Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie wracając do tematu:

Karena Iskra Niebieska (niby Kazimierz) spalanie dokładnie równiutko 160kg na 3 doby :( to jakaś masakra!!

Spieki były takie jak zawsze po 2, 3cm samego popiołu mało ale ta kaloryczność, palić się paliło ale to nie grzało :)

No i sami widzimy jak kilka postów o hiper-super Karenie na FM wzmogło zapotrzebowanie na ten konkretny opał....aż tu nagle przychodzi otrzezwienie...

No i sami widzimy jak kilka postów o hiper-super Karenie na FM wzmogło zapotrzebowanie na ten konkretny opał....aż tu nagle przychodzi otrzezwienie...

Ale chyba sami zrozumieli, że za chwilę obudzą się z ręką w nocniku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=5783631&viewfull=1#post5783631

Wracając do temat to rano czeka mnie tankowanie ekogroszku i średnia z zasypu wyjdzie gdzieś pewnie ze 24 kg na dobę :(

no nie dziwne, przecież było zimno, nawet w Twoim piecu musi w końcu podskoczyć spalanie;)

u mnie też tankowanie właśnie się odbyło - wygląda na to że zostanę za styczeń ze średnią 36,3kg/dobę.

Dokładnie z ostatniego zasypu wyszła mi średnia 23,87 kg na dobę.

Do dnia dzisiejszego spaliłem w tym sezonie 1842 kg co daje średnią statystyczną 17,38 kg na dobę no to przekroczyłem w tym momencie średnią z tamtego sezonu bo to było 17,22 kg. :(

teraz odwilż to każdy będzie nadrabiał średnią, u mnie na tą chwilę spalanie ok 18- 19 kg / dobe a pale od 8 dni, dom nie zamieszkały, dopiero sie wdrażam w temat palenia eko

czp01' widze nieźle tam u ciebie...co jeszcze jakies pomysły masz na obniżenie kosztów .....

u mnie jak na razie nie ma co .....normalnie cudnie tanio wyjdzie ten rok jak go zakończe 28.03......

7 razy w kominku grzane głównie popołudniem...także drewna zuzyłem jakies 0,25 m3....

w kwietniu zakupię znowu opał....ale już o kolejne 0,5 t mniej....wiec jest dobrze

POZDRAWIAM WSZYSTKICH PALACZY

czp01' widze nieźle tam u ciebie...co jeszcze jakies pomysły masz na obniżenie kosztów .....

Na przyszły sezon chce tylko docieplić ostatni strop no powałę nad poddaszem. Mam tam 25 cm wełny pomiędzy krokwiami i zadeskowane od góry to na to chcę dorzucić 15 cm wełny i płyty OSB aby dało się chodzić po stryszku. Zastanawiam się tylko co ile taka płyta OSB musi być podparta aby się za bardzo nie uginała :)

Zastanawiam się tylko co ile taka płyta OSB musi być podparta aby się za bardzo nie uginała :)
Tak na logikę zależy od grubości OSB, gdzieś na forum był wątek w tym zakresie z tego co pamiętam zalecali nie cieńszą niż 1,8 cm. U mnie robiłem ruszt z rozstawem co 80 cm na to dwie płyty na mijankę. Nie pamietam grubości płyt ale jeżeli Ci zależy to jutro sprawdzę.

.

Gość Arturo72
Zastanawiam się tylko co ile taka płyta OSB musi być podparta aby się za bardzo nie uginała :)

Nie zgodnie z tematem ale mam nadzieję,że "co wolno wojewodzie...",chociaż "wojewoda" powinien dawać przykład pisząc tylko na temat a nie kasować jedynie to co piszą "smrody"...

Konsekwentnie a nie tylko "nie wygodne out"

U siebie na stropie drewnianym mam rozstaw belek 80-90cm,dałem płytę OSB 18mm i bez problemu,bez ugięcia spokojnie można tam chodzić.

( usuwam posty nie na temat )
Edytowane przez Arturo72

No to arturek na tej firmie słabo dożywiony widać :)

Ja tam chłop ze wsi i nie malej postury dałem tej jesieni 22mm OSB na strychu krokwie róznie bo to stara buda.

Jedne co 85, drugie 70 a trzecie 90 na tych co szerzej to po środku lekko ale lekko czuć ugięcie.

Czesław ty mimo że trochę "cieńszy" ale też chłop nie mały a raczej nabity trochę to daj trochę grubiej, róznica nie wielka z po co się później stresować :)