timon120777 04.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 prędzej tobie niż mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nawet często w sobotę jak jestem w domu to wyłączam wtyczkę z gniazda żeby trochę akumulator popracował prze kilka godzin. Matko... a po ch....olere? Moze Ty sie lepiej juz kociolkami zajmij. Ja mam w sieci na dystrybucji internetu chyba ze 40 szt roznych UPSow. Dd taniochy typu Fideltronik po Smarty APC. Kazda stacja ma monitoring pracy i wiem ile po wylaczeniu pradu wytrzymuje mi zasilanie. Pobory sa rzedu 6-12W w tym czasie, wiec skoncz pierdzielic jakies farmazony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) grudzieńtemp w domu 20,5 -21 całą dobęw zaokrągleniu 290 kwh okolo 35-40 kg brykietuw tym tygodniu na dobę idzie 7,5kwh na dobę kominek to odpalam jak się pokazuję -7do -10dziś zasilanie to 25do 26 stop przy największych mrozach na zasilaniu miałem 29 stop do 30podejrzewam że jakbym miał zamiast 10 h zasilania 24 h to przy minus 10 miałbym na zasilaniu z 26 też Edytowane 4 Stycznia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 prędzej tobie niż mnie Gupi jestes! http://www.youtube.com/watch?v=2PfRha4u89w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 dziękuję za zaproszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Matko... a po ch....olere? Moze Ty sie lepiej juz kociolkami zajmij. Ja mam w sieci na dystrybucji internetu chyba ze 40 szt roznych UPSow. Dd taniochy typu Fideltronik po Smarty APC. Kazda stacja ma monitoring pracy i wiem ile po wylaczeniu pradu wytrzymuje mi zasilanie. Pobory sa rzedu 6-12W w tym czasie, wiec skoncz pierdzielic jakies farmazony. Pexis wiem w czym masz doświadczenie ale awaryjne zasilanie komputera to nie kotła CO. Ty pieprzysz. Co ty w ogóle chcesz porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 kolega malux2 widzę pomóc się zjawił rozumiem że pyxis to szczęściarz co nie wie ile ma metrów do ogrzania i na oko źródło grzania dobierał ale wczytałem się w twoje parametry domu i przyznam że przy przewymiarowaniu kotłów na eko to ty jesteś jednak mistrz nad mistrzedla zapotrzebowania na ciepło w okolicy 3KW kupujesz pompę 10KW i do tego montujesz kominek z wkładem o mocy 17KW(wg producenta)to ja nie wiem kim ty jesteś ?? myślałem że mam przewymiarowane źródełko ale ty masz morze a potrzebujesz strumykaproponuję odpuść i idź pisać na wątki o pompach może tam twojej stopki nie zauważą ewentualnie łykną twoje argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Gupi jestes! http://www.youtube.com/watch?v=2PfRha4u89w nie ty jesteś "gupi" ja mam awaryne źródło ciepła na wypadek braku prądu i mi tyłek nie zmarznie ale jak widać jesteś dolnym źródłem w postaci powietrza a dyskusja z powietrzem jest dużo poniżej mojego poziomu zabierz maluxa ze sobą i idźcie głosić swoje herezje na pompiarskie wątki bo tutaj znów wam argumentów brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Kocioł CO chce zasilać upsikiem do kompa, szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) grudzień temp w domu 20,5 -21 całą dobę w zaokrągleniu 290 kwh okolo 35-40 kg brykietu w tym tygodniu na dobę idzie 7,5kwh na dobę kominek to odpalam jak się pokazuję -7do -10 Tylko pogratulować !!! Chociaż troszkę zimno, u mnie poniżej 22 w tym sezonie nie spada, przeważnie 22,5. Czyli tak ze cztery razy musiałeś w grudniu podpalić w kominku ? Jak napisałeś "kominek to odpalam jak się pokazuję(pokazuje) -7do -10" - czyli pompa już nie wyrabia przy tej temperaturze ? Ja mam zużycie energii około 200 kWh na miesiąc (bez pompy), ale nie wydałem kilka kPLN-ów na wstępie, nie żałuję. Sorry, kilkanaście lub kilkadziesiąt. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jeszcze trochę to wszystkie pompki zlecą się tutaj z odsieczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Pexis wiem w czym masz doświadczenie ale awaryjne zasilanie komputera to nie kotła CO. Ty pieprzysz. Co ty w ogóle chcesz porównać Nie komputera! Plyty routerboard ktora ma zasilanie 12W 1A max. Najczesciej bierze duzo mniej. Przy komputerze moj maly APC 600VA wytrzymuje do 18 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 wiesz ja mam dwa domy w tym jeden na ekogroszek palę wkład ma moc 5kwh z nadmiarem mocy nie ma problemu ponieważ pompa ma modulację dziś np pracowała z mocą 0,5 kw czy izolacja budynku jest czymś nagannym? czy mam ją spieprzyć żeby była jakaś realna u nas ? żeby było śmieszniej to polowa domu pod ltym parkietem 15mm merbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 wiesz ja mam dwa domy w tym jeden na ekogroszek palę wkład ma moc 5kwh z nadmiarem mocy nie ma problemu ponieważ pompa ma modulację dziś np pracowała z mocą 0,5 kw czy izolacja budynku jest czymś nagannym? czy mam ją spieprzyć żeby była jakaś realna u nas ? żeby było śmieszniej to polowa domu pod ltym parkietem 15mm merbau HELLO !!! To nie wątek w którym się chwalimy co mam, a co chciałbym mieć... O okładzinach podłogowych też chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 pompa powietrzna z zasobnikiem 300l i robocizną mnie kosztowała 16-16,5 tyśżona prosiła żębym jej kotłownię odstąpił na suszarnię i prasowalnięmówisz pompa nie wyrabia:phe he dobre dobreile wydałeś na kompletną kotłownię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 piszę to żeby zobrazować jaka charakterystyka domu i takie ogrzewanie daję radę[nawet przy minus 7 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Nie komputera! Plyty routerboard ktora ma zasilanie 12W 1A max. Najczesciej bierze duzo mniej. Przy komputerze moj maly APC 600VA wytrzymuje do 18 minut. Ja o niebie a ty o chlebie. A mi mój INV 12V/500W z aku 115Ah podtrzymuje pracę kotła przez 8 godzin. To nie jest jakaś bździna do podtrzymania kompa na kilka minut, w pracy mamy takie cudo, zdycha w niecałe 5 minut, pewnie akumulatorek już wiekowy. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez karoka65 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 pompa powietrzna z zasobnikiem 300l i robocizną mnie kosztowała 16-16,5 tyś żona prosiła żębym jej kotłownię odstąpił na suszarnię i prasowalnię mówisz pompa nie wyrabia:p he he dobre dobre ile wydałeś na kompletną kotłownię ? Ale z płytkami i umeblowaniem ? Nie wiem kolego. Za całą instalację wod-kan, co-cwu, z kotłem i grzejnikami, pompkami, itd itp, CAŁĄ, 32 tysiące PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 maluxnie znalazłem w ofercie producenta wkładu o mocy 5KWale może wycofali - nie istotne zakładam że maszmyślałem że idąc w kierunku oszczędności to tą samą zasadę stosuje się wybierając optymalne źródło ciepładla mnie kupowanie pompy o mocy 3 krotnie przekraczającej moc potrzebną to ......izolację popieram i tu się z tobą zgadzam że nie warto odpuszczać tego tematuale ten wybór mocy to mi trąca pyxisem"a może się uda" jeśli mnie pytasz o koszty to ci nie podam mam dom z rynku wtórnego zapotrzebowanie 75W/m2dostosowanie kotłowni kosztowało mnie 5tysięcy(kocioł) +900zł jego montażgdybym chciał pompę to potrzebuję 12KW i z DZ pionowym bo nie ma miejsca na inne koszt inwestycji nieopłacalny dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no opuść sobie płytkija na dom za całość jak u ciebie jakieś 23-24 tyśrozstaw rurek co 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts