Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

1) Znam zuzycie z podlicznika pompy ciepla i COP urzadzenia. Wiem ile energii poszlo w podloge. W miare dokladnie.

2) Pompa kosztowala 17 tys. Zasobnik CWU 2 tys. Wykonanie DZ 7 tys wraz z glikolem. 1 tys zl to pierdolki do podlaczenia. Robocina byla wliczona w koszt realizacji reszty hydrauliki w domu.

PDFy z rzutami mojego domu po przerobkach masz tutaj:

http://szkut.com/dom/KwarcParterFinalne.pdf

http://szkut.com/dom/KwarcPoddaszeFinalne.pdf

PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany.

Kwestia następna pompa o mocy analogicznej jak Twoja ok. 15,5 tys k + 23%Vat (gwarancja) = 19 k, bzdurki do podłaczenia ok 1 k, robocizna tj. podłączenie kotłowni i cwu, skręcenie, napełnienie dz., odpowietrzenie i uruchomienie całości min. 2k, do tego dz. 8k i zbiornik 2k Mi wychodzi ponad 30k i to w promocji.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, tak ,wiemy. czajnikiem będziesz ogrzewac a w wielkie mrozy właczysz dodatowo szuszarkę...a ta Pc to taka ściema, po prostu ekspozycja dla potencjalnych kupców..

Tak jak brookvent za 4k PLN , który chciałem w takiej cenie kupić ... skończyło się tak jak w stopce , inny reku kupiony u gościa który podając cenę, potrafi w takiej cenie sprzedać , a nie tylko się chwalić ...

Do tego zmierzam,nie namawiam nikogo na zmianę systemu grzewczego czy wypruwanie okien ale wątek przeglądają inwestorzy w trakcie budowy lub jeszcze przed i sporo dobrego mogą wynieść z dyskusji.

Wydaję mi się że ten wątek jest dedykowany dla ludzi, którzy już ukończyli budowę i którzy chcą się podzielić swoim "BIEŻĄCYM ZUŻYCIEM EKOGROSZKU"

Do tego zmierzam,nie namawiam nikogo na zmianę systemu grzewczego czy wypruwanie okien ale wątek przeglądają inwestorzy w trakcie budowy lub jeszcze przed i sporo dobrego mogą wynieść z dyskusji.

Ja z forum dowiedziałem się wiele,ze wszystkich wątków :)

dyskusje nie wniosą nic dobrego

to dyskusja nad przewagą Bożego Narodzenia nad Wielkanocą

tu piszemy ile eko spaliliśmy

na wątkach o prądzie jest zużycie prądu

na wątkach o gazie zużycie gazu

stwórzcie jeśli nie ma wątek o kosztach pomp

tylko podawajcie tam rzetelne informacje

nie tylko to że ty miałeś mieć atlantica za 16tys a co dostaniesz i za ile to nikt nawet ty tego nie wiesz

niech ludzie wiedza kiedy i jakimi kosztami podjęte decyzję będą miały i jaki wpływ na kolejnych 10 lub więcej lat ich życia w nowych domach.

nie próbujcie nawracać

piszcie prawdę

albo korzystajcie z płatnych profili - będziecie bardziej wiarygodni

na razie jak widzisz nic dobrego z tego poza przepychanką nie wynika

PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany.

Kwestia następna pompa o mocy analogicznej jak Twoja ok. 15,5 tys k + 23%Vat (gwarancja) = 19 k, bzdurki do podłaczenia ok 1 k, robocizna tj. podłączenie kotłowni i cwu, skręcenie, napełnienie dz., odpowietrzenie i uruchomienie całości min. 2k, do tego dz. 8k i zbiornik 2k Mi wychodzi ponad 30k i to w promocji.

100m2 to ja mam parteru bez gospodarczej czesci. Calosc dolu to 143m2 Gora powinna byc po stropie tak samo (bo nad gankiem tez mam wykorzystane). Przy podniesionej sciance kolankowej o 60cm i polaci dachu o nachyleniu 40* z tych 140m2 na gorce skosy i oduniecie od lolankowej odpada mi polowa!

Oj cos zle liczysz.

Ja tez wyraznie zaznaczam, ze te 230m2 to powierchnia grzanych PODLOG.

Dane w projekciezastepczym beda malo wiarygodne, bo to ja dokonywalem zmian a kierbud tylko popisal cyferki nie bardzo przejmujac sie dokladnymi wyliczeniami. W te papierzyska i tak nikt nigdy nie bedzie zagladal.

A w kwestii kosztow, to ja Ci przedstawiam fakty. Tyle dalem i kropka. Chyba, ze chcesz dyskutowac z faktami.

Tak jak brookvent za 4k PLN , który chciałem w takiej cenie kupić ... skończyło się tak jak w stopce , inny reku kupiony u gościa który podając cenę, potrafi w takiej cenie sprzedać , a nie tylko się chwalić ...

Bo reku też było na ekspozycyjnym rabacie :)

Edytowane przez joliska

100m2 parteru+1/2 ze 140= 170m2 pu do ogrzania. Bez znajomości wysokosci ściany kolankowej i stopnia nachylenia dachu wstrzeliłem sie równo w środek - przeczytaj.

PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany

Ile zapłaciłeś Twoja sprawa, podobnie jak tych którzy palą deputatem, mają skład węgka lub hydraulika w rodzinie lub ładne oczy. Normalnie kosztuje to sporo więcej i to więcej odstrasza tych, którzy nie maja takiego szczęścia. Jak na standardy Arturo dom masz raczej kiepsko ocieplony dlatego dziwi to zużycie i pewnie to wyjdzie przy większych mrozach.

Edytowane przez Regut1
literówki

25 cm frezowany w jednym kawalku

ja o podajnikach żle nie wypowiem się

Teraz to już nie rozumiem, wcześniej pisałeś, że byś brał płaski, a teraz: "25 cm frezowany w jednym kawalku". Nieważne. Pompy dobra rzecz, jak kogoś na nią stać. Ja świadomie wybrałem kocioł na paliwo stałe i mimo tego, że jest dwa razy przewymiarowany jestem zadowolony.