animuss 05.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 To wychodzi Ci po 22 kg na dobę - czyli bardziej dobrane ustawienia też robią swoje Pierwsze były za ostre nastawy drugie za słabe długo grzał te są pośrednie. a Czy przypadkiem cieplej sie u was nie zrobiło?? jak jechałem przedwczoraj to od Suwałk do wawy było +1:+2 st dopiero gdzies od łodzi było+6... Nie jeszcze zimniej bo +2 teraz jest a było cały dzień zimniej niż wczoraj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Pierwsze były za ostre nastawy drugie za słabe długo grzał te są pośrednie. . własnie w tym ecoal/bruli ma masakryczną przewage (niczym kowalczyk w biegach ) zmieniasz ustawienia.. nie patrzysz tylko wzrokowo czy po temp wody ale możesz widzieć to wszystko na wykresach i korygować wg. uznania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.01.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Zmmieniłem ustawienia i udało się na takim samym zasypie przeciągnąć ponad 24 godziny 25 kg węgla spala od wczoraj od 19 godziny i chyba do 23 godz. dociągnie . Wyszło jeszcze lepiej bo do 24 godziny pociągnął kocioł na tym załadunku nawet z 1/2 godziny by dłużnej spalał ale już nie czekałem bo i godzina nieodpowiednia zasypałem następny zasyp . Wyszło 20,7 kg na dobę .Muszę zapisać sobie te nastawy i przesłonę na dmuchawie . Edytowane 5 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.01.2013 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 własnie w tym ecoal/bruli ma masakryczną przewage (niczym kowalczyk w biegach ) zmieniasz ustawienia.. nie patrzysz tylko wzrokowo czy po temp wody ale możesz widzieć to wszystko na wykresach i korygować wg. uznania... Gdybym miał ecoal-a to bym nastawił automat i dłubał w nosie ale nigdy nie dowiedziałbym się że można jeszcze mniej spalić ,jeżeli miał bym założyć ecoal-bruli to wolał bym jednak obsługę z brulim dopóki człowiek dominuje nad maszyną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 06.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Gdzie tu jest administrator? Piszecie takie glupoty, ktore nikogo nie interesuja... Temat to zuzycie ekogroszku, a przez kilka stron wczesniej ani slowa o tym, tylko glupie wymadrzanie. Zainstalujcie sobie jakis komunikator i tam piszcie swoje problemy czego ja nie mam a czego Ty. lub zalozcie temat klotnie forumowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 06.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Administrator jest i robi to, co zapowiadał - zamykam chwilowo temat, może Panowie będą się przerzucac uprzejmościami gdzieś indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 06.01.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Będziemy niestety banować użytkowników, którzy psują ciekawą dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam. Często na różnych wątkach piszemy o bieżącym zużyciu ekogroszku to może uda wymienić się te doświadczenia i obserwacje w jednym miejscu. Wiadomo, że w sumie nic z tego nie wynika, bo czynników wpływających na zużycie opału jest wiele, ale początkowy użytkownik będzie miał przynajmniej dzięki takim informacjom jakieś pojęcie w tej materii Tak więc ogrzewam 240 m2 po podłogach licząc razem z pralnią i kotłownią. Palę w kotle na zwykłym palniku pancerpola PPS 25 kw ekogroszkiem bobrek o wartości opałowej 28-30 MJ/kg i ostatnia średnia statystyczna z 10 dni palenia do 25 listopada wyniosła 18, 64 kg na dobę. Teraz zanosi się, że będzie to trochę więcej W chwili wolnego postaram się odczyścić jeszcze ten wątek a przynajmniej jego ostatnie strony ze zbędnego spamu aby nadać mu pierwotny kształt i kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Do wczoraj do 23,00 po 6 dniach palenia wychodzi mi po 17,66 kg na dobę - czyli zużycie trzyma się w normie tak jak i pogoda (no tam te pare stopni mrozu) Wątek odblokowałem - tak więc proszę o odrobinę rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 08.01.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 U mnie po dzisiejszym zasypie średnia wynosi 16,9 kg/dobę. Przy użytkowej około 120 m to dużo, ale z tłokiem 25 kW do zaakceptowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 11,66 kg/doba przez 12 dni... w chacie nic mi się nie zmienilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 No no Piotrek pięknie - nic dodać i nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 U mnie po dzisiejszym zasypie średnia wynosi 16,9 kg/dobę. Przy użytkowej około 120 m to dużo, ale z tłokiem 25 kW do zaakceptowania No to cię ktoś załatwił Ale jak przy takim "byczku" to i tak dobrze. Syfi ci się mocno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 09.01.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No to cię ktoś załatwił Ale jak przy takim "byczku" to i tak dobrze. Syfi ci się mocno ? Bez przesady, ja mam 135 m.kw. i piec 12 kw. Spalanie 18-20 kg/dobę. I w sumie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 U mnie obecnie wyszło około 15kg na dobę. Miałem zasyp "mieszany" , czyli około 70kg ekogroszku ruskiego i 30kg miału odsiewanego polskiego. Przy tym zasypie ustawienia były cały czas zmieniane bo testowałem różne ustawienia. Testowałem też "klapkę" która u mnie się nie sprawdziła. Obecnie testuje zupełnie inne ustawienia , które mam nadzieję że pomocą i nie będzie tworzył się "krater" lub on się zmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 09.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No to cię ktoś załatwił Ale jak przy takim "byczku" to i tak dobrze. Syfi ci się mocno ? Trochę walczę z sadzą, mam kilka cegieł w środku. Tragedii nie ma, czyszczę co zasyp, chyba że wypadnie w święto lub w niedziele, to co dwa zasypy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Kaszpir a spróbuj większą ilość miału, on jest drobniejszy, więc pewnie mocniej wszystko "uszczelni" i możliwe,że nic rzeźbić nie będziesz musiał.Nie wiem jakby wyszło z samym miałem, jak jest to taki drobny sort, może się przywiesić. Kwestia próby, grunt, aby był suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 09.01.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam. Mamy pytanie czy to co widać na zdjęciu jest efektem złych ustawień na piecu, za duży/mały nadmuch itp. czy wina opału. Pali się dobrze, popiołu też bardzo mało tylko właśnie robią się takie spieki, żużel nie wiem nawet jak to nazwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Kaszpir a spróbuj większą ilość miału, on jest drobniejszy, więc pewnie mocniej wszystko "uszczelni" i możliwe,że nic rzeźbić nie będziesz musiał. Nie wiem jakby wyszło z samym miałem, jak jest to taki drobny sort, może się przywiesić. Kwestia próby, grunt, aby był suchy Miał mi się już dawno skończył. Miałem tylko 30kg w Kareny., Miał odswiewany o bardzo małym sorcie (sądzę że 0-10mm max). Nie było z nim problemu , choć trochę się boję że stosując miał szybko zapcham palnik i musiałbym czyścić palnik w czasie sezonu , a niechciałbym wygaszać pieca i się w to bawić. Czyszczenie robię zawsze po sezonie (palnik) Na razie testuje ustawienia P.45 , P.85 , PP-5 , ni.5 i wygląda że jest lepiej (mniejszy krater) ale jeszcze trochę potestuje. Zdaje mi się że piec lepiej się zachowuje i działa na niższej mocy. Jedynie chyba "wariuje" jak jest większy pobór CWU i wtedy zbyt szybko temperatura spada , wtedy widać że nie radzi sobie i zanim się obudzi sterownik to już wtedy musi palić z duża moca bo spadek temperatury jest za duży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 09.01.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) moje spalanie to 32kg/dobę czeskiego groszku z komorzan.piec seko eko-r 25kw, sterownik ecomax 800r + term. pok. ecoster 200, dom ok 160 m2, nieocieplony, częściowo nowe okna.Nie wiem jak to jest, ale czy na dworze +5* czy -5* cały czas spalanie utrzymuje się na takim samym poziomie. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez blaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts