kaszpir007 06.03.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 No tym razem podajnik około 110kg starczył mi na około 8,5 dnia czyli wyszło spalanie około 13kg na dobę. Co do temperatur na zewnątrz to w nocy u mnie przymrozki do -4 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.03.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) No to nadszedł czas pochwalić się spalaniem w tym sezonie. Ilość może niektórych zaszokować,Od 1.10.2012 do 6.03.2013 - 6025 kg co daje średnią dobową - 37,66 kgOgrzewana powierzchnia - 350m2Ogrzewana kubatura - 1525m3Wskaźnik zużycia powierzchniowy na m2: 0,11kg/m2 powierzchniWskaźnik zużycia kubaturowy na m3: 0,025kg/m3 kubatury Edytowane 6 Marca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 07.03.2013 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam, pare postow wczesniej niektorzy pisali o zzyciu wela na podgrzeawnie wody cwu poza sezonem grzeczym - czy to wtedy jest tak, ze codziennie sie rozpala piec..?? czy pali sie on non stop na jakims odtrzymaniu i wtedy grzeje wode ...?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel5 07.03.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 W piecu pali sie non-stop, gdy jest potrzeba dogżania wody to załącza się pompa ładujaca boiler i CWU nagrzewasię poczym piec przechodzi w tryb podtrzymania - czyli pracuje z taka moca aby nie wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 07.03.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 No to nadszedł czas pochwalić się spalaniem w tym sezonie. Ilość może niektórych zaszokować, Od 1.10.2012 do 6.03.2013 - 6025 kg co daje średnią dobową - 37,66 kg Ogrzewana powierzchnia - 350m2 Ogrzewana kubatura - 1525m3 Wskaźnik zużycia powierzchniowy na m2: 0,11kg/m2 powierzchni Wskaźnik zużycia kubaturowy na m3: 0,025kg/m3 kubatury Powierzchnie Pańskie to i spalanie jak w Pałacu Ogrzewana powierzchnia - 350m2 - to pow. po podłogach czy też użytkowa? Ogrzewana kubatura - 1525 m3 - rozumiem że bez strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.03.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Powierzchnie Pańskie to i spalanie jak w Pałacu Ogrzewana powierzchnia - 350m2 - to pow. po podłogach czy też użytkowa? Ogrzewana kubatura - 1525 m3 - rozumiem że bez strychu? Powierzchnia całkowita 405m2, kubatura całkowita 1725m3. Ogrzewana i użytkowa po podłogach 350m2, tak jak pisałem. Strychu brak, bo dachy płaskie i wszystkie stropy betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 A mam taką prośbę, czy moglibyście oprócz powierzchni ogrzewanej, podawać również kubaturę?Wtedy będzie mi łatwiej porównać wyniki i sprawdzić, czy moje zabiegi termo-modernizacyjne coś przyniosły i na czym stoje. Prądowcy i gazownicy też już przeszli na wskaźnik kubaturowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.03.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 zyzolek zabiegi termomodernizacyjne dają efekty ogromne sprawdziłem na własnym obiekcie 1 zima po wprowadzeniu chałupa zupełnie nieizolowana 5,5tony + jakieś 2m3 drewna w kominku 2 zima- już z ocieplonymi ścianami 4,5tony i bez drewna 3 zima wrzucone na strych 10cm wełny na podłogę 3400kg i bez drewna teraz wychodzi mi więcej ale z temperatur średnich wychodzi że ta zima mimo iż mrozów takich jak w lutym zeszłego roku nie ma to jest ciut mocniejsza. a dodatkowo dołożyłem 15cm wełny na strychu ale nie wszędzie jeszcze. po mojemu laickiemu liczeniu moje zabiegi pozwoliły mi ograniczyć ilość opału o 40% WARTO BYŁO a to jeszcze nie koniec inwestowania celem obniżania spalania tylko żonka o tym nie wie jeszcze:lol2::lol2: lepiej porównuj swoje zużycie sprzed modernizacji i po niż z innymi obiektami które są różne pod bardzo wieloma względami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 timon120777 masz rację.Porównując listopad-luty tej zimy, do analogicznie poprzedniego sezonu jest o 1.25 tony eko mniej. Mały sukces:)Ale mimo to, wydaje mi się, że wskaźnik kubaturowy jest bardziej miarodajny do wzajemnych porównań od powierzchniowego.Jeden dom 100m2 i kubatura powiedzmy 300m3, a drugi też 100m2, ale kubatura już 480m3. Nic więc dziwnego, że spalanie będzie nieporównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 no będzie nieporównane zwłaszcza jeśli ten o mniejszej kubaturze spali wiecej bo gorzej ocieplony i z WG a ten o większej kubaturze będzie miał WM z reku i ciepłe okna itd itpza dużo zmiennych każdy musiałby mieć elaborat w stopce z opisem chałupy. a nawet jak kubatura podobna i izolacja to jeszcze dochodzą preferencje domowników rodzaj opału i moc kotła- ja tak mogę długo jeszcze wymieniać aż sam się sobie dziwię czasem;) dlatego uważam że ogrzewanie domów jest tak niemierzalne że szkoda na to czasu. wiem ile spaliłem co ociepliłem i jakie tego efektyreszta mnie nie interesuje.jakbym patrzył na zużycie które podają inni to bym już dawno swój kocioł sprzedał na żyletki.a tak pracuje sobie spokojnie wiem że ponizej pewnego poziomu nie zejdę i nie próbuję się oszukiwać tylko doceniam swoje małe sukcesy a opowieści innych traktuję trochę przez palce. nie dlatego że im nie wierzę - raczej dlatego że się nijak do moich warunkow mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 07.03.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Timon korzystasz z regulatora pokojowego, czy pompy ładują non stop?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.03.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Timon, moim zdaniem warto porównywać. Mam nowy dom, nowa instalacja, dobre ocieplenie, a nawet latem przy samym CWU nie potrafię zejść poniżej 6,5kg/doba. A tu czytam o 12kg/doba zimą na CO i CWU i domy po 150m2. Czy takie wpisy traktować z przymróżeniem oka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Timon, moim zdaniem warto porównywać. Mam nowy dom, nowa instalacja, dobre ocieplenie, a nawet latem przy samym CWU nie potrafię zejść poniżej 6,5kg/doba. A tu czytam o 12kg/doba zimą na CO i CWU i domy po 150m2. Czy takie wpisy traktować z przymróżeniem oka? U mnie np. spalanie się zwiększyło , ale też zwiększyła mi się powierzchnia do grzania. W sezonie 2011/2012 ogrzewałem około 105m2 powierzchni. Ocieplenie: Podłoga 10cm , ściany 15 , sufit (wtedy służył za stropodach) - 30cm welny. W 2012 była adaptacja poddasza i doszło 60m2 po podłogach do grzania , czyli razem 165m2. W stropie dalej zostało 30cm. Na dach poszło też 30cm wełny , a są miejsca gdzie wełny jest jeszcze więcej bo nawet 45cm (nad jętkami , nad skosami). Dodatkowo zamontowałem rekuperator. W sezonie 2011/2012 podajnik około 100-110kg starczał mi na 10dni. Co 10 dni jak w zegarku dawałem na max opału , nie czekałem aż się skończy. Więc spalanie bylo około 10-11kg. Przez całą zimę chyba tylko 3-4 razy spalanie było większe a tak zawsze takie same ... W tym sezonie jak rozpocząłem sezon to spalanie wzrosło. Zbiornik starczał od około 9 dni do nawet 6 dni , choć zapewne te najgorsze wyniki były wynikiem moich "testów" . Średnio jednak starcza zbiornik około 100-110kg (też nie czekam do końca , ale jak już widzę że opał jest w "przewężeniu' to dodaje) starcza od 7 do 8,5 dnia. Bałem się że spalanie wzrośnie mi o 60% bo o tyle zwiększyła sie moja powierzchnia ogrzewana. Widzę że tragedii nie ma i spalanie nie wzrosło o 60% Ja u siebie każdy załadunek notuje i wiem ile zużyłem Co do żuzycia CWU. Mam małe zużycie CWU. Używam głównie prysznica , nie lubię wanny. Wszędzie mam perlatory , mam też głowice termostatyczną prysznicową. Edytowane 7 Marca 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.03.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Timon korzystasz z regulatora pokojowego, czy pompy ładują non stop?? wszystko zależy od tego co aktualnie testuję. przez większą część sezonu kociołek współpracuje z regulatorem pokojowym ale zdarza się ze go odłączam na kilka dni aby sprawdzić inne funkcjonalności sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 08.03.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dlatego uważam że ogrzewanie domów jest tak niemierzalne że szkoda na to czasu. wiem ile spaliłem co ociepliłem i jakie tego efekty reszta mnie nie interesuje. jakbym patrzył na zużycie które podają inni to bym już dawno swój kocioł sprzedał na żyletki. a tak pracuje sobie spokojnie wiem że ponizej pewnego poziomu nie zejdę i nie próbuję się oszukiwać tylko doceniam swoje małe sukcesy a opowieści innych traktuję trochę przez palce. nie dlatego że im nie wierzę - raczej dlatego że się nijak do moich warunkow mają Brawo! To jest jeden z bardziej wartościowych wpisów jakie tutaj przeczytałem. Timon, chyba powinieneś wstawić to do swojego poradnika. Zrozumienie tego pozwala rozpocząć myślenie i ewentualne czynności związane z optymalizacją pieca i całej instalacji. Brak zrozumienia na to niestety nie pozwala, bo częściej zajmujemy się optymalizacją swojego układu... nerwowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Timon, moim zdaniem warto porównywać. Mam nowy dom, nowa instalacja, dobre ocieplenie, a nawet latem przy samym CWU nie potrafię zejść poniżej 6,5kg/doba. A tu czytam o 12kg/doba zimą na CO i CWU i domy po 150m2. Czy takie wpisy traktować z przymrużeniem oka?Możesz się na nie patrzeć, ale podobnie jak w przypadku CO nie brać bezpośrednio do siebie. Ja gdzieś wyżej pisałem o wiele większym zużyciu węgla na samo podgrzewanie wody. Potem namierzyłem trzy prawdopodobne przyczyny: - większe zużycie wody - częściej kąpiel aniżeli prysznic ze względu na masaż - większa temp. zasobnika - częściej kąpiel aniżeli prysznic, więc ciepłej wody musi być nie tylko więcej ale i cieplejszej Tak więc notuj i obserwuj swój piec i swoją instalację. A to, co piszą inni tylko sprawdzaj i szukaj podobieństw w ich działaniach dotyczących obniżenia spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 dlatego uważam że ogrzewanie domów jest tak niemierzalne że szkoda na to czasu. wiem ile spaliłem co ociepliłem i jakie tego efekty reszta mnie nie interesuje. jakbym patrzył na zużycie które podają inni to bym już dawno swój kocioł sprzedał na żyletki. a tak pracuje sobie spokojnie wiem że ponizej pewnego poziomu nie zejdę i nie próbuję się oszukiwać tylko doceniam swoje małe sukcesy a opowieści innych traktuję trochę przez palce. nie dlatego że im nie wierzę - raczej dlatego że się nijak do moich warunkow mająJa poszedłem tym samym tropem i jak już wspominałem - we wpisach innych szukam tylko informacji, co oni zrobili dla obniżenia spalania. Mój tracking opiera się na wykresach zużycia ze wszystkich "zamieszkałych" sezonów. Ja widzicie, przez pierwsze 3 sezony skutecznie obniżałem finalne spalanie. Obecny sezon się nie liczy do porównania, bo odpaliłem kominek i tym napędzam grzanie. Ale za rok będzie jak znalazł punktem odniesienia do badania zużycia węgla na potrzeby CWU i CO na czas wyjazdów z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.03.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie np. spalanie się zwiększyło , ale też zwiększyła mi się powierzchnia do grzania. W sezonie 2011/2012 ogrzewałem około 105m2 powierzchni. Ocieplenie: Podłoga 10cm , ściany 15 , sufit (wtedy służył za stropodach) - 30cm welny. W 2012 była adaptacja poddasza i doszło 60m2 po podłogach do grzania , czyli razem 165m2. W stropie dalej zostało 30cm. Na dach poszło też 30cm wełny , a są miejsca gdzie wełny jest jeszcze więcej bo nawet 45cm (nad jętkami , nad skosami). Dodatkowo zamontowałem rekuperator. Kaszpir, jaką masz teraz kubaturę ogrzewanej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.03.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Kaszpir, jaką masz teraz kubaturę ogrzewanej powierzchni? Nie wiem ... Na dole jest wysokość 2,6m , na poddaszu jest od 1,2 do 2,2m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.03.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Timon, moim zdaniem warto porównywać. Mam nowy dom, nowa instalacja, dobre ocieplenie, a nawet latem przy samym CWU nie potrafię zejść poniżej 6,5kg/doba. A tu czytam o 12kg/doba zimą na CO i CWU i domy po 150m2. Czy takie wpisy traktować z przymróżeniem oka? No niektórzy może ubarwiają ale ani ty ani ja im nie dołożymy ani nie zabierzemy Wracając lata do tyłu opisywałem swoje zużycie, w mrozy było to 42 a nawet 45kg/dobę, w podobną pogodę jak teraz około 25. Tej zimy sam jestem w mocnym szoku, najwięcej w najchłodniejsze dni kocioł pociągnął max około 16kg, obcecnie przy tym co za oknem Bruli wskazuje 10,1kg/dobę. Ocieplajcie panowie, ocieplajcie Zasyp 28-go lutego, następny wychodzi na 13 marca, byłem właśnie luknąć do zasobnika czy mnie w konia nie robi ale spokojnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts