Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz a niektórzy liczą że zaoszczędzili 5 tyś w stosunku do tych maja wungiel a jednak też je wybudowali.

Za 5-tkę postawiłbym dwa i jeszcze ze dwa dni pił z murarzem za tą kasę która by została :)

przyznam, że nie rozumiem co Cię boli.

kilka osób napisało wyraźnie, że do nowego domu 120 m2 kocioł na paliwo stałe to niekoniecznie dobry wybór. nie każdy inwestor jest tego świadomy, więc dobrze że jest forum i w tym wątku ktoś został uświadomiony. a Ty jeszcze chciałbyś wcisnąć 11 kW

Nikomu nic nie wciskam i mam podobne zdanie co do tych metrów i nowego domu ale jak ktoś zdecydował że tak chce to co mam z uporem maniaka pieprzyć mu trzy po trzy, najlepiej wyburz to co zrobiłes postaw od nowa i wstaw pompę, gaz czy coś tam innego i będziesz cool ?

Aha, masz jakiś mniejszy ?

A czym ja kogoś tu okłamałem ?

To Ty wlazłeś znowu tam gdzie nie powinieneś a zaczynasz swoje kazania a co do kłamstewek to jesteś w tym niedościgniony a na te Twoje złote myśli może jeszcze złapiesz kogoś kto nie zna Twojej przeszłości na tym forum.

Mnie swoimi nowymi nickami na nie nie nabierzesz, ja od początku na tym forum podpisuję się tylko jednym nickiem, Twoich wszystkich pewnie nikt nie potrafi zliczyć, taki jesteś wiarygodny najlepszy doradco.

Arturek powiem Ci że przyjeżdżało do mnie takie młode małżeństwo, żona nie pracuje, dwoje dzieciaczków malutkich, jak byli pierwszy raz jedno jeszcze było w brzuszku.

Przyjeżdżali 3 razy a ja ich zniechęcałem i prosiłem o przemyślenie jeszcze raz tematu innego jak węgiel.

Za czwartym razem tak dziewuszka zadzwoniła i powiedziała, że juz nie przujadą bo znowu wrócą z niczym i albo przyjmę ich zamówienie albo kupią gdzie indziej.

A powiem Ci jeszcze więcej, maja domek 75m2 i palą 11-tką. Nie mieszkają jeszcze ale palili trochę żeby podsuszyć, po zimie byli przeszczęśliwi że jednym zasobnikiem palili prawie po trzy tygodnie a w domu było normalnie mieszkać, nic się nikomu nie zagotowało jak próbujecie straszyć nieświadomych inwestorów :) bo od tego jest sterowanie kotła.

Jak ktoś tu ładnie napisał w którymś wątku: "głodnego syty nie zrozumie"

Tak zakończę głupią dyskusję z Tobą filozofie.

Dzisiejsze,nowe domy:

7,6kW w 380m2 to ile potrzeba do 120m2 ?

Dalej dobieraj kotły na oko nie świadomym niczego inwestorom...

Arturo czy kimkolwiek jesteś GÓWNO wiesz ...

Nie wypowiadaj się o czymś o CZYM NIE MASZ nawet NAJMNIEJSZEGO pojęcia ...

W kwietniu wyłączyłem podłogówkę i miałem włączony tylko grzejnik w łazience i grzałem tylko CWU kotłem 12KW.

Spalanie dzienne miałem od 1.9KG do 2,3 KG na dobę !

Czyli wychodzi niecałe 0,08 kg opału na dobę ...

I tyle w temacie pracy kotła na niskiej mocy i gigantycznego "marnotrawstwa" opału i wywalania węgla kominem ...

Czemu Ty tego nie wytłumaczysz takiemu inwestorowi ? Czemu nie przedstawisz to na realnych cyfrach i kwotach ?

Jakie to realne cyfry i kwoty przedstawiłeś w innym wątku na podstawie jakich badań ?

Do domu,który potrzebuje 4-5kW pakujemy kombajn 15kW i otrzymujemy sprawność 20% czyli z wpakowanych do kotła 900zł dostajemy do domu tylko 200zł a po roku kocioł i komin do wyrzucenia.

Musiałbym mocno zasyfić kocioł, żeby przy stałym odbiorze ciepła od ok. 1,5 kW zejść ze sprawnością poniżej 60%.

to fakt. jedyne wyjście to bufor wodny, ale to jeszcze bardziej zwiększa koszt inwestycji i zabiera kolejne metry
W marcu przy temperaturach około 15 - 18 stopni w ciągu dnia i w okolicach 0 nocą ( czasem i z przymrozkiem ) kotłem 17 kW grzałem biura i socjal w zakładzie ( halę odłączyłem ). 60 metrów kwadratowych dość solidnie ocieplonych + CWU. Zużywałem około 4,5 kilo miału 19 MJ na dobę. Wszystko było widać w statystykach, pisaliśmy też o tym w wątku o Skamie i o sterowniku SPP. Znaczy - około 1,8 PLN na dobę. Wewnątrz utrzymywałem 22 - 22,5 stopnia. Powiedz imrahil, ile z tych 1,8 PLN Twoim zdaniem szło w komin? Dla ułatwienia - 1,8 PLN to u mnie w zakładzie jest w normalnej taryfie prądu około 3 kWh, w taniej byłoby koło 6,5 kWh. Tyle przeliczając kasę na kWh prądu zużywałem na dobę. Da się zagrzać CWU i dogrzać tych 60 metrów do 22 stopni za taką kasę prądem, pompką czy czym jeszcze sobie wymyślisz? Weź moje wczorajsze zużycie - 4,3 kg. Jareta czyli około 2,4 pln. To już w domu - SPP i bramka poszły na domowy kocioł bo w zakładzie palę teraz drewnem pobudowlanym i ze zniszczonych palet. W chacie kocioł 28 kW obsługuje CWU + dogrzewanie - głowice się otwierają jak temp. spada poniżej tego co na nich ustawię. W chacie 24 - 25 stopni, moje panie tak lubią. Przedwczoraj 3,3 kg - czyli niespełna 2 PLN. Ile z tego idzie w komin? Dla ułatwienia - 2 zeta to u mnie w domu jest prądu jakieś 3,5 kWh w normalnej taryfie, koło 7 kWh byłoby w taniej. CWU 24/7, zużycie zdecydowanie ponadnormatywne, nieregularne - prysznic z rana nie jest rzadkością, w ciągu dnia też się zdarzy, wieczorami wanny są raczej pełne. Nikt wody nie oszczędza - widać to dobrze na moich statystykach. Ile widziałeś instalacji i domów grzanych ekogroszkiem? W ilu z nich był zamontowany bufor? Masz w tym temacie jakąkolwiek wiedzę i doświadczenie czy tylko tak sobie pieprzysz powielając opinie na forum wyczytane? Edytowane przez kobra64

• 1 month później...