Gość Arturo72 01.10.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Vld, jak mam Ci udowodnić, że tyle i tyle grochu za taką i taką cenę zużywamy do grzania wody w podanym przeze mnie okresie?? Przeczytaj jeszcze raz i pomału koloryzujesz kolego 54 zł to ok 145 kWh ciepła na 35 dni i to w zasadzie niezależnie czy palisz czechem czy polakiem. No chyba, że jako jedyny masz sprawność tego procesu na poziomie tabliczki znamionowej. Zatem na dobę zużywasz ok 100l ciepłej wody i gdybyś grzał ją w taryfie nocnej to zapłaciłbyś ok 46zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.10.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Przy małym i oszczędnym zużyciu cwu koszty prądu wychodzą podobnie do eko, a nawet mogą być niższe na korzyść prądu. Ale przy dużym zużyciu ciepłej wody już nie jest tak kolorowo i proporcje się odwracają na korzyść węgla. U mnie średni miesięczny koszt eko w sezonie letnim to 74,40 zł. Edytowane 1 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Vld, jak mam Ci udowodnić, że tyle i tyle grochu za taką i taką cenę zużywamy do grzania wody w podanym przeze mnie okresie?? Możesz ewentualnie wpaść na zDolny Śląsk do mnie. Mam pokoik gościnny, to chętnie Cię ugoszczę. Wtedy sam zobaczysz jak u mnie ze spalaniem. A i flaszkę jakąś pewnikiem obrócimy 150kg czeskiego groszku (kupowanego w czechach - 380zł/tona) dzielone przez 35 dni daje wynik 4,30 kg/doba. Nie jest to specjalnie mało. Wiem, również z tego forum, że jest mozliwe zejście do poziomu nawet 3kg/doba. Oczywiście spalając lepszy opał i moze zużywając mniej wody, niz w moim domku robią to moje kobietki. Tyle. a widzisz, już mnie wystarczająco dobrze przekonałeś według tych danych mogłeś pozyskać nawet 240 kWh i 168 l cieplej wody na dobę za prąd byś zapłacił niecałe 80zł w taryfie nocnej ALE główna zasługa w tym węgla kupowanego bezpośrednio w czechach w kraju za te cenę byś go nie kupił, na składach w centrum kraju czech jest po 600 zł na składach, 680 zł w marketach. tak , że twój przykład w dyskusji jest nie reprezentatywny Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Przy małym i oszczędnym zużyciu cwu koszty prądu wychodzą podobnie do eko, a nawet mogą być niższe na korzyść prądu. Ale przy dużym zużyciu ciepłej wody już nie jest tak kolorowo i proporcje się odwracają na korzyść węgla. U mnie miesięczny koszt eko w sezonie letnim to 74,40 zł. To myj się 3 min pod prysznicem ,i wmawiaj wszystkim że bierzesz kąpiel w jakuzi... 300l, w starych czasach miałem kiedyś termę 120l ..starczała akurat na jedną małą wanne a prądu pozerała że hoho... ott tak ciekawostka- na forum to praktycznie wszyscy uzywają wody z 10-20m3/m-c i płacą za nią jakies 20-30zł...mam podobnych sąsiadów... jakby mogli to myli by się w butelce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 To myj się 3 min pod prysznicem ,i wmawiaj wszystkim że bierzesz kąpiel w jakuzi... 300l, w starych czasach miałem kiedyś termę 120l ..starczała akurat na jedną małą wanne a prądu pozerała że hoho... ott tak ciekawostka- na forum to praktycznie wszyscy uzywają wody z 10-20m3/m-c i płacą za nią jakies 20-30zł...mam podobnych sąsiadów... jakby mogli to myli by się w butelce... I dlatego do cwu nie zamierzałem zapodawać bojlera i przekonywać w tym wypadku o taniości prądu Moje zużycie na cwu będzie równe jak nie większe jak zużycie na c.o i stąd PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.10.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) To myj się 3 min pod prysznicem ,i wmawiaj wszystkim że bierzesz kąpiel w jakuzi... 300l, w starych czasach miałem kiedyś termę 120l ..starczała akurat na jedną małą wanne a prądu pozerała że hoho... ott tak ciekawostka- na forum to praktycznie wszyscy uzywają wody z 10-20m3/m-c i płacą za nią jakies 20-30zł...mam podobnych sąsiadów... jakby mogli to myli by się w butelce... Też miałem bojler elektryczny 160 litrów przez pierwsze 6 miesiący po wprowadzeniu. Przy naszym zużyciu CWU miesięcznie szło średnio po 200 zł na prąd, tylko na ten nieszczęsny bojler z grzałką, a wody i tak ciągle brakowało. Dlatego go wywaliłem na złom i teraz jest 300 litrów grzany z eko. Koszty teraz to 70-80 zł miesięcznie. Jak dla mnie OK. U nas miesięczne średnie zużycie wody ogółem(ciepła+zimna) to 30m3 Edytowane 1 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a widzisz, już mnie wystarczająco dobrze przekonałeś według tych danych mogłeś pozyskać nawet 240 kWh i 168 l cieplej wody na dobę za prąd byś zapłacił niecałe 80zł w taryfie nocnej ALE główna zasługa w tym węgla kupowanego bezpośrednio w czechach w kraju za te cenę byś go nie kupił, na składach w centrum kraju czech jest po 600 zł na składach, 680 zł w marketach. tak , że twój przykład w dyskusji jest nie reprezentatywny Pozdrawiam ciepło reprezentatywny czy nie, ale u nas prawie każdy do Pepików śmiga po opał. U mnie jest nawet taki paradoks, że na skład czeski mam z chaty bliżej niż na polski Jeśli ktoś zużywa, powiedzmy dobrego Pieklorza, 3 kg eko na dobę/CWU, to nawet licząc, że wyjdzie mu 3 zł/doba - koszt miesięczny CWU zamyka kwotą 90zł. Koszt pracy pompy jest tak znikomy, że go pomijam. Uważam, ze i tak jest to tanio, patrząc na to, że nie ograniczamy się ilością "wyprodukowanej" CWU w porównaniu do tandemu pt. bojler elektryczny+druga taryfa. To jednak na flaszkę nie wpadniesz. Szkoda. Bo ja teraz słomianym wdowcem zostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.10.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Suspersen: pewnie ze prad drozszy, ale po 1 oszczednosci ogromne juz na samym poczatku (brak kotlowni, brak instalacji co - jakies 50 tys w kieszeni) i totalnie zero roboty. Siwki - kotłownia wraz z kominem, instalacją i grzejnikami kosztowała mnie <20 tys, więc pewnie niewiele więcej niż kosztowało by wtedy [4 lata temu] ogrzewanie elektryczne. Za tą "robotę" przy kotle mam o tyle tańsze ogrzewanie, że opłaca mi się to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.10.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a widzisz, już mnie wystarczająco dobrze przekonałeś według tych danych mogłeś pozyskać nawet 240 kWh i 168 l cieplej wody na dobę za prąd byś zapłacił niecałe 80zł w taryfie nocnej ALE główna zasługa w tym węgla kupowanego bezpośrednio w czechach w kraju za te cenę byś go nie kupił, na składach w centrum kraju czech jest po 600 zł na składach, 680 zł w marketach. tak , że twój przykład w dyskusji jest nie reprezentatywny W okolicy Wrocławia czeski jest po 510 zł workowany, a w centralnej Polsce po 550 zł - link: http://allegro.pl/ekogroszek-czeski-wegiel-eko-groszek-mazowieckie-i2682914617.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.10.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jeśli ktoś zużywa, powiedzmy dobrego Pieklorza, 3 kg eko na dobę/CWU, to nawet licząc, że wyjdzie mu 3 zł/doba - koszt miesięczny CWU zamyka kwotą 90zł. U mnie to było 2 kg/dobę x0,86 zł/kg = 1,72 zł/dobę x30 = 51,6 zł/miesiąc, około 3kg/dobę schodzi mi czeskiego [3,1x0,51=1,53 x30 = 45,9 zł/miesiąc]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 U mnie to było 2 kg/dobę x0,86 zł/kg = 1,72 zł/dobę x30 = 51,6 zł/miesiąc, około 3kg/dobę schodzi mi czeskiego [3,1x0,51=1,53 x30 = 45,9 zł/miesiąc]. dorzuć jeszcze do tego drugą stronę medalu w kWh na dobę lub na miesiąc tak by inni mieli porównanie i by nie wydawało się im, że ilość zużywanej wody nie ma wpływu na zużycie węgla a jeszcze inni mogli to przeliczyć na prąd, PC, olej, gaz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 dorzuć jeszcze do tego drugą stronę medalu w kWh na dobę lub na miesiąc tak by inni mieli porównanie i by nie wydawało się im, że ilość zużywanej wody nie ma wpływu na zużycie węgla a jeszcze inni mogli to przeliczyć na prąd, PC, olej, gaz. Pozdrawiam Zgadza się - może się to komuś przyda - przy spalaniu czeskiego ekogroszku zużycie ciepła na podgrzanie CWU szło średnio około 16 MJ/dobę, czyli około 4,44(4) kWh [prądem w pierwszej taryfie powinno to kosztować 4,44(4)x0,57=2,53(3) zł x 30 dni = 76 zł/miesiąc]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Zgadza się - może się to komuś przyda - przy spalaniu czeskiego ekogroszku zużycie ciepła na podgrzanie CWU szło średnio około 16 MJ/dobę, czyli około 4,44(4) kWh [prądem w pierwszej taryfie powinno to kosztować 4,44(4)x0,57=2,53(3) zł x 30 dni = 76 zł/miesiąc]. W II taryfie ok. 4,44*0,33=1,46*30=43,95zł/miesiąc U mnie to było 2 kg/dobę x0,86 zł/kg = 1,72 zł/dobę x30 = 51,6 zł/miesiąc, około 3kg/dobę schodzi mi czeskiego [3,1x0,51=1,53 x30 = 45,9 zł/miesiąc]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 1 - 1,5 kg/dobę w retorcie i ok 2 kg w tłoku idzie na samo utrzymanie ognia w palnikuim nasze spalanie a tym samym zużycie bliższe tym kilogramom tym bardziej jesteśmy w d... ze sprawnością i warto wtedy zastanowić się nad innym źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 W II taryfie ok. 4,44*0,33=1,46*30=43,95zł/miesiąc To po jaką cholęrę zakupiłeś PC do grzania wody??? grzej cwu prądem... wszyscy liczą, pisza, udowodniajają, jak to prądem tanio a "czystm" pradem grzeje cwu znikoma ilość użytkowników forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) To po jaką cholęrę zakupiłeś PC do grzania wody??? grzej cwu prądem... wszyscy liczą, pisza, udowodniajają, jak to prądem tanio a "czystm" pradem grzeje cwu znikoma ilość użytkowników forum... Ale to nie jest moje zużycie cwu a SUSPENSER-a Moje zużycie cwu będzie na poziomie ok.420kWh/miesiąc czyli gdybym grzał w II taryfie wyjdzie kwota ok.140zł/miesiąc. Ale ja nie mam prysznica,w łazience będzie tylko wanna Dla jasności zapodam cytat: I dlatego do cwu nie zamierzałem zapodawać bojlera i przekonywać w tym wypadku o taniości prądu Moje zużycie na cwu będzie równe jak nie większe jak zużycie na c.o i stąd PC Edytowane 1 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 01.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 zapomnij..... przy tych temeraturach wenętrznych i takiej ilości ciepłej wody co mamy.... dorzuc kilka tys dokładnie ale zyjemy w takim kraju gdzie prad jest uznany jako dobro narodowe i traktowany jako luksus... więc płacz i płać .. no fakt, bez sterowalnosci sauny w domu, ja zima mam 24 stopnie min. il dlaczego płacz, 2 tys to ...nic za ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 01.10.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 darase: nie wiem gdzie ty miezzkasz ale ja wiem, ze u mnie prad w całości ze wszystkim w nocnej niecałe 0,29 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 01.10.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 pionan: sama powierzchnia domu o kotłownie większa to jskies 30 tys., dalej system co min 20(przypominam ze ja nic sama nie robiłam) komin kilka tysiakow il robi się niezła sumka.pompkę kolega podawał 3 zl na tudzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 no fakt, bez sterowalnosci sauny w domu, ja zima mam 24 stopnie min. il dlaczego płacz, 2 tys to ...nic za ogrzewaniem Idz dziewczyno do fryzjera... zrób się na blond i.... pisz posty na pudelku bo tutaj za bardzo nie masz o czym pisać....aż ciezko się czyta te posty.. ludzie pozniej czytają te brednie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts