kobra64 06.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Wszystkie na jednym mieszaczu. Razem ok 100 m2. Czy zeby podmienic ten zawor musze spuszczac cala wode z podlogowki czy zakręcone pętle wystarczą? A czym sie rozni vta 372 od 572? No od strony kotła też by trzeba to zakręcić, żeby zminimalizować wyciek. Znaczy na zasilaniu i powrocie rozdzielaczy . I potem pewnie i tak trzeba będzie przelać, bo raczej się zapowietrzy.Calowy VTA 572 ma Kvs blisko trzykrotnie wyższy od calowego VTA 322. PS. Teraz mi się doczytało że pytasz o VTA 372 - myślałem że o ten swój obecny pytałeś. Od calowego VTA 372 ten VTA 572 ( też calowy ) ma Kvs dwukrotnie wyższy. Edytowane 6 Listopada 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 06.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Maher - a co ją wyłącza ? co nią steruje u Ciebie? U mnie całym ogrzewaniem steruje ecoal (w tym 3 pompami) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.11.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 No od strony kotła też by trzeba to zakręcić, żeby zminimalizować wyciek. Znaczy na zasilaniu i powrocie rozdzielaczy . I potem pewnie i tak trzeba będzie przelać, bo raczej się zapowietrzy.Calowy VTA 572 ma Kvs blisko trzykrotnie wyższy od calowego VTA 322. PS. Teraz mi się doczytało że pytasz o VTA 372 - myślałem że o ten swój obecny pytałeś. Od calowego VTA 372 ten VTA 572 ( też calowy ) ma Kvs dwukrotnie wyższy. Miłe zaskoczenie.... napisałem do firmy kisan ktorej produkt mam i przyznali ze teraz montują ten właściwy zawór. I dziś Paniz Kisana zadzwoniła ze przysla mi odpowiedni zawor za free. bardzo ich polubiłem; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 13.11.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 3.35pln na dobę tzn 2 worki na tydzień (22-24 stopnie w domu), tylko ja miał zasypuję bo groszek wychodzi drożej, może przy -15 wrzucę jakiegoś groszku (jak miał nie da rady ale wątpie) albo odsiewu z węgla wysokoenergetycznego bo jest za ok 550pln za tonę. (tańszy od czecha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.11.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 No to czas chyba zacząć podawać spalanie To już mój trzeci załadunek opału , bo rozpocząłem sezon pod koniec września ... Ostatni załadunek 100kg starczył na 14 dni , czyli poszło około 7,1 kg na dobę. Opał: Jakiś oszukany miał , ktory miał być Piastem 24Mj , a jest jakimś niesamowicie spiekalnym badziewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 14.11.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ostatni załadunek 100kg starczył na 14 dni , czyli poszło około 7,1 kg na dobę. Opał: Jakiś oszukany miał , ktory miał być Piastem 24Mj , a jest jakimś niesamowicie spiekalnym badziewiem no to spalanie masz podobne a nawet identyczne jak moje. P.S. tylko ja nie wiem co mam za miał, zawsze biorę z tego samego składu i jest ok, delikatnie może sie spieka jak piec jest w podtrzymaniu ale ogólnie zostaje drobny popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 8-9kg groszku 22mj ( ultra) z leroy m. to obecne spalanie, w domu 22-23st. dla ciekawości napisze że wygląda identyczne jak żółta karena 29 mj.( też robilem próby) dzisiaj zaczołem testy golda z bart. zobaczymy...pierwsze wrażenie golda nie specjalne - groszek nawet suchy ale obtoczony miałem tak jak by zmieciony z nieutwardzonego placu z różnymi igłami sosny i drzazgi drewna też znalazłem. mam nadzieje że wrażenie nie będzie adekwatne do spalania. pozdr.. ps. proszę o info jak mam inerpretować niebieski kolor ( tak jak gazu ziemnego) plomienia tuż nad koczykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 14.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 U mnie też tak 8 - 10kg/ dobe mixu ruskiego miału z peletem. To tak na próbę ten pelet, żeby zobaczyć efekt i trzeba przyznać, że pali się "ładniej". Mniej spieka niż sam miał, płomień bardziej równomierny i nie kopci praktycznie wcale, a na samym miale minimalnie przykapca, chociaż ekonomicznie to raczej pelet w ekogorszkowcu chyba nie jest uzasadniony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 dla mnie pelet wogóle nie jest ekonomicznie zasadnykaloryczność czecha- jak kupisz dobry a jak jakiś szajs to i niższa a cena- u mnie w mrówce 930zł/tonatoż to rozbój w biały dzień. może za 500 bym kupił i domieszał ale nie za takie pieniądze.u mnie spalanie ostatnio w okolicy 9.5kg/doba a średnie od początku sezonu 8,33kg/doba(48 dni palenia, 400kg zużyte) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.11.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Moje spalanie za dobę kształtuje się ostatnio na poziomie 11,4 kg na dobę CO plus CWU - ekogroszek z KWK Chwałowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 15.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 jak piszecie ile wam pali to chociaż napiszczie dokładnie czego i za ile za TONĘ (albo za worek) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.11.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 no niestety koledzy ceny są grubo przesadzoneból w kieszeni żeby za tone bulić klockaw tym roku testylokalny sklad 760/tżólta iskra kupiona też lokalnie 1100/t - dobre nie ultra czy equation z leroy merl. 720/tgold z bartexu 505/ 500kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 iskra to bodajże karena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 15.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 poważnie 1100PLN za tonę? ale to i tak lepsze niż pellet za 1000 pln mój sąsiad ma taki piec, dał za niego coś ok 15 tyś a wogóle w nim nie pali bo mu szkoda kasy, więc dzieci chore bo latają z gołymi dupami po kaflach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.11.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 1100 to jest bardzo dużo , łapią na tym debili albo ludzi pod kreską. karena ten groszek na necie ma po 890 . fajny groch czuć że ma moc tylko troche za duża frakcja dla mojej fajki15. obecnie podregulowałem wiatr na goldzie z barteksu i jest naprawde fajnie , frakcja trochę drobniejsza od kareny ale mi to pasuje.jak dobrze wszystko ustawie to powinienem spalać 7-8 kg/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 jak piszecie ile wam pali to chociaż napiszczie dokładnie czego i za ile za TONĘ (albo za worek) ! u mnie to jest takie "cóś" czarnego jedne bryłki większe drugie drobniejsze. podobno to węgiel się zwie;) jaki? to wie tylko ten co mi to sprzedał albo i to nie bo pewnie kolejny pośrednik. chociaż moze i na kopalni kupuje? tego nie wiem i nie pytam bo co mam sobie teorie dorabiać. potem jak kaszpir musiałbym pisać że to może taki ale chyba nie no bo jakby taki to by się inaczej palił. Ciepło w tyłek, popiół w normie(okolice 7% wagowo) wymiennik jak zwykle zachodzi bez żadnych odstępstw od normy, spieki delikatne kruche cena 800PLN-ów/tona. jedno co wiem prawie na pewno to że polski (prawie:D) i jak patrzę na to co w popielniku to trąca mi trochę ekoretem ale czy na pewno tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 troche racji to ty masz....i teraz pytanie czy ten groch za klocka się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 jak na śląsku to niejak na pomorzu to koszty transportu rosną.pozostaje pytanie jak by wyglądały koszty dla innych nośników energii w danym regionie. jak nie ma porównania to nijak się ocenić opłacalności nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 troche racji to ty masz.... i teraz pytanie czy ten groch za klocka się opłaca Absolutnie nie, już lepiej kupić w LM ekogroszek z Bartexu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 15.11.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 to wszystko się okaże przy -20 , a teraz lm wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts