timon120777 04.01.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 mocno zmniejszony rozmiar ale coś tam widaćna początek bym zszedł z nadmuchem bo spieka i możliwe że sporo ciepła ślesz w komin.zrób korektę w dół o jakieś 3% na poczatek. nie wiadomo gdzie masz próg wydajności nadmuchu i trzeba korekty robić ostrożnie.zmierz ile czasu kocioł pracuje a ile stoi. zaobserwuj czy w czasie postoju temperatura rośnie i o ile?jakie parametry podtrzymania masz? jaki węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjost 04.01.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Co masz na myśli pisząc o parametrach podtrzymania? sory, ale jestem zielony. Wcześniej węgiel kupowałem na składy węgla i bardzo sie spiekal, teraz na testy kupiłem z weglosortu i jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.01.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Czytam, że średnie zużycie macie w granicach 15 kg u mnie 3-4 razy więcej. Obawiam się czy nie jest to problem z piecem lub jego instalacją. U mnie 10-12 kg Wesołej wg statystyk Nie wiem jaką masz dmuchawę i sterownik, ale u siebie nie dawałem więcej niż 30% co daje najlepsze wyniki zarówno przy sterowniku Cobra jak i Bruli. Przy spalaniu na poziomie 15 kg/dobę miałem podawanie/przerwa od 3/20 przy Wesołej do 3/50 przy PIeklorzu [na aktualne 3/80 nie patrz bo to z najnowszą testowaną dmuchawą DC - idę na rekord http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 napisz jaki masz sterownik i jakie ustawienia- na stronie stalkotu sięzgubiłem albo słabo szukałem i nie wiem z jakim masz sterowaniemczasem niewłaściwe parametry podtrzymania powodują spiekanie. jak będę wiedział co masz ustawione i jak to będzie łatwiej znaleźć przyczynę i rozwiązanie problemu.na stronie węglosortu za dużo o tym co kupiłeś nie ma- może być jakiś spiekający sort i nie wymyślisz nic choćbyś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikiQ 07.01.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dom 200m2 całość podłogówka, kocioł ENKA przez ostatnią długą zimę spalił 3,4 t Czy mógłbyś podać ustawienia swojego pieca? U mnie też jest 200m uzytkowej, całość podlogowka i wychodzi mi tak z 16,5 kg na dobę. To chyba trochę dużo przy tak wysokich temperaturach jakie są teraz na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Re-Monter 08.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dzień dobry Od 2 tygodni używam kocioł na ekogroszek Galmet EKO-GT KWP 12 kW prawy podajnik w nowo wybudowanym domu (jeden poziom około 90m2, poddasze nie użytkowe, ocieplenie na stropie wełna 30 cm, ściany solbet 24 cm + szary styropian 15 cm, okna drewniane 3 szybowe). Mam 3 problemy z kotłem: 1. Duże spalanie paliwa. Idzie mi średnio na dobę 25 kg ekogroszku (25-27kJ). 2. Dużo „popiołu”. Wychodzi średnio prawie dwa popielniki. Z tym, że nie jest popiół a żużlowata zbitka i niedopalony węgiel. Więc nie mam pojęcia czy jest za dużo powierza czy za mało. 3. Od tygodnia mam na wewnętrznych ściankach pieca smolistą maź - sadzę. W pierwszym tygodniu był to tylko pył. Smółka powstaje nie tylko w części, gdzie pali się ekogroszek, ale poniżej w popielniki i powyżej przy wylocie do komina w kotle. Ustawienia: Czujników brak Na podtrzymaniu 24s/420s moc kotła 5% Stan kotła: temperatura docelowa 55st.C, Temperatura płaszcza 66,8 st. C (dodam, że wyżej tej temperatury raczej nie rośnie, zaczyna opadać do 55 st.C), moc dmuchawy O%. Tryb zima – CO – CWU Potrzymanie uruchamia się powyżej 58st.C. Woda użytkowa 50st.C (nie grzeję od tygodnia bo wprowadzamy się dopiero w połowie grudnia, myślałem, że przez to zmniejszy się pobór węgla – zbiornik mamy 300litrów Galmet). Tryb załączenie pompy 40st.C Tryb pracy kotła automat Parametry podtrzymywania – podtrzymywanie 24s, przerwa 7 min, czyli tak jak opisałem powyżej. Nadmuch podtrzymywania 5s. Kaloryczność opału ustawiam 24 lub 26 w zależności jakim palę. Wartość chwilowa wentylatora 23% Korekcja powietrza 0% W trybie pracy kotła: 5s/45s, moc kotła 34%, moc dmuchawy 24% Pompę ustawiam na 1, od wczoraj na 2 biegu Wyjście na kominie przez pierwszy tydzień było na 1/2 otwarte, obecnie jest na całość (zrobiłem tak, gdyż liczyłem, że przez to pozbędę się smółki) Przesłona na wentylatorze była ustawiona na 1/2 , od wczoraj otworzyłem na całość przesłonę. Na podtrzymaniu ogień się lekko pali, sięga deflektora (to coś co wisi na paleniskiem), w palenisku retortowym nie wygląda żeby palenisko się zapadało, jest bardziej poziome. Z zewnątrz widać żużlową zbitkę, od góry niedopalony węgiel, a w środku rozgrzany węgiel. Przy pracy kotła jest inaczej, ogień sięga aż za deflektor, jest wysoki i raczej żółty. Gdy otwieram popielnik zawsze jest w nim na początku troszkę dymu. (...) Mam sterownik Expert. Dziękuję z góry. Witam, na początek pytanie: jaki podajnik jest zamontowany w kotle (prosty czy skośny)? Jeśli prosty, to czy talerz retorty został uszczelniony? Jeśli nie, to może być to przyczyną niedopalania się paliwa na części paleniska. Powstawanie szlaki może występować z powodu: 1) Użycia paliwa o zbyt niskiej temp. topnienia popiołu (powinna być ok. 1200 C) 2) Zbyt dużej ilości dostarczonego powietrza na palenisko Niedopalanie paliwa z jednej strony i zbyt duża ilość powietrza z drugiej strony, na pewno są przyczyną zawyżonego zużycia paliwa. Jeśli w budynku jest instalacja podłogowa, to w przypadku pierwszego wygrzewania pochłania ona dość dużo ciepła, a sam proces (wygrzewania) może trwać nawet do kilku tygodni. Moja rada to uszczelnić palenisko, przymknąć przesłonę na wentylatorze (zostawić szczelinę ok. 1 - 1,5cm) i zaobserwować co się dzieje na palenisku i jaki popiół spada do popielnika. Na podstawie tych obserwacji regulować korektą powietrza (można ją zmieniać w zakresie +/- 15%), dla uzyskania optymalnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 14.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 1.10.2013 - 14.01.2014 - zużycie 1740kg Wesołej. --> ~16,5kg/dobaw ostatnich 3 tygodniach - średnio w okolicach 20kg/dobaJak na tę porę roku wynik byłby zadowalający gdyby nie aura za oknem. Porównywanie z poprzednim rokiem nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 1.10.2013 - 14.01.2014 - zużycie 1740kg Wesołej. --> ~16,5kg/doba w ostatnich 3 tygodniach - średnio w okolicach 20kg/doba Jak na tę porę roku wynik byłby zadowalający gdyby nie aura za oknem. Porównywanie z poprzednim rokiem nie ma sensu. Fajna ta zima.... nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.01.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 A u nas od dzisiaj zima Lekki mrozik i sypnęło ostro śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 u mnie od 19 września 1567kg i średnia na poziomie 13,87kg średnia temperatura 6,10 stCw porównaniu do zeszłego roku 1862kg i średnia 16,78kg średnia temperatura 5,49 stCczyli 300kg mniej a w tym czasie było cieplej o 0,6 stopnia niż w zeszłym roku ostatni zasyp nie spalony jeszcze ale widać wzrost zużycia bo i zimniej w końcu trochę i nareszcie dla dzieciaków jakiś śnieg się nieśmiało pojawia- może to prezent na ferie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 15.01.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 U mnie od 1.10.2013 do tej pory 980kg miału + przez 10 dni w cieplejszym okresie przepalane drewnem, Drugi sezon grzewczy. Nie myślałem, że tak mało łyknie, a jeszcze kombinuję jak usprawnić spalanie na małych mocach bo na palniku tylko z jednej strony się pali (mały brucer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.01.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Pierwszy sezon, jeszcze nie mieszkam trwa wykończeniówka. Zasobnik CWU normalnie grzany jak na wykresie poniżej. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 15.01.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 [ATTACH=CONFIG]235259[/ATTACH] Pierwszy sezon, jeszcze nie mieszkam trwa wykończeniówka. Zasobnik CWU normalnie grzany jak na wykresie poniżej. [ATTACH=CONFIG]235261[/ATTACH] kolego masz może w instalacji bufor albo dogrzewasz bojler innym źródłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.01.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Nie mam bufora, zasobnik ogrzewam swoim małym zielonym reaktorem czyt. kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 15.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Nie mam bufora, zasobnik ogrzewam swoim małym zielonym reaktorem czyt. kotłem raczej można powiedzieć że zasobnik ogrzewa ci kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.01.2014 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Nie bardzo chociaż może 200 l Kospel jest buforem ? Wystarczy wejść w ustawienia zaawansowane i będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 16.01.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A u mnie tylko wczoraj 38kg, dobrze, że teraz temp. na plusie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 16.01.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A u mnie tylko wczoraj 38kg, dobrze, że teraz temp. na plusie... czego? musisz chyba wielki dom mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.01.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 od 15.09.2014 do dziś 1,34t , ostatnio 9-14kg/d (na razie średnia w styczniu 12kg/d) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 U mnie sezon rozpoczęty pod koniec września i do dziś zużyłem około 0,95t miału ...Na dniach skończy mi się miał i zaczynam palić ekogroszkiem (podobno Chwałowice). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts