfos ustawione na I biegu. Kosz tygodniowy prądu na piec i pompy (cwu, cyrkul.) to ok 3zł. w sezonie letnim. p.s. wie ktoś może ile kg podaje ślimak w ciągu jednej minuty czy godziny, w moim modelu defro? Edytowane 18 Września 2012 przez Piotr28KR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.09.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ciekawe kiedy pojawią się wpisy dotyczące rozpoczęcia sezonu grzewczego 2012/2013? U mnie dzisiaj rano +3 st.C. Z kilku kominów już leciał dym.Macie jakieś doświadczenia z groszkiem z marketów Leroymarlin albo Bricomarche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.09.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ciekawe kiedy pojawią się wpisy dotyczące rozpoczęcia sezonu grzewczego 2012/2013? U mnie dzisiaj rano +3 st.C. Z kilku kominów już leciał dym. Macie jakieś doświadczenia z groszkiem z marketów Leroymarlin albo Bricomarche? ja jak kilka dni temu rozpaliłem w kominku wieczorem, to żona powiedziała, że zwariowałem z tym grzaniem, tak gorąco W Brico kupiłem worek 25kg za 17,00zł - Komorany (Czechy). Dopiero w sobotę podskoczę do Czech po węgiel, więc wziąłem worek co by w zasobniku nie brakło. Na pierwszy rzut oka taki sam co kupuje w Novym Mescie na składzie, tylko w Brico wychodzi 680 tona, w Czechach 380. Spala sie tez praktycznie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.09.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 ja jak kilka dni temu rozpaliłem w kominku wieczorem, to żona powiedziała, że zwariowałem z tym grzaniem, tak gorąco W Brico kupiłem worek 25kg za 17,00zł - Komorany (Czechy). Dopiero w sobotę podskoczę do Czech po węgiel, więc wziąłem worek co by w zasobniku nie brakło. Na pierwszy rzut oka taki sam co kupuje w Novym Mescie na składzie, tylko w Brico wychodzi 680 tona, w Czechach 380. Spala sie tez praktycznie tak samo. Tylko gorzałki w czechach nie kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.09.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 niedobrą gorzałę mają. Już dawno tam nie kupuję. Ale jak jezdżę po opał, to zawsze skrzyneczkę z butelkami wrzucam do bagażnika. Browar mają przedni . Szczególnie produkty z browaru Svijany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 gorzałka gorzałką ale żeby wszystkich domowników rozgrzać niezależnie od wieku trzeba było rozpalić w kociołku. mogę zatem chyba powiedzieć że zacząłem kolejny sezon, no chyba ze się na tyle ociepli że nie będzie sensu tego utrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.09.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 no timon nie tylko Ty rozpocząłeś sezon grzewczy, dziś poszła w ruch podłogówka...potomek musi mieć ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.09.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No u mnie jeszcze sezon nie zaczęty - ale wczoraj po raz pierwszy uruchomiony wieczorem kominek. Wkurza mnie ten kominek bo jak go odpalam po długim postoju to coś mu śmierdzi a powinien już dawno się wypalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.09.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 W sezonie 2011 (czerwic) / 2012 (wrzesień) spaliłem równo 4 tony. Piec pracował non-stop bez wygaszania, latem grzał tylko wodę. Dziś zaczynam od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 22.09.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Zbyt wcześnie na sezon grzewczy, dziś była u nas burza a w przyszłym tygodniu zaczyna się Złota Polska Jesień. Ma być ciepło Teraz troszeczkę podgrzewam 3 pokoje plus 2 łazienki tylko wieczorem przez 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 i to jest właśnie różnicaTy dogrzewasz 3 pokoje- a ile na to dogrzewanie spalisz eko????dla mnie takie dogrzewanie to już sezon ale wiem że u Ciebie jest on kreślony od daty do daty a resztę wliczasz do lata- pytanie o ile Ci to lato drożej przez to wychodzi????gdyby mój kominek nie miał nieszczelnego połączenia z kominem to bym w nim przepalał i pewnie jeszcze ze 3 tygodnie dałbym radę ale niestety funduszy brak aby rozebrać i naprawić więc w ruch poszedł kociołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts