animuss 27.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Może przy pompie ciepła, albo kotle elektrycznym,gdzie mogę ustawić stałe zasilanie czynnika na 35. A co z kotłem węglowym? Raczej nie ma takiej możliwości ustawienia na kotle 35. A co z okresami przejściowymi? Bez kagańca można się zagotować. Ta twoja samoregulacja jest tylko w poziomie, a nie w pionie na kilku kondygnacjach. Kolego Zyzolek to nie jest moja samoregulacja tylko każdy może z niej korzystać to zjawisko występuje w każdym mieszkaniu .Jest możliwości ustawienia na wyjściu z kotła zaraz za zaworem n-drogowym 35*C Tak się składa że na kotle węglowym działa b.dobrze , bez kagańca i na 3 kondygnacjach .Każdy ma jakiś wybór najważniejsze że cel jest ten sam jeden chce tak drugi inaczej ,każdy ma prawo wyboru przecież to jego dom,a wyzywanie od "koni " z braku argumentów to dziecinada. Edytowane 27 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 "Koniu" nie leń się poczytaj sobie dokształć się troszkę - Samoregulacja ogrzewania podłogowego http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/samoregulacja-ogrzewania-podlogowego/ Te wszystkie nastawy możesz osiągnąć bez tego ustrojstwa ,poczytaj treść w linku. wiesz, to samo moge powiedzieć o Tobie... poczytaj sobie na temat redystrybucji ciepła w nowoczesnych domach.. a nie ciągle, albo grawitacja albo prac ciągła pomp.. to już się staje nudne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ,a wyzywanie od "koni " z braku argumentów to dziecinada. Nie przypominam sobie, abym kogokolwiek wyzywał od koni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.03.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jak za n-drogowym ustawisz 35, to tyle samo, a raczej trochę mniej, wróci Ci do kotła, i tak w koło Macieju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.03.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) wiesz, to samo moge powiedzieć o Tobie... poczytaj sobie na temat redystrybucji ciepła w nowoczesnych domach.. a nie ciągle, albo grawitacja albo prac ciągła pomp.. to już się staje nudne.. Wiem jak wygląda nie muszę tego czytać , wybrałem jednak taki sposób ,ty inny więc po co się przepychać . Nie przypominam sobie, abym kogokolwiek wyzywał od koni Wiesz że nie do Ciebie dopisałem w tym samym poście poprostu. Edytowane 27 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.03.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jak za n-drogowym ustawisz 35, to tyle samo, a raczej trochę mniej, wróci Ci do kotła, i tak w koło Macieju. Mam jeszcze mniej bo 28*C na zasilaniu podłogówki ,a na powrocie 24*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Mam jeszcze mniej bo 28*C na zasilaniu podłogówki ,a na powrocie 24*C I jaki z tego efekt? A ile masz na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.03.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) I jaki z tego efekt? A ile masz na kotle? Jaki efekt ? jak przestawiam moc na wyższą to kocioł kilka kg więcej spala choć dłużej stoi w podtrzymaniu . Na kotle w sterowniku 50*C t. zadana na wyjściu zasilania Termometr cieczowy pokazuje 58*C i tyle idzie do CWU. Edytowane 27 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Zyzolek, Ty akurat masz Iryda, więc wszystkie opcje sterowania pod ręką, tylko sobie ustawić pod instalację i własny koncept pracy. Ja robię tak,że jak jest cieplej, to ustawiam prace PID do 1st.C, aby jednak modulacja była, ale szybko przejdzie w podtrzymanie. Przy mrozach większym sensem na mojej instalacji było ustawienie pracy PID na 3st.c, wówczas to sobie fajnie oscylowało..... Kwestia zapotrzebowania..... zreszta pewnie już sam wiesz, jak Ci to pracuje najlepiej w Twoim układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 28.03.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Czyli krótkie podsumowanie aby wrócić do sedna wątku. Jeżeli macie regulator pokojowy to on sam załącza pompę od podłogówki aby utrzyamć temp. I wy w inne ustawienia nie wnikacie? A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 28.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Spalanie w dniach 20-26.03 poszło 125kg. Groszek 26MG raczej suchy. Widoczne zmiany w pracy kotła ( węgiel marketowy a polski) tzn szybciej dochodził do zadanej temp. oraz dłużej był w podtrzymaniu.Przez 4 noce temp spadała poniżej 15stopni mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.03.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Czyli krótkie podsumowanie aby wrócić do sedna wątku. Jeżeli macie regulator pokojowy to on sam załącza pompę od podłogówki aby utrzyamć temp. I wy w inne ustawienia nie wnikacie? A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa? Najlepszym sterowaniem podłogówki jest pogodówka. Pompa powinna działać cały czas a jedynie powinna się zmienić delikatnie temperatura wody w podłogówce aby utrzymać temperaturę komfortową (aby nie wychładzać ani nie przrgrewać pomieszczeń). Wyłączanie pompy jest według mnie bez sensu. Podłogówka ma dużą bezwładnośc i trzba ją sterować z dużym wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 28.03.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 A jeżeli jest sterownik godzinowy ( tak jak napisał Zyzolek) to ustawia go aby pompa włączała się o określonej godzinie - ile czasu w ciągu doby pracuje pompa? Ja u siebie nastawiam w następujący sposób: Praca pompy OP od 12-22 i od 04- 08. Czyli 14 godzin na dobę. Jak są silniejsze mrozy, to wydłużam te czasy nawet do 20 godzin na dobę. W okresach łagodnych i przejściowych skracam do 8 godzin na dobę. Sugeruję się wskazaniom termometra temp. wewn. w domu i odczuciom domowników. Jak jest odczuwalne zimno, to wydłużam czasy pracy pompy, jak jest ciepło to skracam. Niestety nie ma jeszcze takie sterownika automatycznego, co by to ogarnął. Takie zabiegi przekładają się u mnie znacząco na zmniejszone spalanie, a mam 3/4 domu w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 29.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Ja u siebie nastawiam w następujący sposób: Praca pompy OP od 12-22 i od 04- 08. Czyli 14 godzin na dobę. Jak są silniejsze mrozy, to wydłużam te czasy nawet do 20 godzin na dobę. W okresach łagodnych i przejściowych skracam do 8 godzin na dobę. Sugeruję się wskazaniom termometra temp. wewn. w domu i odczuciom domowników. Jak jest odczuwalne zimno, to wydłużam czasy pracy pompy, jak jest ciepło to skracam. Niestety nie ma jeszcze takie sterownika automatycznego, co by to ogarnął. Takie zabiegi przekładają się u mnie znacząco na zmniejszone spalanie, a mam 3/4 domu w podłogówce. Spróbuj sterować temp podłogi. Lub znajdź taki sterownik w którym można ustawić min. temp podłogi. U mnie odczucie zimna było gdy temp. podłogi spadała poniżej 23*. Tutaj to opisałem dokładniej. Trochę skomplikowane ale musiałem uwzględnić tanią taryfę. U ciebie jest to dużo prostsze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213347-Pompa-ciep%C5%82a-rozwa%C5%BCania-hipotetyczne-na-temat-pod%C5%82og%C3%B3wki&p=5885297#post5885297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 29.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Oprócz termostatów z czujnikami, dla pomp OP stosuję jeszcze takie rozwiązanie [ATTACH=CONFIG]179601[/ATTACH] Bardzo tanie, a rewelacyjne również takiego używam. u mnie podłogówka chodzi przez 12 godzin (+/- 2 godziny w zależności od temperatur na zewnątrz). Zasilam ją wodą o temp ok 30st. Właściwie nie zauważyłem zmniejszenia spalania przy "przerywanym" grzaniu podłogi - a muszę wyłączać podłogówkę bo mi się pokój przegrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 30.03.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 To i ja sie pochwale swoimi ostatnimi wynikami: 23.03.2013 - 29.03.2013 zasyp 80 kg ekogroszku z leroy merlin ok 23 kj Ogrzewane 110 m2 domku szkieletowego + 80 l boiler Tem w domu: - w nocy 23 C- w dzien 26 C (dogrzewa slonce) Zamieszkale 2 osoby Wynik daje ok 13.3 kg na dobe przy tem -15 C w nocy do 5 C w dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.04.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zima nie popuszcza i 3 tony ekogroszku już w tym sezonie spaliłem - oszczędności nie będzie Nie jest to jeszcze taka straszna wielkość 3 tony po 706 zł za 1 tonę z przywozem to 2118 zł - no ale z 10 dni na pewno trzeba będzie popalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.04.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Zrobiłem dzisiaj podsumowanie i od 05.10.2012 poszło u mnie 2 420 kg różnych rodzajów węgla [ najwięcej "Pieklorza" z Żernickiej] - wliczam w to wszystkie testy [włącznie z węglami czeskimi, ale także Wesołą]. Jako, że w tym sezonie sobie nie żałowałem i temperatury w domu miałem nadzwyczaj wysokie [nawet 22,5-23 st + łazienka 26 st nawet przy największych mrozach] oraz sporo strat było na testy uważam to za niezły wynik. Podaję także ilość ciepła wygenerowaną w tym czasie [wg wskazań ciepłomierza]: około 42 GJ co daje średnią 42/2,42=17,35 MJ/kg [nie ukrywam, że na to składa się też trochę spalonych kartonów i papierów, które w ten sposób utylizuję oraz 2 pudełka podpałki - co na pewno miało wpływ na wynik]. PS zostało mi jeszcze ponad 800 kg ekogroszku, więc mrozów się nie boję i do kolejnej zimy powinno spokojnie wystarczyć [zwłaszcza, że gdy się ociepli planuję zamontować PPC do CWU i CO o ile da radę]. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 03.04.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jako, że w tym sezonie sobie nie żałowałem i temperatury w domu miałem nadzwyczaj wysokie [nawet 22,5-23 st + łazienka 26 st nawet przy największych mrozach] oraz sporo strat było na testy uważam to za niezły wynik. . Ja wiem czy wysokie? Raczej nie wyobrażam sobie żeby były niższe. Ja od 07.10 do 31.03 równe 3 tony (musiałem jeszcze 0,5t dokupić, a i tak nie wiem czy to starczy przy takiej pogodzie) I jeszcze jedno - powiedzcie mi jak liczyć zużycie jeśli kupiłem i zapłaciłem za 3 tony, a do pieca wrzuciłem (z niedużym błędem) 150 kg mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 03.04.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam U mnie średnie zużycie groszku (rusek 22Mj więcej mu nie daję) wyszło 28kg/doba Dom 170m2 parterowy z poddaszem nie ocieplony. W domu 21-23stC. Sezon rozpocząłem 20.09.2012 i myślę że do końca kwietnia to spokojnie jak nie maj zahaczy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts