karoka65 04.01.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Timon także dobrze pisze z tym zasypem. Niektórzy nawet piszą w DTR że minimalny poziom paliwa w zasobniku to 30% jego pojemności.Trochę przesada jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 04.01.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Arturo czy jak Ci tam. Ja liczę w swoim domu całą hydraulikę od podstaw łącznie z przyłączem wod-kan do chałupy, poprzez masę innych rurek, zaworków, stelaży pod bidety wc itd. skończywszy na sterownikach pokojowych. Na odpadach marketowych nie było to robione.Kocioł kosztował mnie 7400 zł i przyjechał do mnie w ciągu tygodnia. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Arturo czy jak Ci tam. Ja liczę w swoim domu całą hydraulikę od podstaw łącznie z przyłączem wod-kan do chałupy, skończywszy na sterownikach pokojowych. Na odpadach marketowych nie było to robione. Kocioł kosztował mnie 7400 zł i przyjechał do mnie w ciągu tygodnia. No ja bez hydrauliki,sam system grzewczy. Podłogówka 6tys.zł,pompa z zasobnikiem i kotłownią 16,5tys.zł. Przyłącze wodne miałem za 3,2tys.zł,wod-kan 3tys.zł Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 04.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) A no właśnie sam system grzewczy wyniósł mnie mniej... podsumę zrobiłem całości włącznie ze stelażami podtynkowymi geberita Co nie zmienia faktu, że wciskasz ludziom kit i nawet taki laik jak ja to widzi. Bogusław też jest nachalny i dzięki temu nie widać na tym forum zainteresowania jego grzejnikami. Poza tym te kwoty hurtowe, odejmowanie kominów, drzwi do kotłowni itp. pierdół jest beznadziejne (powtarzam się przepraszam). Wszystko robione własnymi rękoma ? Ludzie nie każdy ma czas siedzieć po kilka kilkanaście godzin przy kompie dokształcać się, jeździć na budowę i jeszcze zapier... na niej. Pracując na dwóch etatach, mając rodzinę jest to nierealne. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 No ja bez hydrauliki,sam system grzewczy. Podłogówka 6tys.zł,pompa z zasobnikiem i kotłownią 16,5tys.zł. Przyłącze wodne miałem za 3,2tys.zł,wod-kan 3tys.zł O czym ty znowu piszesz ? jak pompa jeszcze w krzokach hehe napisz ile za kozę dałeś bo to twoje główne źródło ogrzewania jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) O czym ty znowu piszesz ? jak pompa jeszcze w krzokach hehe napisz ile za kozę dałeś bo to twoje główne źródło ogrzewania jak na razie. Idzie,idzie,pompa jest już dawno zapłacona Koza to koszt 140zł Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Spróbuj i szczelność wszystkiego jest ważna. OK . a co do szczelności czy da się uszczelnić palnik pancerpola i gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 animuss z tego co pamiętam nie zasypujesz do końca tylko sypiesz worek i czekasz aż się wypali. przy niewielkiej ilości opału w koszu wystarczy otworzyć klapę na sekundę i natychmiast się pojawi w niej dym- to normalne- zaciąga przez kosz spaliny rurą, przy pełnym koszu chwila czasu upłynie zanim się dym przez cały węgiel przebije. tak jak chłopaki piszą- wyłaczyć wentylator odczekać aż się zatrzyma i dopiero otwierać klapę od kosza zasypowego Teraz byłem i już nie było dymu .zasypałem o 19 godz 25kg i nowe nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nic ci nie muszę wyjaśniać.Są ludzie którzy myślą trzeźwo na swiat i na to jakie mają i nie dają się wrobić w takie pierdu- pierdu.Może wstawisz swoją pompkę do jakiejś starej chałupy i zapłacisz rachunki za rok.I ja inni ci to już próbowali wytłumaczyć ale jednak elew.Pompki stoją a kociołki ? nie narzekam, poza tym ja wiem co sprzedaję i się na tym znam.Kalkulator nawet małpa potrafi trzymać w ręce.Nie mam zamiaru więcej odpowiadać na twoje idiotyczne zaczepki bo inaczej nie mogę ich nazwać.Idź tam gdzie będziesz słuchany.Niby taki mądry a tematu wątku nie może zrozumieć.Napiszę ci może trochę prościej - tutaj pisze się o zużyciu eko groszku a nie o pompach ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no arturo to ja cię już nie przebiję z kosztami inwestycji twoje główne źródło ciepła kosztowało 140zł a moje 5000zł i jak tu żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.01.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 patrzcie jaki ten świat mały http://www.money.pl/rejestr-firm/nip/884-15-11-157/kod-pocztowy/58-150/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Po pierwsze nie każdy ma dwie lewe ręce,większość buduje na kredyt i chce ciąć koszty.Reku kupiłem za 4tys.zł,kanały wentylacyjne za 1tys.zł a rozłożenie tego to bułka z masłem.Zajęło mi to weekend Po drugie ja buduje na kredyt i musiałbym upaść na głowę żeby za system z ekogroszkiem zapłacić 35tys.zł ale ja mam na dom przeznaczone 250tys.zł i nie w głowie mi był ekogroszkiem bo drogi.Jeśli ktoś jest burzujem to może w kotle palić W moim przypadku 100m2 podlogowki i powietrzna pompą ciepła to 22tys.zł Po trzecie komin należy do systemu grzewczego i trzeba go odliczać do całości.W moim systemie nie był konieczny.Styropian 0,031 Genderki za189zł/m3 a w płytę EPS200 też Genderki za 269zł/m3 Artur ale ty podajesz tu cenę po kosztach zakupu bez kosztów montażu A normalnie taka instalacja wychodzi sporo więcej.. Nie ma rabatów ekspozycyjnych dla każdego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 patrzcie jaki ten świat mały http://www.money.pl/rejestr-firm/nip/884-15-11-157/kod-pocztowy/58-150/ A co w tym dziwnego. Przeciez mam miejscowosc podana pod nickiem. Tu masz stronke firmowa jak chcesz: http://eulersoft.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A wystarczyło: Jeden post bałaganu nie zrobi, a da jakiś pogląd na koszt innych sposobów ogrzewania. Większy bałagan robią posty niektórych ekogroszkowców w odpowiedzi, zupełnie zresztą niepotrzebnie. Można było zostawić ten jeden post bez odpowiedzi i tyle, nie rozumiem skąd te emocje... Jeżeli to jest tylko jakiś pogląd na koszt innych sposobów ogrzewania.To ja się pytam czy aby nie wyssany z palucha.Bo chciałbym żeby inni tez podeszli uczciwe do tego tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jeżeli to jest tylko jakiś pogląd na koszt innych sposobów ogrzewania.To ja się pytam czy aby nie wyssany z palucha.Bo chciałbym żeby inni tez podeszli uczciwe do tego tematu . Zauwaz tez, kto taka "przepychanke" zainicjowal. Trudno jest udowodnic swoje zuzycie. Jak ktos pisze, ze spalil 16kg wegla / dobe to dlaczego mam mu nie wierzyc i zarzucac klamstwo czy jakies inne kretactwa? Tak samo jesli podaje swoje zuzycie, to nie moge znalezc powodu dla ktorego mial bym kogokolwiek oszukiwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie znam się na pompach ale mam pytanie, jak sobie "pomponiary" radzicie podczas przerw w dostawie energii elektrycznej ??? Bo my na prostym UPS-ie parę godzin, a na grawitacji i ruszcie awaryjnym ile dusza zapragnie. Ciekawe czy Arturo policzył jeszcze koszt agregatu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie znam się na pompach ale mam pytanie, jak sobie "pomponiary" radzicie podczas przerw w dostawie energii elektrycznej ??? Bo my na prostym UPS-ie parę godzin, a na grawitacji i ruszcie awaryjnym ile dusza zapragnie. Ciekawe czy Arturo policzył jeszcze koszt agregatu ??? A tak: http://szkut.com/dom/Dom67.jpg Ale jeszcze nie bylo takowej potrzeby A UPS to max 2-3 godzinki i to naprawde dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ciekawe czy Arturo policzył jeszcze koszt agregatu ??? nie musi przecież on kozą grzał będzie pyxis jeśli myślisz że komfortowo ogrzejesz chałupę tą kozą to ty nie masz pojęcia o niczym chyba w salonie ędziesz miał saunę a w sypialni komorę kriogeniczną- chyba że taki był zamysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Artur ale ty podajesz tu cenę po kosztach zakupu bez kosztów montażu A normalnie taka instalacja wychodzi sporo więcej.. Nie ma rabatów ekspozycyjnych dla każdego klienta Koszt montażu to były moje dwie ręce,prawa i lewa co zresztą podkreśliłem i polecam do stosowania przez inwestorów Jakbyś zapomniał to projekt mojej WM jest na pierwszej stronie w moim dzienniku budowy,wykonany osobiście. Zajęło mi to weekend. WM to bułka z masłem,poelcam wykonać osobiście. Jeśli można to zrobić tanio własnymi rękoma to czemu nie . Ciekawe czy Arturo policzył jeszcze koszt agregatu ??? U mnie takim agregatem będzie kominek,chociaż 55m3 betonu w płycie fundamentowej potrafi sporo ciepła zakumulować,także nie straszne mi przerwy w dostawie prądu Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 teraz masz dużo wolnego to możesz sam wszystko "tymi ręcyma" tylko jak na ratę zarobisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts