Xerses 09.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 no i wyszło o ostatnim zasypie 13,8 kg doba. Zmniejszyłem troche temperature i przestawiłem na wyłączoną pompe, ale widze że robią mi sie takie hm..... jak to nazwać, nie spieki ale grupy spieków....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wstaw na Alledrogo i jak ktoś kupi to na drugi dzień jesteś u Karoki po kociołek . Heh teraz bedzie już ciężko. Poszedł już wniosek o refundację i zobowiązałem się, że przez 5 lat ten piec będzie wspierał ekologię w mojej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Heh teraz bedzie już ciężko. Poszedł już wniosek o refundację i zobowiązałem się, że przez 5 lat ten piec będzie wspierał ekologię w mojej gminie. Czyli gmina refunduje Tobie trochę kaski za zakup tego potwora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.01.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Czyli gmina refunduje Tobie trochę kaski za zakup tego potwora? No mam nadzieję. Wniosek został przyjęty. Wszystkie warunki spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 09.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No mam nadzieję. Wniosek został przyjęty. Wszystkie warunki spełnione. Kurde a w Oleśnicy pieca na ekogroszek nie chcą dofinansowywać tylko pompy i solary........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No mam nadzieję. Wniosek został przyjęty. Wszystkie warunki spełnione. Nie chce zaśmiecać wątku napisałem na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Heh teraz bedzie już ciężko. Poszedł już wniosek o refundację i zobowiązałem się, że przez 5 lat ten piec będzie wspierał ekologię w mojej gminie. Chłopak kupił tak jak ty i dostał refundację z programu niskiej emisji, oczywiście oficjalnie na stronie starostwa nic nie było napisane, dowiedział sie jak to mowią pokątnie. Oczywiście od razu narzucanie jakiej firmy kocioł i na cały powiat tylko 3 firmy instalatorskie wskazane przez urząd. Skroili go tak że z dopłaty nie wiele zostało, instalacja zdupiona, kocioł za mały fachowiec instalator dobrał, przesrane całą zimę. Zabulił chyba 7600 za kocioł, po horrorze przeżytym pierwszej zimy, sprzedał go zamieszczając go z jakimś regionalnym portalu ogłoszeniowym za 4500 także popłynął za jeden sezon ładną kaskę. Ma już teraz inny kocioł i mówi że przesiadł się z hulajnogi na merca klasy S. Dopytywał już jakiegoś znajomego prawnika co będzie jak ktoś na kontrolę przyjdzie. Nie on dobierał kocioł, tylko firma rekomendowana, nie będzie przecież 5 lat marzł bo ktoś się pomylił i mówi że w razie czego mogą go w pompkę cmoknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Karoka, u mnie takich wytycznych nie było. Dowolny piec - pod warunkiem, że ma certyfikat. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Xerses u mnie to na nic nie dają. Przecież to ten sam kraj, tak mi się wydaje Myślę że to zależy od ludzi którzy pracują w urzędach. Po co pisać, coś załatwiać, później roboty kupa bo jeden z drugim będą się przetwierać, dupę truć, łazić coś pytać. W sumie po co sobie roboty narobić. A tak cisza, spokój, nikt nie łazi nie marudzi, kawka, śniadanie, herbatka, plota, znowu kawka i jakieś ciacho, 15-ta i spokojnie do domciu. Pewnie niektórym się naraziłem ale trochę to dziwne że tu jest 2 tysie, tam 23%, gdzie indziej 60% a jeszcze gdzie indziej 6 tysięcy i do wszystkiego ( solar, kocioł i oczyszczalnia ) Polska to jest jakiś dziwny kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Karoka, u mnie takich wytycznych nie było. Dowolny piec - pod warunkiem, że ma certyfikat. I tyle. Zobacz jak blisko mieszkamy, ja dostałem wałka. Ani na piec ani na oczyszczalnię. Jak podjechałem do gminy zapytać to patrzyli na mnie jak na kosmitę, o czym w ogóle ja pieprzę i o co mi chodzi. W końcu dowiedziałem się że takiego problemu jeszcze nie mieli i rada gminy takiego tematu nie podejmowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 09.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 W końcu dowiedziałem się że takiego problemu jeszcze nie mieli i rada gminy takiego tematu nie podejmowała. no to im problem zrobiłeś u mnie ani na piec, ani na PC - czyli akurat to co mam zamontowane. Dają na solary ale będzie montowała firma która wygra przetarg ogłoszony przez gminę - kryterium - 100% cena. no to powodzenia a wracając do tematu - spalanie 31,25kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Zobacz jak blisko mieszkamy, ja dostałem wałka. To rzeczywiście dużo zależy od chęci i wiedzy paru osób w gminie. Udział w tego typu projektach bywa zajmujący i jak mniemam jeśli nie ma w urzędzie odpowiednich komórek to gmina w ogóle nie decyduje się na uczestnictwo lub uczestniczy w innych projektach. U mnie odbyło się to całkiem sprawnie i nie było problemów z pomocą ze strony Pani, która się tym zajmuje. Na wypłatę trzeba czekać ~rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No tak wracając do tematu... 27kg/doba ale na zewnątrz ciepło. W piątek montuję nowy bojler (2 płaszczowy Kospel) i liczę na obniżkę. Stary bojler jest w agonii i potrafi 10 stopni grzać 60-90 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Za rok też się kaska przyda No zobaczysz jaka będzie różnica w grzaniu CWU. Dobranoc panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 10.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 to jest sposób producenta na wzięcie kasy i pozostawienie użytkownika samemu sobie. a niech udowodni że jakbyś miał mniej niż 60st na powrocie to kocioł szlag trafi. niech pokaże korzystając z Twojego opału i na Twojej instalacji. .......YETI.... dlaczego koledzy użytkujący ogniwo czy RBR czy SKAM-P Premium palą całymi sezonami z temperaturami zasilania rzędu 40kilku do 50kilku stopni i nic złego się nie dzieje w ich wymiennikach i kominach??? przecież nie spełniają magicznego warunku 60st na powrocie. to jakaś magia??? //ja sam w kotle z "górnej półki" (w markecie stał wysoko) palę z temperaturą w okolicy 50-55st i kociołek żyje i cały i zdrowy. tyle że jak miałem powrót 28-32st to się pojawiać zaczeły dziwne rzeczy na dole wymiennika. jak podniosłem powrót do 40st problem ustąpił.// a może to kwestia warunków niekorzystnych jakie muszą zajść jednocześnie a nie tylko wysokość temperatury powrotu aby coś złeg się dziać zaczęło??? a producent pisząc powyższe ma otwartą drogę by zwalić winę na użytkownika za niekoniecznie przez niego zawinione usterki kotła Rozmawiałem o tym ostatnio z gościem który po sąsiecku handluje armaturą sanit. bo też miałem na piecu (Skam-P 12 KW) zadaną temp. 45 st. (a więc na powrocie pewnie parę stopni mniej). I tłumaczył mi to w ten sposób - przy 48 st.C. występuje jakiś "Punkt Rosy" i podobno tworzą się kwasy które bardzo szybko potrafią zeżreć piec. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale asekuracyjnie podniosłem na 55st. i skręciłem trochę na grzejnikach. Nie mam zaworu 3D i ugotowałbym się przy takiej temp. w chałupie. Nie mam również pompy CWU i teraz mam kolejny problem bo po odkręceniu na full ciepłej wody leci wrzątek i boję się że dzieciaki się poparzą przy kąpieli. Jak będę miał coś kaski to zaraz zakładam 3D i pompkę CWU. Spalanie - bez zmian. Zasobnik (ok.100-110 kg) na 6 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 U mnie przed wczoraj było w nocy do minus 10 no to średnia dobowa z jednego zasypu poleci w górę i tak trzymać gdzieś i kiedyś to eko trzeba przecież spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.01.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 tomaszziolkowskiprzeczytaj sobie w poradniku zawijana o punkcie rosyhttp://zawijan.wordpress.com/?s=temperatury+krytycznemusi byc spelnionych kilak warunków jednocześnie aby wystąpiło roszenie jeden czyli temperatura to nie wszystko choć nie pozostaje bez wpływu.w skrajnie niesprzyjających warunkach punkt się przesuwa do poziomu 140stC- też miałem kłopot najpierw ze zbyt gorącą CWU a jak załozyłem do niej pompę to z zimnym powrotem. nie mam zaworu n-drogowego ale zrobiłem obieg kotłowy(fotki w wątku ze stopki-jeśli jesteś zainteresowany) i mogę regulować temperaturę powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 10.01.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 hmmmm, ciekawe jak moja gmina do tego podchodzi. muszę się zorientowac, zawsze to parę groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.01.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Rozmawiałem o tym ostatnio z gościem który po sąsiecku handluje armaturą sanit. bo też miałem na piecu (Skam-P 12 KW) zadaną temp. 45 st. (a więc na powrocie pewnie parę stopni mniej). I tłumaczył mi to w ten sposób - przy 48 st.C. występuje jakiś "Punkt Rosy" i podobno tworzą się kwasy które bardzo szybko potrafią zeżreć piec. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale asekuracyjnie podniosłem na 55st. i skręciłem trochę na grzejnikach. Nie mam zaworu 3D i ugotowałbym się przy takiej temp. w chałupie. Nie mam również pompy CWU i teraz mam kolejny problem bo po odkręceniu na full ciepłej wody leci wrzątek i boję się że dzieciaki się poparzą przy kąpieli. Jak będę miał coś kaski to zaraz zakładam 3D i pompkę CWU. Spalanie - bez zmian. Zasobnik (ok.100-110 kg) na 6 dni. Witam. Korozja niskotemperaturowa mnie nie wydaje się być Yeti. Poza węglem handluję też złomem. Jak dotąd przyjąłem 4 kociołki, najmłodszy miał 4 lata z kawałkiem. Palony stale na 38 - 42, bo w domu za gorąco inaczej było... W lecie wyłączany, bo CWU taniej z innego źródła wychodziło. Moim zdaniem 55- 56 na piecu nie zaszkodzi. Kolego, na poborze CWU z bojlera daj sobie mieszacz CWU, ustawisz nim temp. jaka Ci potrzebna na bateriach. Jak instalacja pozwoli bez zbyt wielkich kombinacji, zawór daj 4D, nie 3D. Różnica w kasie żadna, a i temp. na chatę wyregulujesz i powrót dogrzejesz jednym mieszaczem. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 10 Stycznia 2013 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.01.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kobra64 ajkie to były kotły?? jakich marek?? zawsze mozna looknąć w dtr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts