darase 30.09.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Nie żartuj 12m2? dla dwojga ludzi? Szok Przenieś się 24m2 mam, zwykły pokój. Plazma tak jak lcd dużo pobiera ok. 180W, led mniej,a mój 21cali 40W , laptop 90W, zmywarka 1KWh, 3filtry 15W, 3żarówki 70W, pralka lodówka nie wiem, router 5W. I tak uzbiera się 90KWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.09.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Pierwsza taryfa jest dużo droższa, na dwutaryfowym liczniku oszczędzam tylko ok. 10zł.Te 90KWh to koszt całej energi, dziennej i nocnej, filtry chodzą 24h. Piec i pompki też pracują na 1 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.09.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Nie żartuj 12m2? dla dwojga ludzi? Szok Przenieś się 24m2 mam, zwykły pokój. Plazma tak jak lcd dużo pobiera ok. 180W, led mniej,a mój 21cali 40W , laptop 90W, zmywarka 1KWh, 3filtry 15W, 3żarówki 70W, pralka lodówka nie wiem, router 5W. I tak uzbiera się 90KWh. lcd 260 watt (stary sony) a plazma panasa coś koło 400 watt nie jade na wersji oszczednosciowej i czujniki w swiatła ma wyłaczone to i sporo mi pobiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.09.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Nie żartuj 12m2? dla dwojga ludzi? Szok Przenieś się )Masz rację skłamełem... dopiero looknełem 20m2... 12m2 to ma kotłownia.. Edytowane 30 Września 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.09.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Piotrase -Wow Szkoda "prundu" wywal to pieroństwo. Mam sąsiadów, siedzą po ciemku bo oszczędzają a lcd 180W cały dzień nabija, ja świecę w 3 pokojach i mniej od nich płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A kto Ci kaze o 4 kapiel brac? Rozumię że doliczyłeś koszt rozpałki, pompki itd - co to całe nascie zlo Ci wyszlo mniej niz mi przy pradzie a ja ani minuty sie niegrzebalam w brudach Jakiej rozpałki?? U mnie w piecu pali się NON STOP. Nie ma żadnego rozpalania. Koszt pompki przy CWU? Nie bądż śmieszna. Pompka nabija kilka minut węzownicę, jak temp. w zasobniku spadnie poniżej zadanej (w moim przypadku 50 st. C.). Jaki to będzie koszt, jeśli pompą jest Grundfoss Alfa i pobór na pompie wynosi 5W?? Mieszkałem z rodzicami przez 26 lat w bloku, gdzie był elektryczny ogrzewacz pojemnościowy i dwie taryfy. Wiem ile starzy płacili/płacą za prąd. 50 tys. za kotłownię??? Dziewucho tym wpisem przebiłaś kolegę Arturo. Hehehe, ciekawe co w takiej kotłowni musiałoby się znajdować i z czego miałby być wymurowany komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 koloryzujesz kolego54 zł to ok 145 kWh ciepła na 35 dni i to w zasadzie niezależnie czy palisz czechem czy polakiem. No chyba, że jako jedyny masz sprawność tego procesu na poziomie tabliczki znamionowej.Zatem na dobę zużywasz ok 100l ciepłej wody i gdybyś grzał ją w taryfie nocnej to zapłaciłbyś ok 46zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 01.10.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 145KWh * 0.3373 = 48.9085 dla ścisłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 aż taka ścisłość jest nie wskazana, bo kol pionan może mieć nieco inną cenę.I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.10.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ludzie co wy z tym prądem ? Niemalże każdy temat dla posiadaczy pieców na paliwo stałe i wypowiedzi ludzi którzy ogrzewają prądem ... Osoby które prowadzą jakąś krucjatę i każdego przekonują do jedynego słusznego rozwiazania ... Zastanawiam sie co ma to na celu ? Czyżby te "cudowne" rachunki tych co grzeją prądem nie do końca są prawdziwe i są to osoby zimnolubne (odwrotnie od tych co palą węglem) , albo bardzo lubią oczywiście palić w kominku (oczywiście dla przyjemności) albo może sprzedaż mat elektrycznych siada i trzeba jakoś polepszyć sprzedaż ? Ludzie opanujcie się ... Ten wątek jest na temat zużycia węgla i niech zostanie takim wątkiem , bez bezsensowanego spamu .. Dla Was są inne wątki i tam możecie piać z zachwytu i szukać klientów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.10.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Od 1 maja do 30 września, czyli 5 miesięcy 620 kg najtańszego eko, jaki był dostępny na składach i w marketach. Bojler 300 litrów 4 dorosłe osoby + pies. Ostatnio kilka razy na parę godzin puszczałem CO wieczorem, co by pranie szybciej wyschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Stwierdzono naukowo... wyliczył to również kol kbab w swoim kalkularze ogrzewanie domu prądem, i ogrzewanie cwu równiez pradem jest NAJTAŃSZE i nie ma co z tym dyskutować koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.10.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Stwierdzono naukowo... wyliczył to również kol kbab w swoim kalkularze ogrzewanie domu prądem, i ogrzewanie cwu równiez pradem jest NAJTAŃSZE i nie ma co z tym dyskutować koniec kropka. Jesteś złośliwy - chyba że to udowodnisz - masz coś do mnie??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jesteś złośliwy - chyba że to udowodnisz - masz coś do mnie??????????? NIe jestem... widzisz emotikon na koncu??? po prostu chcę zakończyć te bzurną wymianę pogladów.... niech sobie poprostu kilku gości otworzy tą stronkę https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35 i porówna koszty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.10.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Otworzy i co się dowie ? Że tańszy prąd jest w nocy i wtedy powinien grzać ? W nocy temp. powinna być niższa niż dzień dla zdrowia a nie odwrotnie ... To że grzejąc prądem nie mamy żadnego wpływu na cenę ? To że grzejąc węglem możemy kupić taki za 300zł a możemy i za 1000zł i wyliczenia dla węgla za 300-600zł a za 1000zł są zupełnie inne ? To że w piecu możemy palić też drewnem ? To że przypadku awarii prądu mamy ciepło ? Niestety prąd nawet w II taryfie nie jest tańszy od węgla/miału , a po nowym roku czekają nas podwyżki prądu (uwolnienie cen). Jako ciekawostkę jedynie podam że chodzi o zrównanie cen pradu dla gospodarstw domowych z ceną dla firm , a różnica w cenie to około 40% Edytowane 1 Października 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Otworzy i co się dowie ? Że tańszy prąd jest w nocy i wtedy powinien grzać ? W nocy temp. powinna być niższa niż dzień dla zdrowia a nie odwrotnie ... To że grzejąc prądem nie mamy żadnego wpływu na cenę ? To że grzejąc węglem możemy kupić taki za 300zł a możemy i za 1000zł i wyliczenia dla węgla za 300-600zł a za 1000zł są zupełnie inne ? To że w piecu możemy palić też drewnem ? To że przypadku awarii prądu mamy ciepło ? Nie ten wątek ale napiszę,że mylisz się i to bardzo w każdej z tych kwestii Pogadaj na ten temat ze swoim mentorem TB Dla ciekawostki zapodam,że dzisiaj dostałem maila od Taurona,ze jest akcja "stałej ceny" prądu do końca 2014r i chętnie z niej skorzystam Edytowane 1 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.10.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Nie ten wątek ale napiszę,że mylisz się i to bardzo w każdej z tych kwestii Pogadaj na ten temat ze swoim mentorem TB Dla ciekawostki zapodam,że dzisiaj dostałem maila od Taurona,ze jest akcja "stałej ceny" prądu do końca 2014r i chętnie z niej skorzystam Chodzi o tą ofertę? http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-bezpieczny/Strony/produkt-bezpieczny-gorny-slask.aspx http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_domu/strefa_klienta/change/taryfa-g11/g11-gorny_slask Trzeba liczyć koszt energii plus koszt dystrybucji za kwh Taryfa dzienna 0,59 zł/kwh Taryfa nocna 0,31 zł/kwh Plus stawki stałe, okresy rozliczeniowe, abonamenty i opłaty za fazy Edytowane 1 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Chodzi o tą ofertę? http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-bezpieczny/Strony/produkt-bezpieczny-gorny-slask.aspx http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_domu/strefa_klienta/change/taryfa-g11/g11-gorny_slask Trzeba liczyć koszt energii plus koszt dystrybucji za kwh Taryfa dzienna 0,59 zł/kwh Taryfa nocna 0,31 zł/kwh Plus stawki stałe i abonamenty Dokładnie to jest to z tym,że dostałem ogólnie o gwarancji ceny: http://konfigurator.tauron-pe.pl/frontend/product/id/458 Ja skorzystam,nawet na 3 lata bo prąd w domu tak czy tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a co was tak ugryzło?Napisałem że w tym konkretnym przypadku grzać cwu prądem będzie taniej i kropka.Jak ktoś się nie zgadza, niech to wytłumaczy i udowodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a co was tak ugryzło? Napisałem że w tym konkretnym przypadku grzać cwu prądem będzie taniej i kropka. Jak ktoś się nie zgadza, niech to wytłumaczy i udowodni. Vld, jak mam Ci udowodnić, że tyle i tyle grochu za taką i taką cenę zużywamy do grzania wody w podanym przeze mnie okresie?? Możesz ewentualnie wpaść na zDolny Śląsk do mnie. Mam pokoik gościnny, to chętnie Cię ugoszczę. Wtedy sam zobaczysz jak u mnie ze spalaniem. A i flaszkę jakąś pewnikiem obrócimy 150kg czeskiego groszku (kupowanego w czechach - 380zł/tona) dzielone przez 35 dni daje wynik 4,30 kg/doba. Nie jest to specjalnie mało. Wiem, również z tego forum, że jest mozliwe zejście do poziomu nawet 3kg/doba. Oczywiście spalając lepszy opał i moze zużywając mniej wody, niz w moim domku robią to moje kobietki. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts