Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że ten wątek nie o tym, ale czy może mi ktoś pomóc w doborze kotła? Założyłem nowy wątek, można tam pisać

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221348-Jaki-kocio%C5%82-z-podajnikiem-na-126mkw&p=6235135#post6235135

Z góry dziękuję za pomoc

P.S. z zaciekawieniem czytam ten wątek (jestem już na 60 stronie :)) i na pewno na przysłość będzie mi już łatwiej. Pozdrawiam

Gość Arturo72
Wiem, że ten wątek nie o tym, ale czy może mi ktoś pomóc w doborze kotła? Założyłem nowy wątek, można tam pisać

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221348-Jaki-kocio%C5%82-z-podajnikiem-na-126mkw&p=6235135#post6235135

Z góry dziękuję za pomoc

Żeby przy -20st.C utrzymać w swoim domu +22st.C potrzebujesz źródło ciepła o mocy ok.6-7kW.

Dokładnie dowiesz się robiąc lub zlecając zrobienie OZC.

Wyjaśnienie co to jest znajdziesz na forum :)

kaszpir007 zużycie masz dobre i to miału to wiadomo, że taniej - a ja za chwilę idę tankować swoje monstrum bo sterownik zacznie słać smsy to wychodzi, że zasobnik 179 kg spalony za 10 dni to daje średnią dobową z zasypu 17,9 kg eko . Nie ma co narzekać bo to jak dla mnie nie jest źle i oby zima była w miarę łagodna. :cool::

Ludzie ratujcie :] już pisałem wcześniej ale niestety nic się nie polepszyło zasypałem podajnik w niedzielę o 20:00 czyli ok 170 kg. Dzisiaj mamy środę a węgla praktycznie nie ma, piec ustawiony na 50 stopni, na dom puszczam jeszcze chłodniejszą bo zawór trójdrogowy mam ustawiony na 2, ponadto górę domu tylko lekko grzeję bo jeszcze strop nie ocieplony, po osiągnięciu temp zadanej piec trzyma ją jakieś 7-8 min. praktycznie non stop podaje węgiel. Mam piec ciepłomax ekw-rap 25 kw, węgiel ekoret khw, ustawienia:

czas przedmuchu w podtrz. 20 sek

czas przerwy: 5 min

krotność podawania 02

przerwa między podawaniem 35 sek.

czas podawania 7 sek.

przesłona dmuchawy otwarta jakieś 2,5 cm

proszę o jakieś rady bo zbankrutuje

Po roku palenia i spędzonych długich godzinach w kotłowni z piecem i piwem w ręku zaczniesz w końcu oszczędzać na węglu a po dwóch latach będziesz ekspertem palenia i piec niczym Cię nie zaskoczy :) A teraz na początek ustaw podawanie 5 sek i skoro piec przechodzi w podtrzymanie to może zwiększ krotność do 3 . Załóż jeśli jest możliwość a nie masz deflektor, jeśli palnik jest Brucera to zasłoń przeciwległą część palnika cegłą czy blachą ( ja położyłem stary deflektor). Jeśli Twój sterownik jest tylko dwu-stanowy to pomyśl o jakimś z PID - zainwestujesz ale zakup szybko się zwróci.

Po roku palenia i spędzonych długich godzinach w kotłowni z piecem i piwem w ręku zaczniesz w końcu oszczędzać na węglu a po dwóch latach będziesz ekspertem palenia i piec niczym Cię nie zaskoczy :) A teraz na początek ustaw podawanie 5 sek i skoro piec przechodzi w podtrzymanie to może zwiększ krotność do 3 . Załóż jeśli jest możliwość a nie masz deflektor, jeśli palnik jest Brucera to zasłoń przeciwległą część palnika cegłą czy blachą ( ja położyłem stary deflektor). Jeśli Twój sterownik jest tylko dwu-stanowy to pomyśl o jakimś z PID - zainwestujesz ale zakup szybko się zwróci.

hehe no ładnie, w podtrzymaniu on jest tylko jak pisałem parę minut więc nie zdąży nawet podać węgla, mam defllektor, palnik mam retortowy, a sterownik argon 2 ;]

Witam wszystkich. Bardzo potrzebuję porady, a nie widzę innej możliwości wyjścia z problemu niż zapytanie na forum ludzi, którzy mają, lub mieli do czynienia z piecem Kielar Eco 2 (nie znam mocy ale miedzy 40 a 60 kw-dowiem się dokładnie jutro) i sterownikiem ERT 14. Palę w tym piecu pierwszy sezon i nie znam dokładnie ustawień. Dom jest trzyordzinny i posiada powierzchnię około 230 m2 i jest zbudowany mniej więcej w postaci bliźniaka, gdzie część prawa posiada 120 m2 i część lewa składa się z dwóch mieszkań po 55 m2. Dom jest całkowicie podpiwniczony, posiada poddasze i garaż, ale te powierzchnie nie są ogrzewane. Budowany jest z gazobetonu 24 cm i ocieplony jest styropianem 15 cm. Problemem jest to, że w zeszłym sezonie zeszło 9 ton eko groszku 760 zł/ tonę i no co tu ukrywać było zimno. Teraz mrozić zaczyna, a temperatura w pokojach to około 19*c. Temperatura na piecu jest ustawiona w chwili obecnej na 45 *C. Przy zadaniu temperatury na 50 stopni- piec nie dobija w ogóle do tej temperatury. W nocy temp w pokojach spadła wczoraj do 18*C. Aha, zobaczyłem, że zaczyna się korozja i w zasobniku odpadają płaty rdzy- to samo w popielniku. Mam prośbę- czy mógłby ktoś mi podać parametry ustawienia pieca oraz ekogroszek, na który nie narzeka? Mój przy spalaniu zlepia się w bryły, podrzucam co drugi dzień prawie cały zasobnik, a na dworze -1*C. Aha jest jeszcze kwestia taka, że ustawione jest na pokojowym sterowniku 20 stopni, ale i tak nie ma takiej temp w pomieszczeniach. Grzejniki konwektorowe z termostatami.

CAM00675.jpg

Edytowane przez makus86

Witam wszystkich. Bardzo potrzebuję porady, ...................

[ATTACH=CONFIG]228834[/ATTACH]

Poczytaj też jeszcze na początek moją stronę to może znajdziesz tam część potrzebnych informacji http://czp.pl/

w tym o czyszczeniu kotła http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html

o czyszczeniu i uszczelnieniu palnika http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html

No i może znajdziesz tam jeszcze inne informacje.

Kocioł ten na pewno wymaga czyszczenia co 1 zasyp aby miał jakąś sprawność :)

Wnętrze pieca czyszczę co dwa dni, bo robi się niesamowicie gruby czarny nalot sadzy. Robię to dokładnie tak jak Pan pokazał na swojej stronie. Czopuch raz w miesiącu, widzę, że muszę zwiększyć częstotliwość czyszczenia czopucha. Co zauważyłem, to nie mam zamontowanej blachy pod górnym wymiennikiem. Czeka mnie zdecydowanie czyszczenie palnika i jego uszczelnianie oraz czyszczenie korony i kolana, bo od kiedy piec stoi, a będzie jakieś 7 lat, to 100% nikt go nie czyścił, ani nie uszczelniał. Bardzo dziękuję za pomocne linki, może w końcu uda mi się zejść z tych 9 ton, przy akceptowalnych temperaturach.

U mnie tankowanie chyba jutro wieczorem ale wg. statystyk sterownika wychodzi na to, że w dniu przedwczorajszym spalanie eko wyniosło 20,69 kg na dobę a w dniu wczorajszym kiedy byłem na Karczmie wyniosło więcej bo 23,49 kg na dobę czyli rośnie (chyba ten kocioł za mną tęskni i dlatego spala więcej jak mnie nie ma). :)