Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakby temperatura zależała tylko od tych dwóch czynników, to sprawa była by prosta. Ale tak nie jest. Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356-960.htm

Wiem że zależy od wielu czynników ale może ktoś robił testy na własnym piecu, w podobnych warunkach pogodowych, przy tym samym opale, piecu i kominie i ma jakieś spostrzeżenia o charakterze długoterminowym a nie jednodniowym. Teoretycznie wydaje się że mniejsza temp. np. 60 st i I bieg zapewnia mniejsze wahania temperatur wody a więc stabilniejsze warunki dla pieca co może wpływać na mniejsze spalanie

... Teoretycznie wydaje się że mniejsza temp. np. 60 st i I bieg zapewnia mniejsze wahania temperatur wody a więc stabilniejsze warunki dla pieca co może wpływać na mniejsze spalanie

Wydaje mi się że mniejszy bieg pompy to stabilniejszy przepływ równomiernie ogrzanej wody, oszczędność prądu, mniej szumów w grzejnikach. Ale jeśli sieć CO jest długa, to pierwszy bieg może jednak nie wystarczyć.

Jeśli chodzi o tepmeraturę zadaną to wiem już na pewno że nie może być mniejsza niż 60, ale warto dla każdego przypadku dobrać eksperymentalnie tę właściwą od 60 do 70, która da stabilność pracy kotła. Przynajmniej ja tak czynił będę :wink:

No właśnie biegi są po to, jeżeli nie dogrzewa grzejnika w najdalszym punkcie od pieca, to zwiększa sie obroty o wyższy bieg.

Im wyższa temperatura na piecu tym częstsze załączanie pieca(większe zużycie opału) Wiadomo że temperatura szybciej spadnie np. z 80st na 75st niż z 60 na 55st

Pompy mają 3 biegi, zwykle tak, a czy nie jest tak, że w każdej instalacji może być inna pompa (o innych parametrach). U mnie np jest "40" i chodzi na 2 biegu, u kogoś innego będzie "60" lub "80". Wtedy 2 bieg mniejszej pompy będzie miał inną prędkość niż np 2 bieg pompy większej :roll:

Pompy mają 3 biegi, zwykle tak, a czy nie jest tak, że w każdej instalacji może być inna pompa (o innych parametrach). U mnie np jest "40" i chodzi na 2 biegu, u kogoś innego będzie "60" lub "80". Wtedy 2 bieg mniejszej pompy będzie miał inną prędkość niż np 2 bieg pompy większej :roll:

Zakładamy że instalator dobrał do instalacji pompę o odpowiedniej mocy, więc chyba bieg to bieg :roll:

dom nowy; stawiany od czerwca zeszłego roku, w maju ocieplony - styropian 15 cm oraz poddasze 25 cm wełny

po podłodze 140 m kw na dole i 140 mkw poddasze - czyli 280 metrów po podłodze; dach 4-spadowy; 33 stopnie nachylenia

piec i kotłownia zamocowane 3 tygodnie temu

przez pierwsze 2 tygodnie temperatura w budynku na dole (podłogowe) 24 stopnie; na poddaszu same grzejniki 27 stopni - w tym czasie szło około 1,5 worka ekogroszku

od tygodnia zmniejszona temperatura na dole 21 u góry 23 stopnie i idzie blisko 2 worki na dobę

fakt że zrobiło się nieco chłodniej na dworze, ale może nastawy zmienić na piecu?

To jest 1,5t na miesiąc a co będzie w mrozy???

Przy takim zużyciu zastanowiłbym się nad olejem(niestety nie mam dostępu do gazu u siebie)

ps palimy cały czas groszkiem EKORET

To jest 1,5t miesięcznie! Przy takim zużyciu miesięcznie to bym się zastanowił nad olejem(bo u mnie niestety nie ma dostępu do gazu)

Podejrzewam ze w naszych domach jednorodzinnych w ponad 90%-tach chodzą pompy typu 25-40

No właśnie biegi są po to, jeżeli nie dogrzewa grzejnika w najdalszym punkcie od pieca, to zwiększa sie obroty o wyższy bieg.

Im wyższa temperatura na piecu tym częstsze załączanie pieca(większe zużycie opału) Wiadomo że temperatura szybciej spadnie np. z 80st na 75st niż z 60 na 55st

Czy moglbys to uzasadnic?

Ustawianie pieca na określoną temperaturę ma sens wtedy gdy nie mamy sterownika pokojowego.

Po co trzymać np 80 stopni na piecu jeśli jest ciepło tak jak teraz.Piec nie zależnie od tego czy potrzebuje czy nie dogrzać kaloryfery utrzymuje zadane 80 stopni.

Co innego jak mamy sterownik pokojowy.

Zamontowałem go w tym roku i piec praktycznie uruchamia się rano o 6 dogrzeje dom i potem stoi no chyba że potrzebuje dogrzać ciepłą wodę.

Fakt jest taki że sterownik pokojowy bardzo zmniejsza zużycie węgla.

Ustawianie pieca na określoną temperaturę ma sens wtedy gdy nie mamy sterownika pokojowego.

Po co trzymać np 80 stopni na piecu jeśli jest ciepło tak jak teraz.Piec nie zależnie od tego czy potrzebuje czy nie dogrzać kaloryfery utrzymuje zadane 80 stopni.

Co innego jak mamy sterownik pokojowy.

Zamontowałem go w tym roku i piec praktycznie uruchamia się rano o 6 dogrzeje dom i potem stoi no chyba że potrzebuje dogrzać ciepłą wodę.

Fakt jest taki że sterownik pokojowy bardzo zmniejsza zużycie węgla.

Jeśli nie masz sterownika pewnie wystarczy przykręcić pien np. na 60st. i równiez można zaoszczędzić znacznie...

Do wszystkich pieców ze sterowaniem elektronicznym można zamontować sterownik pokojowy?

a czy masz zamontowane na grzejnikach glowice termostatyczne ?

u mnie tymczasem temp. pomieszczeń reguluję temp. pieca,

zastanawiam się czy nie zamontować tylko glowic przy grzejnikach, a temp na piecu ustawić z pewnym zapasem - moze pogodówka

zapas temp. korzystny jest przy grzaniu dodatkowo cwu, bo przy tak niskiej temperaturze na piecu podgrzanie wody do chociażby 45oC wymaga trochę czasu - czasu w którym co nie pracuje

Mam zamontowane głowice ale okazują się zbyteczne.

Miałem problem z utrzymaniem równej temperatury na dole i górze domu ale rozwiązałem to w ten sposób że zdławiłem dolne grzejniki na poziom 3 i temperatury się wyrównały.

Co do pieca i ciepłej wody to piec ustawiłem na pracę do 62 C a wodę na maxa czyli 55 C.Kiedy piec jest w fazie pracy dogrzewa wodę na tyle że kiedy stoi nie jest konieczne jej ponowne dogrzewanie ale jeśli czasami to zrobi to i tak żadna wielka strata w porównaniu do pracy bez czujnika pokojowego.