Xerses 10.10.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No i zamówiłem na żernickiej tego pieklorza bytomskiego. Zobaczymy jak to się będzie palić w moim OE+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.10.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 W zeszłym sezonie u mnie pieklorz bytomski się nie sprawdził. Same spieki i musiałem go mieszać z innym eko. Może trafiłem na taką badziewiatą partię, ale w tym sezonie zamówiłem Juliana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Mój bobrek kupiony luzem w czerwcu 2011 r. w prost na kopalni w Bytomiu - sprawdził się b. dobrze - malutko spieków duża kaloryczność i mam go jeszcze do dzisiaj. Julian z 2010 r. był u mnie gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 15.10.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 W zeszłym sezonie u mnie pieklorz bytomski się nie sprawdził. Same spieki i musiałem go mieszać z innym eko. Może trafiłem na taką badziewiatą partię, ale w tym sezonie zamówiłem Juliana. Potwierdzam, miałem to samo. Przez całą zimę musiałem chodzić z pogrzebaczem i rozbijać grudy koksu. Ile niespalonego węgla było w szufladzie na popiół lepiej nie wspominać. W tym roku kupiony Retopal, sporo tańszy i jak na razie bez porównania na plus - czysty popiół, nic się nie klei. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Potwierdzam, miałem to samo. Przez całą zimę musiałem chodzić z pogrzebaczem i rozbijać grudy koksu. Ile niespalonego węgla było w szufladzie na popiół lepiej nie wspominać. W tym roku kupiony Retopal, sporo tańszy i jak na razie bez porównania na plus - czysty popiół, nic się nie klei. To dlatego, że Retopal ma mniejszą spiekalność a kocioł do spalania Pieklorza musi mieć lepiej dobrane nastawy ilości powietrza i dawkowania węgla. Zwykle przy kiepskich nastawach przy węglu o niskiej spiekalności poza tym, że kocioł potrafi wygasać i dużo ciepła ucieka kominem niewiele złego się dzieje, ale przy węglu o wyższej spiekalności jak np. Pieklorz dodatkowym rezultatem i to najbardziej widocznym są spieki. Napisz jakie miałeś nastawy przy tym Pieklorzu i jaki masz sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 17.10.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 To dlatego, że Retopal ma mniejszą spiekalność a kocioł do spalania Pieklorza musi mieć lepiej dobrane nastawy ilości powietrza i dawkowania węgla. Zwykle przy kiepskich nastawach przy węglu o niskiej spiekalności poza tym, że kocioł potrafi wygasać i dużo ciepła ucieka kominem niewiele złego się dzieje, ale przy węglu o wyższej spiekalności jak np. Pieklorz dodatkowym rezultatem i to najbardziej widocznym są spieki. Napisz jakie miałeś nastawy przy tym Pieklorzu i jaki masz sterownik. Cześć Sterownik to był jakiś Electronics dostarczany standardowo z Ogniwo S8WC, potem przeszedłem na Cobrę ale spieki i nie spalony węgiel w szufladzie były podobne. Czas podawania / przerwa to mniej więcej 7/32 - 7/40 na starym sterowniku i 4/40 -4/46 sek na Cobrze, nadmuch 80% Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.10.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Cześć Sterownik to był jakiś Electronics dostarczany standardowo z Ogniwo S8WC, potem przeszedłem na Cobrę ale spieki i nie spalony węgiel w szufladzie były podobne. Czas podawania / przerwa to mniej więcej 7/32 - 7/40 na starym sterowniku i 4/40 -4/46 sek na Cobrze, nadmuch 80% Pozdrawiam Paweł Cześć, Podawanie/przerwa jest ok, ale nadmuch wydaje się zbyt mocny - najlepiej porozmawiaj z tymi co mają Cobry - oni Ci pomogą w ustawieniu - link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika/page48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 przy stosunku podawanie przerwa dla mocy maksymalnej 1:10 to nadmuch w okolicy 50% nie więcej. sugeruję ustawić jakieś 5:25 i wtedy nadmuch w okolicy 80-90% -tutaj już doswiadczalnie- jak nie będzie dopalał to podnieść a jak kopiec w dół i spieki to obniżyć chociaż raczej tę pierwszą opcję przewiduję.i możesz pisać na wątku podanym przez SUSPENSER-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 01.11.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 To jakim cudem u mnie 7kW daje radę ogrzać 160m2 po podłogach ? i jeszcze garaż (30m2) do +5 ? Pinok Sprawność twojej PCI to penie 300-400%, nie porównuj piecy o sprawności 80-95% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ponieważ wątek trochę opadł, podnoszę.Przy obecnych temperaturach na zewnątrz, w domu 22 st. około 12 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Zgadza się do ostatniego tankowania w domu 23 st C a średnie zużycie dobowe było 11,07 kg ekogroszku Pieklorz z KWK Chwałowice http://czp.pl/cieplnik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 07.11.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 u mnie zużycie MIAŁU 19 MJ dobowe wychodzi około 12,7 kg (piec szufladowy) ale temp. w domku parter 24-25 góra 22-23....na razie nieźle....na piecu 53st. C (ale osiąga na piecu jakieś 57-58 stC) za mieszaczem 28 st.C na powrocie 27stC (ale przed mieszaczem....) na powrocie do pieca 52.....grzejecały czas od 23.10.2012 (+ CWU cały czas) jak na razie widzę że budynek jest już chyba w optymalnym stanie (wigotność) gdyż są obecnie małe straty.....a jak napisałem grzeję domek wodą która ma 28 st.C (i taka sama obecnie idzie do podłogówki i do grzejników)'czp01' widze że twoja optymalizacja spalania przynosi efekty.......no pieknie.....ja na razie się cieszę że moje koszty roczne nie wzrastają pomimo iż ceny opału rosną.....więc nie jest źle....pozdrawiam wszystkich PALACZY DOMOWYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 07.11.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ale musze przyznać że jestem bardzo zaskoczony temperaturą w piwnicy....gdyż latem osiagneła 22-23 st. C ....a obecnie mam 20 st. C bez grzania jedynie tyle co oddadzą drzwi ciepło , ściany itp. bo grzejniki mam obecnie pozakręcane..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.11.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 bigrw no tam powoli do przodu ale pewnie już osiągnąłem jakiś constans - chociaż dociepliłem jeszcze teraz stryszek ( skosy) to taka mała termomodernizacja ale na strychu mam ochotę jeszcze docieplić podłogę z 10 cm watą i zrobić na tym ociepleniu jakąś nową podłogę z płyt ale to już w dalszej przyszłości. Co do opału to zostało mi jeszcze dobrego bobrka z ubiegłego roku i ponieważ jestem patriotą to zakupiłem 2 tony ekogroszku z KWK Chwałowice, który po latach nie chluby wraca od nowa do gry. Jestem z tego eko zadowolony a ponieważ do kopalni mam niedaleko to zakup wyszedł mnie taniej niż w ub. roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 07.11.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 u mnie akurat modernizacja ocieplenia będzie tylko i wyłącznie dotyczyć garażu gdzie pozostał mi jeszcze jedna ściana do ocieplenia.....ale to juz chyba w przyszłym roku.....brak czasu i ochoty....robi swoje....ale myślę że dzięki temu powinienem zejść do jakie 3,3 t miału na rok..... jak dokończe zjazd do garażu (tzn zamontuje dodatkową bramę garażową na zjazd do garażu w piwnicy oraz zmodernizuje swój rekuperator ( poprzez lepsze docieplenie) może uda się osiągnąć te moje wymarzone 3t miału na rok....( gdzie koszt miału obecnie 365 zł /t wraz z transportem) więc koszt by oscylował w granicach 1100 zł na rok(CO i CWU)....a to już by było rewelacyjnie....mam jeszcze kilka pomysłów które mnie nie wiele będą kosztować......a powinny przynieść jakieś małe ...ale korzyści w spalaniu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.11.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tankowałem dzisiaj kocioł i statystycznie zużycie paliwa wzrosło mi do 14,8 kg na dobę. Spalanie jak spalanie ale ten mój ekogroszek z KWK Chwałowice ma jednak znacznie więcej popiołu, który osiada i to znacznie na wymienniku ( dobrze, że leciutko się go czyści i zgarnia) Bobrek w ubiegłym roku miał zawartość 18 litrów popiołu na 190 kg ekogroszku Chwałowicki eko ma zawartość 34 litrów popiołu na 190 kg ekogroszku Prawie dwa razy tyle - no mogłem jeszcze zważyć ten popiół. Spieków jeszcze trochę w tym popiele jest ale powolutku poprawiam w tym zakresie komorę spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.11.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Spalam obecnie 13,3kg/24h166m2 z kotłownią, tem. powyżej 23st.Dużo ale sporo sadzy jest, czekam na stabilną aktualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.11.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 180m2, oczywiście strop i dach nie ocieplony ... w domu 23-24 stopnie... eko póki co 13 kg/24h na piecu 53 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.11.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Reasumując spalania mamy w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.11.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Oby tak dalej ...to trochę zostanie na Święta hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts