Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir

Jak tam SPP się sprawuje. Mniej na nim spala niż na poprzednich sterownikach?

Szczerze mówiąc ciężko mi powiedzieć , bo mam opał którego nie potrafię dobrze spalić. Nie pomaga ani zwiększenie nawiewu , ani jazda na niskiej mocy , ani długie przerwy w podawaniu i mam naprawdę dużo niedopału a raczej całkowicie niespalonego węgla w popielniku i ponownie go wybieram i wrzucam do podajnika ...

W tamtym roku zima była bardziej mroźna (u mnie nawet do -28 stopni). Teraz jest dużo cieplej ...

Obecnie załadunek starczał na jeden dzień dłużej niż rok temu , ale rok temu było mroźniej , wiec trudno to poprównywać ...

Ja chyba nie widzę różnicy , ale nie po to wymieniałem sterownik.

SPP u mnie dużo precyzyjnie steruje mój układ i nie pozwala na pracę w potrzymaniu albo jak już to trwa to chwilę.

Skorpiona nie mogłem zmusić do pracy stałej i niezbyt dawal sobie radę u mnie ...

jeśli po podłogach ,troszkę duże. Powinieneś powalczyć o parę kg.Jeśli piec spala opał dobrze postaraj się skorygować ustawienia instalacji.

To i tak pompka chodzi ciągle tylko w godz 16-23. W pozostałe godz podawanie co 13 min, w nocy temp obniżona. Da się tu coś powalczyć? Trzeba dom ocieplić i tyle :)

Witam...Podam dzisiejsze parametry pieca... / przed pójściem do pracy.../

Temp zadana 55 stopni

Czas podawania 5 sek

Przerwa podawania 46 sek.../miało być 1:8...palec się "omsknął"/

Temp. zał.pompy 35 stopni

Histereza kotła 2 stopnie

Histereza CWU 6 stopni

Siła nadmuchu 8 bieg / skala do 10 /

Pompa CWU załączona

Praca w podtrzymaniu 15 sek

Przerwa w podtrzymaniu 30 min.

Trochę groszku jeszcze przelatuje...Zmiana eko na Pieklorza / do 30 MJ/ i jak na razie nie dymi...

Gdy zgasł piec po innym eko i kolega po wyczyszczeniu paleniska zobaczył,że nie można było rozpalić...uwierzył,że to wina węgla...KOBIETA też nieraz ma rację...

Powiedziano mi,że mam ustawiać w stosunku 1:8 czyli 5:40...niższa gdy mróz...wyższa gdy ciepło...Na dworze mróz...minus 10. Podpowiedzcie czy jest to dobre ustawienie i jak ewentualnie zmieniać ustawienia...Pozdrawiam

Dzień dobry, proszę Panów o zweryfikowanie co mam źle ustawione w sterowniku, bo piec się wyłączył 2 x w nocy:

Temp c.o. zadana = 51*C

Temp c.o. którą pokazuje sterownik = 46*C

Temp c.w.u.= 36*C

czas = 4,58

histereza = 0,3

Temp. pompy c.o. = 49*C

histereza c.w.u. = 0,3*

praca podajnika= 012

przerwa podajnika 0,58

czas blokady 220 n

czas przepalania 0,50

przerwa przepalania 0,80 n

nadmuch opóźnienie = 0,08

nadmch obroty = 5.

Piec Kielar Eco 2 ma około 50 kw. pompka 25/40, 240 m2 powierzchni użytkowej. Podejrzewam, że węgiel do bani, ale teraz będziemy kupowali 25 mj. Bardzo proszę o poradę. Mam jeszcze pytanie jak powinien być dobierany piec przy zakupie względem powierzchni użytkowej? Słyszałem, że na 10m2 pu jest 1kw czy to prawda? pozdrawiam.

Edytowane przez makus86

Teść twierdzi dalej, że mocowo kocioł jest dobrze dobrany, chociaż ja się z nim nie zgadzam. NIe wiem kto dobierał ten zestaw :), zacząłem się tym interesować ponieważ pochłania sporo węgla, a wydajnościowych cudów żadnych nie ma (pomimo ocieplenia watą dachu, styropianem ścian zewnętrznych i stropu piwnicy). Najgorsze jest to, że teraz pomimo zadanej temp np 55*C stoi na 46 i ani rusz dalej.

Teść twierdzi dalej, że mocowo kocioł jest dobrze dobrany, chociaż ja się z nim nie zgadzam. NIe wiem kto dobierał ten zestaw :), zacząłem się tym interesować ponieważ pochłania sporo węgla, a wydajnościowych cudów żadnych nie ma (pomimo ocieplenia watą dachu, styropianem ścian zewnętrznych i stropu piwnicy). Najgorsze jest to, że teraz pomimo zadanej temp np 55*C stoi na 46 i ani rusz dalej.

brak osiągnięcia temperatury zadanej nie jest związany z mocą kotła a z właściwym doborem parametrów i jakoscią opału.

jak masz domek 240m ocieplony to 20KW by spokojnie wystarczyło.

jak chcesz to poczytaj z mojej stopki poradnik

tam jest nieco o doborze przybliżonym w zależności od powierzchni i izolacji

jest fajna stronka ciepłowałaściwie.pl tam jest kalkulator liczący też z pewną tolerancją ale da pogląd na sprawę

U mnie przez ostatnie 3,5 doby kocioł wyłączony |( nie było nas w domu). Wyłączyłem tak bardziej z ciekawości, żeby sprawdzić jak szybko i jakim kosztem dogrzeje później chałupę . Temperatura spadła do 16 st. Wczoraj, żeby dobić całą chałupę do 22,5 st. to mi kocioł (skamp 12kW) wpier...ił 45kg miału na 160m kw. . Ogrzewanie podłogowe. w sumie to już wcześniej doszedłem do w niosku, że przy podłogówce najlepiej grzać non-stop, bo przerwy w grzaniu obniżają komfort termiczny i za bardzo nie przynoszą oszczędności..

A może tak każdy kto tu pisze dodał by do podpisu dane swojego domu (powierzchnia mieszkalna ogrzewana) , jakie ocieplenie i itd , bo podawanie zużycia paliwa bez podanych w/w elementów nie ma żadnego sensu ...

U mnie spalanie wzrasta , ale od kilku dni temperatura spada i spada i od 2 dni mam -15 ...

Witam

Mam problem palę wesoła i aż do mrozów było ok, Teraz mam mnóstwo spieków, Kombinuję z ustawieniami ale nic to nie daje spieki jak były tak są. Piec elektromet sterownik r501.

Parametry jak było ok

n55

d10

nadmuch 11

b120

o30

L2

Temperatura w domu 20 - metraż 110 m2

Zużycie w grudniu 10 kg na dobę. popiół wybierany raz na tydzień

Teraz popiół muszę wybierać codziennie.

Jakieś sugestie co zmienić i w jakim kierunku kombinować