pionan 05.05.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 4 kg czeskiego eko/doba na CWU. Niestety musiałem ostatnie dwa dni odpalić kominek, czego baaardzo nie lubię, ale rozgrzać podłogówkę to nie tak hop siup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 05.05.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 U mnie wychodzi jakieś 6-7kg na dobę - średnia z ostatnich 3-4 tygodni. Nadal dogrzewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HelaDziobak 08.05.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 WitajcieMam takie pytanie, jeszcze się nie wprowadziliśmy, nie mamy jeszcze kupionego kotla ale planowany na ekogroszek, ogrewanie dół to podłogówka, góra kaloryfery i podłogowka w lazience. Zastanawiamy się nad tym jak ogrzejemy wodę w lato, nie zakładamy solarów, przynajmniej narazie. Dom dobrze ocieplony, ściana ytong(400) 36,5 cmi styropian 10 cm biały w łatki. Podłoga 10 cm ale dom jest podniesiony o metr i to "podniesienie" jest ocieplone 20 cm. A dach ocieplony wełną łącznie na 50 cm. Piec ma być 10-11kw. Mam pytanie jak rozwiązać tą ciepłą wodę, kupić np 2 bańki na wodę i grzać ją co kilka dni, czy częściej, czy faktycznie kupić bojler elektryczny, tylko nie za bardzo chcemy mieć te dwie taryfy prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 08.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witajcie Mam takie pytanie, jeszcze się nie wprowadziliśmy, nie mamy jeszcze kupionego kotla ale planowany na ekogroszek, ogrewanie dół to podłogówka, góra kaloryfery i podłogowka w lazience. Zastanawiamy się nad tym jak ogrzejemy wodę w lato, nie zakładamy solarów, przynajmniej narazie. Dom dobrze ocieplony, ściana ytong(400) 36,5 cmi styropian 10 cm biały w łatki. Podłoga 10 cm ale dom jest podniesiony o metr i to "podniesienie" jest ocieplone 20 cm. A dach ocieplony wełną łącznie na 50 cm. Piec ma być 10-11kw. Mam pytanie jak rozwiązać tą ciepłą wodę, kupić np 2 bańki na wodę i grzać ją co kilka dni, czy częściej, czy faktycznie kupić bojler elektryczny, tylko nie za bardzo chcemy mieć te dwie taryfy prądu. Skoro chcecie kociol na ekogroszek to przeciez są sterowniki ktore bez problemu potrafią tak sterować pracą kotla żeby latem CWU była ciepla jak tylko będziecie chcieć. Gdzie jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HelaDziobak 08.05.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 W ogóle nie znam się w temacie kotlów, sterowników itd bo nie miałam z nimi nigdy do czynienia. Czy taki piec pali się cały czas podgrzewając tylko wode czy włacza się co jakiś czas, a jak zgasnie to sam się odpala? Jak to ogólnie wygląda? Woda dla 3os dorosłych plus dziecko. Ps.dom o powierzchni 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 08.05.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 W ogóle nie znam się w temacie kotlów, sterowników itd bo nie miałam z nimi nigdy do czynienia. Czy taki piec pali się cały czas podgrzewając tylko wode czy włacza się co jakiś czas, a jak zgasnie to sam się odpala? Jak to ogólnie wygląda? Woda dla 3os dorosłych plus dziecko. Ps.dom o powierzchni 120m2 Pali w zasadzie ciągle tylko jak ustawisz sobie określoną temp. wody na np 45 st i ta temperatura spadnie ponizej tej Twojej zadanej to kociolek poda sobie trochę węgla i dmuchnie zeby ja dogrzac. A jak juz dgrzeje to pdzejdzie w tryb podtrzymania zaru. Wejdź sobie na strone esterownik.pl i tam mozesz pooglądać jak pracuja takie strrowniki dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HelaDziobak 09.05.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie jak wygląda takie zużycie ekogroszku na podtrzymanie żaru i zagrzanie wody w okresie letnim tak na miesiąc mniej więcej? Napewno macie już jakieś doswiadczenie co do zużycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.05.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 W zależności od okoliczności i umiejętności palacza na grzanie samego CWU wychodzi od 2,5 do 5,5 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.05.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Mam pytanie jak rozwiązać tą ciepłą wodę, kupić np 2 bańki na wodę i grzać ją co kilka dni, czy częściej, czy faktycznie kupić bojler elektryczny, tylko nie za bardzo chcemy mieć te dwie taryfy prądu. Możesz kupić zasobnik na wodę z możliwością montażu grzałki ( u mnie to np Gamlet) . Ja mam wsadzoną 1,5KW grzałkę - która w około 1h podgrzewa 150l baniak do 50 stopni - do tego sterowanie zegarem samej grzałki i nie wychodzi tak drogo ale oczywiście mam dwie taryfy + weekend . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.05.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Możesz kupić zasobnik na wodę z możliwością montażu grzałki ( u mnie to np Gamlet) . Ja mam wsadzoną 1,5KW grzałkę - która w około 1h podgrzewa 150l baniak do 50 stopni - do tego sterowanie zegarem samej grzałki i nie wychodzi tak drogo ale oczywiście mam dwie taryfy + weekend . Lepiej dla kotła jak na lato nie jest wygaszany . Uciążliwość latem bardzo mała bo zużycie węgla śmiesznie małe . Edytowane 9 Maja 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.05.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Lepiej dla kotła jak na lato nie jest wygaszany . Uciążliwość latem bardzo mała bo zużycie węgla śmiesznie małe . No wiesz - po sezonie grzewczym jest konieczność odstawienia kotła na parę dni - choćby po to by przeczyścić komin , odmalować kotłownię czy zakonserwować podajnik. Poza tym dobrze mieć drugie źródło grzania wody na wypadek awarii pieca, czy choćby braku opału. Poza tym nie rozumiem co by miało mu się stać jak by nie palił przez 1m-c czy 3 -mce . Czyszczę do tak zwanej blachy po sezonie , zostawiam otwarte drzwiczki by się wysuszył i ewentualnie nie rdzewiał i we wrześniu dyfer na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HelaDziobak 09.05.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 09.05.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi Pod rozwagę i dla głębokiego zastanowienia się poniższy post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6477113&viewfull=1#post6477113 Jak i cały temat. No i wskazówka,nowy dom dom 120m2 potrzebuje max.5kW mocy urządzenia grzewczego. 11kW zagotuje ten dom albo większość paliwa pójdzie z dymem w komin... Edytowane 9 Maja 2014 przez wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.05.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Poza tym nie rozumiem co by miało mu się stać jak by nie palił przez 1m-c czy 3 -mce . Czyszczę do tak zwanej blachy po sezonie , zostawiam otwarte drzwiczki by się wysuszył i ewentualnie nie rdzewiał i we wrześniu dyfer na nowo Otwarte drzwiczki to wykańczanie kotła ,ruch ciepłego powietrza ,przez zimny wymiennik i masz wkraplanie wody ,pod farbą jak jest ,w szczelinach rysach pod osadem i na gołej blaszce również . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Otwarte drzwiczki to wykańczanie kotła ,ruch ciepłego powietrza ,przez zimny wymiennik i masz wkraplanie wody ,pod farbą jak jest ,w szczelinach rysach pod osadem i na gołej blaszce również . Z tym to nie wiadomo jak jest naprawdę ... Są "różne szkoły" 1. Odtwieramy drzwiczki w kotle 2. Zamykamy szczelnie kocioł (czyli zamykamy kratkę dmuchawy + zamknięty kocioł) a otwieramy drzwi wyczystki .. Szczerze mówiąc bardziej się skłaniam ku punktowi nr.2 , choć jak był u mnie kominiarz (zdun) to powiedział mi że kocioł tez powinien być otwarty ... I komu wierzyć Ja na wiosna-lato wygaszam kocioł. Choć przez chwilę testowałem spalanie ekogroszzku na podtrzymanie kotła + CWU to miałem spalanie około 2kg ba dobę .. Ale mimo wszystko wolę grzać wodę bojlerem i pradem w II taryfie .. U mnie sądze że koszt CWU będzie mocno zbliżony (prąd II taryfa a kocioł) , ale to nie oznacza że u innych będzie podobnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.05.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Witajcie Mam takie pytanie, jeszcze się nie wprowadziliśmy, nie mamy jeszcze kupionego kotla ale planowany na ekogroszek, ogrewanie dół to podłogówka, góra kaloryfery i podłogowka w lazience. Zastanawiamy się nad tym jak ogrzejemy wodę w lato, nie zakładamy solarów, przynajmniej narazie. Dom dobrze ocieplony, ściana ytong(400) 36,5 cmi styropian 10 cm biały w łatki. Podłoga 10 cm ale dom jest podniesiony o metr i to "podniesienie" jest ocieplone 20 cm. A dach ocieplony wełną łącznie na 50 cm. Piec ma być 10-11kw. Mam pytanie jak rozwiązać tą ciepłą wodę, kupić np 2 bańki na wodę i grzać ją co kilka dni, czy częściej, czy faktycznie kupić bojler elektryczny, tylko nie za bardzo chcemy mieć te dwie taryfy prądu. pompa ciepła a nie węgiel z tego co pisałaś masz podłogówkę i pociągnięte rury pod kalafiory. ich samych jeszcze nie masz- możesz więc je "przewymiarować" mocno aby grzały na niższych temperaturach i tym samym spróbować wyciągnąć więcej ze sprawności pompy przy tej powierzchni i izolacji potrzeba nie więcej niż 6KW na wszystko nie ma kotła który ogrzeje to w okresach przejściowych z przyzwoitą sprawnością. najmniejszy ma 7KW , Ty zaś przez większość sezonu potrzebować będziesz poniżej 2KW. węgiel zostaw na koniec jak już odrzucisz inne rozwiązania jeśli nie zdecydujesz się na nic innego to kocioł o mocy 7KW i nic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.05.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Z tym to nie wiadomo jak jest naprawdę ... Są "różne szkoły" ... I komu wierzyć ... ja testowałem obie wersje jeden sezon wszystko otwarte i mokro w kotle(mnóstwo rudych kropli na wymienniku i w koszu) ostatni sezon zamknąłem wszystko szczelnie łącznie z czopuchem i klapą wentylatora i było tylko kilka wilgotniejszych śladów. mam kotłownię w piwnicy i jest tam wyższa wilgotność więc co u mnie nie oznacza podobnych efektow u innych w tym sezonie grzeję CWU więc kocioł pracuje cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Z tym to nie wiadomo jak jest naprawdę ... Są "różne szkoły" był u mnie kominiarz (zdun) to powiedział mi że kocioł tez powinien być otwarty ... I komu wierzyć . Jakie szkoły ? Naród jest przekorny ,jak pali w kotle ,to zatyka wszystkie szparki ,okna,żeby ,w jego mniemaniu oszczędzać opal ,a jak kocioł stoi pusty to otworzy w lato nie tylko kocioł ale nawet okna w piwnicy Nie pytaj kominiarza ,sprzedawce kotła ,montera itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 11kW zagotuje ten dom albo większość paliwa pójdzie z dymem w komin... Jak zwykle pieprzysz Arturek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 11.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Przy 120m2 jeśli już rozważać ekogroszek ( ja bym się 8 razy zastanowił) to kocioł z podajnikiem jedynie w osobnym budynku (garaż itp) lub w wyciszonym pomieszczeniu. Na takiej powierzchni gdziekolwiek jest kotłownia to i tak jest za... ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts