czp01 19.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To u mnie łącznie z dniem dzisiejszym poszło w tym sezonie 2234 kg ekogroszku 28 MJ/kg. Temperatura w domu do 23,25 st C (sypialnie mniej a łazienki znacznie więcej) Łączna powierzchnia ogrzewana po podłogach razem z pralnią i kotłownią to 240 m2 a pozostałych pomieszczeń t.j. podwójnego garażu i innych w przyziemiu nie ogrzewam bo i tak jest tam co najmniej 12 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Fakt - nie mam pojęcia, jakby to chodziło przy tłoku. Ale w fajkowej retorcie jest OK. tuż po zatrzymaniu nadmuchu CO skacze do 1,5-2%, po kilku min spada poniżej 1%, po kilkudziesięciu minutach spada do ok 0,1% przez te pierwsze kilka min podtrzymania wymiennik pokrywa się filcem sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Vld - znaczy w tłoku? No to rzeczywiście kupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.02.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Proportional, Integral, Derativate... po naszemu algorytm całkująco-różniczkujący.... Różni producenci sterowników wykonują to pod swoja wersję, dodawana jest tez logika rozmyta - Fuzzy Logic itd. W ostatnich latach producentów sterowników jest więcej, więc moim zdaniem warto uzywac szerszego pojęcia sterowniki z modulacja mocy. Link p.Zawijana to jest jego marketingowa wersja, bo poradnik ma na celu reklamę ogniwa i ecoala, więc wśród tekstów słusznych należy oddzielac to co jest papaka reklamową od treści właściwej. Generalnie chodzi o to, że nowoczesny sterownik stara sie modulować mocą kotła dobierając: albo siłe nadmuchu i pauzę dawki do zapotrzebowania na ciepło albo pauzę stałego nadmuchu i pauzę podawania paliwa widzę że zajmujesz się na co dzień kotłami i sterownikami, mam kocioł SAS Multi ze standardowym sterownikiem ST-45 TECH , jest do tego kotła możliwość podłączenia sterownika z PID ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) widzę że zajmujesz się na co dzień kotłami i sterownikami, mam kocioł SAS Multi ze standardowym sterownikiem ST-45 TECH , jest do tego kotła możliwość podłączenia sterownika z PID ? Może najlepszym wyjściem będzie zapytanie producenta kotła. Całkiem możliwe, że do tej konstrukcji ma zgrany jakis sterownik z pid czy fl, czy to techa czy pluma np. Zacznij od takiego ruchu, dopytaj o cenę w Sasie, jak będzie wysoka, to pomyślimy inaczej. Możesz podać iloma pompami steruje st-45, czy masz w układzie sterowany zawór mieszający.. to pozwoli określic czy zawęzić wybór do danego sterownika/danych sterowników. Jakimi urządzeniami chcesz sterować, czy potrzebujesz strefy czasowe...? Edytowane 20 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A u mnie wychodzi ostatnio w okolicach 15,7 kg. Czyli nienajgorzej.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A u mnie wychodzi ostatnio w okolicach 15,7 kg. Czyli nienajgorzej.................... u mnie podobnie, tylko, że Ledvic za kilka dni podam wynik w zużyciu Ekogrosza. Zostało jeszcze gdzieś koło 1/3 podajnika. zasyp 150kg dzis mija dokładnie tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 24.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 no i Ekogrosz się skończył. zasobnik styknął dokładnie na 10 dób, czyli zużycie 15kg/doba. Kosztowo wyszło około 10zł/doba z CWU. temp. w domu ciągle utrzymywana w okolicach 22 stopni. Teraz porównanie z Ledvicami, którymi palę na codzień. Popiołu mniej więcej taka sama ilość. Przy rusku kocioł mniej zarasta syfem. Rusek wystarczył na dobę dłużej, przy czym koszt zasypu 150kg około 30 złotych większy niż w przypadku Ledvic. Suma sumarum myślę, ze węgiel wart swojej ceny i wart uwagi. Jak nie będzie mi sie chciało smigać do Czech i będę w okolicach Zgorzelca, to będę kupował ekogrosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 24.02.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 pionan czy na Ekogroszu tez masz lekko niebieskawy płomień w dolnej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 24.02.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 pionan czy na Ekogroszu tez masz lekko niebieskawy płomień w dolnej części? a wiesz, nie przyglądałem się. przy następnym zasypie napewno oblookam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel5 25.02.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Mogę zakupić dobry miał (24/08/08 ) w cenie o 20 PLN wiekszej od od standardowego miału czyli takiego o kaloryczności 20 MJ. Niestety ten miał ma dużą spiekalność i strasznie się żużluje i dlatego muszę go z czymś wymieszać. Myslę o dodaniu biomasy.Czy może ktoś z osób palących ekogroszkiem lub miałem sprawdzał jak dodanie biomasy (wióry, trot czy ziarno owsa) wpływa na obniżenie spiekalności węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.02.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czy może ktoś z osób palących ekogroszkiem lub miałem sprawdzał jak dodanie biomasy (wióry, trot czy ziarno owsa) wpływa na obniżenie spiekalności węgla? Zmieszanie z owsem wpływa pozytywnie na obniżenie spiekalności, Ja stosuje proporcje 30%/70% owsa/miału objętościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kurcze - wy piszecie o zużyciu na poziomie 15-20kg/dzień a u mnie samo grzanie CWU (bez CO bo odłączone) pożera mi ostatnio ok 11kg/dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kurcze - wy piszecie o zużyciu na poziomie 15-20kg/dzień a u mnie samo grzanie CWU (bez CO bo odłączone) pożera mi ostatnio ok 11kg/dzień... Trociu, parę tygodni temu, jak byłem sam w domu, zrobiłem taki mały test. Ile eko idzie na grzanie samej CWU zimą (bojler 300 litrów). Mam wyniki z okresu letniego i wtedy średnia z różnych okresów była na poziomie 5,5-7,5kg na dobę. Zimą ku mojemu zaskoczeniu, na same grzanie CWU z wyłączonym CO przez 2 dni poszło 25kg eko, czyli 12,5kg/doba. O czym to świadczy... Moim zdaniem w okresie zimowym sam kocioł powoduje większe straty, bo do spalania dostaje bardzo zimne powietrze. Ciekawe co na to eksperci od kotłów? Dodatkowo, latem sypałem możliwie najtańsze eko, na zimę te ponoć lepsze i droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.02.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Nawet najlepiej izolowany piec ogrzewa pomieszczenie, w którym stoi. Grzeje też rury aż do zaworu odcinającego zasilanie CO. Ile kocioł powietrza wywali przez komin, tyle do kotłowni musi dopłynąć zimnego z zewnątrz przez wentylację nawiewną Wentylacja wywiewna kotłowni też robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ile kocioł powietrza wywali przez komin, tyle do kotłowni musi dopłynąć zimnego z zewnątrz przez wentylację nawiewną Wentylacja wywiewna kotłowni też robi swoje.Nie u mnie - powietrze na wentylator podawane bezpośrednio z zewnątrz. Tak więc ten element odpada w moim przypadku Jedyne co, bo brak drzwi do garażu, ale to zniknie przyszłej zimy mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Trociu, parę tygodni temu, jak byłem sam w domu, zrobiłem taki mały test. Ile eko idzie na grzanie samej CWU zimą (bojler 300 litrów). Mam wyniki z okresu letniego i wtedy średnia z różnych okresów była na poziomie 5,5-7,5kg na dobę. Zimą ku mojemu zaskoczeniu, na same grzanie CWU z wyłączonym CO przez 2 dni poszło 25kg eko, czyli 12,5kg/doba. O czym to świadczy... Moim zdaniem w okresie zimowym sam kocioł powoduje większe straty, bo do spalania dostaje bardzo zimne powietrze. Ciekawe co na to eksperci od kotłów? Dodatkowo, latem sypałem możliwie najtańsze eko, na zimę te ponoć lepsze i droższe.Czyli nie jestem sam - może ktoś jeszcze ma doświadczenie.... Ciekawe byłoby ile zużywa sam piec na samo swoje "życie". Czyli ilość kg/dobę pożerane przez piec zimą i latem na samo utrzymanie siebie. Bez CO i CWU. To byłby dopiero punkt startowy do jakiejś dyskusji o zużyciu. Bo u Ciebie 12,5kg wyszło przy jednej osobie do mycia a u mnie te 11kg przy 3(4) osobach i min. 2 kąpielach w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 U mnie w okresie letnim zasobnik 140L Kospel z podwójnym płaszczem na 7 ludków trzeba nagrzać wody wychodziło około 2,7kg/dobę, zasobnik 130kg wystarcza na jakieś 7,5 tygodnia.Nie wiem jak to robicie ? grawitacja gdzieś nie przebija ? pompka może stać a co bliższe grzejniki mogą trochę grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.02.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Karoka to dobry jesteś, u mnie latem 160 kg na czwórkę w 6 tygodni idzie. No ale kocioł 28 kW, sam też zjeść musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 No to też nie masz co marudzić W czwórce się mieścisz. Suspenser jeszcze mniej wykręcał ode mnie ale on ma trójkę brudasków na stanie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts