darase 30.11.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To kolega źle się wyraził, nie spieki tylko niedopalony węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 30.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Dobrze się wyraziłem. To były takie wielkie masy spieczone ale się jeszcze żarzyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Dobrze się wyraziłem. To były takie wielkie masy spieczone ale się jeszcze żarzyły. A mogłbys kolego jakas fotkę zapodać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 30.11.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Mogę. Jak wrócę do domu to zrobię. Ale to byęy takie większe bryły jakby coś się ze sobą stopiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Mogę. Jak wrócę do domu to zrobię. Ale to byęy takie większe bryły jakby coś się ze sobą stopiło. NO to będziesz miał zabawę z tym eko... jak masz takie duże bryły które są stopione to najlepiej palic to w następujący sposób: bardzo małe czasy podawania np 2-3s do tego dobrać czas postoju i delikatnie na to dmuchać ( jak radził kol darase) inne opcji nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Pisałem w wątku ranking ekogroszku, że z Jankowicami na sztywnej retorcie raczej na pewno będą problemy. Pedzel - zmniejszaj nadmuch, maksymalnie skróć czas podawania i przerwą podawania staraj się dojść do zadowalającego stanu. Chociaż nie wróżę Ci wielkich sukcesów...A jak ściany kotła - zbiera się sadza? Jak nie dojdziesz do przyzwoitego spalania to kup sobie trochę Retopalu, zmieszaj po połowie i spróbuj.Nadal będziesz miał niezłą kaloryczność ( 26-27 MJ) a obniżysz spiekalność. Tylko patrz, czy spiek nie schodzi Ci w głąb retorty, bo to już może być duży problem. Pozdrawiam - Jacek. Edytowane 30 Listopada 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 30.11.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 No nie straszcie Nie bardzo rozumiem z tym czasem podawania. To chyba odnosi się to pieców ślimakowych. Ja mam tłokowy. Popróbuję dziś i jutro zdam relację. A sadzy się bardzo dużo osadzało przy tym z OBI. Zobaczę jak przy tym będzie. Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jak masz tłoka to zostaje ci jedynie regulacja przerwy podawania bo czas masz stałybędzie jeszcze ciekawiej w tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Jak masz tłoka to zostaje ci jedynie regulacja przerwy podawania bo czas masz stały będzie jeszcze ciekawiej w tej sytuacji no niekoniecznie - tłoki zdecydowanie lepiej znoszą mieszanki, można nawet popróbować pomieszać z np. miałem 25 z Piasta i efekt powinien być niezły, tylko zwracać uwagę na uziarnienie. A poza tym tłokowce są też mniej czułe na spiekalność, więc kto wie - może i Pedzel znajdzie dobre nastawy. Ostrożnie z powietrzem, powolutku zwiększać przerwę i powodzenia. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 30 Listopada 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 No nie straszcie Nie bardzo rozumiem z tym czasem podawania. To chyba odnosi się to pieców ślimakowych. Ja mam tłokowy. Popróbuję dziś i jutro zdam relację. A sadzy się bardzo dużo osadzało przy tym z OBI. Zobaczę jak przy tym będzie. Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam NIe doczytałem że masz tłoka- nie mam ,nie miałem, nie znam się,to nię będe doradzał ale genralnie jakbyś dał mniejsze porcje to tez by się nic nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam. Ustawianie wielkości dawki w części tłokowców, które dotąd widziałem było możliwe nie z poziomu sterownika ale poprzez regulację długości ruchu szuflady lub rozmiaru szczeliny przez którą opał osypuje się na szufladę, ale z tym to trzeba ostrożnie bo żar potrafi się cofnąć do kosza. Najprecyzyjniej w tym temacie mógłby się chyba wypowiedzieć kolega Jarecki, bo to naprawdę fachura jest. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kobrachodziło mi raczej o to że odpada możliwość sterowania ilościa podawanego opałusam zresztą podkreślasz że zabawy z wysuwaneim szufkady nie są najszczęśliwszym pomysłem i mało bezpiecznym.fajnie że sugerujesz mieszanki tylko to dodatkowo utrudnia zabawę bo trzeba do posiadanego opału coś dokupić a to i kasa i miejsce dodatkowei o tym wszystkim myślałem pisząc że będzie ciekawienie oznacza to że skreślam projekt jako nierealny. raczej będzi ewymagać duzo cierpliwości i małych kroczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam. Pedzel, a dużo kupiłeś tych Jankowic? Bo może nie warto bić piany... a co do poruszanego kilka stron wcześniej przewymiarowania Twojego kotła, to zapnij mu jeszcze bojler CWU i nadmiar mocy będziesz miał prawie z głowy aż do ewentualnej termomodernizacji budynku. Poza tym dom z lat 50-tych to nie tylko zimne ściany, ale także zazwyczaj zimny fundament, podłogi i strop - no bo stolarkę masz wymienioną. Ciepełko sp...ala we wszystkich kierunkach. Timon, nie mówię że będzie łatwo, próbuję tylko koledze pomóc. W innym wątku pisałem, że Jankowice to ryzykowny temat dla doświadczonych palaczy, a w podawane przez KWSA parametry tego groszku 5-25 nie bardzo wierzę, bo wszystkie pozostałe sorty z tej kopalni to węgiel typ 33 ze spiekalnością około 45-50 RI i kiedyś sprzedawałem orzech z tej kopalni, ale klienci narzekali że smoli kotły i potrafi się zawieszać w kotłach zasypowych. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak jak wcześniej pisałem. W laboratorium tej kopalni ustaliłem, że ten groszek 5-25 KWK Jankowice ma: - zawartość siarki 0,6 % - zawartość popiołu 7,25 % - zdolność spiekania RI - 28 - wartość opałowa 28,5 MJ/kg To dane z poprzedniego miesiąca. To tylko spiekanie zbyt wysokie jak na zwykłe retorty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 czp01 nie szalej!! paliłem tym kiedys, kupiłem sobie 500kg do testów, jak było ciepło na dworze to była jazda- w podtrzymaniu to mogłes 2-3x 12h i wytrzymywał spokojnie, spokojnie sobie wstawał.. pozniej przyszły mrozy..no to ja mu wiatru czas podawania na dychę poszedłem na kilka h wracam i.......netykieta nie pozwala mi napisac co wtedy rzekłem:lol2:ale że jestem człek uparty , paczka fajek, 2 browary (fotel i tak stoi w kotłowni) i kombinacje hoho, chyba ze 3-5 dni kombinowałem a na dworze coraz zimniej- w nocy dochodziło >-20 ale generalnie skończyło się tak, że czas podawania był bardzo krótkie 2-3s(to były stare czasy nie miałem wtedy bruliego-chyba na tatarku jechałem więc nie mogę zerknać do archiwum)i bardzo mało wiatru,nostop ciągły ruch na retorcie, a Pozniej to już było ok, pomagał też duży kołnierz na retorcie, niedopalone eko nie spadało tylko wyrzażało się właśnie na retorcie i do popielnika spadał już spalony popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Lepszy ekogroszek to mniejsze spalanie w tym sezonie do 6grudnia zaoszczędzę 160kg eko w porównaniu z ubiegłym rokiem, mimo obfitej sadzy. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Lepszy ekogroszek to mniejsze spalanie w tym sezonie do 6grudnia zaoszczędzę 160kg eko w porównaniu z ubiegłym rokiem, mimo obfitej sadzy. Oby tak dalej Przecież w zeszłym roku też miałeś dobre eko !!! sam czytałem!! jakis sort podplandekowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ha ha W tamtym roku na początku sezonu paliłem tańszym eko po 690zł/t, muszę przeliczyć bo spalając mniej mogę drożej zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Lepszy ekogroszek to mniejsze spalanie w tym sezonie do 6grudnia zaoszczędzę 160kg eko w porównaniu z ubiegłym rokiem, mimo obfitej sadzy. Oby tak dalej hehe a tak sie dziwiłeś że preferuję PORZĄDNE eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 01.12.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Pedzel, a dużo kupiłeś tych Jankowic? Bo może nie warto bić piany... a co do poruszanego kilka stron wcześniej przewymiarowania Twojego kotła, to zapnij mu jeszcze bojler CWU i nadmiar mocy będziesz miał prawie z głowy aż do ewentualnej termomodernizacji budynku. Poza tym dom z lat 50-tych to nie tylko zimne ściany, ale także zazwyczaj zimny fundament, podłogi i strop - no bo stolarkę masz wymienioną. Ciepełko sp...ala we wszystkich kierunkach. Timon, nie mówię że będzie łatwo, próbuję tylko koledze pomóc. W innym wątku pisałem, że Jankowice to ryzykowny temat dla doświadczonych palaczy, a w podawane przez KWSA parametry tego groszku 5-25 nie bardzo wierzę, bo wszystkie pozostałe sorty z tej kopalni to węgiel typ 33 ze spiekalnością około 45-50 RI i kiedyś sprzedawałem orzech z tej kopalni, ale klienci narzekali że smoli kotły i potrafi się zawieszać w kotłach zasypowych. Pozdrawiam - Jacek 4tony. Już odechciewa mi się. Nosz ku... człowiek chce zmienić coś na lepsze, zapłaci a teraz tęsknię za zwykły piecem. Jak obiecałem fotki... http://s10.postimage.org/asbux876d/2012_12_01_07_08_54.jpg http://s10.postimage.org/t969o1n4l/2012_12_01_07_09_39.jpg http://s10.postimage.org/ftj8ylemt/2012_12_01_07_09_44.jpg Dodam jeszcze, że strasznie duzo sadzy z niego jest. Tak jakby było mało Prodźcie co mam zrobić z tym fantem bo zima już za oknem. dzieki Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Pedzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.