Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

.

Qrcze a już chciałem zasobnik zasypać i mieć spokój, a tu znowu test się szykuje :cool: [chociaż ostatnio gdy zaszalałem i wsypałem naraz 50 kg to już rano trafił się kamień, który zablokował ślimaka i za karę musiałem cały węgiel ściągać, odblokować, wymienić zerwaną zawleczkę i odpalić na nowo].

Dobra - czekam na przymrozek i zrobię test.

Ja ostatnio całe 100 kg musiałem wywalić. 3-cia zawleczka w tym sezonie :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hehe to Ameryki , nie odkryłeś:))) pamietasz jak rok temu ( czy dwa ) o tym pisałem :D tam dochodzą jeszcze aspekty zużycia prądu przez pompki, a jak ktoś tych pompek ma kilka to oszczędności w sezonie mogą być znaczące!!

Dlatego zainwestowałem w pompki Wilo Yanos Pico. Moc odczytana z wyświetlacza to 7-8 W w przypadku CO (dom parterowy z poddaszem) a do zasilenia podłogówki na parterze wystarcza 3W, nie wiem niestety zakie będzie zapotrzebowanie na moc gdy uruchomię podłogówke na poddaszu ale pewnie 10W nie przekroczy. Jeżeli wslazania pomp odpowiadaja rzeczywistemu zuzyciu energii to dziennie można zaoszczędzić ponad 2 kWh energii, czyli jakieś 150-200 PLN rocznie. Pompy kupiłem po 475 PLN, czyli teoretycznie po 2 latach zwraca się róznica w cenie zkupu pompy. Ciekawe jak z twałościa tych pomp, bo to nowy produkt.

Dlatego zainwestowałem w pompki Wilo Yanos Pico. Moc odczytana z wyświetlacza to 7-8 W w przypadku CO (dom parterowy z poddaszem) a do zasilenia podłogówki na parterze wystarcza 3W, nie wiem niestety zakie będzie zapotrzebowanie na moc gdy uruchomię podłogówke na poddaszu ale pewnie 10W nie przekroczy. Jeżeli wslazania pomp odpowiadaja rzeczywistemu zuzyciu energii to dziennie można zaoszczędzić ponad 2 kWh energii, czyli jakieś 150-200 PLN rocznie. Pompy kupiłem po 475 PLN, czyli teoretycznie po 2 latach zwraca się róznica w cenie zkupu pompy. Ciekawe jak z twałościa tych pomp, bo to nowy produkt.

ja mam podłączony miernik i średnie zużycie energii przez cały zestaw (motoreduktor, wentylator i 2 pompy obiegowe zwykłe, jedna pracująca na 1-ym biegu 38W i 2-a pracująca na 2 biegu 58W ) zużywa mi średnio na dobę 1,45KWh

więc nie da się osiągnąć oszczednosci rzędu 2KWh no chyba że masz tych pomp z 5 przynajmniej

gdyby moja pompa CO pracowała 24h/dobę to zużyje 0,9KWh

pracuje jednak w okolicy 20 minut/godzinę co daje 8hx38W=0,304KWh

jeśli miałbym taką jak kolegi to zużyłbym 8hx8W=0,064KWh

różnica na 1 pompie to 0,24KWh czyli 15groszy na dobę(1KWh u mnie kosztuje 0,64zł brutto)

jak już liczę to okres grzewczy nawet 180 dni to będzie 27zł rocznie mniejszy rachunek za prąd do jednej pompy

koszt mojej pompy 150zł koszt energooszczędnej nawet niech będzie 475zł

różnicę w cenie 325zł musiałbym odzyskiwać 12 lat.

czy warto???

ja mam podłączony miernik i średnie zużycie energii przez cały zestaw (motoreduktor, wentylator i 2 pompy obiegowe zwykłe, jedna pracująca na 1-ym biegu 38W i 2-a pracująca na 2 biegu 58W ) zużywa mi średnio na dobę 1,45KWh

więc nie da się osiągnąć oszczednosci rzędu 2KWh no chyba że masz tych pomp z 5 przynajmniej

różnica na 1 pompie to 0,24KWh czyli 15groszy na dobę(1KWh u mnie kosztuje 0,64zł brutto)

jak już liczę to okres grzewczy nawet 180 dni to będzie 27zł rocznie mniejszy rachunek za prąd do jednej pompy

czy warto???

Wymieniłem pompy na Alpha2 koszt inwestycji wyniósł 150 zł dopłaty do każdej pompy stare poszły na Alledrogo też były Grundfosa . :yes:

Edytowane przez animuss

moje nie sa z górnej półki dlatego różnice w cenach znaczne. grundfos "zwykły" 25/60 stoi 300zł więc różnice będą mniejsze.

sprawdziłem też parametry normalnego grundfosa 25/60- to na 1 biegu ciągnie 50W. to też ma wpływ na różnice i czas zwrotu inwestycji

zapłacić 2 razy tyle za pompę która ciągnie 30% więcej prądu tylko dla marki- chyba wolę nie chcę.

moje nie sa z górnej półki dlatego różnice w cenach znaczne. grundfos "zwykły" 25/60 stoi 300zł więc różnice będą mniejsze.

sprawdziłem też parametry normalnego grundfosa 25/60- to na 1 biegu ciągnie 50W. to też ma wpływ na różnice i czas zwrotu inwestycji

zapłacić 2 razy tyle za pompę która ciągnie 30% więcej prądu tylko dla marki- chyba wolę nie chcę.

Konsumpcja [W]

UPS .....25-40 I bieg -30W II bieg-45W III bieg -60W

Alpha2 .25-40 I bieg -5W II bieg- 11W III bieg -22W

........................... 600% .........410%........ 273%

UPS .....25-60 I bieg -45W II bieg-65W, III bieg -95W

Alpha2 .25-60 I bieg - 6W II bieg-22W III bieg -45W

......................... 750% .......295%..........211%

Dlatego założyłem 4 po jednej na obwód i chodzą na pierwszym biegu .

Zszedłem ze 110W na 27W

Edytowane przez animuss

Ja całą instalację grzewczą robiłem sam: 165m kw. podłogówki + 2 drabinki +1 grzejnik w suterynie + 200l bojler. W całej instalacji mam uwaga 1 (słownie jedną) pompę energooszczędną Wilo jonos pico ustawioną na ok 13w. Dodam, że instalacja pracuje prawidłowo, jedyne co to po sezonie muszę zmienić zawór z 3 na 4-drogowy w celu podniesienia temp. powrotu kotła

Żeby nie było, że offtop to obecnie zużycie mieszanki miał+groszek mam ok 20kg/doba

Konsumpcja [W]

UPS .....25-40 I bieg -30W II bieg-45W III bieg -60W

Alpha2 .25-40 I bieg -5W II bieg- 11W III bieg -22W

........................... 600% .........410%........ 273%

UPS .....25-60 I bieg -45W II bieg-65W, III bieg -95W

Alpha2 .25-60 I bieg - 6W II bieg-22W III bieg -45W

......................... 750% .......295%..........211%

Dlatego założyłem 4 po jednej na obwód i chodzą na pierwszym biegu .

Zszedłem ze 110W na 27W

w takim przypadku to się zupełnie nie dziwię

też bym tak zrobił

ale u mnie 2 pompy i nie opłaca mi się

a w temacie to u mnie też ciągle w okolicy 20kg

tyle że ja się bawie softami co chwilę nowymi i trochę stabilności brak układowi przez to

na razie w stosunku do zeszłego roku spaliłem około 270kg więcej ale odrabiam straty ponieważ w zeszłym roku luty był dużo zimniejszy i się straty wyrównują

zobaczymy jak zamknę cały sezon jaki będzie wynik

w takim przypadku to się zupełnie nie dziwię

też bym tak zrobił

ale u mnie 2 pompy i nie opłaca mi się

a w temacie to u mnie też ciągle w okolicy 20kg

tyle że ja się bawie softami co chwilę nowymi i trochę stabilności brak układowi przez to

na razie w stosunku do zeszłego roku spaliłem około 270kg więcej ale odrabiam straty ponieważ w zeszłym roku luty był dużo zimniejszy i się straty wyrównują

zobaczymy jak zamknę cały sezon jaki będzie wynik

U mnie 14-17 kg/24h pompy podają non-stop ,dobiłem do 3 ton w tym roku .

czy warto???

W mojej instalacji CO pompy pracuja non-stop i przy takim poborze mocy jak u ciebie, czyli 38W +58W zuzyły by dziennie 2,3 kWh a w moim przypadku będzie to max. 0,4 kWh, czyli daje to 1,9 kWh oszczędności, czyli daje oszczędność 1,21 PLN, cyli troche ponad 200 PLN/rok. Z pwyższej analizy wynika, że po 2-3 latach eksploatacji zwróci się kwota zainwestowana w eco pompy. Zatem moim zdaniem warto je kupić.

pewnie, że warto. Sam mam wpięte w instalację 3 pompy LFP Experia. Po sztuce na podłogówkę (chodzi non stop), drabinki w łazienkach (chodzi jak wepnę kabel do wtyczki) i CWU (chodzi jak się załączy). Myślę, ze w przeciągu góra 3 lat różnica w cenie pomiędzy normalnymi a energooszczędnymi, zwróci się z nawiązką :)

Do tego te pompy kupowałem w dość fajnych cenach (po jakimś tam układzie). Pompa 25-60 LFP EXPERIA, troszkę ponad 340 złociszy brutto - koniec 2011.

Podsumowanie z okresu od 2013-02-28 do 2013-02-28 (1 dni)

Średnie zużycie paliwa - 18.67 kg/d

Średnia moc kotła - 3.93 kW

Całkowite zużycie paliwa - 17.89 kg

Średni koszt - 13.17 PLN/d

Całkowity koszt - 12.62 PLN

Jak widać na załączonym zestawieniu zużycie dobowe jeszcze się utrzymuje na wyższym poziomie ale powoli "czuć wiosnę" to jest szansa na zmieszczenie się w 3 tonach ;)

Witam

czytam ten wątek od początku, ale piszę pierwszy raz.

Wczoraj po podliczeniu ilości spalonego ekogroszku wyszło równe 3 tony, grzeję od 22 września, czyli średnio 18,6 kg, (w najzimniejsze dni tej zimy schodziło około 25kg/24h)

Ogrzewanej powierzchni po podłogach 160m2, + garaż (~21m2, około 15*C), Kotłownia w osobnym budynku plus grzejnik w osobnym pomieszczeniu gospodarczym (~10m2) ustawiony na "*" nie wiem, czy się załączył tej zimy.

Zasobnik CWU 140 dm3, rodzina 2+2.

Kocioł Klimosz Ling25 (21,2kW)

Została mi 1 tona do końca okresu grzewczego, pewnie do końca kwietnia, mam nadzieję, że mi wystarczy.

U mnie początek sezonu grzewczego przypada zawsze gdzieś w okolicy 15 października a najdłuższy sezon to ubiegłoroczny i trwał do 11 kwietnia czyli równo 179 dni. Mam nadzieję, że ten sezon będzie krótszy może do 1 kwietnia to wtedy zmieszczę się w 3 tonach ekogroszku.

ja mieszkam pierwszą zimę, jak w domu się zrobiło około 20*C to moje dziewczyny zaczęły mówić, że zimno, to napaliłem i tak już jest, jak ciepła nie trzeba było to regulatory pompy wyłączają. NIe mam kominka by "przepalić" w chłodne zimowe wieczory, stąd ten wcześniej zaczęty sezon

dopiszę jeszcze, że w domu 22 *C.

Ja nie liczę, by w kwietniu było tak ciepło by nie trzeba było grzać, na pewno i ciepłe i zimne dni będą

pozdrawiam

W pierwszą zimę też więcej spaliłem bo sezon wyszedł mi 4580 kg ekogroszku oraz dopalałem kominkiem paląc gdzieś 1,5 m łupków dębowych. Jak dom się ogólnie dosuszył to na drugą zimę spaliłem o 1 tonę eko mniej. W tym sezonie nie chce mi się dopalać w kominku ( no ze cztery wieczory był uruchomiony) a i tak myślę zmieścić się z opałem w okolicy tych 3 ton. Temperatura w domu 23 st C, z tym, że w 2 sypialniach mniej a w dwóch łazienkach wyżej. ( w domu 3 lub 4 osoby dorosłe) :)

kobra, chyba też zaczynasz kombinować z wstępnym ogrzaniem powietrza dla dmuchawy.

Od dłuższego czasu już nad tym się zastanawiam, jak to wykonać. Jakiś patent home-made.

Tak mnie to " ruszało" przez parę dni, że w piątek założyłem rurę spiro na dmuchawę i drugi koniec umieściłem pod czopuchem. Za wcześnie na wnioski, ale trop wydaje się właściwy. Dodatkowo osiągnąłem trochę niezamierzony, ale pozytywny efekt - ucywilizował się ciąg przez dmuchawę w czasie jej postojów. Po założeniu sterownika SPP musiałem zablokować klapkę, bo on uruchamia i zatrzymuje dmuchawę tak często, że klapka beż przerwy wachlowała, no i trochę za dużo miałem płomienia w postojach. Teraz jest z tym znacznie lepiej.