Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

U mnie to 5,7kg/24h wesołej czyli 4,90zł/24h.

A ostatni miesiąc to 4,9Kg/24h przy temperaturze w domu 22C i 150m2

Nie złe wyniki. U mnie zasyp 5 workow wesolej tj +- 125 kg i za chwile musze nowy zasyp robic. Ale problem w tym ze mam 24 stopnie. Musze chyba wymienic zawor 3 drozny bo ma zakresy od 35 stopni do 60. Myslicie ze zmiana na 20-43 zmniejszy moje spalanie?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie złe wyniki. U mnie zasyp 5 workow wesolej tj +- 125 kg i za chwile musze nowy zasyp robic. Ale problem w tym ze mam 24 stopnie. Musze chyba wymienic zawor 3 drozny bo ma zakresy od 35 stopni do 60. Myslicie ze zmiana na 20-43 zmniejszy moje spalanie?
To jeszcze nie zmieniłeś? Jasne że zmień i jasne że Ci spalanie się powinno zmniejszyć - i to znacznie. A koszt znów wielki nie jest. Ten sobie daj na CWU jak nie masz - jak raz się nada do zmieszania wody z bojlera. Będziesz mógł wyżej bojler nagrzać i pewność mieć że na bateriach Cię woda nie poparzy. Swoją drogą co to za pomysł jest - na podłogówkę mieszacz od 35 stopni.

Nie namawiam Cie na zmianę tego zaworu... ale

ja zmieniłem na 20-45 i powiem Ci że jak teraz bo wygrzewam dałem 35 stopni to w domu sauna...900 metrów rurki na 100 metrach ...;). jak wcześniej miałem 25 to podłoga nie była zimna a w domu cieplutko...

spalanie z pełnego zasypu (jeśli sprzedający nie kłamał) 222 kg. na 15 dni ... pieklorza z Piekar... popiołu nie było z tego nawet połowy pojemnika... było to pierwsze odpalenie...

Zmieni ci się spalanie jak spadnie temperatura w pomieszczeniu, podłogówkę możesz dowolnie dogrzewać, możesz grzać z temp. 35C przez 2h w ciągu całej doby, a również możesz zmienić 3D i grzać temperaturą 24C przez całą dobę.

To jeszcze nie zmieniłeś? Jasne że zmień i jasne że Ci spalanie się powinno zmniejszyć - i to znacznie. A koszt znów wielki nie jest. Ten sobie daj na CWU jak nie masz - jak raz się nada do zmieszania wody z bojlera. Będziesz mógł wyżej bojler nagrzać i pewność mieć że na bateriach Cię woda nie poparzy. Swoją drogą co to za pomysł jest - na podłogówkę mieszacz od 35 stopni.

Z tym samym pytaniem napisalem do producenta Kisan ale poki co bez odpowiedzi. Bit u mnie pewnie by bylo 28 stopni gdybym nie po skrecal przeprzywow. Wczoraj po zakrecalem az 6 petli z 9 a i tak mam 24 w domu;/.

Podajcie jakieś konkretne zawory ktore koge wstawic. Teraz mam vta322 esbe

Z tym samym pytaniem napisalem do producenta Kisan ale poki co bez odpowiedzi. Bit u mnie pewnie by bylo 28 stopni gdybym nie po skrecal przeprzywow. Wczoraj po zakrecalem az 6 petli z 9 a i tak mam 24 w domu;/.

A nie możesz wyłączyć pompy podłogowej lub włączać ją cyklicznie, tak samo zmienić bieg pompy na mniejszy.

Ja tez nie wiem jak cyklicznie ja uruchamiac. U mnie pompe pierwotnie mialem podpieta pod sterownik pokojowy magik ktory mi robil instalacje stwierdzil ze tak bedzie najlepiej. Jak sie okazalo nie jest a sterowanie zostalo. Na sterowniku ustawiam 28 i pompa dziala caly czas bo do tej temp nie dobije.

Pompa od OP nie musi chodzić non stop.

Najlepiej dołóż takie sterowanie, podpięte bezpośrednio do pompy OP

Auraton2.jpg

Ustawiasz sobie temperaturę w pomieszczeniu referencyjnym np 22,75 stopnie, i pompa ON przy 22,5, pompa OFF 23st. Masz też programator czasowy i tygodniowy. Całość jest bezprzewodowa, więc żadnych kabli nie trzeba

U mnie przy zasilaniu temp. 34C chodzi maksymalnie 4h/24, teraz przy takich temperaturach nawet się nie włącza jedynie dogrzewa cyklicznie 5min pracy/ 20min przerwy.

U mnie podłogówka działa cały czas po warunkiem że temepratura na zewnątrz nie jest wyższa niż 16 stopni , bo wtedy następuje wyłącznie podłogówki , bo przy temp zasilania kotła 50stopni minimalną temp jaką pomogę puścić w podłogę to 23 stopnie i przy przekroczeniu 16 stopni na zewnątrz nie mam już możliwości zejścia niżej niż 23 stopnie w podłodze.

Zależy więc od dnia :) Jak jest ciepło i są temperatury wyższe niż 16 stopni to wtedy podłogówka nie działa , ale jak spadnie temperatura to pompa się zalącza.

Nie rozumiem po co puszczasz tak gorącą temp w podłogę.

U mnie tyle to chyba w podłogę szło jak było chyba -30 stopni ...

Całą podłogówkę masz na tym jednym mieszaczu? Wszystkie pętle? To dałbym VTA 572 esbe z odpowiednim zakresem temperatur.

Całą podłogówkę masz na tym jednym mieszaczu? Wszystkie pętle? To dałbym VTA 572 esbe z odpowiednim zakresem temperatur.

Wszystkie na jednym mieszaczu. Razem ok 100 m2. Czy zeby podmienic ten zawor musze spuszczac cala wode z podlogowki czy zakręcone pętle wystarczą? A czym sie rozni vta 372 od 572?