SUSPENSER 30.06.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Przez ostatnie 11 dni grzania tylko CWU średnia u mnie to 2,2 kg/dobę Wesołej Groszek II, a SVER 7,97 MJ/kg, czyli średnia sprawność to około 27% Przy sterowniku SPP tego samego węgla wystarczyło na 5 godzin podtrzymania dłużej I to bez stref czasowych a SVER wyniósł 10,53 MJ/kg, czyli średnia sprawność to około 36%. Edytowane 1 Lipca 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.06.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przy sterowniku SPP tego samego węgla wystarczyło na kilka godzin dłużej I to bez stref czasowych a SVER wyniósł 10,53 MJ/kg, czyli średnia sprawność to około 36%. To jest jasne jak słonko,że SPP jest oszczędniejszy.Jak wyglądała komora spalania i wymiennik,proszę o możliwe porównanie z brulim jakiego masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) To jest jasne jak słonko,że SPP jest oszczędniejszy.Jak wyglądała komora spalania i wymiennik,proszę o możliwe porównanie z brulim jakiego masz. Komora spalania i wymiennik praktycznie wyglądały tak samo dobrze. Zużycie dobowe Wesołej to około 2,1 kg. Edytowane 1 Lipca 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 01.07.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Takie info dla potomnych. Maj i czerwiec leci mi z groszkomiałem z Kareny. Grzanie CWU cały dzień, bez CO wychodzi 2,9 kg/d. Piec suchy bez syfu. Popiół wybieram raz na 2/3 tygodnie jak jest mi drodze do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.07.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Komora spalania i wymiennik praktycznie wyglądały tak samo dobrze. Zużycie dobowe Wesołej to około 2,1 kg. Wesoła to stosunkowo mało "dymiący" opał.Szkoda,że nie możesz porównać wyglądu komory spalania i wymiennika po paleniu np.Pieklorzem-dla obu sterowników.Było by o czym pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.07.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Przy sterowniku SPP tego samego węgla wystarczyło na 5 godzin podtrzymania dłużej I to bez stref czasowych a SVER wyniósł 10,53 MJ/kg, czyli średnia sprawność to około 36%. Suspenser a na Brulim paliłeś w ręcznym czy w grupowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Suspenser a na Brulim paliłeś w ręcznym czy w grupowym? W ręcznym bo mam jeszcze stare grupowe które podaje za duże "paczki" jak na mój palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.07.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 W ręcznym bo mam jeszcze stare grupowe które podaje za duże "paczki" jak na mój palnik. Jak na każdy palnik.No może brucerowate to zeżrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.07.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Średnie zużycie Ledwic przez ostatnie 8 dni to 2,8 kg/dobę, czyli wychodzi taniej niż Wesołą 2,8x0.55=1,54 zł/dobę a Wesoła 2,1x.0.86=1.76 zł/dobę Jednak pomimo baardzo doschniętego węgla z Wesołej w zasobniku pojawiła się na ściankach woda czego przy Wesołej nie było - no cóż spora zawartość wody w tym węglu robi swoje. Edytowane 10 Lipca 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.07.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Jednak pomimo baardzo doschniętego węgla z Ledvic w zasobniku pojawiła się na ściankach woda czego przy Wesołej nie było - no cóż spora zawartość wody w tym węglu robi swoje..Teraz puść ekogroszek z miałem albo z trocinami . Edytowane 8 Lipca 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.07.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 .Teraz puść ekogroszek z miałem albo z trocinami . W jakim celu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.07.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 W jakim celu ? W moim kotle jak zasypię latem sam ekogroszek do zasobnika to starcza na krócej ,a jak pomieszam z miałem lub trocinami to (zasobnik o tej samej pojemności ) wydłuża się spalanie nie o dodatkowe godziny ale dni. Zastanawia mnie to,przecież domieszka obniża kaloryczność wsadu,wychodzi na to że letnie palenie (powolny sposób spalania) w jakiś sposób zaburza proces i kaloryczność może mieć drugorzędne znaczenie a uziarnienie węgla ,czy domieszka drobnego innego paliwa ma wpływ na proces . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.07.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jak ustawiasz dmuchawę pod taką mieszankę? Wyżej niż pod sam węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.07.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 W moim kotle jak zasypię latem sam ekogroszek do zasobnika to starcza na krócej ,a jak pomieszam z miałem lub trocinami to (zasobnik o tej samej pojemności ) wydłuża się spalanie nie o dodatkowe godziny ale dni. Zastanawia mnie to,przecież domieszka obniża kaloryczność wsadu,wychodzi na to że letnie palenie (powolny sposób spalania) w jakiś sposób zaburza proces i kaloryczność może mieć drugorzędne znaczenie a uziarnienie węgla ,czy domieszka drobnego innego paliwa ma wpływ na proces . Hmm to ciekawe - a ile dajesz tych trocin procentowo do ekogroszku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.07.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Jak ustawiasz dmuchawę pod taką mieszankę? Wyżej niż pod sam węgiel? Tak troszkę mocniej dmucham zwłaszcza przy mieszance z miałem . Hmm to ciekawe - a ile dajesz tych trocin procentowo do ekogroszku ? Sypię trocin około 30% ale takich z pod piły czy traku drewno liściaste (nie od heblarki ) miału nawet do 40% ,miał i trociny świeże delikatnie wilgotne ,ekogroszek bardzo suchy z tamtego roku w jutowych workach . Zasypuję poziome warstwy w zasobniku w trakcie pobierania paliwa przez ślimak zapada się środek wsadu , wszystkie warstwy obsypują się na raz do środka wtedy mieszają się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 12.07.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Tak przypuszczałem. Czy parametry podtrzymania dla "mieszanki" są "uboższe" niż dla samego groszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.07.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Tak przypuszczałem. Czy parametry podtrzymania dla "mieszanki" są "uboższe" niż dla samego groszku? Wszystkie parametry takie same ,tylko dmuchawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.09.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Średnie zużycie z ostatnich 34 dni to 2,05 kg/dobę 730 MJ z 69,7 kg Wesołej grubej, sterownik SPP bez stref na CWU. Podawanie 5 s przerwa 95s, nadmuch 13, rozruch 2, podtrzymanie co 20 minut jakby ktoś pytał o nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 30.09.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Średnie zużycie z ostatnich 34 dni to 2,05 kg/dobę 730 MJ z 69,7 kg Wesołej grubej, sterownik SPP bez stref na CWU. Podawanie 5 s przerwa 95s, nadmuch 13, rozruch 2, podtrzymanie co 20 minut jakby ktoś pytał o nastawy Witam, właśnie przymierzam się do rozpoczęcia pierwszego w życiu sezonu grzewczego z piecem na ekogroszek i mam prośbę. Przejrzałem prawie cały wątek (żeby nie było, że nie czytam), ale czy są jakieś ustawienia dla pieca, od których mam zacząć kalibrowanie pieca? Może coś poradzicie? Zakupiony ekogroszek - kopalnia Wesoła, wartość opałowa ok. 29MJ/kg (Suspenser czekam na dostawę od Ciebie w tym tygodniu:) piec- pro-tech eko-duo 18,5 kw z podajnikiem ślimakowym, sterownik Tech ST-480, czujnik pogodowy, zasobnik na ciepłą wodę użytkową 140 litrów, ok 40% podłogówka, 60% grzejniki, zawór czterodrożny, dom z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, do ogrzania w sumie razem z powierzchnią nieużytkową ok 163 m2, prosty dwuspadowy dach bez okien dachowych- bloczek z betonu komórkowego 25 cm plus 20 cm styropianu grafitowego termonium fasada (współczynnik przewodzenia ciepła 0.032), strop 30 cm wełny skalnej rockwool (współczynnik 0.039), w podłodze 10 cm styropianu, wentylacja grawitacyjna, okna trzyszybowe 6-cio komorowe, współczynnik przenikania ciepła Uw=0.9. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.09.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ja pie ..le,do domu,który przy -20st.C potrzebuje 7kW kocioł 18,5kW... Powodzenia Teraz doczytałem,że tam jest 123m2 czyli wychodzi,że potrzeba ok.5kW. Oddaj ten kocioł czym prędzej bo nie przespisz żadnej nocy spokojnie,mi przy 118m2 wychodzi 3,5kW. Masakra Oj nie płacz już bo się guzik znasz na kotłach - u siebie mam 18 kW [bo nie znalazłem słabszego gdy zamawiałem] i spokojnie przy średniodobowej mocy na poziomie 3 kW osiągam w nim 80% sprawności, więc się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts