Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Nie u mnie - powietrze na wentylator podawane bezpośrednio z zewnątrz. Tak więc ten element odpada w moim przypadku ;) Jedyne co, bo brak drzwi do garażu, ale to zniknie przyszłej zimy mam nadzieję.

Trociu, ja bym takim zimnym prosto " z pola " w kocioł nie dmuchał. Kiedyś próbowałem, bo mam rurą spiro z okna piwnicy nawiew zrobiony. Ściana przyłączeniowa kotła + rura podajnika zimna była. Tak sobie myślę, że kocioł te blisko 80% balastu w powietrzu podanym dmuchawą i tak musi ogrzać i przez komin wywalić. Teraz mam rurę z dmuchawy zdjętą i nawet ją w drugą stronę odwróciłem, mam wrażenie że mniej pali. Zrobiłbym jak Suspenser pisał - że rura na czopuch - ale szła by w dół do czopucha i trochę się boję, że okresowo podczas postojów dmuchawy mógłby się w niej ciąg odwracać.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zapominacie o jednym

doprowadzenie powietrza do wentylatora to jedno a doprowadzenie powietrza do reszty kotłowni to drugie- nawet jeśli jak co niektórzy macie rurę spiro wprost pod wiatrak to i tak kotłownie nie są jak termos szczelne i powietrze dostaje się do całej powierzchni kotłowni czy to przez wentylację czy przez nieszczelności. i ta różnica w żużyciu opału na CWU teraz i zimą bierze się z tego że w lecie to powietrze jest dużo cieplejsze więc i straty kotła dużo mniejsze. teraz macie ciepło w kotłowniach ale jest to kosztem strat z kotła idących na ogrzanie tego powietrza.

latem te straty sa sporo mniejsze i stąd różnica w zużyciu.

takie moje przemyślenia w tym temacie są.

wtępne ogrzanie home made chcesz

rurę spiro którą wprowadzasz wiaterek do kotłowni owiń najpierw wokół rury spalinowej i potem dopiero pod wiatrak- promieniowanie ciepła z rury przeniknie przez spiro i masz dogrzany wiatr przed dmuchawą

Raczej nie o to mi chodziło. Myślę o jakiejś wstępnej nagrzewnicy powietrza, coś jak dolot i chłodnica w samochodach, ogniwo czp01, albo coś innego.

a dlaczego nie podniesiesz temp powietrza w kotłowni rurkami?? widziałeś jak to mam.. i im zimniej na dworze kocioł sie bardziej nagrzewa w rurkach płynie cieplejsza woda i cieplej jest w kotłowni :) generalnie w kotłowni mam zawsze 25-26 st

Zyzolek, tak myślałem żeby na dmuchawę nałożyć rurę spiro i drugi wylot na czopuchu zamocować, żeby stamtąd cieplejsze powietrze brała. Bo jakiegoś " sztucznego " dogrzewania to mi się kombinować nie chce. Ale u mnie czopuch jakiś specjalnie gorący nie jest, więc nie wiem czy to ma sens. Może w przyszłym sezonie popróbuję.

Zyzolek, tak myślałem żeby na dmuchawę nałożyć rurę spiro i drugi wylot na czopuchu zamocować, żeby stamtąd cieplejsze powietrze brała. Bo jakiegoś " sztucznego " dogrzewania to mi się kombinować nie chce. Ale u mnie czopuch jakiś specjalnie gorący nie jest, więc nie wiem czy to ma sens. Może w przyszłym sezonie popróbuję.

W sumie sezon grzewczy już się kończy, ale na przyszły coś wykombinuję. Sam kocioł produkuje tyle energii, że można coś dodatkowo z niej wykorzystać.

W sumie sezon grzewczy już się kończy, ale na przyszły coś wykombinuję. Sam kocioł produkuje tyle energii, że można coś dodatkowo z niej wykorzystać.

Widzę że to Was męczy .Trzeba poprosić SUSPENSERA żeby zrobił prosty test i spalił jedną porcję węgla z podłączoną suszarką do włosów przy dmuchawie suszarka włączała by się w tym samym czasie co dmuchawa i dmuchała w wentylator wentylator zaciągnie gorące powietrze ,trzeba jeszcze podłączyć licznik energii elektrycznej i doliczyć zużycie prądu jaki suszarka pobrała w ciągu spalania tego zasypu żeby odjąć koszty podgrzania .Może lepiej dmuchać "suszarką" niż samym wentylatorem w palenisko?:)

Edytowane przez animuss

Widzę że to Was męczy .Trzeba poprosić SUSPENSERA żeby zrobił prosty test i spalił jedną porcję węgla z podłączoną suszarką do włosów przy dmuchawie suszarka włączała by się w tym samym czasie co dmuchawa i dmuchała w wentylator wentylator zaciągnie gorące powietrze ,trzeba jeszcze podłączyć licznik energii elektrycznej i doliczyć zużycie prądu jaki suszarka pobrała w ciągu spalania tego zasypu żeby odjąć koszty podgrzania .Może lepiej dmuchać "suszarką" niż samym wentylatorem w palenisko?:)

Ciekawe, co na to SUSPENSER?

U mnie w okresie letnim zasobnik 140L Kospel z podwójnym płaszczem na 7 ludków trzeba nagrzać wody wychodziło około 2,7kg/dobę, zasobnik 130kg wystarcza na jakieś 7,5 tygodnia.

Nie wiem jak to robicie ? grawitacja gdzieś nie przebija ? pompka może stać a co bliższe grzejniki mogą trochę grzać.

CO na pewno nie przebija, bo zaraz za rozwidleniem na CWU i 3D mam zwór i jest on zamknięty. No chyba, że zaciąga gdzieś na odnodze od 3D do kotła i powrotu CO...

3kg/dzień to jakaś masakra z tym, co u mnie. Chociaż jak patrzę na historyczne dane zużycia to nawet 3 tygodnie mu starczyło 100kg, co daje niecałe 5kg/dzień. Może jednak coś z tą temperaturą powietrza na wiatrak jest na rzeczy. Zobaczymy jak przyjdzie wiosna/lato. Potem i tak kotłownia idzie do wykończeniówki, wstawi się drzwi odcinające od garażu i może puszczę powietrze na czopuch.

U mnie w kotłowni zimą jest 31-32 st, ale tak jak koledzy pisali rura spiro z zewnątrz jest skierowana na czopuch i powietrze wlatując ogrzewa się o niego.

Do tego kratkę wywiewną wentylacji można zatkać [o ile ma się czujnik CO] i nie będzie niepotrzebnego wietrzenia [dmuchawa i tak swoje przewietrzy].

Co do suszarki to nie mam takiej, która będzie dmuchać przez pół godziny stale, więc to nie przejdzie - mogę zrobić test w drugą stronę tzn. podłączyć spiro do dmuchawy gdy na dworze będzie z -10 st [wrzucając przed wlotem do dmuchawy sondę temperatury] i porównać spalanie z normalnymi warunkami, gdzie powietrze ma ponad 30 st w kotłowni, ale nie wiem czy jeszcze takie mrozy nadejdą ...

CO na pewno nie przebija, bo zaraz za rozwidleniem na CWU i 3D mam zwór i jest on zamknięty. No chyba, że zaciąga gdzieś na odnodze od 3D do kotła i powrotu CO...

3kg/dzień to jakaś masakra z tym, co u mnie. Chociaż jak patrzę na historyczne dane zużycia to nawet 3 tygodnie mu starczyło 100kg, co daje niecałe 5kg/dzień. Może jednak coś z tą temperaturą powietrza na wiatrak jest na rzeczy. Zobaczymy jak przyjdzie wiosna/lato. Potem i tak kotłownia idzie do wykończeniówki, wstawi się drzwi odcinające od garażu i może puszczę powietrze na czopuch.

A braliście pod uwagę że woda zimna do podgrzania wpływająca do zasobnika z sieci miejskiej jest bardziej wychłodzona zimą niż latem .

U mnie w kotłowni zimą jest 31-32 st, ale tak jak koledzy pisali rura spiro z zewnątrz jest skierowana na czopuch i powietrze wlatując ogrzewa się o niego.

Do tego kratkę wywiewną wentylacji można zatkać [o ile ma się czujnik CO] i nie będzie niepotrzebnego wietrzenia [dmuchawa i tak swoje przewietrzy].

Co do suszarki to nie mam takiej, która będzie dmuchać przez pół godziny stale, więc to nie przejdzie - mogę zrobić test w drugą stronę tzn. podłączyć spiro do dmuchawy gdy na dworze będzie z -10 st [wrzucając przed wlotem do dmuchawy sondę temperatury] i porównać spalanie z normalnymi warunkami, gdzie powietrze ma ponad 30 st w kotłowni, ale nie wiem czy jeszcze takie mrozy nadejdą ...

Wystarczy taka -3 st .to i tak różnica ponad 30-40 stopni Edytowane przez animuss

Dla uczciwości warto także poinformować, że od pewnego czasu toczy się wśród użytkowników, konstruktorów i producentów dość intensywna dyskusja n/t, która z opcji jest lepsza - praca ciągła z modulacja mocy, czy praca na dużej mocy z przechodzeniem w stan podtrzymania. Obie te opcje mają licznych zwolenników, argumenty obu stron są godne zastanowienia, porównawczych materiałów badawczych - jak na razie - brak.

Wyników testów porównawczych brak bo albo nie chce się nikomu testów zrobić [czekają aż sam zrobię je u siebie w domu i opublikuję ? :cool:], albo nikt nie chce opublikować wyników ...

W każdym razie u mnie Bruli spalał mniej niż eCOAL co o czymś już świadczy.

Wg mnie najlepsza jest praca na nieco większej mocy niż zapotrzebowanie i przechodzenie w podtrzymanie rzadko i na krótko - takie możliwości daje mi Bruli - zwykle działa na parametrach na "8kW", a przy dużych mrozach ustawiam "12kW" i podnoszę temp. CO [żeby grzejniki więcej ciepła oddawały] i Bruli sam reguluje ile kW dać, żeby było ok co mu całkiem dobrze wychodzi.

Wg mnie najlepsza jest praca na nieco większej mocy niż zapotrzebowanie i przechodzenie w podtrzymanie rzadko i na krótko - takie możliwości daje mi Bruli - zwykle działa na parametrach na "8kW", a przy dużych mrozach ustawiam "12kW" i podnoszę temp. CO [żeby grzejniki więcej ciepła oddawały] i Bruli sam reguluje ile kW dać, żeby było ok co mu całkiem dobrze wychodzi.

hehe to Ameryki , nie odkryłeś:))) pamietasz jak rok temu ( czy dwa ) o tym pisałem :D tam dochodzą jeszcze aspekty zużycia prądu przez pompki, a jak ktoś tych pompek ma kilka to oszczędności w sezonie mogą być znaczące!!

A braliście pod uwagę że woda zimna do podgrzania wpływająca do zasobnika z sieci miejskiej jest bardziej wychłodzona zimą niż latem .

Wystarczy taka -3 st .to i tak różnica ponad 30-40 stopni

Hmm trzeba to zmierzyć bo mnie zainteresowałeś - czekam na mrozy i zmierzę temp. wody przed bojlerem po kąpieli.

Qrcze a już chciałem zasobnik zasypać i mieć spokój, a tu znowu test się szykuje :cool: [chociaż ostatnio gdy zaszalałem i wsypałem naraz 50 kg to już rano trafił się kamień, który zablokował ślimaka i za karę musiałem cały węgiel ściągać, odblokować, wymienić zerwaną zawleczkę i odpalić na nowo].

Dobra - czekam na przymrozek i zrobię test.