Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w jaki sposób to wyliczasz?? że wiesz że to jest 20,8 kg?

Jeden raz ważysz eko i zasypujesz kosz do pełna i kasujesz na zero licznik podajnika. ( To już wiesz ile kg ekogroszku wchodzi CI od zejścia do ślimaka po sam dekiel kosza zasypowego.

Następnie kocioł normalnie pracuje aż do całkowitego wypalenia ekogroszku do tego samego miejsca ( czyli do ujścia kosza do ślimaka) i jak już to wypali to odpisujesz lub zapamiętujesz sobie wskazanie minut pracy podajnika. Czyli wiesz w ilu minutach pracy podajnik spalił cały zasobnik. To teraz dzielisz ilość tych minut pracy przez całą wagę zasypu i w ten sposób wiesz ile w ciągu jednej minuty podajnik podaje a kocioł spala kg ekogroszku. U mnie jest to 0,26 kg eko w ciągu 1 minuty i w ten sposób zawsze sobie mogę obliczyć ile kocioł mi spala w danym okresie czasu.

Następnym razem niczego już nie musisz ważyć tylko wsypujesz do kosza tyle samo ekogroszku ( od ujścia do ślimaka pod samą pokrywę ) i na sterowniku w ustawieniach użytkownika zerujesz licznik a w polu powyżej "Czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika [min]" podajesz ile minut kocioł palił Ci cały zasobnik i zapisujesz ( naciskasz przycisk zapisz)

Teraz sterownik może przysłać Ci smsa jak mu się skończy paliwo a Ty będziesz wiedział do kiedy zasyp starczy i bedziesz mógł śledzić bieżące zużycie eko.

NO wracając do tematu dzisiaj kolejny zasyp ekogroszku i wyszło, że kocioł spalił zasyp 183 kg przez 11 dni i 9 godz co daje średnią 16,09 kg na dobę. Czyli ogólnie w normie ale przedostatniej doby jak było do minus 4 to spalił prawie 21 kg na dobę.

:)

Edytowane przez czp01

Jeden raz ważysz eko i zasypujesz kosz do pełna i kasujesz na zero licznik podajnika. ( To już wiesz ile kg ekogroszku wchodzi CI od zejścia do ślimaka po sam dekiel kosza zasypowego.

Następnie kocioł normalnie pracuje aż do całkowitego wypalenia ekogroszku do tego samego miejsca ( czyli do ujścia kosza do ślimaka) i jak już to wypali to odpisujesz lub zapamiętujesz sobie wskazanie minut pracy podajnika. Czyli wiesz w ilu minutach pracy podajnik spalił cały zasobnik. To teraz dzielisz ilość tych minut pracy przez całą wagę zasypu i w ten sposób wiesz ile w ciągu jednej minuty podajnik podaje a kocioł spala kg ekogroszku. U mnie jest to 0,26 kg eko w ciągu 1 minuty i w ten sposób zawsze sobie mogę obliczyć ile kocioł mi spala w danym okresie czasu.

Następnym razem niczego już nie musisz ważyć tylko wsypujesz do kosza tyle samo ekogroszku ( od ujścia do ślimaka pod samą pokrywę ) i na sterowniku w ustawieniach użytkownika zerujesz licznik a w polu powyżej "Czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika [min]" podajesz ile minut kocioł palił Ci cały zasobnik i zapisujesz ( naciskasz przycisk zapisz)

Teraz sterownik może przysłać Ci smsa jak mu się skończy paliwo a Ty będziesz wiedział do kiedy zasyp starczy i bedziesz mógł śledzić bieżące zużycie eko.

NO wracając do tematu dzisiaj kolejny zasyp ekogroszku i wyszło, że kocioł spalił zasyp 183 kg przez 11 dni i 9 godz co daje średnią 16,09 kg na dobę. Czyli ogólnie w normie ale przedostatniej doby jak było do minus 4 to spalił prawie 21 kg na dobę.

:)

Dzieki , właśnie takiego opisu potrzebowalem

dzisiaj akurat robiłem zasyp swojego pieca po raz 4 od 23-10-2012......musze przyznac że zastanawiam sie jak bardzo uda mi się zaejść co sezon grzewczy....z ilościa spalanego paliwa gdyż w koszu mieści sie na maxa 140 kg wiec zuzyłem jakieś 560 kg / przez 8+30+5=43 dni....wychodzi średnio od poczatku rozpoczecia sezonu....13,2 kg ale nie groszku tylko MIAŁU z JANINY 19MJ ( w tym równiez CWU)........przypomnę 165m2 po podłodze dwa poziomy + 85 m2 piwnica ale jej prawie nie grzeję....

13,2 kg* 365 zł / t = czyli jakieś 4,80 zł /doba ogrzewanie + CWU gdzie cały czas utrzymuję temp. 24-25 st. C na parterze i 22-23 na poddaszu......

HIP HIP HURRA

aby tak dalej....

moja rada do wszystkich którzy opalaja czystym groszkiem lub eko groszkiem.....wymieszajcie swój groszek z miałem a sami zobaczycie że piec spalac będzie praktycznie tyle samo.....ale cena jednostkowa za paliwo za 1t wam średnio zmaleje....ja oplam samym miałem ale ten miał jest jakby w 1/3 z groszkiem róznej granulacji....

mam kilku znajomych którzy mają piece różnego typu ...czy to szuflada czy też ślimak i wszyscy spróbowali i od tamtej pory takgrzeją.....

dodatkowo zobaczcie czy piece wam zbyt mocno nie zasysają powietrza w trybie podtrzymania....gdyż większość dmuchaw w zestawie nie jest wyposażona w klapke zamykajacą dopływ powietrza do pieca wtedy kiedy on nie dmuchaa.....zmiejsza się wtedy zuzycie opału a jednoczesnie wegiel lekko i delikatnie się żarzy....i się dopala...

ale decyzja już do was nalezy....

pozdrawiam

u mnie obecnie ustawienia na sterowniku sa takie....PIEC SZUFLADOWY

na piecu 53 .C temperatura zadana (dochodzi do 53 i się wyłacza ale podnosi się aż do 57-58.C)

pompa CO - temp załączania 54.C (załaczają się wtedy wszystkie u mnie pompy 2 szt. - główna i od ogrzewania podłogowego na parterze....bo w całości ogrzewanie podłogowe jest przy nim tez mam mieszacz ale jak na razie nie musze go ustawiać jest na razie ustawiony na 80% ....a na poddaszu ogrzewanie podłogowe w połowie....w pod każym oknem mam dodatkowo grzejniki.....ale to bardziej jako zabezpieczenie na przyszłość choć obecnie są ustawione na "2" i praktycznie nie grzeją ....jedynie w łazience na full "5")

temp. wyłaczania pompy po opadnieciu temperatury poniżej 54, czyli przy 53.C

zawór czterodrożny za piecem na jakieś 20% temp. do CO za zaworem jest na poziomie 29-30 st.C i jak na razie się sprawdza (jesli temp. na zewnątrz maleje jeszcze bardziej to zwiększam ja na jakieś 31-32 ( w tamtym roku przy -22 st. C na zewnątrz musiałem zwiekszyć temp. zasilania co na 34 st.C)....

podajnik 4 sekundy

przedmuch przed podaniem przez podajnik 25 sekund

podtrzymanie 2 sekundy

co ile podtrzymanie - 21 minut

przedmuch 15 sekund

histereza - 1 st.C

temp. zasilania CWU (bojler z węzownicą ) taka jak na piecu....

Może te ustawienia pomogą niektórym w ustawieniu swoich pieców....jesli mają ogrzewania podłogowe...i dobrze ocieplone domy....oraz dachy tychże domków....:)

wiem że do każdego domu ustawienia na piecu to rzecz bardzo indywidulana....ale specyfika i metoda mojego postepowania jest ukazana....

Pozdrawiam

czp01.....wiesz w tamtym roku (nie sezonie) zuzyłem 3,7 t MIAŁU....ale wokresie kiedy grzałem CWU w letnie miesiace zużywałem jakieś srednio 145 kg na miesiac....więc * 6 miesiecy i wychodzi 870 kg na CWU więc na sezon grzewczy wyszło jakieś 2,83 t miału po 365 zł....to wychodzi jakieś 1032 zł za cały sezon....a uwierz jestesmy ciepłolubni....:)))) ja osobiscie lubię chodzić w domku w koszulce i spodenkach ......a moja żonka to dopiero zmarzluch.....:)))

jak by tak było....że zmieszcze sie w 2,5 t to ekstra.....jednak przemyslenia i pomysły zrealizowane nie idą na marne....:)))

zobaczymy co będzie dalej....w nastepnym sezonie.....kiedy zrealizuje kolejny pomysł....ale to już po sezonie grzewczym bo bedzie to wymagało wygaszenia pieca....na jakies 3-4 dni....a nie chce mi się palić zbytnio w kominku....

to samo u mnie święta i pewnie nic po za tym.....

a własnie próbowałeś zmienić temp. pomp....tak jak u mnie....?

Czp01...może to tez da ci pewne oszczędnosci.....bo ja mam pewną teorię na ten temat....

skoro piec się rozpala....to każdy przepływ w trakcie rozpalania zwiekszy zuzycie opału oraz sterowalność piecem też jest utrudniona..... ale jeśli wtedy pompy nie pracuja piec nagrzewa się szybciej żuzywając w ten sposób mniej opału....i jesgo sterowalność jest bardziej do przewidzenia.......może spróbuj i tego....

czp01.....wiesz w tamtym roku (nie sezonie) zuzyłem 3,7 t MIAŁU....ale wokresie kiedy grzałem CWU w letnie miesiace zużywałem jakieś srednio 145 kg na miesiac....więc * 6 miesiecy i wychodzi 870 kg na CWU więc na sezon grzewczy wyszło jakieś 2,83 t miału po 365 zł....to wychodzi jakieś 1032 zł za cały sezon....a uwierz jestesmy ciepłolubni....:)))) ja osobiscie lubię chodzić w domku w koszulce i spodenkach ......a moja żonka to dopiero zmarzluch.....:)))

jak by tak było....że zmieszcze sie w 2,5 t to ekstra.....jednak przemyslenia i pomysły zrealizowane nie idą na marne....:)))

zobaczymy co będzie dalej....w nastepnym sezonie.....kiedy zrealizuje kolejny pomysł....ale to już po sezonie grzewczym bo bedzie to wymagało wygaszenia pieca....na jakies 3-4 dni....a nie chce mi się palić zbytnio w kominku....

zastanawiam się gdzie ty kupiłes miał po 365 zł.....................

U mnie spalanie już zaczęło powoli rosnąć ...

Na początku było około 10kg na dobę (czyli około 100kg w 10dni) , poprzedni załadunek starczył już na około 9,5 dnia a dziś już tylko około 8,5 dnia ...

Czyli spalanie u mnie rośnie z około 10kg , poprzez około 10,5kg do obecnych około 11,8kg ...

Xerses .....Kaczmimo....

MIAŁ KUPIŁEM w TRZEBINII na składzie w MARCU 2012......teraz kosztuje jakieś 395 zł/t, jednak JANINA z LIBIĄŻA jest jakieś 20 km od składu więc i węgiel tańszy....spalanieu mnie na dobę wzrosło jak na razie nie tak strasznie do 16,5 kg....ale w nocy temp. zeszła aż do -11....

ale za to przez dzień mi spadnie gdyż słońce dogrzeje pomieszczenia jeszcze bardziej wiec i odbiór poprzez pomieszczenia przez dzień bedzie mniejszy....i mniej spali piec....

opał zawsze kupuje raz w roku na tym samym składzie....i to przeważnie jest końcówka marca, początkiem kwietnia....