Niedźwiedź1719504600 13.02.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Niedźwiedź czy Twój komin wytrzyma taką niską temperaturę spalin ? Mój prawie po 4 sezonach nie wytrzymał i mam mokrą plamę koło sufitu. Trzeba zaiwestować i kupić wkład ceramiczny np. takie cudo http://taniachata.pl/produkt/prostka-przewodu-kominowego-marywil-uniwersal-fi-150x700 tylko ciekawe jak z wodą będzie Witaj. Dzięki za informację. Kominy mam wymurowane z cegły pełnej czerwonej. Od dachu z cegły klinkierowej pełnej. Palę trzeci sezon, a dom został wybudowany w stanie surowym w 2008 roku. Czyszczę komin i sprawdzam, ale jest suchy, żadnych oznak skraplania. Strych jest niezamieszkały, a komin na całej wysokości otynkowany. Projekt mojego domu to TIP-TOP. Będę zwracał na to uwagę, dziękuję za informację. Nie siedzę w kotłowni i nie rejestruję temperatury spalin. Może od czasu do czasu jest wyższa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niedźwiedź1719504600 13.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Piękny wynik ale trochę mam pewne wątpliwości ... Masz ustawione głowice na niecałe "3" . Nastawa 3 na grzejnikach to max 20-21 stopni , więc jak Ty uzyskujesz 22-23 stopnie jak nastawy na grzejnikach nie pozwalają na taką temepraturę? Drugie ... Piszesz że spaliłeś w ciągu 2 miesiecy 625kg i masz spalanie 10-30kg na dobę ... Zatem wychodzi że w ciągu 2 miesięcy musiałbyś dziennie spalić nie więcej niż 10kg na dobę ... To kiedy miałeś większe spalanie i te 30kg na dobę ? Jak dla mnie trochę podkoloryzowane Choć z drugiej strony patrząc na obecne temperatury że obecnie cieplej mają Ci mieszkający "w górach" niż Ci co mieszkają w centralnej Polsce lub blisko morza to wszystko jest możliwe Witaj. Dzięki za Twoje uwagi. Średnie spalanie 10,30 Kg/dobę. Większe zużycie groszku miałem tylko w okresie silnych mrozów - 13,5 kg/dobę. Jestem za stary na podkoloryzowanie. Na temperaturę w pomieszczeniu ma wpływ wiele składników. Nasłonecznienie, mamy dwa okna - fiks - od strony południowej. Ostatnio mierzyłem temperaturę na oknie otwieralnym i na fiksie. Na oknie otwieralnym temperatura była o 2 stopnie niższa niż na fiksie. W domu przez całą dobę przebywa od dwóch do czterech osób. To też ma znaczenie na temperaturę w pomieszczeniu. Ja nie mam użytkowego poddasza. Wełna mineralna leży na ruszcie sufitu podwieszanego o grubości 25 cm o bardzo dobrej klasie izolacyjności. Nad izolacją jest cała przestrzeń strychu, potem dach całkowicie odeskowany, pokryty papą a następnie gont bitumiczny firmy IKO. Jeżeli chodzi o nastawę na grzejnikach, to jest to niecałe 3. Instalacja jest dobrze wykonana. Różnica między zasilaniem a powrotem waha się od 2 do 5 stopni. Do tego suche paliwo, dobry piec i dobry sterownik. Ostatnio sąsiedzi pytali, czy palimy groszkiem, bo nie widać dymu z komina. To może tyle na dziś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.02.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Aura dopisuje , więc i spalanie niezbyty porażające Chociaż były też noce gdzie temperatura spadała poniżej 0 (wczoraj np. było u mnie -4) , ale w dzień temperatury na plusie ... Około 100kg ekogroszku niby z Chwałowic starczyło mi na 10dni , więc wychodzi około 10kg na dobę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 15.02.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Aura dopisuje , więc i spalanie niezbyty porażające Chociaż były też noce gdzie temperatura spadała poniżej 0 (wczoraj np. było u mnie -4) , ale w dzień temperatury na plusie ... Około 100kg ekogroszku niby z Chwałowic starczyło mi na 10dni , więc wychodzi około 10kg na dobę ... Kaszpir a jakie temperatury w domu utrzymujesz, bo chałupe gabarytem mam podobną, kocioł taki sam i nie mogę takich wyników osiągnąć. Fakt, że trochę mostków termicznych mam i dodatkowo dogrzewana kotłownia. U mnie obecnie spalanie 14,5kg miału z Piasta. Temp. w chałupie 22,5st. . Pompki CO i CWU chodzą non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.02.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Kaszpir a jakie temperatury w domu utrzymujesz, bo chałupe gabarytem mam podobną, kocioł taki sam i nie mogę takich wyników osiągnąć. Fakt, że trochę mostków termicznych mam i dodatkowo dogrzewana kotłownia. U mnie obecnie spalanie 14,5kg miału z Piasta. Temp. w chałupie 22,5st. . Pompki CO i CWU chodzą non-stop. W salonie mam termometr i pokazuje pomiędzy 22-23 stopnie. Na poddaszu grzejniki ustawione trochę wyżej niż nastawa "3" (coś koło 3,5) Nie wiem ile stopni ale jest ciepło i sądze że około 21 ??? Mogę spokojnie chodzić w podkoszulku i chodzę Pompki też u mnie chodzą nonstop (łącznie z CWU) Dziś musiałem drastycznie zmniejszyć moc kotła , bo mi się odstawiał na bardzo długo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.02.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 U mnie właśnie minęło 1930 kg ekogroszku od początku sezonu grzewczego czyli zbliża się do 2 ton zużycia i jest szansa, że jak zimy dalej nie będzie to zmieszczę się w 2850 kg czyli byłoby to pierwszy raz poniżej 3 ton . Za ostatnią dobę spalił 15,49 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 15.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Od 1 Pazdziernika do 10 lutego zeszlo mi 2325 kg groszku z Bobrka mieszanego w stosunku 70/30 z jaretem z Bostaru.Do ogrzania blizniak z 1978r slabiutko ocieplony , trzy kondygnacje, stara instalacja ( od kotla ida rury 2 cale ) .Powierzchnia do ogrzania u mnie to 225m , temp w pomieszczeniach 22 stopnie plus 150 m czesci sasiada niezamieszkalej dwie kondygnacje do temp 19-20 stopni.Ogarnia to Elektromet 25kw , sterownik dwustanowy , palnik fajkowy pierwszej generacji.Od 10 do 14 lutego spalalem opal " NO NAME" , ktorego fotki oraz popiol dodalem dzis w watku " RANKING PALIWA EKOGROSZEK ".Niestety nie wiem co to za eko , wiec nie mam do czego porownac efektow.Jedynie cenowo wychodzi number one:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 pietruch78 - jak na taka powierzchnię to spalanie masz dobre. Ja tam kupiłem ostatnio ekogroszek z najbliższej kopalni czyli KWK Chwałowice i spala się ok - no poza tym, że ma duża zawartość popiołu ale to tylko taka mała niedogodność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 16.02.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Z tym spalaniem to sasiad mi tylek uratowal , bo do tej pory to mialem przewymiarowany kociol i niestety czesto sie kisil w podtrzymaniu:PTeraz po podlaczeniu sasiada przez sciane w kotlowni mam prace stala kotla , mniej syfu w wymienniku . W tym sezonie musialem "zmiekczyc " Bobrka Jaretem bo za bardzo spiekal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
towarzysz 16.02.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 WitamJedyna słuszna regulacja obrotowym zaworem mieszającym to regulacja pogodowa. Albo w oparciu o zewnętrzny regulator albo np. takim regulatorem z zintegrowanym siłownikiem: http://www.afriso.pl/z-silownikiem-230-v-ac-10-nm-p-3582.html?page=1&cPath=1_554_560 Można w nim ustawić temperaturę i wartość obniżenia na noc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 16.02.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam Jedyna słuszna regulacja obrotowym zaworem mieszającym to regulacja pogodowa. Albo w oparciu o zewnętrzny regulator albo np. takim regulatorem z zintegrowanym siłownikiem: http://www.afriso.pl/z-silownikiem-230-v-ac-10-nm-p-3582.html?page=1&cPath=1_554_560 Można w nim ustawić temperaturę i wartość obniżenia na noc. pozdrawiam Cena jest jakby to powiedzieć, odpychająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.02.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 u mnie .... będzie rekord....5 sezonnie więcej niż 2,8 t / miału (19MJ) na cały rok (od 29-03-2013 do 28-03-2014) grzeję również piecem CWU latem (więc piech chodzi cały czas)średnia dzienna za sezon grzewczy wychodzi ok. 10,5 kg/doba165m2 + 84m2 piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 21.02.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 U mnie w dzień ponad 10 stopni. Nocą koło zera. Ale i tak wciąga dobrze ponad 15kg/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 A u mnie za ostatnie kilka dni zadowalał się między 8 a 9 kilo Jareta/ doba. Teraz zapaliłem miałem 19D z Piasta - to dość okrutny syf. Zobaczymy ile tego zeżre. Temperatury podobne jak u Martinosa - w dzień do 10, w nocy lekkie przymrozki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel5 21.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 kobra64 podziel się informacja o ile wzrośnie zużycie miału w stosunku do węgla. Ja pake mieszanka ruskiego ekogroszku z ruskim miałem (50/50). Niby spalanie mam całkiem niezłe bo obecnie ok 9 kg/dzień (156 m2, temperatura 19*C), ale z tej miesznki sa straszne ilości poniołu bo po spaleniu zasobnika opału (ok.110 kg) powstaje 30-35 l popiołu. Zastanawiam się, czy na przyszły sezon nie zakupić jakiegoś lepszego ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jutro będzie dalszy ciąg relacji w wątku o kotle Skam P - tam dzisiaj zacząłem opisywać tą próbę i dałem parę fotek ze spalania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja pake mieszanka ruskiego ekogroszku z ruskim miałem (50/50). A ja myślałem,że jeśli ktoś pakuje wungiel do domu to z myślą o polskich górnikach a tutaj ktoś zamiast oszczędzać swoją kasę to daje zarobić poliakom i ruskim O polskich górnikach mam swoje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.02.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 u mnie .... będzie rekord....5 sezon nie więcej niż 2,8 t / miału (19MJ) na cały rok (od 29-03-2013 do 28-03-2014) grzeję również piecem CWU latem (więc piech chodzi cały czas) średnia dzienna za sezon grzewczy wychodzi ok. 10,5 kg/doba 165m2 + 84m2 piwnicy No u mnie wyjdzie podobnie bo też spalę gdzieś 2800 kg ekogroszku ale to tylko za sezon grzewczy od 19.10.2013 do jak wstępnie liczę 15.04.2014 r. Tona eko z przywozem z kopalni kosztowała mnie 700 zł to całkowity koszy ekogroszku na ten sezon wyniesie gdzieś 1960 zł - czyli całkowicie do przyjęcia zwłaszcza, że w domu cieplutko a czasami nawet za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 22.02.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 U mnie niestety tak kolorowo nie jest, pale teraz Pieklorzem z Bartexu i na dzień dzisiejszy przy temperaturach takich jak ostatnio czyli w dzień ok 7 stopni wychodzi ok 17-18 kg/dobę, wydaje mi się że to znacznie za dużo. Piec tłokowy lokalnego producenta 17KW, dom 140m2 ogrzewane ok 120m2 z czego ok 30m2 podłogówka reszta grzejniki, ocieplenie 15cm styropian 20cm wełny dach, parter i poddasze, sterownik Euroster UNI. Ustawienia na piecu mam takie:przerwa podawania min 5, przerwa podawania max 42, nadmuch 23%lambda 17%zadana dla co 55stcwu cały czas chodzinie mam pojęcia jak zrobić żeby mniej palił, kombinowałem już różnie i niewiele to daje, może ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 22.02.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Mam pytanie : czy ten zawor 4D jest prawidlowo podlaczony? Powrot z instalacji - lewa strona Zasilanie z kotla - prawa strona Zasilanie instalacji - gora Powrot do kotla - dol Obecnie na tym ustawieniu idzie okolo polowy na instalacje, polowa z powrotem do kotla. Przekrecajac wajche w lewo , cala woda idzie na instalacje. Wajcha w prawo ( tak na 7 ) zamyka prawie calkowicie wyjscie na instalacje. Zastanawiam sie czy nie jest przestawione ustawienie grzybka? Czy to wejscie zaworu , do ktorego podlaczony jest powrot z instalacji nie powinno byc na zasilaniu? Czy mam przekladac ten zawor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts