Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W zeslym sezonie poszlo mi 3 tony ekogroszku czeskiego ledvice. Kalorycznie moze i nie tragedia ale ilosc popiolu (a wlasciwie spiekow) masakryczna) byl to moj 2 sezon grzewczy. Pierwszy ogrzewalem ekorus pododbna ilosc mi poszla ale troszke mniej popiolu. Przy obu ekogroszkach niestety piec zawlaony popiolem bardzo szybko, kiepskie spalanie w podtrzymaniu duzo dymu, smolenie (pakowany w folii mokry mimo szuszenia u mniw w kotlowni).

Zatem mam narzie tylko zle doswiadzczenia. Eko kupowalem w ekogroszekcentrum i juz tam nie wracam. Bardzo prosze zatem o odowiedz na pytanie co w tym roku (zaplace ale chce cos dobrego) osob z okolic Wroclawia.

Pytanko do SUSPENSERA - widzialem wyniki testow, moze podpowiesz co zamierzasz/kupiles w tym roku?

Pozdrawiam

Marcin

Witam,

Wyjątkowo odpiszę tu, ale kolejne osoby proszę o pytanie w wątku podanym przez josephika - ok ?

W tym roku wezmę na pewno Wesołą z Bykowa [sąsiad już wziął 3 tony i jest zachwycony].

Czytam ten temat z wielką ciekawością bo szczerze mówiąc zakładałam że będziemy dużo więcej tego ekogroszku zużywać. A według tego co piszecie to chyba nie będzie tak źle :D

A że przed nami pierwszy sezon zimowy mam pytanie co do ilości ekogroszku. Dom mamy 160 mkw podłogi - sama podłogówka, tylko w łazienkach dodatkowo drabinkowe grzejniki i jeden grzejnik w garażu co ma w zasadzie tylko dodatnią temp utrzymywać. Dom zbudowany z suporexu 24, plus 15 styropian, poddasze użytkowe ocieplone 15+10 cm wełny. Na podłodze 20-25 cm styropianu. Piec Galmet KWP2M 22 KW (z obrotową retortą). Piec został podłączony w lutym i dzielnie chodził przez dwa miesiące. Wygrzewaliśmy dom jeszcze nie ocieplony, z wieloma miejscami gdzie ciepło uciekało i zużył przez te dwa miesiące ponad 3 tony ekogroszku (czeskiego jak się potem zorientowaliśmy).

Teraz planuję kupić najlepszy polski ekogroszek (z tego forum wynika że z Wesołej jest najlepszy). Myślę o 3 - 4 tonach?

Starczy?

(wiem że to zależy od zimy ale chociaż szacunkowo muszę coś założyć)

Czytam ten temat z wielką ciekawością bo szczerze mówiąc zakładałam że będziemy dużo więcej tego ekogroszku zużywać. A według tego co piszecie to chyba nie będzie tak źle :D

A że przed nami pierwszy sezon zimowy mam pytanie co do ilości ekogroszku. Dom mamy 160 mkw podłogi - sama podłogówka, tylko w łazienkach dodatkowo drabinkowe grzejniki i jeden grzejnik w garażu co ma w zasadzie tylko dodatnią temp utrzymywać. Dom zbudowany z suporexu 24, plus 15 styropian, poddasze użytkowe ocieplone 15+10 cm wełny. Na podłodze 20-25 cm styropianu. Piec Galmet KWP2M 22 KW (z obrotową retortą). Piec został podłączony w lutym i dzielnie chodził przez dwa miesiące. Wygrzewaliśmy dom jeszcze nie ocieplony, z wieloma miejscami gdzie ciepło uciekało i zużył przez te dwa miesiące ponad 3 tony ekogroszku (czeskiego jak się potem zorientowaliśmy).

Teraz planuję kupić najlepszy polski ekogroszek (z tego forum wynika że z Wesołej jest najlepszy). Myślę o 3 - 4 tonach?

Starczy?

(wiem że to zależy od zimy ale chociaż szacunkowo muszę coś założyć)

Spokojnie powinno wystarczyć o ile będzie dobrze ustawiony kocioł i nie będziecie wydmuchiwać ciepła w komin ;)

Spokojnie powinno wystarczyć o ile będzie dobrze ustawiony kocioł i nie będziecie wydmuchiwać ciepła w komin ;)

No kotła i sterowania nim to ciągle się uczymy (tzn uczyliśmy się w zimę teraz go nie używamy bo wodę grzeją solary) - staram się go zrozumieć i przeczytać wszystko co się da. Pocieszają mnie niektórzy że mamy sterownik PID a on jest właśnie dla takich mało doświadczonych palaczy:confused:

No kotła i sterowania nim to ciągle się uczymy (tzn uczyliśmy się w zimę teraz go nie używamy bo wodę grzeją solary) - staram się go zrozumieć i przeczytać wszystko co się da. Pocieszają mnie niektórzy że mamy sterownik PID a on jest właśnie dla takich mało doświadczonych palaczy:confused:

To kwestia jaki masz sterownik, moim zdaniem elstery sa nieco bardziej złożone jeżeli chodzi o wprowadzanie korekcji pracy.

Inna kwestia, to czy producent to dobrze wyjściowo ustawia pod palnik, dmuchawę.

Ja wole inne sterowniki, no ale każdy ma własne zdanie i przyzwyczajenia.

• 1 month później...
Suspenser, a co z PC do CWU?

Już odstawiłeś to urządzenie i wracamy do eko?

Nie odstawiłem, tylko przez ostatnie 9 dni używałem kotła, żeby porównać koszty.

Teraz znowu działa PPC :)

Wynik porównania jest tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page48

• 2 weeks później...
Animuss, dla pompy sprawa jest prosta - podziel podany koszt grzania prądem przez realny COP pompy i będziesz miał wynik. Mnie trochę zdziwił koszt zakupu kotła na pellet - chciałbym zobaczyć ten automat za 7 tysi.

Najpierw Premier namawia,teraz takie coś ,niedługo każdemu gospodarstwu wpakują obowiązek kupowania 5-ciu ton węgla w roku .:cool: