Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę. Jak wrócę do domu to zrobię. Ale to byęy takie większe bryły jakby coś się ze sobą stopiło.

NO to będziesz miał zabawę z tym eko... jak masz takie duże bryły które są stopione to najlepiej palic to w następujący sposób: bardzo małe czasy podawania np 2-3s do tego dobrać czas postoju i delikatnie na to dmuchać ( jak radził kol darase) inne opcji nie ma...

Witam. Pisałem w wątku ranking ekogroszku, że z Jankowicami na sztywnej retorcie raczej na pewno będą problemy. Pedzel - zmniejszaj nadmuch, maksymalnie skróć czas podawania i przerwą podawania staraj się dojść do zadowalającego stanu. Chociaż nie wróżę Ci wielkich sukcesów...A jak ściany kotła - zbiera się sadza? Jak nie dojdziesz do przyzwoitego spalania to kup sobie trochę Retopalu, zmieszaj po połowie i spróbuj.Nadal będziesz miał niezłą kaloryczność ( 26-27 MJ) a obniżysz spiekalność. Tylko patrz, czy spiek nie schodzi Ci w głąb retorty, bo to już może być duży problem. Pozdrawiam - Jacek. Edytowane przez kobra64

Jak masz tłoka to zostaje ci jedynie regulacja przerwy podawania bo czas masz stały

będzie jeszcze ciekawiej w tej sytuacji

no niekoniecznie - tłoki zdecydowanie lepiej znoszą mieszanki, można nawet popróbować pomieszać z np. miałem 25 z Piasta i efekt powinien być niezły, tylko zwracać uwagę na uziarnienie. A poza tym tłokowce są też mniej czułe na spiekalność, więc kto wie - może i Pedzel znajdzie dobre nastawy. Ostrożnie z powietrzem, powolutku zwiększać przerwę i powodzenia. Pozdrawiam - Jacek Edytowane przez kobra64

No nie straszcie :)

Nie bardzo rozumiem z tym czasem podawania. To chyba odnosi się to pieców ślimakowych. Ja mam tłokowy.

Popróbuję dziś i jutro zdam relację.

A sadzy się bardzo dużo osadzało przy tym z OBI. Zobaczę jak przy tym będzie.

Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam

NIe doczytałem że masz tłoka- nie mam ,nie miałem, nie znam się,to nię będe doradzał ;) ale genralnie jakbyś dał mniejsze porcje to tez by się nic nie stało ;)

Witam. Ustawianie wielkości dawki w części tłokowców, które dotąd widziałem było możliwe nie z poziomu sterownika ale poprzez regulację długości ruchu szuflady lub rozmiaru szczeliny przez którą opał osypuje się na szufladę, ale z tym to trzeba ostrożnie bo żar potrafi się cofnąć do kosza. Najprecyzyjniej w tym temacie mógłby się chyba wypowiedzieć kolega Jarecki, bo to naprawdę fachura jest. Pozdrawiam - Jacek

Kobra

chodziło mi raczej o to że odpada możliwość sterowania ilościa podawanego opału

sam zresztą podkreślasz że zabawy z wysuwaneim szufkady nie są najszczęśliwszym pomysłem i mało bezpiecznym.

fajnie że sugerujesz mieszanki tylko to dodatkowo utrudnia zabawę bo trzeba do posiadanego opału coś dokupić a to i kasa i miejsce dodatkowe

i o tym wszystkim myślałem pisząc że będzie ciekawie

nie oznacza to że skreślam projekt jako nierealny. raczej będzi ewymagać duzo cierpliwości i małych kroczków

Witam. Pedzel, a dużo kupiłeś tych Jankowic? Bo może nie warto bić piany... a co do poruszanego kilka stron wcześniej przewymiarowania Twojego kotła, to zapnij mu jeszcze bojler CWU i nadmiar mocy będziesz miał prawie z głowy aż do ewentualnej termomodernizacji budynku. Poza tym dom z lat 50-tych to nie tylko zimne ściany, ale także zazwyczaj zimny fundament, podłogi i strop - no bo stolarkę masz wymienioną. Ciepełko sp...ala we wszystkich kierunkach. Timon, nie mówię że będzie łatwo, próbuję tylko koledze pomóc. W innym wątku pisałem, że Jankowice to ryzykowny temat dla doświadczonych palaczy, a w podawane przez KWSA parametry tego groszku 5-25 nie bardzo wierzę, bo wszystkie pozostałe sorty z tej kopalni to węgiel typ 33 ze spiekalnością około 45-50 RI i kiedyś sprzedawałem orzech z tej kopalni, ale klienci narzekali że smoli kotły i potrafi się zawieszać w kotłach zasypowych. Pozdrawiam - Jacek

Tak jak wcześniej pisałem.

W laboratorium tej kopalni ustaliłem, że ten groszek 5-25 KWK Jankowice ma:

- zawartość siarki 0,6 %

- zawartość popiołu 7,25 %

- zdolność spiekania RI - 28

- wartość opałowa 28,5 MJ/kg

To dane z poprzedniego miesiąca. To tylko spiekanie zbyt wysokie jak na zwykłe retorty :)

czp01 nie szalej!! paliłem tym kiedys, kupiłem sobie 500kg do testów, jak było ciepło na dworze to była jazda- w podtrzymaniu to mogłes 2-3x 12h i wytrzymywał spokojnie, spokojnie sobie wstawał.. pozniej przyszły mrozy..no to ja mu wiatru czas podawania na dychę poszedłem na kilka h wracam i.......netykieta nie pozwala mi napisac co wtedy rzekłem:lol2:ale że jestem człek uparty , paczka fajek, 2 browary (fotel i tak stoi w kotłowni) i kombinacje hoho, chyba ze 3-5 dni kombinowałem a na dworze coraz zimniej- w nocy dochodziło >-20 ale generalnie skończyło się tak, że czas podawania był bardzo krótkie 2-3s(to były stare czasy nie miałem wtedy bruliego-chyba na tatarku jechałem więc nie mogę zerknać do archiwum)i bardzo mało wiatru,nostop ciągły ruch na retorcie, a Pozniej to już było ok, pomagał też duży kołnierz na retorcie, niedopalone eko nie spadało tylko wyrzażało się właśnie na retorcie i do popielnika spadał już spalony popiół.

Witam. Pedzel, a dużo kupiłeś tych Jankowic? Bo może nie warto bić piany... a co do poruszanego kilka stron wcześniej przewymiarowania Twojego kotła, to zapnij mu jeszcze bojler CWU i nadmiar mocy będziesz miał prawie z głowy aż do ewentualnej termomodernizacji budynku. Poza tym dom z lat 50-tych to nie tylko zimne ściany, ale także zazwyczaj zimny fundament, podłogi i strop - no bo stolarkę masz wymienioną. Ciepełko sp...ala we wszystkich kierunkach. Timon, nie mówię że będzie łatwo, próbuję tylko koledze pomóc. W innym wątku pisałem, że Jankowice to ryzykowny temat dla doświadczonych palaczy, a w podawane przez KWSA parametry tego groszku 5-25 nie bardzo wierzę, bo wszystkie pozostałe sorty z tej kopalni to węgiel typ 33 ze spiekalnością około 45-50 RI i kiedyś sprzedawałem orzech z tej kopalni, ale klienci narzekali że smoli kotły i potrafi się zawieszać w kotłach zasypowych. Pozdrawiam - Jacek

4tony.

Już odechciewa mi się. Nosz ku... człowiek chce zmienić coś na lepsze, zapłaci a teraz tęsknię za zwykły piecem.

Jak obiecałem fotki...

http://s10.postimage.org/asbux876d/2012_12_01_07_08_54.jpg

http://s10.postimage.org/t969o1n4l/2012_12_01_07_09_39.jpg

http://s10.postimage.org/ftj8ylemt/2012_12_01_07_09_44.jpg

Dodam jeszcze, że strasznie duzo sadzy z niego jest. Tak jakby było mało :)

Prodźcie co mam zrobić z tym fantem bo zima już za oknem. dzieki

Edytowane przez Pedzel