malux20 12.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 no ja strop w nowym domu mam w miarę ocieplony w piętrówce 110 m2 5 osób około 18kg doba w nowym domu samo co 74 kwh+10-12 kg brykietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.01.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U mnie średnie spalanie dalej utrzymuje się na poziomie 35kg/doba. Ogrzewana powierzchnia 350m2 plus 300 litrów CWU. Porównując analogiczny okres z zeszłego roku teraz spalanie mam średnio mniejsze o 15kg/doba, no ale dom, choć nowy, latem przeszedł kilka poważnych modernizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U mnie średnie spalanie dalej utrzymuje się na poziomie 35kg/doba. Ogrzewana powierzchnia 350m2 plus 300 litrów CWU. Porównując analogiczny okres z zeszłego roku teraz spalanie mam średnio mniejsze o 15kg/doba, no ale dom, choć nowy, latem przeszedł kilka poważnych modernizacji. Mi też po nowych ustawieniach wzrosło na 31,5 kg /24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U mnie średnie spalanie dalej utrzymuje się na poziomie 35kg/doba. Ogrzewana powierzchnia 350m2 plus 300 litrów CWU. Porównując analogiczny okres z zeszłego roku teraz spalanie mam średnio mniejsze o 15kg/doba, no ale dom, choć nowy, latem przeszedł kilka poważnych modernizacji. To spalasz teraz o 30 % mniej na dobę to jednak termomodernizacje się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zyzolek a wez sobie zrób zasobnik na zamowienie taki ze 300kg co bedziesz co kilka dni ładować eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.01.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Zyzolek a wez sobie zrób zasobnik na zamowienie taki ze 300kg co bedziesz co kilka dni ładować eko... Spoko, mój jest na 185kg a dokładniej 225 dm3 (raz wejdzie więcej kilo raz mniej) i na razie wystarczy. Takie spalanie, jak na razie tylko w zimie. Termoizolacja, chmmm, równa się mniej wizyt w kotłowni. Inwestycja nie zwróci się mi do końca życia. Ale komfort w domu lepszy. Jeszcze parę mostków do zlikwidowania, ale to w niebawej przyszłości. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Do wczoraj spaliłem już 1,5 tony eko czyli połowa przewidzianej wielkości eko do spalenia w tym sezonie. Jak widać z powyższego mojego zestawienia to średnią dobową z tego okresu mam 16,52 kg na dobę a za ubiegły sezon było to 17,22 kg - to jest szansa jeszcze zmieścić się w wielkości z ub. sezonu. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 15.01.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Do wczoraj spaliłem już 1,5 tony eko czyli połowa przewidzianej wielkości eko do spalenia w tym sezonie. Jak widać z powyższego mojego zestawienia to średnią dobową z tego okresu mam 16,52 kg na dobę a za ubiegły sezon było to 17,22 kg - to jest szansa jeszcze zmieścić się w wielkości z ub. sezonu. Kolego Czesławie (jesli tak mogę?), jak widać spalanie co sezon Tobie się obniża. Czy przez ostatnie 3 lata robiłeś jakieś poprawki w izolacji domu? Czy to zasługa "palacza", sterownika, węgla? U mnie spalanie niemal identyczne z Twoim, z tym że domek o ile pamiętam znacznie mniejszy (145 m2 użytkowej), no i to 1 sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Jasne Pierwszy zamieszkały sezon 2009/2010 to dom nowy i jeszcze nie dosuszony - palacz czyli ja jeszcze laik w tej dziedzinie, no i kombinowanie z ekogroszkami ( okazało się też, że kupiłem kocioł znacznie przewymiarowany i to główny problem - teraz wiem, że jest przewymiarowany o 300 % ). Drugi sezon kocioł został już nawet okiełznany, dom się dosuszył no i doświadczalnie doszedłem do tego, że ekogroszek musi być kupowany wprost na kopalni to i zużycie spadło o 1 tonę. Trzeci sezon zapobiegając znacznemu przewymiarowaniu kotła zakupiłem mniejszą retortę (poprzednia retorta PPS50 kw a aktualna PPS25 kw), no i parę drobniejszych modernizacji kotła w tym zainstalowany w nim akumulator ceramiczny oraz w końcu któryś z kolei właściwy sterownik bruli ( i to był ten sterownik jaki chciałem mieć) - w tym sezonie kocioł chodzi tak jak powinien a może nawet lepiej, Czwarty sezon czyli aktualny - wszystko gra i buczy, kocioł chodzi jak ma chodzić i jest ujarzmiony w 100 % ale i tak czekają go jeszcze małe udoskonalenia. W tym sezonie spalanie powinno być podobne jak w poprzednim czyli gdzieś 3 tony eko. Z tym, że przed tym sezonem dociepliłem jeszcze skosy na stryszku, a z drugiej strony prawie w ogóle nie palę w kominku - (wcześniej spalałem ok 1,5 m łupków na sezon) to te dwa aspekty powinny się zrównoważyć i spalanie powinno pozostać na tym samym poziomie - no ale zobaczymy jak wyjdzie. Na przyszły sezon mam w planie dwa małe przedsięwzięcia związane z termomodernizacją: - jeden to docieplić powałę nad poddaszem jest tam 25 cm wełny a chcę na deski dorzucić jeszcze 15 cm i jakieś płyty OSB, - drugie to poprawić jeszcze w kotle komorę spalania i tyle. Te przedsięwzięcia może pozwolą mi zejść ze spalaniem ekogroszku do granicy 2900 kg na sezon i to już będzie wszystko w tym temacie. Z doświadczenia mojego i innych użytkowników wynika, że w pierwszym sezonie w nowym budynku zawsze więcej się spala a w drugim będzie już znacznie lepiej Edytowane 15 Stycznia 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 U mnie za ostatnią dobę prawie 21kg, średnia z tygodnia 19kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 15.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jasne Drugi sezon kocioł został już nawet okiełznany, dom się dosuszył no i doświadczalnie doszedłem do tego, że ekogroszek musi być kupowany wprost na kopalni to i zużycie spadło o 1 tonę. Na przyszły sezon mam w planie dwa małe przedsięwzięcia związane z termomodernizacją: - jeden to docieplić powałę nad poddaszem jest tam 25 cm wełny a chcę na deski dorzucić jeszcze 15 cm i jakieś płyty OSB, - drugie to poprawić jeszcze w kotle komorę spalania i tyle. Te przedsięwzięcia może pozwolą mi zejść ze spalaniem ekogroszku do granicy 2900 kg na sezon i to już będzie wszystko w tym temacie. Z doświadczenia mojego i innych użytkowników wynika, że w pierwszym sezonie w nowym budynku zawsze więcej się spala a w drugim będzie już znacznie lepiej Hehheh na to że spadnie po pierwszym sezonie właśnie liczę. Póki co u mnie wzrosło na 19 kg/doba ale trochę eksperymentowałem z ustawieniami no i jest tego efekt W dwa miesiące - po obecnym załadunku - wyjdzie mi tona grochu. No ale u mnie na budowie temperatura w okolicach 18-19 stopni więc ma to na pewno wpływ na zużycie. Co do termoizolacji tez mam na stropie 25 cm wełny i juz nawet kupiłem następna , więc może w tą sobote rozłożę i zobaczymy czy będzie efekt. Czy te 40 cm da jakiś rezultat. Swoją droga fajnie że możesz kupic węgiel prosto z kopalni. U nas to troche niemożliwe z racji lokalizacji. No chyba że parę osób by się zebrało na jeden transport....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Hehheh na to że spadnie po pierwszym sezonie właśnie liczę. Póki co u mnie wzrosło na 19 kg/doba ale trochę eksperymentowałem z ustawieniami no i jest tego efekt W dwa miesiące - po obecnym załadunku - wyjdzie mi tona grochu. No ale u mnie na budowie temperatura w okolicach 18-19 stopni więc ma to na pewno wpływ na zużycie. Co do termoizolacji tez mam na stropie 25 cm wełny i juz nawet kupiłem następna , więc może w tą sobote rozłożę i zobaczymy czy będzie efekt. Czy te 40 cm da jakiś rezultat. Swoją droga fajnie że możesz kupic węgiel prosto z kopalni. U nas to troche niemożliwe z racji lokalizacji. No chyba że parę osób by się zebrało na jeden transport....... Czy te 40 cm da widoczny rezultat hmmm... powiem tak, że liczę na to, że złagodzi zużycie ekogroszku i tylko tyle. Na pewno nie będzie to żaden przeskok jak pomiędzy pierwszym a drugim sezonem. Fakt akurat mieszkam na śląsku i tu kupuje ekogroszek na kopalniach i wychodzi to niedrogo, gdybym mieszkał np. na pomorzu to zapewne ogrzewałbym gazem. Tu na forum użytkownicy organizują takie transporty przynajmniej w ubiegłym roku tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo6691 15.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam.Ja do kolegi czp01 z pytankiem,ten akumulator ceramiczny,co to jest i ewentualnie jak wygląda.Z góry dzięki.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 adamo6691 - posłałem Ci info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo6691 15.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki już otwieram.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo6691 15.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 adamo6691 - posłałem Ci info na priv Bardzo fajnie.Już myślę jak zaadoptować do mojego kotła.Co prawda piec stalowy i inny wymiennik ale pokombinuje.Myślę zamontować taki wkład nad rusztem wodnym w połowie do górnej półki.Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak masz półki to możesz zrobić i założyć proste zawirowacze - poszukaj tu na forum gdzieś są opisane plus fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo6691 15.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Ja myślę zamontować to w komorze spalania.Taka dodatkowa półka pozioma jak zauważyłem na Twoich zdjęciach wyłapuje pył i popiół.Między półki wymiennika coś raz włożyłem ale strasznie zarastało syfem,więc wyrzuciłem.Żeby przyśpieszyć przepływ spalin myślę zmniejszyć przekrój kanałów poziomych (z rozsądkiem) bez zawirowań.Ale to na potem. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 16.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Tu na forum użytkownicy organizują takie transporty przynajmniej w ubiegłym roku tak było No właśnie to jest dobra myśl. Koszty się rozkładają i zapewne taniej za groch wychodzi. Moze na przyszły sezon się przyłącze jak się zbierze grupa z okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Tym razem u mnie spalanie około 14,5kg na dobę. Nie wiem jak się to ma do spalania ale niemalże cały załadunek piec działał na różnych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts