Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PC jeszcze używasz? Defrosty zaobserwowaleś? Mogę podać tu swojego VERa, czy lepiej nie?

Wyłączyłem PC bo stwierdziłem, że nie ma sensu, żeby tylko podgrzewała wodę 2 razy na dobę [2 taryfa] skoro kocioł i tak ogrzewa dom.

Poza tym sterownik kotła i tak co jakiś czas włącza pompkę CWU, żeby podnieść temp. powrotu a po południu nie opłaca się grzać w drogiej taryfie CWU PC, która pracuje ze SVER = 2,5.

Zrobię jeszcze jeden test, a potem przełączę sterownik tak, żeby pompka CWU nie pracowała jako mieszająca [nie będzie już rozgrzewania domu więc zimne powroty nie powinny się już pojawiać tak często] i podłączę znów PPC która będzie pobierać powietrze z kotłowni, gdzie obecnie jest 33*C.

Defrostów więc raczej nie uświadczę ;)

Twój VER robi wrażenie - ciekawe czy posiadacze tych markowych PPC za kilkanaście tys taki osiągają :)

nie wiem jaką taryfę ma Vld ale jakbym liczył według swojej to 32,9x0,68zł (taki koszt brutto z ostatniej faktury mi wychodzi )=22,37zł

płacąc za węgiel 800zł/tona za te pieniądze miałbym 27,96kg

jeśli spaliłbym więcej to jestem w plecy a jeśli mniej to do przodu

przez ostatnie 4 dni zużyłem(właściwie zmarnowałem przy kiepskiej sprawności w automacie) 33,9kg węgla na CO i CWU

jestem zatem w plecy z kosztami samego opału a poszło jeszcze jakieś 3KW prądu do kociołka(licznik podpięty)

to oczywiście czysta teoria bo mamy inne domy i inne potrzeby bytowe mieszkańców

Raczej nie :) Gdyby tylko Vld udostępnił "howTo" zbudować taką pompkę (nie koniecznie za free - jakaś symboliczna opłata np 50PLN ? :) ) o cena składaka będzie niższa jak "chińczyka" to myślę że więcej "Słodowych" konstrukcji by się pojawiło :)

Nie ma problemu, jam nie komercyjny. Ale częscią mojego howto jest 2 kg propanu krążącego w obiegu. Czy każdy by chciał tak mieć, nie wiem.

W życiu, bynajmniej te których mam dane. Zimą, może wyjdą na plus, bo maja lepiej dopracowany defrost, ale jak jest cieplej, to ich VERa zjadają grzałki karteru spręzarki.

A nie myślałes nastawić ją w okienku popoludniowym drugiej tar. Teraz przeważnie ok 15C jest.

No to niezłą machinę stworzyłeś - pewnie pompiarzom "gul skacze" gdy widzą takie wyniki, ale tego propanu to ja bym się mimo wszystko obawiał.

Nastawiam PPC rano 5-6 a potem 13-15 co niestety do 18-19 na kąpiele nie wystarcza [nawet gdy grzeję CWU do 60*C], więc wtedy albo będę grzał kotłem albo w drogiej taryfie.

Ja na razie przepalam kominkiem , bo od wprowadzenia się do domu (2011r) nie mogę spalić drewna jakie mi pozostało z budowy , najgorsze że co jakiś czas jeszcze dostaje jakieś gratisowe drewienko opałowe (palety , drewno konstrukcyjne)...

Niestety zbytnio mi się nie chce palić w kominku cały czas , leniwy jestem i zapewne także za kilka dni ruszę z grzaniem piecem ...

I zapewne znów zakup drewna kominowego się przeciągnie o kilka lat ;-)

kaszpir007 a dlaczego nie mozesz spalic drewna w kociołku??? ja co mi został z budowy spaliłem wszystko w kotle (jakieś 10m3)

Szczerze mówiąc w moim Skam-P 12KW miejsca nad rusztem wodnym nie jest zbyt dużo. Musiałbym wkładać malutkie kawałki i kombinować.

Próbowałem tak palić , ale jak dla mnie jest to niewygodnie.

Do kominka wchodzą dluższe kawałki drewna i jest po prostu łatwiej ...

No i widać czy się pali czy też nie i widać kiedy należy dołożyć drewno.

Dodatkowo część drewna ma jakieś gwoździe i inne tego typu atrakcje , bałbym się aby to cholerstwo szkód nie narobiło ..

Ale i tak sądzę że w niedzielę ruszy już piec.

Kominek mimo że daje sporo ciepła to jednak całego domu nie ogrzeje do jednakowej temperatury.