Leszko 10.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Ja mam I bieg i na 50st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 10.12.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Jakby temperatura zależała tylko od tych dwóch czynników, to sprawa była by prosta. Ale tak nie jest. Polecam wątek:http://forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356-960.htm Wiem że zależy od wielu czynników ale może ktoś robił testy na własnym piecu, w podobnych warunkach pogodowych, przy tym samym opale, piecu i kominie i ma jakieś spostrzeżenia o charakterze długoterminowym a nie jednodniowym. Teoretycznie wydaje się że mniejsza temp. np. 60 st i I bieg zapewnia mniejsze wahania temperatur wody a więc stabilniejsze warunki dla pieca co może wpływać na mniejsze spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.12.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 ... Teoretycznie wydaje się że mniejsza temp. np. 60 st i I bieg zapewnia mniejsze wahania temperatur wody a więc stabilniejsze warunki dla pieca co może wpływać na mniejsze spalanie Wydaje mi się że mniejszy bieg pompy to stabilniejszy przepływ równomiernie ogrzanej wody, oszczędność prądu, mniej szumów w grzejnikach. Ale jeśli sieć CO jest długa, to pierwszy bieg może jednak nie wystarczyć. Jeśli chodzi o tepmeraturę zadaną to wiem już na pewno że nie może być mniejsza niż 60, ale warto dla każdego przypadku dobrać eksperymentalnie tę właściwą od 60 do 70, która da stabilność pracy kotła. Przynajmniej ja tak czynił będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.12.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 raczej jest dokładnie na odwrót - im wyższy bieg tym temperatura na powrocie jest wyższa (woda nie zdąży się ochłodzić w kaloryferach) i praca kotła jest bardziej stabilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 10.12.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 No właśnie biegi są po to, jeżeli nie dogrzewa grzejnika w najdalszym punkcie od pieca, to zwiększa sie obroty o wyższy bieg.Im wyższa temperatura na piecu tym częstsze załączanie pieca(większe zużycie opału) Wiadomo że temperatura szybciej spadnie np. z 80st na 75st niż z 60 na 55st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 10.12.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Pompy mają 3 biegi, zwykle tak, a czy nie jest tak, że w każdej instalacji może być inna pompa (o innych parametrach). U mnie np jest "40" i chodzi na 2 biegu, u kogoś innego będzie "60" lub "80". Wtedy 2 bieg mniejszej pompy będzie miał inną prędkość niż np 2 bieg pompy większej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.12.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Pompy mają 3 biegi, zwykle tak, a czy nie jest tak, że w każdej instalacji może być inna pompa (o innych parametrach). U mnie np jest "40" i chodzi na 2 biegu, u kogoś innego będzie "60" lub "80". Wtedy 2 bieg mniejszej pompy będzie miał inną prędkość niż np 2 bieg pompy większej Zakładamy że instalator dobrał do instalacji pompę o odpowiedniej mocy, więc chyba bieg to bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiv 10.12.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 dom nowy; stawiany od czerwca zeszłego roku, w maju ocieplony - styropian 15 cm oraz poddasze 25 cm wełny po podłodze 140 m kw na dole i 140 mkw poddasze - czyli 280 metrów po podłodze; dach 4-spadowy; 33 stopnie nachylenia piec i kotłownia zamocowane 3 tygodnie temu przez pierwsze 2 tygodnie temperatura w budynku na dole (podłogowe) 24 stopnie; na poddaszu same grzejniki 27 stopni - w tym czasie szło około 1,5 worka ekogroszku od tygodnia zmniejszona temperatura na dole 21 u góry 23 stopnie i idzie blisko 2 worki na dobę fakt że zrobiło się nieco chłodniej na dworze, ale może nastawy zmienić na piecu? To jest 1,5t na miesiąc a co będzie w mrozy??? Przy takim zużyciu zastanowiłbym się nad olejem(niestety nie mam dostępu do gazu u siebie) ps palimy cały czas groszkiem EKORET To jest 1,5t miesięcznie! Przy takim zużyciu miesięcznie to bym się zastanowił nad olejem(bo u mnie niestety nie ma dostępu do gazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.12.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 podobno w pierwszym roku zużycie opału jest większe... w sumie ogrzanie 280m2 musi trochę kosztować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 10.12.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Pompy mają 3 biegi, zwykle tak, a czy nie jest tak, że w każdej instalacji może być inna pompa (o innych parametrach). U mnie np jest "40" i chodzi na 2 biegu, u kogoś innego będzie "60" lub "80". Wtedy 2 bieg mniejszej pompy będzie miał inną prędkość niż np 2 bieg pompy większej Podejrzewam ze w naszych domach jednorodzinnych w ponad 90%-tach chodzą pompy typu 25-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sinol 15.12.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 No właśnie biegi są po to, jeżeli nie dogrzewa grzejnika w najdalszym punkcie od pieca, to zwiększa sie obroty o wyższy bieg. Im wyższa temperatura na piecu tym częstsze załączanie pieca(większe zużycie opału) Wiadomo że temperatura szybciej spadnie np. z 80st na 75st niż z 60 na 55st Czy moglbys to uzasadnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 16.12.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Dołączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.12.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ustawianie pieca na określoną temperaturę ma sens wtedy gdy nie mamy sterownika pokojowego.Po co trzymać np 80 stopni na piecu jeśli jest ciepło tak jak teraz.Piec nie zależnie od tego czy potrzebuje czy nie dogrzać kaloryfery utrzymuje zadane 80 stopni.Co innego jak mamy sterownik pokojowy.Zamontowałem go w tym roku i piec praktycznie uruchamia się rano o 6 dogrzeje dom i potem stoi no chyba że potrzebuje dogrzać ciepłą wodę. Fakt jest taki że sterownik pokojowy bardzo zmniejsza zużycie węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiv 18.12.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ustawianie pieca na określoną temperaturę ma sens wtedy gdy nie mamy sterownika pokojowego. Po co trzymać np 80 stopni na piecu jeśli jest ciepło tak jak teraz.Piec nie zależnie od tego czy potrzebuje czy nie dogrzać kaloryfery utrzymuje zadane 80 stopni. Co innego jak mamy sterownik pokojowy. Zamontowałem go w tym roku i piec praktycznie uruchamia się rano o 6 dogrzeje dom i potem stoi no chyba że potrzebuje dogrzać ciepłą wodę. Fakt jest taki że sterownik pokojowy bardzo zmniejsza zużycie węgla. Jeśli nie masz sterownika pewnie wystarczy przykręcić pien np. na 60st. i równiez można zaoszczędzić znacznie... Do wszystkich pieców ze sterowaniem elektronicznym można zamontować sterownik pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.12.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Zmniejszenie temperatury na pewno ograniczy zużycie węgla ale mimo to piec bez potrzeby będzie utrzymywał zadana temperaturę.Jak mam sterownik to teraz piec stoi i tylko robi podtrzymanie żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.12.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 a w tym podtrzymaniu żaru to do jakiej temp. on schodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ok 45 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.12.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 a czy masz zamontowane na grzejnikach glowice termostatyczne ? u mnie tymczasem temp. pomieszczeń reguluję temp. pieca,zastanawiam się czy nie zamontować tylko glowic przy grzejnikach, a temp na piecu ustawić z pewnym zapasem - moze pogodówka zapas temp. korzystny jest przy grzaniu dodatkowo cwu, bo przy tak niskiej temperaturze na piecu podgrzanie wody do chociażby 45oC wymaga trochę czasu - czasu w którym co nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 18.12.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam zamontowane głowice ale okazują się zbyteczne.Miałem problem z utrzymaniem równej temperatury na dole i górze domu ale rozwiązałem to w ten sposób że zdławiłem dolne grzejniki na poziom 3 i temperatury się wyrównały.Co do pieca i ciepłej wody to piec ustawiłem na pracę do 62 C a wodę na maxa czyli 55 C.Kiedy piec jest w fazie pracy dogrzewa wodę na tyle że kiedy stoi nie jest konieczne jej ponowne dogrzewanie ale jeśli czasami to zrobi to i tak żadna wielka strata w porównaniu do pracy bez czujnika pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.12.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 jesli dobrze zrozumiałem, c.w.u. grzejesz jednocześnie z c.o.to zmienia postać rzeczy, u mnie cwu grzane jest oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts