julo23 14.11.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Mój piec to SAS 24kW, budynek ok 200m2, plus 45 garaż i piwnice ok 90m2 (4 kaloryfery)Obecnie grzeje tylko podłogówką i wymienionymi wyżej 4 kaloryferami, gdyż budynek jest nie zamieszkały, do tego nie mam jeszcze drzwi wejściowych tylko na szybko zbite z desek. Budynek ocieplony styropianem.Zależy mi na delikatnych ustawieniach aby tylko podtrzymywać podłogówkę - zadana 20stopni, i kaloryfery 40stopni. Budynek jest jeszcze wyziębiony. Pale dopiero drugi dzień i testuje. Na piecu 60stopni, czas podawania 12sek. przerwa 50sek. siła nadmuchy 37%.Następny dzien spróbowałem troszkę pozmieniać:Na piecu 55stopni. czas podawania 10sek. Przerwa 65sek. , siła nadmuchu 30%, W 1 dzien - rozruch spalił mi worek 25kg ekogroszku, kolejny dzień widze że już mniej pociągnął - wsypałem 2 worki. Zobaczymy co dalej. Jeśli ktoś testował takie delikatne ustawienia dla podłogówki to może sie podzieli, - zależy mi tylko żeby mi woda nie zamarzła, dom jeszcze nie jest wygrzany, nie wykończony. Boleje nad tymi drzwiami wejściowymi ale terminu oczekiwania po zamówieniu sie nie przyspieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.11.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Równie dobrze możesz położyć klocek drewna, albo 2 i więcej na ruszcie awaryjnym Też się żarzy i długo trzyma ciepło.Ale 2 x lub więcej trzeba odwiedzać kotłownię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Ale 2 x lub więcej trzeba odwiedzać kotłownię . No coś za coś. Ale przynajmniej nie musisz ładować do kominka. Wszystko dzieje się w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 15.11.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Zużycie opału zaczyna rosnąć ... 100 kg miału niby Piast 23Mj załadowanego 1 listopada starczyło tym razem na 12dni czyli średnia wyszła około 8,5 kg na dobę. A jak: domek nieocieplony 200 m2 + same stare kaloryfery z dużą ilością wody = 28kg dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 15.11.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 A jak: domek nieocieplony 200 m2 + same stare kaloryfery z dużą ilością wody = 28kg dziennie To w mrozy chałupa wyssie z Ciebie i wyrzuci przez komin wszystkie oszczędności życia.:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 15.11.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Zużycie opału zaczyna rosnąć ... 100 kg miału niby Piast 23Mj załadowanego 1 listopada starczyło tym razem na 12dni czyli średnia wyszła około 8,5 kg na dobę. Kaszpir. U mnie powierzchni podobna, kocioł taki sam a spalanie prawie 2x większe. Podpowiedz czy jedziesz na pidzie, używasz stref czasowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Kaszpir. U mnie powierzchni podobna, kocioł taki sam a spalanie prawie 2x większe. Podpowiedz czy jedziesz na pidzie, używasz stref czasowych? A zapotrzebowanie domu na ciepło też takie same ? Jeśli nie to i zużycie będzie różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.11.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 No coś za coś. Ale przynajmniej nie musisz ładować do kominka. Wszystko dzieje się w kotłowni. zgadzam się z tym zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 15.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To w mrozy chałupa wyssie z Ciebie i wyrzuci przez komin wszystkie oszczędności życia.:lol2: No zeszłej zimy spalałem 1,5 worka dziennie... Worki miały po 25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ereszTwój kociołek zjadając 37,5kg węgla na dobę pracował z mocą w okolicy 8,5KW zakładając sprawność w przybiżeniu 75% i kaloryczność na poziomie 26Mj jak dla 200m2 nieocieplonej chałupy to nie jest to duże spalaniea jak paliwo mniejszej mocy to i mniej jej wyprodukował kociołek teraz porównaj to do tego co ma kaszpir007 160m2 z izolacją spalanie 8,5kg/dobę kaloryczność 23000 zakładam przy takim poziomie spalania sprawność w okolicy 50% wynik mamy 1,13KW czyli kocioł o mocy 12KW tak naprawdę ledwie sapnie od czasu do czasunic dziwnego że rok temu gdy nie miał poddasza ogrzewanego ten kociołek najzwyczajniej w świecie robił pod siebie bo w domu robić nie miał costąd komin i kocioł zasyfionepodejrzewam że u kaszpira maks to będzie jakieś 24kg/dobę co da jakieś 4,5-5KW a reszta z tych 12KW nigdy nie będzie miała co robićchyba nie ma kotła ani sterownika który byłby w stanie pociągnąć to poprawnie przez cały sezon i w okresach przejściowych zawsze będą jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.11.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Albo nie zrozumiałeś pytania, albo nie przemyślałeś odpowiedzi, więc ponawiam: http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSERhttp://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Na ile znacząca jest różnica np pomiędzy 12 a 15 cm styro na ścianach - ile to % różnicy w zapotrzebowaniu domu na ciepło ? Też 20% przy założeniu takich samych pozostałych elementów domu wpływających za zapotrzebowanie. Widzę, że jednak niewiele rozumiesz, więc skrócę całość: 1) Straty cieplne domu są duuużo większe niż to co ucieka przez ściany, więc 2) te 20% różnicy w grubości izolacji ścian [12 a 15 cm] to tylko kilka % różnicy w zapotrzebowaniu domu na ciepło a nie jak piszesz 20% [tyle by było gdyby ciepło uciekało tylko przez ściany]. Dążyłem tymi pytaniami do stwierdzenia, że kiepsko ustawiony [nawet dobrze dobrany] kocioł na ekogroszek może osiągać maksymalnie 50% sprawności, a ten sam bardzo dobrze ustawiony >80% - porównaj to z kilkoma % różnicy wynikającej z grubszej izolacji to będziesz miał odpowiedź który czynnik jest znaczący. O ile łatwiej dobrze ustawić kocioł niż docieplić istniejący już dom, żeby uzyskać ten sam efekt chyba nie muszę już tłumaczyć ? Podsumowując: przy podobnych domach, podobnie ocieplonych, z podobnym zapotrzebowaniem na ciepło i podobnej temperaturze wewnętrznej ilość zużywanego rocznie opału może różnić się znacznie. Arturo72 - powiedz co możesz wnieść od siebie do tematu "Bieżące zużycie ekogroszku" skoro masz PPC a na kotłach znasz się niczym świnia na gwiazdach ? Może przestań kasztanić wątek i mieszać durnymi teoriami przeczącymi fizyce bo przestaje już to wszystkich bawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 17.11.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 eresz Twój kociołek zjadając 37,5kg węgla na dobę pracował z mocą w okolicy 8,5KW zakładając sprawność w przybiżeniu 75% i kaloryczność na poziomie 26Mj jak dla 200m2 nieocieplonej chałupy to nie jest to duże spalanie a jak paliwo mniejszej mocy to i mniej jej wyprodukował kociołek teraz porównaj to do tego co ma kaszpir007 160m2 z izolacją spalanie 8,5kg/dobę kaloryczność 23000 zakładam przy takim poziomie spalania sprawność w okolicy 50% wynik mamy 1,13KW czyli kocioł o mocy 12KW tak naprawdę ledwie sapnie od czasu do czasu nic dziwnego że rok temu gdy nie miał poddasza ogrzewanego ten kociołek najzwyczajniej w świecie robił pod siebie bo w domu robić nie miał co stąd komin i kocioł zasyfione podejrzewam że u kaszpira maks to będzie jakieś 24kg/dobę co da jakieś 4,5-5KW a reszta z tych 12KW nigdy nie będzie miała co robić chyba nie ma kotła ani sterownika który byłby w stanie pociągnąć to poprawnie przez cały sezon i w okresach przejściowych zawsze będą jaja Może ta sprawność to i dobra wiadomość, ale z drugiej strony każdy przelicza spalanie na fizycznie spalone tony, a nie na częstotliwość czyszczenia pieca. Czyszczenie jest gratis, a za spalony węgiel płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.11.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Kaszpir. U mnie powierzchni podobna, kocioł taki sam a spalanie prawie 2x większe. Podpowiedz czy jedziesz na pidzie, używasz stref czasowych? Tam mam PID-a włączonego , po to kupowałem sterownik z PID aby korzystać z tego ... Mogę mieć nawet większe spalanie niż powinienem , bo mam włączoną nonstop pompę CWU i grzeję nonstop bojler 80L (robi jako bufor ale głównie pompa robi też za pompę kotłową i zwiększa mi temp. powrotu). Nie korzystam z stref czasowych , bo nawet był nie mógł przy obecnym połączeniu pompy CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 spalanie 8,5kg/dobę kaloryczność 23000 zakładam przy takim poziomie spalania sprawność w okolicy 50% wynik mamy 1,13KW podejrzewam że u kaszpira maks to będzie jakieś 24kg/dobę co da jakieś 4,5-5KW W poprzednim sezonie max spalanie miałem chyba 17KG na dobę , przy temperaturach blisko - 30 stopni .... jechałem na jakimś ruskim opale ze skladów wegla W tym sezonie mam nadzieję mniej spalić , bo mam wreszcie działający sprawnie sterownik Ale wszystko wyjdzie w zimę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 17.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tam mam PID-a włączonego , po to kupowałem sterownik z PID aby korzystać z tego ... Mogę mieć nawet większe spalanie niż powinienem , bo mam włączoną nonstop pompę CWU i grzeję nonstop bojler 80L (robi jako bufor ale głównie pompa robi też za pompę kotłową i zwiększa mi temp. powrotu). Nie korzystam z stref czasowych , bo nawet był nie mógł przy obecnym połączeniu pompy CWU ... Kaszpir - ja to samo pisałem o palniku, tzn. po to kupiłe palnik miałowy, żeby palić miałem. Poza tym udało mi się trochę ograniczyć spalanie - zacznę od tego, że zakleiłem dyszę powietrza antyspalinowego, efektem czego znacznie poprawiła się kultura pracy palnika. Teraz pali się równiutko po środku palnika, wcześniej od strony zasobnika dmuchało za mocno, a po przeciwnej nie dopalało opału. W efekcie ostatnia doba wyszła mi 11kg miału 23Mj Piast, więc nie jest źle biorąc pod uwagę, że chałupa jak na nowe budownictwo jest dosyć energochłonna: 160m kw. ogrzewanej powierzchni do 22 stopni + 80m suteryny dogrzewanej przez strop obecnie do 18 stopni (na parterze pod podłogówką ma tylko 3 cm styropianu, podłoga suteryny w ogóle nie izolowana) + bojler płaszczowy 200l dość intensywnie eksploatowany. Chałupa z silki + 15cm standardowego styro, okna standard (w salonie 12m kw. przeszkleń w tym okno z luksferów), 3 balkony w tym jeden nad salonem, ponadto spir...ne ocieplenie poddasza przez paproków (nie miałem możliwości dopilnować) + spory mostek termiczny na styku dachu ze ścianami nośnymi zewnętrznymi Jeszcze co do pida to nie do końca jestem do niego przekonany ale jeszcze potestuje w tym sezonie i porównam pid, adc , dwusta i soft S w Cobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.11.2013 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Może ta sprawność to i dobra wiadomość, ale z drugiej strony każdy przelicza spalanie na fizycznie spalone tony, a nie na częstotliwość czyszczenia pieca. Czyszczenie jest gratis, a za spalony węgiel płacisz czasem częstotliwość czyszczenia ma niebanalny wpływ na fizycznie spalone tony zwłaszcza jeśli kocioł na niskich mocach chodzi i wymiennik szybko zarasta syfkiem wtedy spada sprawnosć i spalamy np 12kg/dobę zamiast 10 niby niewielka różnica ale to jest 20% ja u siebie ostatnio policzyłem róznice w zużyciu przy podobnych warunkach zewnętrznych i podobnym korzystaniu z CWU wyszło że przed czyszczeniem kociołka spaliłem o 17% więcej wegla i miałem spaliny o 40st wyżej przy niezmienionych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 18.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 witam, palę ekogroszkiem ekoret khw, problem polega na tym, iż mam bardzo dużo spieków oraz niedopalonych kawałków węgla, ponadto ustawiam zadaną temperaturę na 60 piec po osiagnięciu utrzymuje ją przez jakieś 5-6 min po czym spada do 57 stopni i znowu nagrzewanie do 60 trwa jakieś 10 min, eko spala mi jakieś 70-80 kg na dobę jestem załamany bo jeszcze nie ma mrozów a tu takie spalanie, dom to rozbudowana stara zlewnia mleka, powierzchnia ok 180 m kw. ocieplony styropianem 10 cm. Mógłby ktoś zaproponować jakieś ustwienia ? sterownik argon 2. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie trójdrożnego zaworu mieszającego czy jesgo ustawienie ma wpływ na temp na piecu ? pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 witam, palę ekogroszkiem ekoret khw, problem polega na tym, iż mam bardzo dużo spieków oraz niedopalonych kawałków węgla, ponadto ustawiam zadaną temperaturę na 60 piec po osiagnięciu utrzymuje ją przez jakieś 5-6 min po czym spada do 57 stopni i znowu nagrzewanie do 60 trwa jakieś 10 min, eko spala mi jakieś 70-80 kg na dobę jestem załamany bo jeszcze nie ma mrozów a tu takie spalanie, dom to rozbudowana stara zlewnia mleka, powierzchnia ok 180 m kw. ocieplony styropianem 10 cm. Mógłby ktoś zaproponować jakieś ustwienia ? sterownik argon 2. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie trójdrożnego zaworu mieszającego czy jesgo ustawienie ma wpływ na temp na piecu ? pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedziNiedopalone kawałki węgla , to przesypywanie opału z palnika do popielnika podawanie zmniejsz,a spieki to za dużo powietrza daje dmuchawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 18.11.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 aha dzięki wielki, próbowałem z tą dmuchawą ale ciągle mam te spieki, część się kruszy a część w środku ma niedopalony węgiel. Jeżeli mówisz o zmniejszeniu dmuchawy to chodzi o sile nadmuchu czy tą przesłonę trochę przesłonić? a czym może być spowodowane to iż piec tak krótko trzyma temperaturę w stanie podtrzymania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 aha dzięki wielki, próbowałem z tą dmuchawą ale ciągle mam te spieki, część się kruszy a część w środku ma niedopalony węgiel. Jeżeli mówisz o zmniejszeniu dmuchawy to chodzi o sile nadmuchu czy tą przesłonę trochę przesłonić? a czym może być spowodowane to iż piec tak krótko trzyma temperaturę w stanie podtrzymania? Chodzi o sile nadmuchu oraz o przesłonę.Kocioł tak krótko trzyma temperaturę w stanie podtrzymania ,bo grzeje z małą mocą ,to prawidłowa praca kocioł powinien praktycznie cały czas spalać paliwo wtedy komora jest wygrzana i dobrze dopala węgiel .Jak przyjdą większe mrozy trzeba będzie zwiększyć moc . Dom to rozbudowana stara zlewnia mleka i moze być dużo mostków termicznych, więc zapotrzebowanie moze być spore . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts