Regut1 04.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 1) Znam zuzycie z podlicznika pompy ciepla i COP urzadzenia. Wiem ile energii poszlo w podloge. W miare dokladnie. 2) Pompa kosztowala 17 tys. Zasobnik CWU 2 tys. Wykonanie DZ 7 tys wraz z glikolem. 1 tys zl to pierdolki do podlaczenia. Robocina byla wliczona w koszt realizacji reszty hydrauliki w domu. PDFy z rzutami mojego domu po przerobkach masz tutaj: http://szkut.com/dom/KwarcParterFinalne.pdf http://szkut.com/dom/KwarcPoddaszeFinalne.pdf PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany. Kwestia następna pompa o mocy analogicznej jak Twoja ok. 15,5 tys k + 23%Vat (gwarancja) = 19 k, bzdurki do podłaczenia ok 1 k, robocizna tj. podłączenie kotłowni i cwu, skręcenie, napełnienie dz., odpowietrzenie i uruchomienie całości min. 2k, do tego dz. 8k i zbiornik 2k Mi wychodzi ponad 30k i to w promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 04.01.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tak, tak ,wiemy. czajnikiem będziesz ogrzewac a w wielkie mrozy właczysz dodatowo szuszarkę...a ta Pc to taka ściema, po prostu ekspozycja dla potencjalnych kupców.. Tak jak brookvent za 4k PLN , który chciałem w takiej cenie kupić ... skończyło się tak jak w stopce , inny reku kupiony u gościa który podając cenę, potrafi w takiej cenie sprzedać , a nie tylko się chwalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Do tego zmierzam,nie namawiam nikogo na zmianę systemu grzewczego czy wypruwanie okien ale wątek przeglądają inwestorzy w trakcie budowy lub jeszcze przed i sporo dobrego mogą wynieść z dyskusji. Wydaję mi się że ten wątek jest dedykowany dla ludzi, którzy już ukończyli budowę i którzy chcą się podzielić swoim "BIEŻĄCYM ZUŻYCIEM EKOGROSZKU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 kur,,,a rozłącza mi się3 raz to piszę przy modernizacji zgadza się taki styropian podrzucę ci jak będę jechał na golinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Do tego zmierzam,nie namawiam nikogo na zmianę systemu grzewczego czy wypruwanie okien ale wątek przeglądają inwestorzy w trakcie budowy lub jeszcze przed i sporo dobrego mogą wynieść z dyskusji. Ja z forum dowiedziałem się wiele,ze wszystkich wątków dyskusje nie wniosą nic dobrego to dyskusja nad przewagą Bożego Narodzenia nad Wielkanocą tu piszemy ile eko spaliliśmy na wątkach o prądzie jest zużycie prądu na wątkach o gazie zużycie gazu stwórzcie jeśli nie ma wątek o kosztach pomp tylko podawajcie tam rzetelne informacje nie tylko to że ty miałeś mieć atlantica za 16tys a co dostaniesz i za ile to nikt nawet ty tego nie wiesz niech ludzie wiedza kiedy i jakimi kosztami podjęte decyzję będą miały i jaki wpływ na kolejnych 10 lub więcej lat ich życia w nowych domach. nie próbujcie nawracać piszcie prawdę albo korzystajcie z płatnych profili - będziecie bardziej wiarygodni na razie jak widzisz nic dobrego z tego poza przepychanką nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 kur,,,a rozłącza mi się 3 raz to piszę przy modernizacji zgadza się taki styropian podrzucę ci jak będę jechał na golinę Że niby taki prosty, czy z frezem ? Podaj nazwę producenta. Skoro masz nie daleko, to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany. Kwestia następna pompa o mocy analogicznej jak Twoja ok. 15,5 tys k + 23%Vat (gwarancja) = 19 k, bzdurki do podłaczenia ok 1 k, robocizna tj. podłączenie kotłowni i cwu, skręcenie, napełnienie dz., odpowietrzenie i uruchomienie całości min. 2k, do tego dz. 8k i zbiornik 2k Mi wychodzi ponad 30k i to w promocji. 100m2 to ja mam parteru bez gospodarczej czesci. Calosc dolu to 143m2 Gora powinna byc po stropie tak samo (bo nad gankiem tez mam wykorzystane). Przy podniesionej sciance kolankowej o 60cm i polaci dachu o nachyleniu 40* z tych 140m2 na gorce skosy i oduniecie od lolankowej odpada mi polowa! Oj cos zle liczysz. Ja tez wyraznie zaznaczam, ze te 230m2 to powierchnia grzanych PODLOG. Dane w projekciezastepczym beda malo wiarygodne, bo to ja dokonywalem zmian a kierbud tylko popisal cyferki nie bardzo przejmujac sie dokladnymi wyliczeniami. W te papierzyska i tak nikt nigdy nie bedzie zagladal. A w kwestii kosztow, to ja Ci przedstawiam fakty. Tyle dalem i kropka. Chyba, ze chcesz dyskutowac z faktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 termorganika frezdrugi raz brałbym płaskija uważam że ekogroszek zawsze sobie poradzi a pom powietrzna już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Tak jak brookvent za 4k PLN , który chciałem w takiej cenie kupić ... skończyło się tak jak w stopce , inny reku kupiony u gościa który podając cenę, potrafi w takiej cenie sprzedać , a nie tylko się chwalić ... Bo reku też było na ekspozycyjnym rabacie Edytowane 5 Stycznia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) 100m2 parteru+1/2 ze 140= 170m2 pu do ogrzania. Bez znajomości wysokosci ściany kolankowej i stopnia nachylenia dachu wstrzeliłem sie równo w środek - przeczytaj. PU masz w projekcie i pozwoleniu. Moim zdaniem Twoje 25cm = to 160-180m2 pu, bez garazu i kotłowni choc dom pod kotłownie na paliwo stałe planowany Ile zapłaciłeś Twoja sprawa, podobnie jak tych którzy palą deputatem, mają skład węgka lub hydraulika w rodzinie lub ładne oczy. Normalnie kosztuje to sporo więcej i to więcej odstrasza tych, którzy nie maja takiego szczęścia. Jak na standardy Arturo dom masz raczej kiepsko ocieplony dlatego dziwi to zużycie i pewnie to wyjdzie przy większych mrozach. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Regut1 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 25 cm frezowany w jednym kawalkuja o podajnikach żle nie wypowiem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 25 cm frezowany w jednym kawalku ja o podajnikach żle nie wypowiem się Teraz to już nie rozumiem, wcześniej pisałeś, że byś brał płaski, a teraz: "25 cm frezowany w jednym kawalku". Nieważne. Pompy dobra rzecz, jak kogoś na nią stać. Ja świadomie wybrałem kocioł na paliwo stałe i mimo tego, że jest dwa razy przewymiarowany jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 kupiłem 25 cm frezowany we franspolu przy tej grubości frez nie jest idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 04.01.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 nawiązując do tematu - średnie spalanie eko 25kg/dobę (w domu mam 24-25st) dziwne jest to że czy na zewnątrz +5 czy - 5 średnia spalania wychodzi taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 nawiązując do tematu - średnie spalanie eko 25kg/dobę (w domu mam 24-25st) dziwne jest to że czy na zewnątrz +5 czy - 5 średnia spalania wychodzi taka sama pewnie masz przewymiarowany piec i tak nadmiar idzie w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.01.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 kupiłem 25 cm frezowany we franspolu przy tej grubości frez nie jest idealny Przy grubości powyżej 12 cm to płyty są pałąkowate i gdyby frezu nie było, nie jesteś w stanie wpsiknąć pianki tak żeby mostków nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ja do st. domu kupuje wegiel w tojanie[kolo winiarnii]gdzie kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.01.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 pewnie masz przewymiarowany piec i tak nadmiar idzie w komin Niekoniecznie... może nie miec pogodówki, trzymać wysoką temp wody na kotle miec otwarty zawór n drogowy... przyczyn może być masę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 04.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Niekoniecznie... może nie miec pogodówki, nie mam , trzymać wysoką temp wody na kotle temp zadana co 45-48st miec otwarty zawór n drogowy brak n zaworu na C.O. jest na podłogówkę i idzie tam woda o temp. 30st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 czyli znajac życie... masz stały odbiór ciepła niezależnie od pogody , na kotle równiez masz stałą temp wody w tym zakresie temperatur(-5:+5),czyli nic sie nie zmienia- masz constans, dlatego nie masz róznicy w spalaniu ilości eko tylko jak na dworze cieplej to i wdomku trochę cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts