kaszpir007 10.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 U mnie pierwszy sezon grzewczy nowego domku zakończony 23-ego marca (od 28-ego września). Spalone dokładnie 3 tony ekogroszku (wesoła). Ja bym i moja żona chyba zamarzł Jeszcze kilka dni temu miałem poranki z temperaturą poniżej 0 , a rekord był -6 ... Nawet teraz nie jest zbyt ciepło , jak dla mnie za szybko na wyłączenie ogrzewania ... Też próbowałem "przepalać" kominkiem , ale nie mam rozprowadzonego ciepła , wiec szybko dałem sobie spokój .... Ja kończę sezon tak jak zawsze pod koniec kwietnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 10.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Ja bym i moja żona chyba zamarzł Jeszcze kilka dni temu miałem poranki z temperaturą poniżej 0 , a rekord był -6 ... Nawet teraz nie jest zbyt ciepło , jak dla mnie za szybko na wyłączenie ogrzewania ... Też próbowałem "przepalać" kominkiem , ale nie mam rozprowadzonego ciepła , wiec szybko dałem sobie spokój .... Ja kończę sezon tak jak zawsze pod koniec kwietnia ... U mnie kominek też bez rozprowadzenia.Jeśli palimy to w piecu na ruszcie zapasowym. A w domu jest ciepło - nie wiem na czym to polega i szczerze mówiąc nie wiele mnie to obchodzi. Dawaliśmy na izolacje i ocieplenie ile nas było stać i wychodzi na to że wystarczy. Podłoga 20 cm styropianu, ściany 15 cm, wełna na poddaszu 25 cm. Styropian normalny - biały. Okna trzyszybowe. w zasadzie to dopiero teraz widzę jak duże znaczenie mają drobiazgi - np. okno od południa nagrzewające pomieszczenie. Dosłownie czuje się różnicę i ciepełko. Na dworze dziś 10 st - wietrznie i deszczowo. W domu 21 w kuchni od północy. Pokoje na górze - sypialnie - nieco chłodniejsze 19-20 st. To chyba normalne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.04.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 U mnie kominek też bez rozprowadzenia.Jeśli palimy to w piecu na ruszcie zapasowym.. U mnie cały czas nie mniej niż 22 stopnie ... Jeszcze mnie na ogrzewanie stać , więc nie mam zamiaru marznąć w domu Co do ciepła zależy od lokalizacja domu i położenia. Ja mimo że nie mieszkam w górach (mieszkam pod Toruniem) to mam dom zlokalizowany niedaleko Wisły obok kilku jezior a dodatkowo w dość "wietrznym" miejscu ... W kotle palić drewnem nie chce,bo to nie wygodne a dodatkowo mała komora. Kominek ma dużo większą i ma szybę i widać jak się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No ale w kotle można spalić wszytkie drewniane odpadki z budowy, a w kominku nie każdy chce palić ścinkami. U mnie słonca mniej to przepalm, raz w kominku, na drugi dzien w piecu i podłogówkę grzeje coś ale bufor ma maxa, spalam naręczę deseczek któe jesten w stanie unieść U mnie komora naprawdę spora więc pali się wygodnie. Trzymam około 21. Na poddaszu wydaje się być cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.04.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No ale w kotle można spalić wszytkie drewniane odpadki z budowy, a w kominku nie każdy chce palić ścinkami. U mnie słonca mniej to przepalm, raz w kominku, na drugi dzien w piecu i podłogówkę grzeje coś ale bufor ma maxa, spalam naręczę deseczek któe jesten w stanie unieść U mnie komora naprawdę spora więc pali się wygodnie. Trzymam około 21. Na poddaszu wydaje się być cieplej. Mi najlepiej pali się kominkiem , bo duża komora i ładnie wszystko widać , ale nie ma rozprowadznia ciepła wiec nie ogrzeję kominkiem całego domu. W kotle niezbyt mi się chce przepalać drewnem , bo nie chce aby szło w komin przez kilka minut z 300 stopni a potem przez kilkadziesiąt godzin komin był zimny , bo sobie komin rozwalę ... No i jestem wygodny Po co codziennie być "niewolnikiem" kotła i dokładać drewno i co najgorsze rozpalać kocioł i kontrolować jak może kocioł sam grzać Obecnie załadunek węgla był na początku kwietnia i sądzę że starczy do końca miesiaca i na tym zakończę sezon ... A drewno poprostu poczeka na następny sezon. Po prostu będę dokładał opał do kotła przy spalaniu węgla. Będę "wspomagał" kocioł i sądzę że to będzie bardziej komfortowe niż codzienne rozpalanie kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Na takie okresy przejściowe można zamontować jakąs pc Powietrze woda .Zagrzeje co i cwu .Te które pracują w temperaturach dodatnich są bardzo tanie i proste w montazu.Widziałem kiedyś taką z 2500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.04.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Na takie okresy przejściowe można zamontować jakąs pc Powietrze woda .Zagrzeje co i cwu .Te które pracują w temperaturach dodatnich są bardzo tanie i proste w montazu.Widziałem kiedyś taką z 2500 zł Wiesz co - sprawdzę tą teorię w tygodniu u siebie bo mam PPC do CWU i dam znać jak to działa. Tyle, że Hewalex kosztował chyba 3 200 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 14.04.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jak bym miał kupić drewno po 190zł za "metr"to bym olał palenie drewnem. Ale że dostałem za darmo to pale:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Wiesz co - sprawdzę tą teorię w tygodniu u siebie bo mam PPC do CWU i dam znać jak to działa. Tyle, że Hewalex kosztował chyba 3 200 brutto czy mógłbyś ten eksperyment opisać gdzieś w dziale o pompach ciepła, żeby nie robić tu śmietnika? podepniesz to też do CO tak jak wspominał fachman19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 czy mógłbyś ten eksperyment opisać gdzieś w dziale o pompach ciepła, żeby nie robić tu śmietnika? podepniesz to też do CO tak jak wspominał fachman19? Ok opiszę tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page54 ale dopiero gdy mi się w zasobniku węgiel skończy bo chcę znać średnie jego zużycie z ostatniego okresu, czyli za kilka dni podłączę. Podpięcie do CO zrealizuję włączając na stałe pompki CWU i CO w czasie pracy PPC jako źródło ciepła CO [programowalnym włącznikiem czasowym]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Średnie dobowe zużycie ekogroszku Wesoła od 25.03 do 18.04 wyniosło u mnie 6,1 kg. Teraz grzeję PPC głównie w drugiej taryfie [raz musiałem dzisiaj włączyć w pierwszej na niedługo] i wyszło 15.6 kWh prądu po 0,3 zł/kwh więc 4,68 zł / dobę co odpowiada ok. 5,5 kg ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Wczoraj wyłączyłem grzejniki i podłogówkę. Obecnie działał nonstop pompa która grzeje nonstop bojler do takiej samej temperatury jak ustawiona jest na kotle (50 stopni). Za ostatni dzień (samo CWU) wyszło mi 2,3kg opału na dobę. Czyli teoretycznie grzejąc kotłem wodę węglem kosztowało by mnie to .. 800zł za 1 tonę ekogroszku , czyli 80zł za 100kg , czyli 30 dni x 2,3kg = 69 kg czyli około 60zł za miesiąc grzania. Szczerze mówiąc w moim przypadku nie opłaca mi się grzać samej wody kotłem , bo mam małe zużycie i w II taryfie wychodzi mi bardzo podobnie ... Teraz czekam aż mi się opał skończy i będe mógł kocioł juz wyłączyć na stałe i włączyć bojler ... Ale załadunek około 100kg który został załadowany 04.04 nie chce się skończyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.04.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Kaszpir, a ile kosztuje cię grzanie w taniej taryfie na miesiąc?Ile wody zużywasz na miesiąc i jakiej pojemności masz bojler?Też mam tanią taryfę, ale prądem nie jestem w stanie mieć ciepłej wody przez 24/h taniej, niż kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.04.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Kaszpir, a ile kosztuje cię grzanie w taniej taryfie na miesiąc? Ile wody zużywasz na miesiąc i jakiej pojemności masz bojler? Też mam tanią taryfę, ale prądem nie jestem w stanie mieć ciepłej wody przez 24/h taniej, niż kotłem. W tamtym sezonie miałem podłączony pod grzałkę bojlera (1.5KW) licznik prądu. Dziennie bojler był grzany 4 godziny , ale to oczywiście nie oznacza że przez te 4 godziny bojler grzał. Wodę grzeję do wysokiej temperatury bo mam mały bojler 80L (pionowy). Teraz już nie pamiętam , ale zdaje mi się że nie płaciłem więcej niż 50zł za miesiąc , więc w moim przypadku nie opłaca mi się kotła na lato odpalać. Ale ja już pisałem , mam małe zużycie wody. Kąpiel - szybki prysznic. Wszędzie zamontowane głowicie wodne energooszczędne a także ja sam kąpie się w sposób oszczędny (czyli u mnie nie leje się woda jak nie ma takiej potrzeby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.04.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Przy małym zużyciu CWU rzeczywiście nie ma sensu odpalać kotła.U mnie koszt kotłem około 100zł/miesięcznie, prądem było 200zł, bo w taniej taryfie brakowało wody nawet w bojlerze 300 litrów.Miesięczne średnie zużycie wody 18m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.04.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Średnie dobowe zużycie ekogroszku Wesoła od 25.03 do 18.04 wyniosło u mnie 6,1 kg. Teraz grzeję PPC głównie w drugiej taryfie [raz musiałem dzisiaj włączyć w pierwszej na niedługo] i wyszło 15.6 kWh prądu po 0,3 zł/kwh więc 4,68 zł / dobę co odpowiada ok. 5,5 kg ekogroszku. Jak to dokładnie spiąłeś ? Pompka do baniaka CWU a woda w kotle grzała się wężownicą CWU ? Jeśli tak to odpiąłeś przyłącz do komina i ocieplałeś komorę spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Jak to dokładnie spiąłeś ? Pompka do baniaka CWU a woda w kotle grzała się wężownicą CWU ? Jeśli tak to odpiąłeś przyłącz do komina i ocieplałeś komorę spalania ? Tak PPC cyrkulacją do zasobnika, a wężownicą do kotła. Nie odpinałem przyłącza komina tylko zakleiłem taśmą wlot do dmuchawy a klapa zasobnika i drzwiczki są zamknięte, więc cyrkulacji powietrza przez wymiennik kotła nie było. W każdym razie użycie kotła jako zasobnika CWU to kiepski pomysł bo jest za słabo zaizolowany i uzyskane 46*C szybko utracił, więc lepiej grzać zasobnik do 60*C. Nie dziwię się już, że mam zimą w kotłowni 32*C skoro jest taka kiepska izolacja wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.04.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Z dniem wczorajszym ogłosiłem sobie koniec sezonu grzewczego:) Kurki zakręcone i grzeje tylko CWU - no chyba, że jakaś zima powróci. Ogólnie spaliłem 2726 kg ekogroszku KWK Chwałowice co kosztowało mnie 1900 zł - jest to najmniejsze zanotowane zużycie od 5 lat ale to zasługa tylko i wyłącznie zimy. Tutaj bieżące zestawienie http://czp.pl/cieplnik/notowania/2013-2014.pdf a tu 5-cio letnie notowania http://czp.pl/cieplnik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.04.2014 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Dziś zakończyłem sezon grzewczy. Ostatni załadunek (około 100kg) załadowany 04.04 starczył mi na 25dni Tyle że od 9dni instalacja działa bez podłogówki i grzejników (poza jednym włączonym w łazience). Oczywiście CWU włączone. Wyszło wiec spalanie około 4 kg na dobę Za ostatnie dni spalanie wahało się pomiędzy 1.9 a 2,2kg na dobę. Sezon zakończony. Wyszło tak jak pisałem 2,1 tony opału (w tym 1 tona miału i 1,1 tony ekogroszku) . Koszt całkowity za CO i CWU około 1500zł. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.04.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 kaszpir007 już nic więcej w swoim kotle i instalacji nie poprawiaj masz bardzo optymalne spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts