beenybeenek 24.01.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam Mam na imię Mariusz i jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość Od początku sezonu mam nowy piec z podajnikiem 38kw metraż mojego domu to 330m2 jest on budowany starym stylem ściana z cegły izolacjia i dróga ściana z cegły. moje pytanie do was jest następujące ponieważ spalam od 50 kg do 70 kg na dobe ecogroszku z orlenu 26-27 kaloryczności czy to spalanie jest prawidłowe napiszę jeszcze że na piecu mam ustawioną temp. 55'' moje ustawienia są następujące podawanie 12 s przerwa w podawanie 41 s dwuchawa 70% czas podawania w podtrzymaniu 34 s przerwa w podtrzymaniu 3 min CWU nie chodzi czy pomożecie mi sorry za ortografie ale piszę na tablecie :) Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 24.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam Mam na imię Mariusz i jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość Od początku sezonu mam nowy piec z podajnikiem 38kw metraż mojego domu to 330m2 jest on budowany starym stylem ściana z cegły izolacjia i dróga ściana z cegły. moje pytanie do was jest następujące ponieważ spalam od 50 kg do 70 kg na dobe ecogroszku z orlenu 26-27 kaloryczności czy to spalanie jest prawidłowe napiszę jeszcze że na piecu mam ustawioną temp. 55'' moje ustawienia są następujące podawanie 12 s przerwa w podawanie 41 s dwuchawa 70% czas podawania w podtrzymaniu 34 s przerwa w podtrzymaniu 3 min CWU nie chodzi czy pomożecie mi sorry za ortografie ale piszę na tablecie :) Z góry dziękuje Jeśli w popielniku nie masz niedopału, a czopuch nie robi się czerwony to jest ok. Nie napisałeś jaką temperaturę wewnętrzną preferujesz. W końcu jest zima (prawdziwa), trzeba trochę grochu spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.01.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 jak Ci się ten kocioł odstawia do podtrzymania, to marnuje w nim masę opału - tak mi się zdaje. Po co w podtrzymaniu podawać co 3 minuty i to aż po 34 sekundy? To raczej nie ma szans się wypalić, musi spaść do popielnika. Daj raczej 5 sekund co 15 minut, to powinno wystarczyć. No chyba że będzie w podtrzymaniach ubywało z palnika, wtedy troszkę dołożysz. Zresztą te ustawienia dla pracy też jakoś bogato wyglądają - albo to mocna dmuchawa i tak ostro daje, albo i tutaj Ci trochę musi przerzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Panowie...dlaczego MNIE "olewacie?????" prosiłam już o pomoc w kilku wątkach...czytam,że odpowiadacie na pytania "kolegów"...reszta pozostaje bez odpowiedzi...Szkoda...a ogrzewam pow. ok 70 m2 piecem Komfort eko 15 KW To wyrzuć go i kup kocioł odpowiedni do obciążenia cieplnego grzanej powierzchni czyli ok.3-5kW... Jeśli takowego nie znajdziesz to znaczy,że wiedziałaś z czym wiąże się kupno mocno przewymiarowanego kotła. Jeśli nie wiedziałaś to masz pecha i nauczkę na przyszłość,że zanim coś się wybuduje,zrobi,kupi,zainstaluje to trzeba to przemyśleć,dokształcić się itp. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Panowie...dlaczego MNIE "olewacie?????" prosiłam już o pomoc w kilku wątkach...czytam,że odpowiadacie na pytania "kolegów"...reszta pozostaje bez odpowiedzi...Szkoda...a ogrzewam pow. ok 70 m2 piecem Komfort eko 15 KW Jak palisz na takich nastawach jak w poprzednim poście, to tak po kolei. Jaką masz dmuchawę że aż tak mocno musisz dmuchać? Dla tak małej powierzchni grzanej 15 kW kotłem to jest jakiś kosmos. Zjechałbym z nadmuchem w okolice 4 - 5 biegu i wydłużył przerwę tak gdzieś do 60 sekund. I za jakieś 3 godzinki zajrzeć - czy dochodzi do zadanej, czy nie przerzuca albo nie wypala dziury na palniku. Dopiero wtedy ewentualne korekty. Ale ten wiatr to masz naprawdę spory - no chyba że nieuszczelniona retorta i bokami wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Panowie...dlaczego MNIE "olewacie?????" prosiłam już o pomoc w kilku wątkach...czytam,że odpowiadacie na pytania "kolegów"...reszta pozostaje bez odpowiedzi...Szkoda...a ogrzewam pow. ok 70 m2 piecem Komfort eko 15 KW Ale w czym jest problem? Zimno w domu? Źle się pali? Szlaka, spieki? Za dużo pali? Wiele niewiadomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 24.01.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ale w czym jest problem? Zimno w domu? Źle się pali? Szlaka, spieki? Za dużo pali? Wiele niewiadomych W tym rzecz, że koleżanka się nie potrafi określić. Tylko pyta wciąż tu i tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.01.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 W tym rzecz, że koleżanka się nie potrafi określić. Tylko pyta wciąż tu i tam Problemem jest to że przydałby by się naprawdę duuuuuże czystki postów ... Większość wątków to już zwykłe szambo. Czasami trzeba przejrzeć kilka , kilkanascie stron aby trafić na posty które są związane z tematem ... Czy to takie ciężkie założyć sobie zupełnie nowy wątek i tam zadawać pytania niezwiązane z danym wątkiem ? Co wątek to burdel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beenybeenek 25.01.2014 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A więc tak napisze jeszcze ze mierzylem czas w czasie pracy to do otrzymanej temp. Na piecu wynosi 7 min a czas w podtzymaniu jedyne 9 min. Czy tak ma byc ? A jak mialem wcześniej mniejsze ustawienia to długo dobija mi do temp. W popielniku mi sie strasznie spieka ecogroszek. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 25.01.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Mam problem palę wesoła i aż do mrozów było ok, Teraz mam mnóstwo spieków, Kombinuję z ustawieniami ale nic to nie daje spieki jak były tak są. Piec elektromet sterownik r501. Parametry jak było ok n55 d10 nadmuch 11 b120 o30 L2 Temperatura w domu 20 - metraż 110 m2 Zużycie w grudniu 10 kg na dobę. popiół wybierany raz na tydzień Teraz popiół muszę wybierać codziennie. Jakieś sugestie co zmienić i w jakim kierunku kombinować Zmniejsz parametr [ b] do 60 zeby wegiel byl czesciej w ruchu na rertorcie . Parametr [d] narazie zostaw , tylko obserwoj czy kociol osiaga zadana temperature, czy nie przesypuje , lub czy nie tworzy sie krater. Zastanawia mnie twoj nadmuch? czy przeslone masz otwarta czy przymknieta. Jaka masz dmuchawe ze tak niski nadmuch? Jaka masz moc tego kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.01.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) A więc tak napisze jeszcze ze mierzylem czas w czasie pracy to do otrzymanej temp. Na piecu wynosi 7 min a czas w podtzymaniu jedyne 9 min. Czy tak ma byc ? A jak mialem wcześniej mniejsze ustawienia to długo dobija mi do temp. W popielniku mi sie strasznie spieka ecogroszek. Pomocy No to masz dość ostre ustawienia a budynek ma dość spore zapotrzebowanie na ciepło. ( 9 minut w podtrzymaniu to i tak nieźle, tyle że według tego co napisałeś wcześniej on Ci się w tym czasie co najmniej dwukrotnie załącza do podawania w podtrzymaniu. Czyli podaje w ciągu tych 9 minut przez 68 sekund. Zupełnie zbędnie i ten groszek który wtedy poda zostanie zmarnowany. Ustaw przerwę w podtrzymaniu na jakieś 15 minut - tak żeby się w podtrzymaniu wcale nie załączył, bo to raczej na pewno nie jest ( zimą i przy tak częstych załączeniach kotła do grzania ) potrzebne. A czas podawania w podtrzymaniu na jakieś 5 sekund - na wypadek, gdyby jednak wytrzymał w podtrzymaniu tak długo. Zużycie spadnie o jakieś 20 do 25 kilogramów, w popielniku będzie mniej niedopałków. Wtedy można będzie zacząć regulować tryb pracy. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez kobra64 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 25.01.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Witam w Nowym Roku Teraz,kiedy w nocy jest -17*,w ciągu dnia-13*,spalam ok.39kg ekogroszku.Dom 150m2 do ogrzania,niedocieplony z połowy lat 80-tych(cegła kratówka 45cm gr.)wymienione okna i drzwi,na górnym stropie z pustką pow.,5cm styropianu i wylewka.Dach goła blacha.Kocioł pracuje bez odstawiania 25KW kmb-rp plus z palnikiem żeliwnym (nowsza ekoenergia)temp. zadana 53*(na kotle oscyluje 51-52*)cz. pod. 7sprzerwa 60sdmuchawa 5 bieg z 12,do połowy przysłoniętatemp. spalin ok.140*w pom. temp 22-23* parter,piętro 20-21*czy to jest OK?,oczywiście po za ilością spalanego opału ale zapotrzebowanie budynku jest obecnie na 9KW(jeśli się mylę,proszę mnie poprawić)Po 2 sezonach stwierdzam,że wystarczył by kocioł 12-15KW ale co zrobić ,trzeba się z tym pogodzić. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez grabpa58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) W nocy do minus 13 a spalanie za ostatnią dobę wyszło 24,31 kg ekogroszku kwk Chwałowice to wychodzi po 16,9 zł na dobę. W domu ciepło bo tak właśnie ma być Edytowane 25 Stycznia 2014 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 25.01.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Temperatura jak u czp01 , mieszkamy niedaleko siebie, parametry domu w stopce, czyli ok. 250 m2, spalanie na CO i CWU 20 kg. Na palniku Wesoła. czyli 14,50 zł. na dobę. Na "łykend" może wzrosnąć spożycie CWU : wiadomo sprzątanie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.01.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Tym razem około 100kg eko podobno z Chwałowic wystarczyło na około 7 dni , czyli spalanie wyszło około 15kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 25.01.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 W tym rzecz, że koleżanka się nie potrafi określić. Tylko pyta wciąż tu i tam Mam założony swój wątek , ale tam to już NIKT od dawna nie zagląda.Myślę,że piszę dokładnie o co mi chodzi...nie wypala mi się węgiel i proszę o podpowiedź jak ustawić piec. Podałam powierzchnię grzewczą / gdy kupowałam piec pow. grzewcza była większa o ok.40m2 a mniejszych piecy nie było/, jaki mam piec...jaki ekogroszek... Arturo72 - piszesz,że powinnam się dokształcić...wiem,że nie wszystko wiem ale na tym forum wszyscy tak samo jak ja,są niedokształceni i się pytają, w przeciwnym razie po co to Forum...kaszpir 007 ma rację...kilkanaście wątków o tym samym i dlatego moje wpisy w watkach gdzie Ktoś czyta i pisze... No cóż...ręce mi nie odpadną od "przesiewania" popiołu choć w moim przypadku / obrzęk ręki po chorobie / jest mały problem... Zamiast kolejnego wpisu Arturo72, zyzolek, bobas xx strofujące mnie, wystarczyło ze zrozumieniem przeczytać o co się pytam i konkretnie odpowiedzieć jak się wie o co chodzi, a tak niepotrzebnie zaśmieca się wątki, chyba ,że chce się zwiększyć swój licznik postów... Świeci słoneczko...mróz nadal trzyma... idę przesiać popiół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Próbuję Ci pomóc. Zadaję pytania. Nie odpowiadasz. To samo robi Timon. Też nie odpowiadasz. Jak można Ci w takim razie pomóc? Nikt nie widzi Twojego kotła, tego co masz na palniku i popiołu. Trzeba wszystko dokładnie opisać. Odpowiedzieć na pytania. I cierpliwie próbować wprowadzać sugerowane zmiany. Strzelić focha też można, ale raczej pożytku z tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.01.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Mam założony swój wątek , ale tam to już NIKT od dawna nie zagląda.Myślę,że piszę dokładnie o co mi chodzi...nie wypala mi się węgiel i proszę o podpowiedź jak ustawić piec. Podałam powierzchnię grzewczą / gdy kupowałam piec pow. grzewcza była większa o ok.40m2 a mniejszych piecy nie było/, jaki mam piec...jaki ekogroszek... Arturo72 - piszesz,że powinnam się dokształcić...wiem,że nie wszystko wiem ale na tym forum wszyscy tak samo jak ja,są niedokształceni i się pytają, w przeciwnym razie po co to Forum...kaszpir 007 ma rację...kilkanaście wątków o tym samym i dlatego moje wpisy w watkach gdzie Ktoś czyta i pisze... No cóż...ręce mi nie odpadną od "przesiewania" popiołu choć w moim przypadku / obrzęk ręki po chorobie / jest mały problem... Zamiast kolejnego wpisu Arturo72, zyzolek, bobas xx strofujące mnie, wystarczyło ze zrozumieniem przeczytać o co się pytam i konkretnie odpowiedzieć jak się wie o co chodzi, a tak niepotrzebnie zaśmieca się wątki, chyba ,że chce się zwiększyć swój licznik postów... Świeci słoneczko...mróz nadal trzyma... idę przesiać popiół... Tu jest twój temat : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212700-DEFRO-Komfort-eko-Pomocy!!!!! Czwarty sezon grzewczy jak piszesz i jeszcze są trudności. Jak niedopala to więcej wiatru,albo dłuższa przerwa podawania Edytowane 25 Stycznia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 25.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Mam założony swój wątek , ale tam to już NIKT od dawna nie zagląda.Myślę,że piszę dokładnie o co mi chodzi...nie wypala mi się węgiel i proszę o podpowiedź jak ustawić piec. Podałam powierzchnię grzewczą / gdy kupowałam piec pow. grzewcza była większa o ok.40m2 a mniejszych piecy nie było/, jaki mam piec...jaki ekogroszek... Arturo72 - piszesz,że powinnam się dokształcić...wiem,że nie wszystko wiem ale na tym forum wszyscy tak samo jak ja,są niedokształceni i się pytają, w przeciwnym razie po co to Forum...kaszpir 007 ma rację...kilkanaście wątków o tym samym i dlatego moje wpisy w watkach gdzie Ktoś czyta i pisze... No cóż...ręce mi nie odpadną od "przesiewania" popiołu choć w moim przypadku / obrzęk ręki po chorobie / jest mały problem... Zamiast kolejnego wpisu Arturo72, zyzolek, bobas xx strofujące mnie, wystarczyło ze zrozumieniem przeczytać o co się pytam i konkretnie odpowiedzieć jak się wie o co chodzi, a tak niepotrzebnie zaśmieca się wątki, chyba ,że chce się zwiększyć swój licznik postów... Świeci słoneczko...mróz nadal trzyma... idę przesiać popiół... Masz swój wątek, to go odświeżaj (zadawaj pytania na tamtym wątku). Timon ci już chyba odpisał, Kobra z resztą także, próbowałaś ich sugestii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos9527 28.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Przesłona cała otwarta .Piec Elektromet 15kW. Jak zwiększam nadmuch to całe ciepło idzie w komin. Przy takim nadmuchu pali się ładnym płomieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts