Gość Arturo72 22.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) ale jednostka deko tańsza. Narażasz się U mnie zużycie podobne,cena jednostki chyba droższa bo 0,57zł Edytowane 22 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 No i u mnie rośnie ... Tankowanie 100kg miału z Piasta 23MJ (podobno) za 600zł 13.11.2013 , dziś ponowny załadunek.Spalanie około 11kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 23.11.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Wiem, że ten wątek nie o tym, ale czy może mi ktoś pomóc w doborze kotła? Założyłem nowy wątek, można tam pisać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221348-Jaki-kocio%C5%82-z-podajnikiem-na-126mkw&p=6235135#post6235135 Z góry dziękuję za pomoc P.S. z zaciekawieniem czytam ten wątek (jestem już na 60 stronie ) i na pewno na przysłość będzie mi już łatwiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Wiem, że ten wątek nie o tym, ale czy może mi ktoś pomóc w doborze kotła? Założyłem nowy wątek, można tam pisać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221348-Jaki-kocio%C5%82-z-podajnikiem-na-126mkw&p=6235135#post6235135 Z góry dziękuję za pomoc Żeby przy -20st.C utrzymać w swoim domu +22st.C potrzebujesz źródło ciepła o mocy ok.6-7kW. Dokładnie dowiesz się robiąc lub zlecając zrobienie OZC. Wyjaśnienie co to jest znajdziesz na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 23.11.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Dzięki wielkie za pomoc. poszukam, narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 29.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 ostanie tankowanie - 150kg starczyło na 8 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.11.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Moje zużycie za ostatnią dobę to 19,08 kg groszku o granulacji 5-25 mm z KWK Chwałowice czyli dawnego ekogroszku. Małe mrozy się pokazują to i zużycie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.11.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Obecnie wyszło mi spalanie około 12,5 kg na dobę (miał 23MJ) , załadunek 100kg starczył więc na 8 dni .... Ehhh , widać że powoli spalanie zaczyna rosnąć Edytowane 30 Listopada 2013 przez kaszpir007 Pomykła , źle policzona ilośc dni od załadunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.11.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 kaszpir007 zużycie masz dobre i to miału to wiadomo, że taniej - a ja za chwilę idę tankować swoje monstrum bo sterownik zacznie słać smsy to wychodzi, że zasobnik 179 kg spalony za 10 dni to daje średnią dobową z zasypu 17,9 kg eko . Nie ma co narzekać bo to jak dla mnie nie jest źle i oby zima była w miarę łagodna. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 04.12.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ludzie ratujcie :] już pisałem wcześniej ale niestety nic się nie polepszyło zasypałem podajnik w niedzielę o 20:00 czyli ok 170 kg. Dzisiaj mamy środę a węgla praktycznie nie ma, piec ustawiony na 50 stopni, na dom puszczam jeszcze chłodniejszą bo zawór trójdrogowy mam ustawiony na 2, ponadto górę domu tylko lekko grzeję bo jeszcze strop nie ocieplony, po osiągnięciu temp zadanej piec trzyma ją jakieś 7-8 min. praktycznie non stop podaje węgiel. Mam piec ciepłomax ekw-rap 25 kw, węgiel ekoret khw, ustawienia: czas przedmuchu w podtrz. 20 sekczas przerwy: 5 minkrotność podawania 02przerwa między podawaniem 35 sek.czas podawania 7 sek. przesłona dmuchawy otwarta jakieś 2,5 cm proszę o jakieś rady bo zbankrutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 04.12.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Po roku palenia i spędzonych długich godzinach w kotłowni z piecem i piwem w ręku zaczniesz w końcu oszczędzać na węglu a po dwóch latach będziesz ekspertem palenia i piec niczym Cię nie zaskoczy A teraz na początek ustaw podawanie 5 sek i skoro piec przechodzi w podtrzymanie to może zwiększ krotność do 3 . Załóż jeśli jest możliwość a nie masz deflektor, jeśli palnik jest Brucera to zasłoń przeciwległą część palnika cegłą czy blachą ( ja położyłem stary deflektor). Jeśli Twój sterownik jest tylko dwu-stanowy to pomyśl o jakimś z PID - zainwestujesz ale zakup szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 04.12.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Po roku palenia i spędzonych długich godzinach w kotłowni z piecem i piwem w ręku zaczniesz w końcu oszczędzać na węglu a po dwóch latach będziesz ekspertem palenia i piec niczym Cię nie zaskoczy A teraz na początek ustaw podawanie 5 sek i skoro piec przechodzi w podtrzymanie to może zwiększ krotność do 3 . Załóż jeśli jest możliwość a nie masz deflektor, jeśli palnik jest Brucera to zasłoń przeciwległą część palnika cegłą czy blachą ( ja położyłem stary deflektor). Jeśli Twój sterownik jest tylko dwu-stanowy to pomyśl o jakimś z PID - zainwestujesz ale zakup szybko się zwróci. hehe no ładnie, w podtrzymaniu on jest tylko jak pisałem parę minut więc nie zdąży nawet podać węgla, mam defllektor, palnik mam retortowy, a sterownik argon 2 ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus86 06.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Bardzo potrzebuję porady, a nie widzę innej możliwości wyjścia z problemu niż zapytanie na forum ludzi, którzy mają, lub mieli do czynienia z piecem Kielar Eco 2 (nie znam mocy ale miedzy 40 a 60 kw-dowiem się dokładnie jutro) i sterownikiem ERT 14. Palę w tym piecu pierwszy sezon i nie znam dokładnie ustawień. Dom jest trzyordzinny i posiada powierzchnię około 230 m2 i jest zbudowany mniej więcej w postaci bliźniaka, gdzie część prawa posiada 120 m2 i część lewa składa się z dwóch mieszkań po 55 m2. Dom jest całkowicie podpiwniczony, posiada poddasze i garaż, ale te powierzchnie nie są ogrzewane. Budowany jest z gazobetonu 24 cm i ocieplony jest styropianem 15 cm. Problemem jest to, że w zeszłym sezonie zeszło 9 ton eko groszku 760 zł/ tonę i no co tu ukrywać było zimno. Teraz mrozić zaczyna, a temperatura w pokojach to około 19*c. Temperatura na piecu jest ustawiona w chwili obecnej na 45 *C. Przy zadaniu temperatury na 50 stopni- piec nie dobija w ogóle do tej temperatury. W nocy temp w pokojach spadła wczoraj do 18*C. Aha, zobaczyłem, że zaczyna się korozja i w zasobniku odpadają płaty rdzy- to samo w popielniku. Mam prośbę- czy mógłby ktoś mi podać parametry ustawienia pieca oraz ekogroszek, na który nie narzeka? Mój przy spalaniu zlepia się w bryły, podrzucam co drugi dzień prawie cały zasobnik, a na dworze -1*C. Aha jest jeszcze kwestia taka, że ustawione jest na pokojowym sterowniku 20 stopni, ale i tak nie ma takiej temp w pomieszczeniach. Grzejniki konwektorowe z termostatami. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez makus86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.12.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Zacznij od czyszczenia calego kotla. Palnik, komora napowierzajaca, kolano, korona oraz wymiennik z czopuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam wszystkich. Bardzo potrzebuję porady, ................... [ATTACH=CONFIG]228834[/ATTACH] Poczytaj też jeszcze na początek moją stronę to może znajdziesz tam część potrzebnych informacji http://czp.pl/ w tym o czyszczeniu kotła http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html o czyszczeniu i uszczelnieniu palnika http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html No i może znajdziesz tam jeszcze inne informacje. Kocioł ten na pewno wymaga czyszczenia co 1 zasyp aby miał jakąś sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus86 06.12.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Wnętrze pieca czyszczę co dwa dni, bo robi się niesamowicie gruby czarny nalot sadzy. Robię to dokładnie tak jak Pan pokazał na swojej stronie. Czopuch raz w miesiącu, widzę, że muszę zwiększyć częstotliwość czyszczenia czopucha. Co zauważyłem, to nie mam zamontowanej blachy pod górnym wymiennikiem. Czeka mnie zdecydowanie czyszczenie palnika i jego uszczelnianie oraz czyszczenie korony i kolana, bo od kiedy piec stoi, a będzie jakieś 7 lat, to 100% nikt go nie czyścił, ani nie uszczelniał. Bardzo dziękuję za pomocne linki, może w końcu uda mi się zejść z tych 9 ton, przy akceptowalnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.12.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 To gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.12.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Dziś kolejne tankowanie. Ostatni załadunek (100kg miału Piasta 23MJ) starczył na 7dni , więc spalanie tym razem wyniosło około 14,2 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.12.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 U mnie tankowanie chyba jutro wieczorem ale wg. statystyk sterownika wychodzi na to, że w dniu przedwczorajszym spalanie eko wyniosło 20,69 kg na dobę a w dniu wczorajszym kiedy byłem na Karczmie wyniosło więcej bo 23,49 kg na dobę czyli rośnie (chyba ten kocioł za mną tęskni i dlatego spala więcej jak mnie nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.12.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 nie znam mocy ale miedzy 40 a 60 kw-dowiem się dokładnie jutro) 40-60KW. Wczoraj było wczoraj. Jeśli masz takiego bydlaka, nie dziw się że większość załadunku leci kominem. Chyba że lokatorzy mają non stop otwarte okna, bo im za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts