malux20 24.11.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 s znacie jakiś adres gdzie można zobaczyć faktyczne stawki np energii kalisz?jedyne logiczne -to dzielenie faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Teraz podaja "jawinie" w Tauronie (przedtem trzeba bylo sumowac kilka skladnikow) np:http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/dom-oszczedna-noc/Strony/Dom-oszczedna-noc-dolny-slask.aspx Do tego jak doliczysz 10zl oplat stalych to wyjdzie Ci to co na FVJa to 10 zl rozbijam do kWh i licze 0,67gr droga i 0,31 gr tania. Roznica z kwota na FV jest w granicach kilku zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.11.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 http://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/kalkulator-taryfowy-119.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 za duże widły zrobiłeś ale generalnie to racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 24.11.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Nikt Ci nie chce oszukac. Ja mam dla mojego domu (opis w stopce ) od poczatku listopada do teraz: ---------- Okres: 2012-11-01 do 2012-11-24 15:23:07 -------------------- Szacowane zużycie: 431 [kWh] Średnio: 18,2 [kWh/dobe] ------------------------------------------------------------------------ Wychodzi mi kwotowo 5,65 PLN na dobe (CO+CWU dla 3 osob). W domu temperatura 22*C. Na stronce :http://www.energa.pl/dla-domu/oferta-taryfowa-dla-domu/kalkulator-cen/act/showCalc/calcType/G12#kalkulacja-platnosci Wpisując twoje zużycie czyli 18,2 x 30 dni = 546 kWh miesięcznie. Wybieram drugą taryfę i daję 100% zużycia w II strefie, wychodzi 184,17 zł. Dzielę przez 30 dni i mam 6,13 zł/dobę. Ależ macie tam tani prąd. Chyba że masz obejście na liczniku P.S. Drugi dom, mniejszy, tylko dla mnie i małżonki chciałbym ogrzewać prądem. Edytowane 24 Listopada 2012 przez kaczmimo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Dziękuję wszystkim za reklamę prądu ale niestety niektórzy dalej pozostają przy czarnym złocie ale to pewnie tylko uwarunkowania historyczne. Tak więc powracam do tematu wątku. Aktualne ceny ekogroszku na kopalniach przedstawiają się tak http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane czyli można powiedzieć, że tona ekogroszku kosztuje 697 zł na kopalni luzem. No za eko na KWK Chwałowice płaciłem ok. 640 zł za tonę. Aura dla palaczy łaskawa to niektórym kociołki tyle palą co prawie dla potrzeb samego CWU.. Moja ostatnia średnia z zasypu wyszła 15,88 kg na dobę - trochę za dużo ale cały zasyp spaliłem w trybie spalania "grupowego" i dlatego wyszło pewnie mniej ekonomicznie. Z tego też powodu powróciłem do spalania dwustanowego ale z tego co zaobserwowałem to ustawione spalanie grupowe ale na 2 mocach z dobrze dobranym powietrzem idzie jak nóż w masło - przyda się na większe mrozy bo kocioł pracuje wtedy bardzo dynamicznie - szkoda tylko, że twórcy tego algorytmu nie dołożyli w spalaniu grupowym jeszcze jakiejś funkcji w obszarze temp. zadanej CO która pozwoliłaby na qasi pracę ciągłą i tylko tego głownie mi w spalaniu grupowym brakuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.11.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ha ha - kończąc temat prądu to i tak myślę, że coś w tym źródle energii jest skoro prawie cała Norwegia ogrzewa swoje domki prądem ewentualnie wspomaga kominkiem ale to już zupełnie inna bajka. Osobistym sukcesem dla mnie tu i teraz byłoby zlikwidowanie w okolicy wszystkich śmieciuchów lub zreformowanie ich palaczy a tego dobrocią zrobić się nie da. No może jedynie jakiś długofalowy konkretny program miasta promujący ekologiczne spalanie i odnawialne źródła energii mógłby odnieść jakiś mały sukces gdzieś za 10 lat no tak ale to jest dłużej niż kadencja samorządu i tu pies pogrzebany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Moj sasiad przyszedl, poogladal i tez ma PCi. Ciesze sie, bo to jeden komin w sasiedztwie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 "bo grzanie ekogroszkiem jest tanie"...dla mnie jest to bzdura ale nie chciałem mu dosadnie tego mówić bo chcę mieć sąsiada i do tańca i do wódki Kiedyś zaproszę go do domu w celu do pokazania licznika i rachunków Taka zazylosc miedy siasiadami twa krotko i czesto burzliwie sie konczy. Jak mu pokazesz rachunki, to skonczy sie nadzwyczaj szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 timon120777 - wywołałeś kominek a ja o nim prawie zapomniałem - może ze trzy razy był tej jesieni odpalony i tyle. Może jakiś większy mróz pogoni w wigilie do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 24.11.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Tak jak pisałem 1kWh=0,34zł w II taryfie,ja przyjmuję średnią kWh w systemie dwutaryfowym w sezonie grzewczym na 0,4-0,42zł aczkolwiek przez dwa sezony będę grzał w systemie jednotaryfowym No i bardzo pozytywnie Jednak moje/nasze posty w tematach "groszkowych" skłaniają zwykłych inwestorów do użycia kalkulatora Jak widać sprzeciw wyrażają jedynie sprzedawcy sterowników i kotłów na ekogroszek czyt.obawa o psucie rynku Żeby nie było. Nie jestem zachwycony prądem i zdegustowany ekogroszkiem. Pożyjemy, zobaczymy (może nawet Twoje faktury zobaczymy ). Ceny nośników mogą się zmienić i to znacznie. Pamiętam jak u rodziców było z olejem... Analizując koszty ogrzewania domu należy wziąć pod uwagę także koszty budowy domu i to nie tylko systemu ogrzewania ale także całościowego ocieplenia i innych systemów wspomagających (WM+reku). Zajrzałem do wątku o ogrzewaniu prądem i tam także się kłócicie o koszty, widać nie jest tak tanio, skoro mało osób pokazuje faktury Jak jeden pokazał zużycie to okazało się że ma taryfę pracowniczą Tak jak wspomniałem na starość, drugi dom (salon, kuchnia, łazienka, sypialnia, garaż) chciałbym ogrzewać prądem (zero obsługi), dodam jeszcze JAK BĘDZIE MNIE STAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.11.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Co do tych wielkości to jednak nie dla mojej rodziny, bo sama pralnia ma u mnie 14 m2 no jest w niej też prysznic umywalka i wc ( czyli pralnio suszarnio łazienka) do tego dochodzą jeszcze dwie łazienki na parterze i poddaszu. No i mam kotłownię też 14 m2 gdzie oprócz ekogroszku na dwa lata, kotła bojlera, hydroforu to zmieści się jeszcze drewno do kominka i jeszcze trochę miejsca zostanie. Jakoś nie uważąm, że mam za dużo miejsca a czasami nawet, że za mało - no ale taki dom chciałem i taki mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.11.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ap ropo kominka, to bardziej truje niż ekogroch:) A Niemcy wracają do elektrowni węglowych po wycofaniu się z atomu. Powstanie nowych 12 elektrowni węglowych do końca 2014.A i piece na ekogroch jakoś u nich co raz bardziej popularniejsze się stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A i piece na ekogroch jakoś u nich co raz bardziej popularniejsze się stały. Wez pod uwage tez taka niebagatelna (dla mnie rzynajmniej) rzecz jak: WYGODA Wyobraz sobie, ze Twoj piec zajmuje 1m2 miejsca i po prostu stoi od czasu do czasu ciecho buczac. Nie ma uzupelniania paliwa, skladowania, zamawiania i zmiennej jakosci tegoz. Nie ma brudu i smrodku. Nie ma czyszczenia wymiennika i komina, odbijania spiekow, wynoszenia popiolu. Kotlownia to tylko nazwa pomieszczenia gdzie stoi urzadzenie. Moglo by stac w kuchni z braku miejsca. Niskie koszta eksploatacji i ekologiczny aspekt to przyjemny "gratis" do WYGODY. Ta "popularnosc" jest lekko niezrozumiala IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Ap ropo kominka, to bardziej truje niż ekogroch. jesteś tego pewny? W swoim kominku palę "czysto" po rozpaleniu (3-5 min) bez dymu - sąsiedzi na ekgrochu tego nie potrafią Edytowane 25 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 To jest PCI, którą może kiedyś będę miał, jak zaoszczędzę 100 tyś do mojego 405m2 domu Ja za moja 12kW + 300l zasobnik CWU + zrobienie i zalanie dolnego zrodla glikolem zaplacilem 26 tys zl. Kociol ktory rozwazalem wczesniej z podajnikiem tlokowym kosztowalby mnie 10 tys zl. Jak jeszcze odejmiesz te mieszacze, zawory troj czy czterodrozne, pompy obiegowe, naczynia wzbiorcze (moja PCI ma to w sobie zintegrowane) to roznica jeszcze spada. Skad niby ta kwota 100 tys? Miales takie oferty na PCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Poniżej przykład,ze Twój sposób rozliczenia jest o kant du...y rozbić: [ATTACH=CONFIG]150622[/ATTACH] 1 kWh=30,71zł,bzdura do kwadratu takie przeliczanie... Jesteś beznadziejny - czy pod tym adresem ktoś mieszka??????????? Podaj przykład faktury płaconej przez przeciętną rodzinę w tar G-11 - przecież takich są setki tysięcy. Odnośnie tej faktury to ktoś ją opłaca i jest to rzeczywiście poniesiony koszt energii w tym konkretnym przypadku i zauważ jak bardzo koszt jednostkowy różni się od wcześniej podanego przez Ciebie - TO NIE BZDURA TYLKO KOSZT RZECZYWIŚCIE PONIESIONY Edytowane 24 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wątek dotyczy bieżącego zużycie ekogroszku i widzę, że żadne prośby nie pomagają i dalej śmiecicie innymi tematami. Czy ktoś to uszanuje, czy trzeba skasować cały wątek ? Czy jako założyciel wątku mogę mieć prawa do jego moderacji i kasowania postów nie na temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.11.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Moje posprzątane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 25.11.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Część ostatnich - ewidentnie nie na temat - usunęłam, ale nie znam się na ogrzewaniu, więc dalej ciąć się obawiam... Pewnie i tak trzeba by wyciąć kilkadziesiąt stron - przydałby się osobny admin do ogrzewania UWAGA: swoje posty można usunąć samodzielnie: edytuj post > usuń > usuń całkowicie Edytowane 25 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts