darase 03.02.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Teraz kupiłbym 10kw W moim 15kw przy nieczyszczonych kanałach, tem. spalin ledwo przekracza 100st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juwil 05.02.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 U mnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 06.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 witamposiadam piec defro ekr 10KW dom o pow. 80m2 parterowy zbudowany z solbetu 24cm + 12 cm styropian, poddasze nieużytkowe strop ocieplony wełna 18cm. przy aktualnych ustawieniach pieca patrz linkpiec spala ok 1 kg/h wydaje mi się że to sporo jak na taką powierzchnie,ogrzewanie mam mieszane (łazienka i przedpokój podłogówka.) jeden minus na grzejnikach brak głowic termostatycznych.czy to spalanie to dużo czy mało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Kolego niutek 24kg/24h to nawet nie spalałem przy -16st. a powierzchnię mam ok. 2* większąod Twojej. Może ogrzewasz pierwszy sezon, to nie pękaj w drugim sezonie kup wysokokaloryczny eko np. Ekoret to i spalanie będzie malutkie. Koś gdzieś napisał że wygrzewanie niwego domu może twać dłużej niż jeden sezon. Głowa do góry!- powiedział kat zakładając sznur skazańcowi na szyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 07.02.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 no tak: 1. jest to pierwszy sezon to fakt. 2. brak głowic termostatycznych na kaloryferach 3. ciągłe zmiany parametrów kotła w celu optymalizacji ustawień pewnie to ma wpływ na tak wysokie spalanie. no to głowa do góry w przyszłym sezonie bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.02.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 witam posiadam piec defro ekr 10KW dom o pow. 80m2 parterowy zbudowany z solbetu 24cm + 12 cm styropian, poddasze nieużytkowe strop ocieplony wełna 18cm. przy aktualnych ustawieniach pieca patrz link piec spala ok 1 kg/h wydaje mi się że to sporo jak na taką powierzchnie, ogrzewanie mam mieszane (łazienka i przedpokój podłogówka.) jeden minus na grzejnikach brak głowic termostatycznych. czy to spalanie to dużo czy mało?? Przy obecnych temperaturach mam takie samo spalanie, ale w domu 425m2 z czego grzanych podłóg 380m2. Poważnie zastanów się nad sterowaniem i regulacją temperatury wewnętrznej typu kagańca. Bez kagańca kocioł pali, ile mu wsypiesz. To jest tak samo jak z baterią i ładowarką. Jak bateria jest już naładowana, więcej prądu nie przyjmie. Ale ładowarka dalej chce ją ładować, więc ciągle pobiera prąd do ładowania. Co wtedy robimy? Wyciągamy ładowarkę z gniazdka na prąd. W tym przypadku baterią jest dom, a ładowarką system grzewczy. Bez żadnego sterowania system grzewczy nie rozumie, że bateria jest już naładowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.02.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Zyzolek chyba masz jakieś stare ładowarki Teraz po naładowaniu ładowarka się wyłącza i nie trzeba jej wyjmować z gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.02.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Zyzolek chyba masz jakieś stare ładowarki Teraz po naładowaniu ładowarka się wyłącza i nie trzeba jej wyjmować z gniazdka. Kocioł na eko to taka stara ładowarka. Ap ropo tych nowych do I-Phone, zmierzyłem miernikiem i tak dalej biorą prąd po ładowaniu, choć dużo mniej niż w trakcie ładowania. Więc to nie tak do końca z tą inteligencją ładowarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.02.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Iphone ma ładowarki made in China. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 07.02.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Zyzolek chyba masz jakieś stare ładowarki Teraz po naładowaniu ładowarka się wyłącza i nie trzeba jej wyjmować z gniazdka. Ładowarek, które się same całkowicie wyłączają nie ma i nie będzie. Pobierają małą lub bardzo małą moc non stop, nawet te super "inteligentne" Jeszcze trochę to kamienie i błota będą inteligentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 darase...a co ja mam powiedzieć jak mam piec 25kW i chata wymiar 10mx9m plus takie samo poddasze. Dach dwuspadowy. To jaki piec byłby odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.02.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kocioł też się całkowicie nie wyłącza, chyba że z zapalarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 darase...a co ja mam powiedzieć jak mam piec 25kW i chata wymiar 10mx9m plus takie samo poddasze. Dach dwuspadowy. To jaki piec byłby odpowiedni? Jak ocieplona chatka to10kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Danielusie mam domek 9,5m*11m razy dwie kondygnacje, żadnych skosów czyli kubatura większa i moje 15KW jest zbyt duże przy ekogroszku Ekoret tem. spalin tak niska że woda mi się skrapla w pokoju. Nawet już nie czyszczę kanałów. Szwagier ma też Ogniwo 15kw i pali retopalem, komin ma systemowy i ogrzewa ponad 200m2. Dużo zależy od docieplenia a także kaloryczności ekogroszku i sprawności kotła. W swoim obniżam sprawność nie czyszcząc kanałów a tem. spalin poniżej setki. W lato czeka mnie prucie komina i zakładanie rury ceramicznej z kawałków po 75cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kurcze i przez te zimę nie wiem ile opału na kolejną przygotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.02.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kocioł też się całkowicie nie wyłącza, chyba że z zapalarką Fakt, nie wyłącza się całkowicie, ale przynajmniej idzie na stand by. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Kurcze i przez te zimę nie wiem ile opału na kolejną przygotować? kup dużo bardzo dużo indianie zbierają chrust już 4 lata więc kolejna zima będzie sroga. :yes: a jak będzie łagodna to zostanie CI tańszego węgla na kolejny sezon. ceny raczej nie spadną więc jak masz gdzie to ładuj do pełna. ja żałuję że zbiornik na olej mi miejsce zajmuje bo bym mógł dodatkowe 1,5 tony wrzucić a tak tylko 3 wchodzą i zapasów nie mam a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Danielusie mam domek 9,5m*11m razy dwie kondygnacje, żadnych skosów czyli kubatura większa i moje 15KW jest zbyt duże przy ekogroszku Ekoret tem. spalin tak niska że woda mi się skrapla w pokoju. Nawet już nie czyszczę kanałów. Szwagier ma też Ogniwo 15kw i pali retopalem, komin ma systemowy i ogrzewa ponad 200m2. Dużo zależy od docieplenia a także kaloryczności ekogroszku i sprawności kotła. W swoim obniżam sprawność nie czyszcząc kanałów a tem. spalin poniżej setki. W lato czeka mnie prucie komina i zakładanie rury ceramicznej z kawałków po 75cm. no właśnie jak kupowałem dom to byłem zielony i nie miałem gdzie się poradzić, a taki kociołek polecił mi sprzedawca...a co do skraplania się pary w kominie to mam już od 2 lat ślady na suficie. W tym roku stawiam komin na zewnątrz (ocieplony). Póki co ogrzewany tylko parter, poddasze ufff jeszcze daleko do zamieszkania. Nie wiem, czy włożenie ze dwóch cegieł szamotowych na półkę pieca w górny kanał obniży jego sprawność?? No ale cóż, nie wymienię teraz pieca na mniejszy, skoro ma 4 lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Jak ocieplona chatka to10kw ocieplona 12 cm...jak taki duży to może dogadam się z sąsiadem i podłącze go do siebie hihi a eko na pół podzielimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 08.02.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) ocieplona 12 cm...jak taki duży to może dogadam się z sąsiadem i podłącze go do siebie hihi a eko na pół podzielimy.... Ja mam 16kw na 250m2 po podłogach. Dom dobrze ocieplony i spaliny około 60-70 stopni ,w mrozy miedzy 70-90 . Teraz potrafi zejść spalinami nawet poniżej 60 stopni Celsiusza.Spalanie mam teraz około 17kg miału kiepskiej jakości po 430zl.[temperatura parter około 23-24 a poddasze około 22 stopnie]Teraz bym 10kw kupił. Ale mi instalatorzy,właściwie 2 rożnych powiedziało ze musi być 25kw. Gdy hydraulik zobaczył 16kw w garażu powiedział ze nie daje gwarancji ze mi tyłek nie zmarznie.Rozmawiałem ostatnio z znajomym który zaczyna robić hydraulikę , Twierdzi ze im większy piec na eko tym lepiej.On na 200m2 podłogi ma 19kw piec i twierdzi ze teraz brałby 25ke Edytowane 8 Lutego 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts