darase 01.12.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Kolego kupujesz 4t eko w ciemno? Też mam węgiel z kopalni Jankowice i tylko 2t bo jak pojechałem na drugi raz to już go nie było a chciałem jeszcze 2t dokupić.Swój przetestowałem kupując 100kg. Palnik brucer2 i automat eCoal dali radę. Teraz spalam ekoret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 01.12.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Wiesz każdy polecał. Poza tym nie mam zbyt czasu żeby jeździć po kopalniach kupować po 100 kg węgla. Nie bardzo wiem co teraz robić. Jakie ustawienia dać na piecu żeby chociaż nie marnować tego opału a spalał się normalnie. Zauważyłem też ża piec prawie ciągle chodzi na trybie pracy. A jak mu skrócę przerwy podawania to popielnik mam pełny żarzących się spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.12.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Kolego kupujesz 4t eko w ciemno? Też mam węgiel z kopalni Jankowice i tylko 2t bo jak pojechałem na drugi raz to już go nie było a chciałem jeszcze 2t dokupić. Swój przetestowałem kupując 100kg. Palnik brucer2 i automat eCoal dali radę. Teraz spalam ekoret. eeee to nie wygląda tak zle,nie są to jakieś wielkie grudy,etc... jak wspoomniałem nie mam kotła z tłokiem..więc nie bedę się wymądrzac .ale generalnie widać że to eko masz niedopalone -dzięki temu masz straty,nie wiem jaki masz sterownik i na co on pozwoli -ale to naprawde jest do opanowania:) troszkę chęci,czasu i jeszcze będziesz chwalił to eko masz kilka opcji do sprawdzenia 1 małe porcje podawania, często,-z dużym nadmuchem 2- małe porcje podawania często,-z małym nadmuchem ruch na palniku... i malutkie porcje, wiatr i przerwę dobierzesz obserwując co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.12.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 . A jak mu skrócę przerwy podawania to popielnik mam pełny żarzących się spieków. po co przerwę skracasz??? to jest mocne eko i dułgo się się wyżarza, skracasz maxymalnie czas PODAWANIA,a przerwe robisz jak najdułzszą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 01.12.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 ja nie mam czasu podawania. mam tylko przerwę. Jak mu wydłużyłem do 6 min przerwę podawania w trybie pracy to nie mógł osiągnąć temperatury i cały czas chodził na pracy. Teraz mam 3 min przerwy podawania w pracy i 170min w trybie czuwania i robią się spieki. Wentylator na 50%. Chyba mu jeszcze ten nadmuch zmniejszę. Dzięki za słowa otuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 przy tłoku to sobie wielkości porcji raczej nie zmieni bez ryzyka zapłonu opału- szuflady lepiej niech nie rusza sterowanie tylko przerwą podawania i nadmuchemzacznij od wydłużania przerwy bez obniżania nadmuchu. jak zaczniejsz obniżać nadmuch to znów będzie niedopalał.spróbuj dac opałowi dużo czasu na spalenie całkowite. zacznij od wydłużenia przerwy o 30% w stosunku do tego co masz obecnie i daj mu z godzine potem kolejne korekty w zależności od tego co się dziać będzie tylko rozważnie a to co niespalne możesz jeszcze raz do zasobnika do ponownego spaleniaw tloku masz tą przewagę że nawet jak jakiś spiek się trafi to nie powinien szuflady zablokować. jak masz obawy to wsadź w popiół łapke i spieki odrzuć i wsyp ponownie tylko niedopalony eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ustawienia pieca: Przerwa podawania: 1m30sek Przerwa podawania w podtrzymaniu: 45min Nadmuch w podtrzymaniu: praca 40sek co 8 min. Pozdrawiam odnalazłem Twój post z ustawieniami przerwę zrób 3 minuty nadmuch zostaw jak jest nie wiem czy masz możliwość kontroli temperatury spalin w jakiś sposób ale jeśli nie to chociaż dotknij czopucha i oceń "na oko" jego temperaturę generalnie jesli będzie gorący lub bardzo gorący to nie ruszaj nadmuchu, jesli będziesz mógł w fazie pracy położyć dłoń bez obawy o poparzenie to wiatr w górę działaj tylko spokojnie i powoli- jak Piotrek42 pisał fotelik pyfko fejeczka -co tam lubisz i jakoś go okiełznasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 01.12.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Powiedziałbym że jest ciepły, ale do oparzenia się daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) to znaczy że masz za mało powietrza- temperatura spalin powinna być powyżej 100st żeby było w miarę bezpiecznie pod warunkiem że opał suchy.przy pracy ciągłej może być chyba ciut mniej ale nie u Ciebie.zrób zatem od razu 2 zmiany -wydłuż przerwę i zwiększ moc nadmuchu ale nadmuch delikatnie- nie wiem jakie masz stopniowanie czy % czy biegi ale podnieś o 10% na początekpotem czekaj z godzinę niech kocioł ogarnie nowe nastawy i zdąży przepchnąć te nowe nastawy przez palnik i napisz jakie zaszły zmiany PS może pisz na priv albo załóż oddzielny wątek żeby nie zaśmiecać tego odbieganiem od tematu głównego Edytowane 1 Grudnia 2012 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 01.12.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Spróbuj na tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48752-Kot%C5%82y-z-podajnikiem-t%C5%82okowym Co do przerwy podawania, to musisz zaobserwować palenisko podczas podawania paliwa, jeśli jak podaje opał to bucha i strzela ogień to znaczy, że za rzadko podajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 01.12.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Założyłem wątek Problem z groszkiem z KWK Jankowice. chętnych do pomocy zapraszam. Jak coś zdziałamy to stawiam flachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Do bardziej doświadczonych kolegów. Spalam obecnie około 15 kg grochu na dobe (po tym tygodniu bede miał bardziej dokładne dane pewnie wyjdzie wiecej bo mrozy sie zaczynają). Dom jest nowy, tydzien temu odpaliłem pierwszy raz piec (w pierwsze dwa dni wciagnał mi 100 kg). Ogrzewam mniej więcej 190 m2 (po podłogach 230 - pewnie bardziej by tu kubatura była potrzebna , pomieszczenia są na 275 cm wysokie parter i 255 poddasze). Czy to jest dobre spalanie? Piec OE+ sterownik ecoal na razie w trybie automatycznym. Temperatura w domu na poziomie 20 stopni. Zarzuce fotkami w tym tygodniu jak wygląda splanie, popiół itd to mi podpowiecie czy wszystko idzie dobrze, czy trzeba cos zmienic. Może uda mi sie podpiąc neta to wrzuce info na parametry pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.12.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Powierzchnia prawie taka sama i ostatnią średnią dobową miałem 15,85 kg a dom już wygrzany czyli spalasz dobrze skoro tylko 15 kg na taką powierzchnie razem z CWU. Dom się wygrzeje i na drugi sezon będzie jeszcze trochę mniej. No temperatura 20 st C to taka sobie - u mnie w tym roku co najmniej 23 st C dzienna musi być a nocna 22,8 no z tym, że na noce zakręcamy w dwóch sypialniach grzejniki aby było chłodniej Teraz u mnie mrozy do minus 3 w nocy to spalanie będzie trochę większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Powierzchnia prawie taka sama i ostatnią średnią dobową miałem 15,85 kg a dom już wygrzany czyli spalasz dobrze skoro tylko 15 kg na taką powierzchnie razem z CWU. Dom się wygrzeje i na drugi sezon będzie jeszcze trochę mniej. No temperatura 20 st C to taka sobie - u mnie w tym roku co najmniej 23 st C dzienna musi być a nocna 22,8 no z tym, że na noce zakręcamy w dwóch sypialniach grzejniki aby było chłodniej Teraz u mnie mrozy do minus 3 w nocy to spalanie będzie trochę większe No temperatura taka sobie, ale jeszcze w tym domu nie mieszkam więc..... nie zwiękaszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.12.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No mrozik się pokazał - w nocy temperatura do minus 4 st C a w dzień w okolicach minus 1 i mój dom pokazał jednak, że ma przy takiej temperaturze straty ciepła większe i za ostatnią dobę kocioł zużył dokładnie 20,8 kg ekogroszku czyli zima pokazuje pazurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 04.12.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No mrozik się pokazał - w nocy temperatura do minus 4 st C a w dzień w okolicach minus 1 i mój dom pokazał jednak, że ma przy takiej temperaturze straty ciepła większe i za ostatnią dobę kocioł zużył dokładnie 20,8 kg ekogroszku czyli zima pokazuje pazurki. w jaki sposób to wyliczasz?? że wiesz że to jest 20,8 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 04.12.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Panowie, jestem początkującym palaczem czy są jakieś pisane lub niepisane zasady przy optymalizacji spalania? Np. stosunek podawania do przerwy? Wpływ siły nadmuchu? Itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.12.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 podepne sie pod poprzednika. Jakie powinny być ustawienia na piecu - temperatura itd aby optymalnie spalać ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.12.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 podepne sie pod poprzednika. Jakie powinny być ustawienia na piecu - temperatura itd aby optymalnie spalać ekogroszek? NIe ma takich !! każdy kocioł, instalacja,czy dom to sprawa idywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.12.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) NIe ma takich !! każdy kocioł, instalacja,czy dom to sprawa idywidualna. No tak zdaje sobie z tego sprawę, mam tu bardziej na myśli kwestie typu........ czy temperatura 60 stopni na CO jest lepsza do spalania ekogroszku niż np 45. Sorki - może to głupie pytania ale dopiero co odpaliłem ten piec. Oki podpiąłem się do neta i mam kilka pytań... sterownik ecoal + OEplus16 1. na coniektórych sterownikach jest podawany przewidywany czas zasypu.... gdzieś sie to uruchamia, ktoś to wpisuje ręcznie, coś trzeba dokupić? 2. lepiej jest zostawic na trybie automatycznym czy tryb ręczny (i kombinowac z różnymi ustawieniami)? 3. Oprzeć temperature na głowicach termo - mam takie założone czy na pogodówce - (dzisiaj podepne czujniki) ? ooo pojawiła się przewidywana data zasypu...... ale chyba cos nie tak bo 23.03.2013 Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts