SUSPENSER 30.09.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zakupiony ekogroszek - kopalnia Wesoła, wartość opałowa ok. 29MJ/kg (Suspenser czekam na dostawę od Ciebie w tym tygodniu:) Dostawa powinna być w czwartek piec- pro-tech eko-duo 18,5 kw z podajnikiem ślimakowym, sterownik Tech ST-480, czujnik pogodowy, zasobnik na ciepłą wodę użytkową 140 litrów, ok 40% podłogówka, 60% grzejniki, zawór czterodrożny, dom z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, do ogrzania w sumie razem z powierzchnią nieużytkową ok 163 m2, prosty dwuspadowy dach bez okien dachowych- bloczek z betonu komórkowego 25 cm plus 20 cm styropianu grafitowego termonium fasada (współczynnik przewodzenia ciepła 0.032), strop 30 cm wełny skalnej rockwool (współczynnik 0.039), w podłodze 10 cm styropianu, wentylacja grawitacyjna, okna trzyszybowe 6-cio komorowe, współczynnik przenikania ciepła Uw=0.9.. Szkoda, że przed zakupem nie spytałeś o kocioł bo bym Ci 7 kW zaproponował do takiego domu, no ale cóż teraz trzeba dać z tym radę. Przenieśmy temat do właściwego wątku, w którym odpowiem ok? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229592-ustawienia-sterownika-na-ekogroszek/page4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 30.09.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zapewne nie doczytałes: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOTŁÓW-NA-EKO-GROSZEK&p=6622707&viewfull=1#post6622707 Ja nie muszę mieć kominka,ja chcę mieć kominek. Doczytałem,wiem że wasze kominki są ekologiczne..po kilku latach palenia wyglądają jak nowe . Z takiego kominka zero dymu,sadzy,brudu i najlepsze że to wszystko bo ma się pompkę Kurcze,nie umiecie w kotle na węgiel palić ale za to jesteście idealnymi palaczami w kominkach..coś mi tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.09.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ja pierniczę. W każdym "węglowym" wątku albo Arturo (lub znów on ze stworzonych przez siebie dodatkowych kont) albo Liwko ... Kiedyś wreszcie MODERATOR się weźmie do roboty i usunie tych spamerów na zawsze , bo takiego syfu co oni robią chyba na żadnych innym forum nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 30.09.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Czy stwierdzenie,że kocioł o mocy 18,5kW jest nie odpowiedni do domu gdzie potrzeba 5kW jest spamem ? Czym skutkuje przewymiarowanie kotła o ponad 300% ?Czy właściciel tego kotła wie co to jest OZC i je wykonał jako obowiązkowe przed doborem źródła ciepła ?To nie ja wyjeżdżalem o kominkach. Edytowane 30 Września 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 30.09.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czy stwierdzenie,że kocioł o mocy 18,5kW jest nie odpowiedni do domu gdzie potrzeba 5kW jest spamem ? Czym skutkuje przewymiarowanie kotła o ponad 300% ? Czy właściciel tego kotła wie co to jest OZC i je wykonał jako obowiązkowe przed doborem źródła ciepła ? To nie ja wyjeżdżalem o kominkach. w stosunku do obliczeń projektowych oraz na potrzeby pozwolenia na budowę obliczenia zostały wykonane, ale w trakcie budowy wybrałem lepsze materiały do termoizolacji i tyle. Piec jest jaki jest, jeśli aż tak przewymiarowany, pomyślę nad zmianą w przyszłości. Póki co nie wiem, czego się spodziewać faktycznie, bo będzie to pierwszy sezon grzewczy w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.09.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 w stosunku do obliczeń projektowych oraz na potrzeby pozwolenia na budowę obliczenia zostały wykonane, ale w trakcie budowy wybrałem lepsze materiały do termoizolacji i tyle. Piec jest jaki jest, jeśli aż tak przewymiarowany, pomyślę nad zmianą w przyszłości. Póki co nie wiem, czego się spodziewać faktycznie, bo będzie to pierwszy sezon grzewczy w tym domu. Tak jak pisałem w docelowym wątku nic nie zmieniaj - szkoda pieniędzy. Co do znajomych - dobrze, że nie mają 25 kW bo takie moce są najpopularniejsze i sprzedawcy potrafią je wciskać do nowych domów o powierzchni 120 m2 - i też działają a nieświadomi użytkownicy nie mają pojęcia, że spalają z niska sprawnością - dla nich ważne, że "pali się ładnie". Nie ma co się więc sąsiadami sugerować - to taka moja sugestia do innych budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 30.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Oj nie płacz już bo się guzik znasz na kotłach - u siebie mam 18 kW [bo nie znalazłem słabszego gdy zamawiałem] i spokojnie przy średniodobowej mocy na poziomie 3 kW osiągam w nim 80% sprawności, więc się da. Jaką masz średnicę palnika w miejscu, w którym wychodzi paliwo. Masz zwykłą fajkę prawda ? Edytowane 30 Września 2014 przez dejfit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.09.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Jaką masz średnicę palnika w miejscu, w którym wychodzi paliwo. Masz zwykłą fajkę prawda ? Tak mam PPS 25 Pancerpol - średnica z 15 cm, ale jak chcesz mieć pewność to wygooglaj bo nie mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 29.10.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam\ Ktoś już rozpoczął sezon? ja z racji pojawienia się nowego członka rodziny dostałem nakaz od szefowej aby rozpalać! zasypałem 5 worków z Wesołej(Bartex) czyli ok 125 kg. zasyp o 22 w poniedziałek Cały dół w podłogówce a góra 3 pokoje z grzejnikami wszystkie ustawione na 3 reszta podłogówka. Z pierwszych obserwacji. Wesoła pali się bardzo ładnie i mało popiołu- jedyny minus z dziś to 2 razy zerwana zawkleczka:/ to mój pierwszy sezon na tym ekogroszku i w porównaniu do retopala jest duży. Być może są w nim o wiele za duże kawałki przez co ślimak się wiesza:/ Mam także pytanie. W rozdzielaczu KISAN podłogówki mam zawór 3d ESBE ale ten o przedziale temperaturowym 35-60 czy powinienem go wymienić na 20-43? czy wymiana wpłynie znacząco na koszty eko w sezonie? w chwili obecnej 3d jest skręcony na minimum plus przepływy na prawie każdej belce skryzowane do minimum (w przedziale 0-0,5 na rotametrze) a w domu i tak 24 stopnie co przyznam jak dla mnie jest za ciepło. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam\ Ktoś już rozpoczął sezon? ja z racji pojawienia się nowego członka rodziny dostałem nakaz od szefowej aby rozpalać! Dzięki Ja grzeję od miesiąca ... Jakbym miał nie grzać jak są poranki gdzie mam temepraturę bliską 0 lub minusową (dziś -4). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 30.10.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam\ W rozdzielaczu KISAN podłogówki mam zawór 3d ESBE ale ten o przedziale temperaturowym 35-60 czy powinienem go wymienić na 20-43? czy wymiana wpłynie znacząco na koszty eko w sezonie? w chwili obecnej 3d jest skręcony na minimum plus przepływy na prawie każdej belce skryzowane do minimum (w przedziale 0-0,5 na rotametrze) a w domu i tak 24 stopnie co przyznam jak dla mnie jest za ciepło. Dzięki Widzę podobny problem:) Pytałem w innym wątku czy po skręceniu zaworu 3d na maxa on nadal przepuszcza minimum czy odcina. Widzę, że chyba jednak nie odcina? Muszę zatem u siebie go skręcić bo po załączeniu podłogówki miałem saunę 26 st:( A testował ktoś jak to jest z "groszkorzernością" podłoga vs kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 30.10.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Ja grzeję od miesiąca ... Jakbym miał nie grzać jak są poranki gdzie mam temepraturę bliską 0 lub minusową (dziś -4). Ja do poniedziałku dogrzewałem grzejnikami i z rana rozpaliłem kominkiem i to wszycho, ale teraz już faktycznie zimniej. Kaszpir jaki masz zawór 3d?jakie przedziały temp. i ile stopni masz w domu przy działającej podłogówce Grzech zastanawiam czy po prostu nie wymienić tego zaworu tylko jakby mi jakiś specjalista wyliczył korzyści z tego idące:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja do poniedziałku dogrzewałem grzejnikami i z rana rozpaliłem kominkiem i to wszycho, ale teraz już faktycznie zimniej. Kaszpir jaki masz zawór 3d?jakie przedziały temp. i ile stopni masz w domu przy działającej podłogówce Grzech zastanawiam czy po prostu nie wymienić tego zaworu tylko jakby mi jakiś specjalista wyliczył korzyści z tego idące:) Ja bez grzania chyba bym zamarzł. Za dużo pochmurnych zimnych dni (kilka stopni) a noce zimne ... Ja mam zawór czterodrożny. Temperatura na podłogówkę jest wiec także związana z temp na kotle. Miniumum jakie puszczam na podłogę to chyba 22 stopnie. W domu cały czas 22 stopnie U mnie zawór sterowany jest siłownikiem a nim steruje sterownik pogodowy. PS. Proponuje się przenieść do innego wątku , aby tego nie zaśmiecać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 31.10.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja bez grzania chyba bym zamarzł. Za dużo pochmurnych zimnych dni (kilka stopni) a noce zimne ... Ja mam zawór czterodrożny. Temperatura na podłogówkę jest wiec także związana z temp na kotle. Miniumum jakie puszczam na podłogę to chyba 22 stopnie. W domu cały czas 22 stopnie U mnie zawór sterowany jest siłownikiem a nim steruje sterownik pogodowy. PS. Proponuje się przenieść do innego wątku , aby tego nie zaśmiecać ... jakie Ci wychodzi spalanie od kąd zacząłeś palić? zagwozdki z zaworami przeniose gdzie indziej PS. DZIŚ WESOŁA ZNOWU ZERWAŁA ZAWKLECZKĘ!;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) jakie Ci wychodzi spalanie od kąd zacząłeś palić? / Moje bieżące spalanie mam w linku w moim podpisie PS. Ostatnia doba - 8,5 kg Edytowane 31 Października 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 31.10.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Moje bieżące spalanie mam w linku w moim podpisie PS. Ostatnia doba - 8,5 kg Kaszpia - a Ty cały czas mixem z trocinami palisz? Mi spalanie większe wychodzi. Jednak chałupe mam chyba słabiej izolowaną no i ten ruski miał wydaje się mi trochę słabszy od Piasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.11.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Średnia z ostatnich 3 dób u mnie to 7,60 kg/dobę Kazachskiego Sprawność około 61% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 05.11.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jak Wy to robicie ja z kim rozmawiam to dużo więcej a tu 7,6 kg/24H... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Kaszpia - a Ty cały czas mixem z trocinami palisz? Mi spalanie większe wychodzi. Jednak chałupe mam chyba słabiej izolowaną no i ten ruski miał wydaje się mi trochę słabszy od Piasta Nie. Miałem już konkretnie dośc , bo 2x dziennie musiałem mieszać opał , bo mi się wieszał .... Ale w tamtym tygodniu jednego dnia 2x opał się tak zawiesił że nie podawał zupełnie opału i pierwszy raz udało mi się uratować płomień , ale drugi raz niestety wygasł. Wywaliłem "mieszankę" i palę czystym miałem. trociny czekają na wywalenie. Szkoda mi nerwów i czasu na takie "zabawy". Pali się "czysty" miał , ale to najgorszy opał jaki mi się trafił od kilku lat. Spieka się niesamowicie (koks). Nie ma ustawień które by nie powodowały powstawanie spieków koksowych. Po prostu później w popilenika wybieram koks i ponownie leci do podajnika. Spalanie za ostatni dzień 6,5 kg na dobę , ale trochę kombinowałem aby jakoś się ten miał spalał , ale widzę że bez sensu bo nie ma ustawień dobrych dla tego czegoś ... Następny sezon - powrót do ruskiego opału. Polskiego już nie chce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 05.11.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Średnia z ostatnich 3 dób u mnie to 7,60 kg/dobę Kazachskiego Sprawność około 61% U mnie to 5,7kg/24h wesołej czyli 4,90zł/24h. A ostatni miesiąc to 4,9Kg/24h przy temperaturze w domu 22C i 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts