josephik 02.08.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 przejdź na ten temat a dowiesz sie więcej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=6069908#post6069908 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam, W zeslym sezonie poszlo mi 3 tony ekogroszku czeskiego ledvice. Kalorycznie moze i nie tragedia ale ilosc popiolu (a wlasciwie spiekow) masakryczna) byl to moj 2 sezon grzewczy. Pierwszy ogrzewalem ekorus pododbna ilosc mi poszla ale troszke mniej popiolu. Przy obu ekogroszkach niestety piec zawlaony popiolem bardzo szybko, kiepskie spalanie w podtrzymaniu duzo dymu, smolenie (pakowany w folii mokry mimo szuszenia u mniw w kotlowni). Zatem mam narzie tylko zle doswiadzczenia. Eko kupowalem w ekogroszekcentrum i juz tam nie wracam. Bardzo prosze zatem o odowiedz na pytanie co w tym roku (zaplace ale chce cos dobrego) osob z okolic Wroclawia. Pytanko do SUSPENSERA - widzialem wyniki testow, moze podpowiesz co zamierzasz/kupiles w tym roku? Pozdrawiam Marcin Witam, Wyjątkowo odpiszę tu, ale kolejne osoby proszę o pytanie w wątku podanym przez josephika - ok ? W tym roku wezmę na pewno Wesołą z Bykowa [sąsiad już wziął 3 tony i jest zachwycony]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 09.08.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Czytam ten temat z wielką ciekawością bo szczerze mówiąc zakładałam że będziemy dużo więcej tego ekogroszku zużywać. A według tego co piszecie to chyba nie będzie tak źle A że przed nami pierwszy sezon zimowy mam pytanie co do ilości ekogroszku. Dom mamy 160 mkw podłogi - sama podłogówka, tylko w łazienkach dodatkowo drabinkowe grzejniki i jeden grzejnik w garażu co ma w zasadzie tylko dodatnią temp utrzymywać. Dom zbudowany z suporexu 24, plus 15 styropian, poddasze użytkowe ocieplone 15+10 cm wełny. Na podłodze 20-25 cm styropianu. Piec Galmet KWP2M 22 KW (z obrotową retortą). Piec został podłączony w lutym i dzielnie chodził przez dwa miesiące. Wygrzewaliśmy dom jeszcze nie ocieplony, z wieloma miejscami gdzie ciepło uciekało i zużył przez te dwa miesiące ponad 3 tony ekogroszku (czeskiego jak się potem zorientowaliśmy). Teraz planuję kupić najlepszy polski ekogroszek (z tego forum wynika że z Wesołej jest najlepszy). Myślę o 3 - 4 tonach? Starczy? (wiem że to zależy od zimy ale chociaż szacunkowo muszę coś założyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.08.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Czytam ten temat z wielką ciekawością bo szczerze mówiąc zakładałam że będziemy dużo więcej tego ekogroszku zużywać. A według tego co piszecie to chyba nie będzie tak źle A że przed nami pierwszy sezon zimowy mam pytanie co do ilości ekogroszku. Dom mamy 160 mkw podłogi - sama podłogówka, tylko w łazienkach dodatkowo drabinkowe grzejniki i jeden grzejnik w garażu co ma w zasadzie tylko dodatnią temp utrzymywać. Dom zbudowany z suporexu 24, plus 15 styropian, poddasze użytkowe ocieplone 15+10 cm wełny. Na podłodze 20-25 cm styropianu. Piec Galmet KWP2M 22 KW (z obrotową retortą). Piec został podłączony w lutym i dzielnie chodził przez dwa miesiące. Wygrzewaliśmy dom jeszcze nie ocieplony, z wieloma miejscami gdzie ciepło uciekało i zużył przez te dwa miesiące ponad 3 tony ekogroszku (czeskiego jak się potem zorientowaliśmy). Teraz planuję kupić najlepszy polski ekogroszek (z tego forum wynika że z Wesołej jest najlepszy). Myślę o 3 - 4 tonach? Starczy? (wiem że to zależy od zimy ale chociaż szacunkowo muszę coś założyć) Spokojnie powinno wystarczyć o ile będzie dobrze ustawiony kocioł i nie będziecie wydmuchiwać ciepła w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 09.08.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Spokojnie powinno wystarczyć o ile będzie dobrze ustawiony kocioł i nie będziecie wydmuchiwać ciepła w komin No kotła i sterowania nim to ciągle się uczymy (tzn uczyliśmy się w zimę teraz go nie używamy bo wodę grzeją solary) - staram się go zrozumieć i przeczytać wszystko co się da. Pocieszają mnie niektórzy że mamy sterownik PID a on jest właśnie dla takich mało doświadczonych palaczy:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.08.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Z pid czasami może być więcej kłopotu niż korzyści, koledzy czasami wyłączali to udoskonalenie i spalał się eko lepiej. Ze sterowników dla laików jest między innymi eCoal. Teraz 104 kg eko czeskiego wystarczyło mi na 32 dni grzania Cwu 150l dla 5 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 No kotła i sterowania nim to ciągle się uczymy (tzn uczyliśmy się w zimę teraz go nie używamy bo wodę grzeją solary) - staram się go zrozumieć i przeczytać wszystko co się da. Pocieszają mnie niektórzy że mamy sterownik PID a on jest właśnie dla takich mało doświadczonych palaczy:confused: To kwestia jaki masz sterownik, moim zdaniem elstery sa nieco bardziej złożone jeżeli chodzi o wprowadzanie korekcji pracy. Inna kwestia, to czy producent to dobrze wyjściowo ustawia pod palnik, dmuchawę. Ja wole inne sterowniki, no ale każdy ma własne zdanie i przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.09.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 W ciągu ostatnich 9 dni średnio 2,44 kg/dobę "Pieklorza bytomskiego" z zeszłego roku, CWU dla 2+2 bez cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.09.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 W ciągu ostatnich 9 dni średnio 2,44 kg/dobę "Pieklorza bytomskiego" z zeszłego roku, CWU dla 2+2 bez cyrkulacji. Suspenser, a co z PC do CWU? Już odstawiłeś to urządzenie i wracamy do eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.09.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Suspenser, a co z PC do CWU? Już odstawiłeś to urządzenie i wracamy do eko? Nie odstawiłem, tylko przez ostatnie 9 dni używałem kotła, żeby porównać koszty. Teraz znowu działa PPC Wynik porównania jest tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 23.09.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam,wczoraj zaczołem sezon 2013/2014.Podam swoje wyniki za poprzedni:na cele CO+CWU poszło 3075 kg eko o kaloryczności ok 24 MJ/kg, latem na CWU dodatkowo 600 kg. Dom ok 150 m2 pow. użytkowej, z użytkowym poddaszem. Temperatury wewnątrz powyżej 21,5 deg.Miłego sezonu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title,Jak-grzac-to-tylko-weglem-Taniej-nie-bedzie,wid,16005903,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.09.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title,Jak-grzac-to-tylko-weglem-Taniej-nie-bedzie,wid,16005903,wiadomosc.html Bardzo dziwne zestawienie ,odrzucono konkurentów węgla ,drewno opałowe i pompy ciepła .Dlatego wegiel pojawił się na 1 miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.09.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Animuss, dla pompy sprawa jest prosta - podziel podany koszt grzania prądem przez realny COP pompy i będziesz miał wynik. Mnie trochę zdziwił koszt zakupu kotła na pellet - chciałbym zobaczyć ten automat za 7 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 24.09.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 najdziwniejsze są komentarze czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 najdziwniejsze są komentarze czytających NO własnie dlatego dałem linka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.09.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Animuss, dla pompy sprawa jest prosta - podziel podany koszt grzania prądem przez realny COP pompy i będziesz miał wynik. Mnie trochę zdziwił koszt zakupu kotła na pellet - chciałbym zobaczyć ten automat za 7 tysi. Najpierw Premier namawia,teraz takie coś ,niedługo każdemu gospodarstwu wpakują obowiązek kupowania 5-ciu ton węgla w roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Bardzo dziwne zestawienie ,odrzucono konkurentów węgla ,drewno opałowe i pompy ciepła .Dlatego wegiel pojawił się na 1 miejscu. Zależy co się chce zareklamować w danym artykule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 24.09.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Zależy co się chce zareklamować w danym artykule. Albo kiepska wiedza autora na ten temat albo artykuł sponsorowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.09.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Co do bieżącego zużycia ekogroszku to w ciągu ostatnich 4 dni poszło u mnie ok. 25,5 kg Pieklorza bytomskiego z zeszłego roku [nagrzałem dom z 21 do 23*C] co daje ok. 6,3 kg/dobę. SVER = 14,15 MJ/kg, więc wychodzi sprawność około 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts