Vld 25.09.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 PC jeszcze używasz? Defrosty zaobserwowaleś? Mogę podać tu swojego VERa, czy lepiej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 PC jeszcze używasz? Defrosty zaobserwowaleś? Mogę podać tu swojego VERa, czy lepiej nie? Dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Za te same 4 ost dniCO 101,11 kWhCWU 38,89 kWhprąd 32,9 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Vld a jakie masz temp w domu? ile zużywasz ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Vld a jakie masz temp w domu? ile zużywasz ciepłej wody? Piotrek to nie ma znaczenia dla VERa. Temp 22-23, wody średnio 8 kWh, ale w niedziele była jakuza więc wyszlo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Piotrek to nie ma znaczenia dla VERa. Temp 22-23, wody średnio 8 kWh, ale w niedziele była jakuza więc wyszlo więcej. Napisałes ile prądu to i ma:) dlatego się pytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Napisałes ile prądu to i ma:) dlatego się pytam.. Wybacz, ale nie czaję. Ver, to (co+cwu)/prąd Po co tmperatury i ilosć wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Wybacz, ale nie czaję. Ver, to (co+cwu)/prąd Po co tmperatury i ilosć wody Podajesz ile pradu poszło na dogrzanie CO do temp 22-23st i wody pytam sie bo chę porównać koszty do eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 No tak Uzyskanie 140 kWh ciepła na CO i CWU kosztowało mnie 32,9 kWh prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 PC jeszcze używasz? Defrosty zaobserwowaleś? Mogę podać tu swojego VERa, czy lepiej nie? Wyłączyłem PC bo stwierdziłem, że nie ma sensu, żeby tylko podgrzewała wodę 2 razy na dobę [2 taryfa] skoro kocioł i tak ogrzewa dom. Poza tym sterownik kotła i tak co jakiś czas włącza pompkę CWU, żeby podnieść temp. powrotu a po południu nie opłaca się grzać w drogiej taryfie CWU PC, która pracuje ze SVER = 2,5. Zrobię jeszcze jeden test, a potem przełączę sterownik tak, żeby pompka CWU nie pracowała jako mieszająca [nie będzie już rozgrzewania domu więc zimne powroty nie powinny się już pojawiać tak często] i podłączę znów PPC która będzie pobierać powietrze z kotłowni, gdzie obecnie jest 33*C. Defrostów więc raczej nie uświadczę Twój VER robi wrażenie - ciekawe czy posiadacze tych markowych PPC za kilkanaście tys taki osiągają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 W życiu, bynajmniej te których mam dane. Zimą, może wyjdą na plus, bo maja lepiej dopracowany defrost, ale jak jest cieplej, to ich VERa zjadają grzałki karteru spręzarki.A nie myślałes nastawić ją w okienku popoludniowym drugiej tar. Teraz przeważnie ok 15C jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.09.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 nie wiem jaką taryfę ma Vld ale jakbym liczył według swojej to 32,9x0,68zł (taki koszt brutto z ostatniej faktury mi wychodzi )=22,37zł płacąc za węgiel 800zł/tona za te pieniądze miałbym 27,96kg jeśli spaliłbym więcej to jestem w plecy a jeśli mniej to do przoduprzez ostatnie 4 dni zużyłem(właściwie zmarnowałem przy kiepskiej sprawności w automacie) 33,9kg węgla na CO i CWUjestem zatem w plecy z kosztami samego opału a poszło jeszcze jakieś 3KW prądu do kociołka(licznik podpięty)to oczywiście czysta teoria bo mamy inne domy i inne potrzeby bytowe mieszkańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Raczej nie Gdyby tylko Vld udostępnił "howTo" zbudować taką pompkę (nie koniecznie za free - jakaś symboliczna opłata np 50PLN ? ) o cena składaka będzie niższa jak "chińczyka" to myślę że więcej "Słodowych" konstrukcji by się pojawiło Nie ma problemu, jam nie komercyjny. Ale częscią mojego howto jest 2 kg propanu krążącego w obiegu. Czy każdy by chciał tak mieć, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ja spaliłem za ostanie 4 dni 24.86kg czyli podobnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.09.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 W życiu, bynajmniej te których mam dane. Zimą, może wyjdą na plus, bo maja lepiej dopracowany defrost, ale jak jest cieplej, to ich VERa zjadają grzałki karteru spręzarki. A nie myślałes nastawić ją w okienku popoludniowym drugiej tar. Teraz przeważnie ok 15C jest. No to niezłą machinę stworzyłeś - pewnie pompiarzom "gul skacze" gdy widzą takie wyniki, ale tego propanu to ja bym się mimo wszystko obawiał. Nastawiam PPC rano 5-6 a potem 13-15 co niestety do 18-19 na kąpiele nie wystarcza [nawet gdy grzeję CWU do 60*C], więc wtedy albo będę grzał kotłem albo w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Dobrał chłopaki dajcie spokój bo zaraz Arturo ze swoją "banda" się zleci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.09.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ja na razie przepalam kominkiem , bo od wprowadzenia się do domu (2011r) nie mogę spalić drewna jakie mi pozostało z budowy , najgorsze że co jakiś czas jeszcze dostaje jakieś gratisowe drewienko opałowe (palety , drewno konstrukcyjne)... Niestety zbytnio mi się nie chce palić w kominku cały czas , leniwy jestem i zapewne także za kilka dni ruszę z grzaniem piecem ... I zapewne znów zakup drewna kominowego się przeciągnie o kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 kaszpir007 a dlaczego nie mozesz spalic drewna w kociołku??? ja co mi został z budowy spaliłem wszystko w kotle (jakieś 10m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 kaszpir007 a dlaczego nie mozesz spalic drewna w kociołku??? ja co mi został z budowy spaliłem wszystko w kotle (jakieś 10m3) Szczerze mówiąc w moim Skam-P 12KW miejsca nad rusztem wodnym nie jest zbyt dużo. Musiałbym wkładać malutkie kawałki i kombinować. Próbowałem tak palić , ale jak dla mnie jest to niewygodnie. Do kominka wchodzą dluższe kawałki drewna i jest po prostu łatwiej ... No i widać czy się pali czy też nie i widać kiedy należy dołożyć drewno. Dodatkowo część drewna ma jakieś gwoździe i inne tego typu atrakcje , bałbym się aby to cholerstwo szkód nie narobiło .. Ale i tak sądzę że w niedzielę ruszy już piec. Kominek mimo że daje sporo ciepła to jednak całego domu nie ogrzeje do jednakowej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Dla tych co sami workują węgiel ,kupiony luzem polecam zaciski samo zaciskające wystarczy założyć i pociągnąć .To zestaw dla tych co mają różne gatunki węgla do workowania :http://www.img.chh.pl/large_size/8b3d8a28c38c630aeea15cbbb86e039d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts