ziutinho11 19.11.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) dzisiaj uszczelniłem retortę bo nie miałem w ogóle silikonu, spalanie węgla jest trochę lepsze, fakt może i grzeje z małą mocą, ale jak jest krótko w stanie podtrzymania to praktycznie non stop podaje węgiel a co za tym idzie jak pisałem spalanie jest masakryczne, góra domu jest ciągle na wykończeniu(tynki itp.) więc dużo ciepła na pewno ucieka, z tego co czytałem ludzie mają spalanie na poziomie 20 kg na dobę a ja mam z 50-60 ;/ pytanie jeszcze odnośnie mieszalnika tego zaworu trójdrożenego mam go teraz ustawionego na 3 czy jest ok ? ponadto mam gorący czopuch a w piecu zbiera się mnóstwo sadzy? dzięki wielkie za pomoc Edytowane 19 Listopada 2013 przez ziutinho11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.11.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) dzisiaj uszczelniłem retortę bo nie miałem w ogóle silikonu, spalanie węgla jest trochę lepsze, fakt może i grzeje z małą mocą, ale jak jest krótko w stanie podtrzymania to praktycznie non stop podaje węgiel a co za tym idzie jak pisałem spalanie jest masakryczne, góra domu jest ciągle na wykończeniu(tynki itp.) więc dużo ciepła na pewno ucieka, z tego co czytałem ludzie mają spalanie na poziomie 20 kg na dobę a ja mam z 50-60 ;/ pytanie jeszcze odnośnie mieszalnika tego zaworu trójdrożenego mam go teraz ustawionego na 3 czy jest ok ? ponadto mam gorący czopuch a w piecu zbiera się mnóstwo sadzy? dzięki wielkie za pomoc Przyczyny spalania większej ilości opału jest ich sporo ,występują często łącznie , kilka z nich to: -nowo wybudowany lub wyremontowany dom -słabe niskokaloryczne paliwo -źle ustawione spalanie paliwa -duże zapotrzebowanie budynku -brak izolacji cieplnej -błędy ocieplenia itd.. Sadza oznacza źle ustawione spalanie węgla ,za mało powietrza w komorze paleniska w procesie spalania ,a co tam masz za palnik ,czym palisz ? Co do zaworu trójdrogowego, to jak jest skala od 0-10 i jeżeli zawór jest założony prawidłowo ,podziałka na nim założona odpowiednio do nastaw, to na zero zawór całkowicie zamknięty ,a na 10 całkowicie otwarty Edytowane 19 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 dzisiaj uszczelniłem retortę bo nie miałem w ogóle silikonu, spalanie węgla jest trochę lepsze, fakt może i grzeje z małą mocą, ale jak jest krótko w stanie podtrzymania to praktycznie non stop podaje węgiel a co za tym idzie jak pisałem spalanie jest masakryczne, góra domu jest ciągle na wykończeniu(tynki itp.) więc dużo ciepła na pewno ucieka, z tego co czytałem ludzie mają spalanie na poziomie 20 kg na dobę a ja mam z 50-60 ;/ pytanie jeszcze odnośnie mieszalnika tego zaworu trójdrożenego mam go teraz ustawionego na 3 czy jest ok ? ponadto mam gorący czopuch a w piecu zbiera się mnóstwo sadzy? dzięki wielkie za pomoc U mnie ostatnio na dobę średnio 11,7 kg jakiegoś dziwnego węgla, który dostałem na próbę - jutro zasypię Wesołą to na pewno będzie jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 19.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Przyczyny spalania większej ilości opału jest ich sporo ,występują często łącznie , kilka z nich to: -nowo wybudowany lub wyremontowany dom -słabe niskokaloryczne paliwo -źle ustawione spalanie paliwa -duże zapotrzebowanie budynku -brak izolacji cieplnej -błędy ocieplenia itd.. Sadza oznacza źle ustawione spalanie węgla ,za mało powietrza w komorze paleniska w procesie spalania ,a co tam masz za palnik ,czym palisz ? Co do zaworu trójdrogowego, to jak jest skala od 0-10 i jeżeli zawór jest założony prawidłowo ,podziałka na nim założona odpowiednio do nastaw, to na zero zawór całkowicie zamknięty ,a na 10 całkowicie otwarty za mało powietrza to zwiększyć moc dmuchawy czy przesłonę odsłonić?, mam palnik retortowy palę ekogroszkiem ekoret julian khw, odnośnie zaworu mam skalę od jeden do 6 i na co on ma wpływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.11.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jak zawór trójdrogowy jest zamontoway przed pompką CO to regulujesz nim temperaturę CO która idzie na grzejniki ( np. kocioł trzymasz na 60 st C a na dom puszczasz 40 st C bo taka temperatura Ci wystarcza). Jak zawór jest za pompką CO to możesz regulować nim temperaturę powrotu ( tzn podnieść ją ) aby powrót do kotła nie był tak zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 19.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jak zawór trójdrogowy jest zamontoway przed pompką CO to regulujesz nim temperaturę CO która idzie na grzejniki ( np. kocioł trzymasz na 60 st C a na dom puszczasz 40 st C bo taka temperatura Ci wystarcza). Jak zawór jest za pompką CO to możesz regulować nim temperaturę powrotu ( tzn podnieść ją ) aby powrót do kotła nie był tak zimny aha no ja mam zamontowany przed pompką, u mnie właśnie niestety powrót jest dużo chłodniejszy ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.11.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 za mało powietrza to zwiększyć moc dmuchawy czy przesłonę odsłonić?, mam palnik retortowy palę ekogroszkiem ekoret julian khw, oNiekoniecznie, może twoja komora spalania lub palnik jest obarczona jakimś problemem albo z deflektorem coś nie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 20.11.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Niekoniecznie, może twoja komora spalania lub palnik jest obarczona jakimś problemem albo z deflektorem coś nie tak . aha nie mam pojęcia jak to sprawdzić, popalę dalej i zobaczymy co będzie dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.11.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 aha nie mam pojęcia jak to sprawdzić, popalę dalej i zobaczymy co będzie dzięki wielkie za pomoc a palik dysze a drożne zaglądałeś ,i z wewnątrz trzeba wysypać popiół się zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nboy 21.11.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dzień dobry Od 2 tygodni używam kocioł na ekogroszek Galmet EKO-GT KWP 12 kW prawy podajnik w nowo wybudowanym domu (jeden poziom około 90m2, poddasze nie użytkowe, ocieplenie na stropie wełna 30 cm, ściany solbet 24 cm + szary styropian 15 cm, okna drewniane 3 szybowe).Mam 3 problemy z kotłem:1. Duże spalanie paliwa. Idzie mi średnio na dobę 25 kg ekogroszku (25-27kJ).2. Dużo „popiołu”. Wychodzi średnio prawie dwa popielniki. Z tym, że nie jest popiół a żużlowata zbitka i niedopalony węgiel. Więc nie mam pojęcia czy jest za dużo powierza czy za mało.3. Od tygodnia mam na wewnętrznych ściankach pieca smolistą maź - sadzę. W pierwszym tygodniu był to tylko pył. Smółka powstaje nie tylko w części, gdzie pali się ekogroszek, ale poniżej w popielniki i powyżej przy wylocie do komina w kotle. Ustawienia:Czujników brakNa podtrzymaniu 24s/420s moc kotła 5% Stan kotła: temperatura docelowa 55st.C, Temperatura płaszcza 66,8 st. C (dodam, że wyżej tej temperatury raczej nie rośnie, zaczyna opadać do 55 st.C), moc dmuchawy O%.Tryb zima – CO – CWUPotrzymanie uruchamia się powyżej 58st.C. Woda użytkowa 50st.C (nie grzeję od tygodnia bo wprowadzamy się dopiero w połowie grudnia, myślałem, że przez to zmniejszy się pobór węgla – zbiornik mamy 300litrów Galmet).Tryb załączenie pompy 40st.CTryb pracy kotła automatParametry podtrzymywania – podtrzymywanie 24s, przerwa 7 min, czyli tak jak opisałem powyżej.Nadmuch podtrzymywania 5s.Kaloryczność opału ustawiam 24 lub 26 w zależności jakim palę.Wartość chwilowa wentylatora 23%Korekcja powietrza 0%W trybie pracy kotła: 5s/45s, moc kotła 34%, moc dmuchawy 24%Pompę ustawiam na 1, od wczoraj na 2 bieguWyjście na kominie przez pierwszy tydzień było na 1/2 otwarte, obecnie jest na całość (zrobiłem tak, gdyż liczyłem, że przez to pozbędę się smółki)Przesłona na wentylatorze była ustawiona na 1/2 , od wczoraj otworzyłem na całość przesłonę.Na podtrzymaniu ogień się lekko pali, sięga deflektora (to coś co wisi na paleniskiem), w palenisku retortowym nie wygląda żeby palenisko się zapadało, jest bardziej poziome. Z zewnątrz widać żużlową zbitkę, od góry niedopalony węgiel, a w środku rozgrzany węgiel.Przy pracy kotła jest inaczej, ogień sięga aż za deflektor, jest wysoki i raczej żółty.Gdy otwieram popielnik zawsze jest w nim na początku troszkę dymu. Oto moje problemy. Obiecywali tylko popiół i małe spalanie, a są same problemy. Mam nadzieję, że to kwestia tylko ustawień i wprawy. W miarę możliwości proszę o pomoc. Mam sterownik Expert.Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.11.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Napisz jaki masz palnik...Możesz mieć trochę hocków-klocków przy PPS 10-15, to taki malusi palniczek, bardzo wrażliwy na zmiany powietrza oraz ilość paliwa....Do niego groszki z tych tzw miękkich i o drobniejszej granulacji... niekoniecznie o bardzo wysokiej kaloryczności, ale koniecznie o niskiej spiekalności... Jak jest ten malusi palniczek, to tam jest też inny motoreduktor i tez inne nastawy jak w większych....Strasznie ciężko ten palnik uprowadzić jak nieco większe zapotrzebowanie.... postaraj się zadzwonić do chłopaków z elstera (producent experta)- pomogą i poprowadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 21.11.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 ostatni tydzień zużycie około 10kg/doba - czeskie Ledvice. W domu odkręcone pętle: u córki w pokoju - jedna, w salonie z otwartą kuchnią - jedna, łazienka góra. Temp. w domu ok. 23 stopnie. W kominku nie palone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nboy 21.11.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dzięki za informację. Nie ma mnie obecnie w domu, napiszę w piątek po sprawdzeniu w dokumentacji. Nie mam pojęcia jaki to palnik.. Napisz jaki masz palnik... Możesz mieć trochę hocków-klocków przy PPS 10-15, to taki malusi palniczek, bardzo wrażliwy na zmiany powietrza oraz ilość paliwa.... Do niego groszki z tych tzw miękkich i o drobniejszej granulacji... niekoniecznie o bardzo wysokiej kaloryczności, ale koniecznie o niskiej spiekalności... Jak jest ten malusi palniczek, to tam jest też inny motoreduktor i tez inne nastawy jak w większych.... Strasznie ciężko ten palnik uprowadzić jak nieco większe zapotrzebowanie.... postaraj się zadzwonić do chłopaków z elstera (producent experta)- pomogą i poprowadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.11.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Zużycie powoli wzrasta i dobija do 14 kg na dobę. Podobno w niedzielę może już być nawet śnieg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Zużycie powoli wzrasta i dobija do 14 kg na dobę. Podobno w niedzielę może już być nawet śnieg:) 12,5kg/doba z ostatnich 12 dni a dom mi się nie zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.11.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 dla tych co mają nadal obawy http://finanse.wp.pl/kat,1034079,title,MS-nie-ma-planow-zakazu-spalania-wegla-w-gospodarstwach-domowych,wid,16191963,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 22.11.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Wesoła1.10-22.11.2013 - 12,5kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.11.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 U mnie średnio w tym okresie 13,5 na dobę CO, CWUale jednostka deko tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 22.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Od 21.09 - 18.11 średnia 11,05 kg/24h, CO + CWU (ekoret - 870zł/t) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 22.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Od 01.10 do 22.11 średnie zużycie 11,5 kg/dobę Ogrzewam 180 m2 (CO+CWU + podłogówka)Zużyłem 608 kg ekogroszku, w tym 396 kg czecha Ledvice po 650 PLN/t ,reszta 212 kg to polski ekogroszek z allegro Superopał po 850 PLN/t.Tego drugiego nie polecam bo bardzo się spieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts