Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Może przy pompie ciepła, albo kotle elektrycznym,gdzie mogę ustawić stałe zasilanie czynnika na 35. A co z kotłem węglowym? Raczej nie ma takiej możliwości ustawienia na kotle 35. A co z okresami przejściowymi? Bez kagańca można się zagotować. Ta twoja samoregulacja jest tylko w poziomie, a nie w pionie na kilku kondygnacjach.

Kolego Zyzolek to nie jest moja samoregulacja tylko każdy może z niej korzystać to zjawisko występuje w każdym mieszkaniu .Jest możliwości ustawienia na wyjściu z kotła zaraz za zaworem n-drogowym 35*C Tak się składa że na kotle węglowym działa b.dobrze , bez kagańca i na 3 kondygnacjach .Każdy ma jakiś wybór najważniejsze że cel jest ten sam jeden chce tak drugi inaczej ,każdy ma prawo wyboru przecież to jego dom,a wyzywanie od "koni " z braku argumentów to dziecinada.

Edytowane przez animuss

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Koniu" nie leń się poczytaj sobie dokształć się troszkę - Samoregulacja ogrzewania podłogowego

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/samoregulacja-ogrzewania-podlogowego/

Te wszystkie nastawy możesz osiągnąć bez tego ustrojstwa ,poczytaj treść w linku.

wiesz, to samo moge powiedzieć o Tobie... poczytaj sobie na temat redystrybucji ciepła w nowoczesnych domach.. a nie ciągle, albo grawitacja albo prac ciągła pomp.. to już się staje nudne..

wiesz, to samo moge powiedzieć o Tobie... poczytaj sobie na temat redystrybucji ciepła w nowoczesnych domach.. a nie ciągle, albo grawitacja albo prac ciągła pomp.. to już się staje nudne..

Wiem jak wygląda nie muszę tego czytać , wybrałem jednak taki sposób ,ty inny więc po co się przepychać .

Nie przypominam sobie, abym kogokolwiek wyzywał od koni

Wiesz że nie do Ciebie dopisałem w tym samym poście poprostu.:lol2:

Edytowane przez animuss

I jaki z tego efekt? A ile masz na kotle?

Jaki efekt ? jak przestawiam moc na wyższą to kocioł kilka kg więcej spala choć dłużej stoi w podtrzymaniu .

Na kotle w sterowniku 50*C t. zadana na wyjściu zasilania Termometr cieczowy pokazuje 58*C i tyle idzie do CWU.

Edytowane przez animuss

Zyzolek,

Ty akurat masz Iryda, więc wszystkie opcje sterowania pod ręką, tylko sobie ustawić pod instalację i własny koncept pracy.

Ja robię tak,że jak jest cieplej, to ustawiam prace PID do 1st.C, aby jednak modulacja była, ale szybko przejdzie w podtrzymanie.

Przy mrozach większym sensem na mojej instalacji było ustawienie pracy PID na 3st.c, wówczas to sobie fajnie oscylowało.....

Kwestia zapotrzebowania.....

zreszta pewnie już sam wiesz, jak Ci to pracuje najlepiej w Twoim układzie :)

Czyli krótkie podsumowanie aby wrócić do sedna wątku. Jeżeli macie regulator pokojowy to on sam załącza pompę od podłogówki aby utrzyamć temp. I wy w inne ustawienia nie wnikacie? A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa?

Czyli krótkie podsumowanie aby wrócić do sedna wątku. Jeżeli macie regulator pokojowy to on sam załącza pompę od podłogówki aby utrzyamć temp. I wy w inne ustawienia nie wnikacie? A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa?

Najlepszym sterowaniem podłogówki jest pogodówka. Pompa powinna działać cały czas a jedynie powinna się zmienić delikatnie temperatura wody w podłogówce aby utrzymać temperaturę komfortową (aby nie wychładzać ani nie przrgrewać pomieszczeń).

Wyłączanie pompy jest według mnie bez sensu. Podłogówka ma dużą bezwładnośc i trzba ją sterować z dużym wyprzedzeniem.

A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa?

Ja u siebie nastawiam w następujący sposób:

Praca pompy OP od 12-22 i od 04- 08. Czyli 14 godzin na dobę. Jak są silniejsze mrozy, to wydłużam te czasy nawet do 20 godzin na dobę. W okresach łagodnych i przejściowych skracam do 8 godzin na dobę. Sugeruję się wskazaniom termometra temp. wewn. w domu i odczuciom domowników. Jak jest odczuwalne zimno, to wydłużam czasy pracy pompy, jak jest ciepło to skracam. Niestety nie ma jeszcze takie sterownika automatycznego, co by to ogarnął. Takie zabiegi przekładają się u mnie znacząco na zmniejszone spalanie, a mam 3/4 domu w podłogówce.

Ja u siebie nastawiam w następujący sposób:

Praca pompy OP od 12-22 i od 04- 08. Czyli 14 godzin na dobę. Jak są silniejsze mrozy, to wydłużam te czasy nawet do 20 godzin na dobę. W okresach łagodnych i przejściowych skracam do 8 godzin na dobę. Sugeruję się wskazaniom termometra temp. wewn. w domu i odczuciom domowników. Jak jest odczuwalne zimno, to wydłużam czasy pracy pompy, jak jest ciepło to skracam. Niestety nie ma jeszcze takie sterownika automatycznego, co by to ogarnął. Takie zabiegi przekładają się u mnie znacząco na zmniejszone spalanie, a mam 3/4 domu w podłogówce.

Spróbuj sterować temp podłogi. Lub znajdź taki sterownik w którym można ustawić min. temp podłogi. U mnie odczucie zimna było gdy temp. podłogi spadała poniżej 23*.

Tutaj to opisałem dokładniej. Trochę skomplikowane ale musiałem uwzględnić tanią taryfę. U ciebie jest to dużo prostsze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213347-Pompa-ciep%C5%82a-rozwa%C5%BCania-hipotetyczne-na-temat-pod%C5%82og%C3%B3wki&p=5885297#post5885297

Oprócz termostatów z czujnikami, dla pomp OP stosuję jeszcze takie rozwiązanie

[ATTACH=CONFIG]179601[/ATTACH]

Bardzo tanie, a rewelacyjne

również takiego używam. u mnie podłogówka chodzi przez 12 godzin (+/- 2 godziny w zależności od temperatur na zewnątrz). Zasilam ją wodą o temp ok 30st. Właściwie nie zauważyłem zmniejszenia spalania przy "przerywanym" grzaniu podłogi - a muszę wyłączać podłogówkę bo mi się pokój przegrzewa :p

To i ja sie pochwale swoimi ostatnimi wynikami:

23.03.2013 - 29.03.2013 zasyp 80 kg ekogroszku z leroy merlin ok 23 kj

Ogrzewane 110 m2 domku szkieletowego + 80 l boiler

Tem w domu:

- w nocy 23 C

- w dzien 26 C (dogrzewa slonce)

Zamieszkale 2 osoby

Wynik daje ok 13.3 kg na dobe przy tem -15 C w nocy do 5 C w dzien

Zrobiłem dzisiaj podsumowanie i od 05.10.2012 poszło u mnie 2 420 kg różnych rodzajów węgla [ najwięcej "Pieklorza" z Żernickiej] - wliczam w to wszystkie testy [włącznie z węglami czeskimi, ale także Wesołą].

Jako, że w tym sezonie sobie nie żałowałem i temperatury w domu miałem nadzwyczaj wysokie [nawet 22,5-23 st + łazienka 26 st nawet przy największych mrozach] oraz sporo strat było na testy uważam to za niezły wynik.

Podaję także ilość ciepła wygenerowaną w tym czasie [wg wskazań ciepłomierza]: około 42 GJ co daje średnią 42/2,42=17,35 MJ/kg [nie ukrywam, że na to składa się też trochę spalonych kartonów i papierów, które w ten sposób utylizuję oraz 2 pudełka podpałki - co na pewno miało wpływ na wynik].

PS zostało mi jeszcze ponad 800 kg ekogroszku, więc mrozów się nie boję i do kolejnej zimy powinno spokojnie wystarczyć [zwłaszcza, że gdy się ociepli planuję zamontować PPC do CWU i CO o ile da radę].

Edytowane przez SUSPENSER

Jako, że w tym sezonie sobie nie żałowałem i temperatury w domu miałem nadzwyczaj wysokie [nawet 22,5-23 st + łazienka 26 st nawet przy największych mrozach] oraz sporo strat było na testy uważam to za niezły wynik.

.

Ja wiem czy wysokie? Raczej nie wyobrażam sobie żeby były niższe.

Ja od 07.10 do 31.03 równe 3 tony (musiałem jeszcze 0,5t dokupić, a i tak nie wiem czy to starczy przy takiej pogodzie)

I jeszcze jedno - powiedzcie mi jak liczyć zużycie jeśli kupiłem i zapłaciłem za 3 tony, a do pieca wrzuciłem (z niedużym błędem) 150 kg mniej :)