Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Jak czytam te wasze wyniki spalania po 7-8 kg/dobę to nie wiem co u mnie jest nie tak, że palę ok. 15-17 kg/dobę. Domek 135 m.kw. parterówka standardowo ocieplona. Rodzina 2+2, zbiornik CWU 110l. Węgiel wypala się ładnie. W domu 21-22 st.c. - szału nie ma. Mam strefy godzinowe na sterowniku tak rozłożone że piec chodzi od 15:00 do 22:00 i rano dwie godziny 6:00 - 7:00 - reszta w podtrzymaniu. Jak palił równo przez całą dobę to schodziło dużo więcej ekogroszku. Jak bym nie palił i kombinował to te 15 kg na dobę schodzi. W zaszłym sezonie spaliłem 3 tony przez cały sezon i ten wynik mnie zupełnie satysfakcjonuje.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam strefy godzinowe na sterowniku tak rozłożone że piec chodzi od 15:00 do 22:00 i rano dwie godziny 6:00 - 7:00 - reszta w podtrzymaniu.

Ja przestałem dogrzewać dom rano a za to włączam nie o 15:00 a o 14:00 - tylko że ja mam podłączony do sterowania regulator pokojowy nie sterownik z pieca .

U mnie wczoraj przy około 1 stopniu temperatury na zewnątrz na podłogówkę szło 27 stopni.

W domu temperatura 22 stopnie.

U mnie temperatura jaka idzie na podłogę jest zależna od tego jaka temp. jest na zewnatrz.

Czym zimniej na zewnątrz tym podłoga cieplejsza , czym cieplej tym zimniejsza.

Jeszcze nie włączyłem podłogówki ,4 grzejniczki na jednej kondygnacji chodzą.

Podłogówką nie da się sterować,grzejniki podgrzeją a potem wiszą ,a podłogówka zanim ostygnie to trzeba już grzać te hektolitry wody. Zużycie mniejsze węgla.

Edytowane przez animuss

Jeszcze nie włączyłem podłogówki ,4 grzejniczki na jednej kondygnacji chodzą.

Podłogówką nie da się sterować,grzejniki podgrzeją a potem wiszą ,a podłogówka zanim ostygnie to trzeba już grzać te hektolitry wody.

U mnie podłogówka bardzo wyraźnie odbija się zużyciem ekogroszku - na samych grzejnikach zużycie było dużo niższe, ale chodzi od początku listopada z jednego tylko powodu - pioruńsko zimnej podłogi. Dzieciaki potem zasmarane latały. Ciepła podłoga jest super, daje zupełnie inne odczucie ciepła. Nawet jeśli w pokoju jest 20-21 stopni a chodzisz na bosaka po ciepłej podłodze - wydaje się jakby było dużo cieplej. Mam część salonu w płytkach z podłogówką i część z parkietem drewnianym bez podłogówki, przechodząc z jednej części do drugiej mam wrażenie jakbym przechodził ze strefy ciepłej do zimnej. Gdybym budował się kiedyś jeszcze raz zrobiłbym wszystkie podłogi z podłogówką (no może za wyjątkiem sypialni).

Edytowane przez tomasziolkowski

U mnie podłogówka bardzo wyraźnie odbija się zużyciem ekogroszku - na samych grzejnikach zużycie było dużo niższe, ale chodzi od początku listopada z jednego tylko powodu - pioruńsko zimnej podłogi. Dzieciaki potem zasmarane latały. Ciepła podłoga jest super, daje zupełnie inne odczucie ciepła. Nawet jeśli w pokoju jest 20-21 stopni a chodzisz na bosaka po ciepłej podłodze - wydaje się jakby było dużo cieplej. Mam część salonu w płytkach z podłogówką i część z parkietem drewnianym bez podłogówki, przechodząc z jednej części do drugiej mam wrażenie jakbym przechodził ze strefy ciepłej do zimnej. Gdybym budował się kiedyś jeszcze raz zrobiłbym wszystkie podłogi z podłogówką (no może za wyjątkiem sypialni).
Moja podłogówka jest ciepła tylko przy -15 / 20*C przy innych temperaturach zewnętrznych trudno odczuć czy grzeje .Dzieciaki hartuj boso na dwór niech latają :D Węgla mniej spalisz same plusy. Edytowane przez animuss

Jak czytam te wasze wyniki spalania po 7-8 kg/dobę to nie wiem co u mnie jest nie tak, że palę ok. 15-17 kg/dobę. Domek 135 m.kw. parterówka standardowo ocieplona. Rodzina 2+2, zbiornik CWU 110l. Węgiel wypala się ładnie. W domu 21-22 st.c. - szału nie ma. Mam strefy godzinowe na sterowniku tak rozłożone że piec chodzi od 15:00 do 22:00 i rano dwie godziny 6:00 - 7:00 - reszta w podtrzymaniu. Jak palił równo przez całą dobę to schodziło dużo więcej ekogroszku. Jak bym nie palił i kombinował to te 15 kg na dobę schodzi. W zaszłym sezonie spaliłem 3 tony przez cały sezon i ten wynik mnie zupełnie satysfakcjonuje.

Podłogówkę mam tylko w górnej łazience, dom grzeję cały czas i spalanie przez ostatnie 4,5 doby to około 5,5 kg/dobę, ale raz podrzuciłem i spaliłem karton [użyłem ich też przy rozpalaniu] co widać po temp. spalin.

Jutro po wygaśnięciu kotła zasypię Kazacha i zmierzę ile MJ/kg z niego wyciągnę i na ile wystarczy.

Edytowane przez SUSPENSER

Podłogówkę mam tylko w górnej łazience, dom grzeję cały czas i spalanie przez ostatnie 4,5 doby to około 5,5 kg/dobę, ale raz podrzuciłem i spaliłem karton [użyłem ich też przy rozpalaniu] co widać po temp. spalin.

Jutro po wygaśnięciu kotła zasypię Kazacha i zmierzę ile MJ/kg z niego wyciągnę i na ile wystarczy.

5,5 kg to ok.pół małego wiadra ;)

Pamiętam krążył gdzieś tu wątek ile groszku schodzi latem na podgrzanie CWU i tak jak wspomniał kolega powyżej było to ok.5 kg/d

Nic tylko pogratulować koledze - skoro 0,5 kg starcza na ogrzanie całej chałupy.

Pociesza mnie trochę fakt że moja koleżanka z pracy (w starszym budownictwie) pali ok. 1 tonę miesięcznie :)

Edytowane przez tomasziolkowski

5 kg/dobę to u mnie wychodziło na grzanie CWU w sezonie letnim. Bojler 140l na 3 osoby.

U mnie latem na CWU szło około 2 kg na dobę.

Zasobnik 120 L, rodzina 2+2

Tyle, że sprawność kotła dochodziła przy tym do 40% i w tym tkwi cała tajemnica małego zużycia węgla latem ;)

W zeszłym tygodniu sprawność kotła miałem na poziomie 75% [około 22,0 MJ/kg z Wesołej 29,5 MJ/kg].

U mnie skoczyło spalanie w granicach 10kg/24g ale też zrobiło się zimniej i podniosłem temperaturę w pomieszczeniach do 23C. Nie ma problemu aby spalanie podskoczyło mi z 50% więcej, wystarczy że załaduje gorszy węgiel, prędzej wiarygodne byłoby podawanie kosztu dziennego ogrzania domu + CWU ( u mnie to około 9zł/24h czyli około 0.17zł z jednego kilowata z węgla).

U mnie skoczyło spalanie w granicach 10kg/24g ale też zrobiło się zimniej i podniosłem temperaturę w pomieszczeniach do 23C. Nie ma problemu aby spalanie podskoczyło mi z 50% więcej, wystarczy że załaduje gorszy węgiel, prędzej wiarygodne byłoby podawanie kosztu dziennego ogrzania domu + CWU ( u mnie to około 9zł/24h czyli około 0.17zł z jednego kilowata z węgla).

Fakt ..

Jedni grzeją miałem 19MJ kupionym za niecałe 300zł a inni ekogroszkiem 29MJ za około 1000zł ...

Wiadomo że więcej zużyje ten co pali miałem , ale cena wytworzenia 1GJ będzie zupełnie inna ...

U mnie idzie około 14kg miału ,w domu 23 stopnie [po burzliwej rozmowie z panią domu,chciał 25 ] .I Chyba mam tendencje spadkową,dopiero teraz włączyłem podłogi...Czyli przekładając na złotówki to koszt dzienny to około 6-6,5zł

Jak rozwiązane macie grzanie podłogami? u mnie strasznie przegrzewa dom i dopiero jak zimniej jest to załączam podłogówkę. Oczywiście mam zawór 3d z regulacją od 20 stopni.

U mnie idzie około 14kg miału ,w domu 23 stopnie [po burzliwej rozmowie z panią domu,chciał 25 ] .I Chyba mam tendencje spadkową,dopiero teraz włączyłem podłogi...Czyli przekładając na złotówki to koszt dzienny to około 6-6,5zł

Jak rozwiązane macie grzanie podłogami? u mnie strasznie przegrzewa dom i dopiero jak zimniej jest to załączam podłogówkę. Oczywiście mam zawór 3d z regulacją od 20 stopni.

U mnie mam przekombinowaną kotłownie także mam dużo możliwości sterowania (4D + 2szt 3D-termostatyczne), mam 100% podłogówki i pompy od nich włączają się 5minut przerwa 20 przy zasilaniu 35C + włączenie w momencie jak temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej.

Przy takich ustawieniach nic nie trzeba regulować, ecoal steruje wszystkim jedynie w okresach przejściowych wyłączam cykliczną pracę pomp.

Myślałem też o sprawdzeniu i pobawieniu się paleniem miałem ale przy ekogroszku przyjeżdża i wjeżdża bezpośrednio cała paleta do kotłowni i załadunek do kosza trwa mniej niż 5 minut, a przy miale pewnie dostałbym go luzem i musiałbym się w zimie męczyć i nosić go kosza, a najpierw odkopać go z śniegu, a jakbym zakupił workowany to pewnie różnica w cenie nie była by duża z stosunku do ekogroszu.

U mnie zaworem czterodrożnym steruje siłownik i sterownik pogodowy za pomocą ustalonej krzywej ...

Podłogówka u mnie działa chyba z 2 miesiące już cały czas ...

Nie ma przegrzewania , no chyba że źle ustawiona krzywa ...

Ja osobiście uważam że bez sterowania zaworem czterodrogowym nie ma szansy na nie przegrzewanie domu ...

Bo skąd wiedzieć jaka temepratura ma w danym czasie iśc na podłogę ???

U mnie grzane non stop 160m kw. + 80m kw. suteryny dogrzewane. Spalanie ok 12-14kg/dobe miału ze skladywegla.pl ale więcej go chyba jednak nie kupię, bo bardzo sypki jednak jest co powoduje słabą sprawność spalania na moim planiku przy małych mocach.. Mi jest w domu za gorąco nawet w podkoszulku, żonie ubranej zimno ;)

Może ktoś wie jak to pogodzić?

Ja osobiście uważam że bez sterowania zaworem czterodrogowym nie ma szansy na nie przegrzewanie domu ...

Bo skąd wiedzieć jaka temepratura ma w danym czasie iśc na podłogę ???

Możesz zobaczyć na moje temperatury w domu (tolerancja +/- 0.4C i to prędzej na minus niż przebicie temperatury ustawionej)

Po prostu pompy włączają się cyklicznie aby nie wychłodzić podłogi, a włączają się na pracę ciągła gdy temperatura spadnie poniżej 0,2C ustawionej i grzeją dopóki ją nie nadrobią.

Możesz zobaczyć na moje temperatury w domu (tolerancja +/- 0.4C i to prędzej na minus niż przebicie temperatury ustawionej)

Po prostu pompy włączają się cyklicznie aby nie wychłodzić podłogi, a włączają się na pracę ciągła gdy temperatura spadnie poniżej 0,2C ustawionej i grzeją dopóki ją nie nadrobią.

Szkoda by mi było pomp.

Pompy nie lubią takiej pracy a energooszczędne tak pracujące to szybsza ich śmierć ..

Poza tym uważam za bezsens puszczać w podłogę 35 stopni i co chwilę ją włączać. Podłoga nie ma być wyczuwalnie ciepła a ma dawac ciepło CAŁY czas ...

Według mnie masz zły zawór dla podłógówki. Zapewne masz grzejnikowy bo 35 stopni to ja nigdy u mnie nie dawałem , nawet jak było -30 stopni na zewnatrz ...

Dół mam grzejniki+ podłogówka .Ustawiam tak by podłogówka grzała a w razie nagłego spadku temperatury grzejniki dogrzewały.

Miałem pale w sumie 2 lata i teraz kupiłem zwykłego jareta,czyściej i myślę że mniej eko spale:) A cena?70zl większa niż miał

Ty to szczęściasz jesteś ;)

Masz taniutki opał ...

U mnie najatńszy miał luzem to ponad 500zł a pakowany prawie 600zł.

Za eko pakowany mniej niż 800zł nie zapłacę ...

Ratuje jedynie Leroy i ruski opał za około 700zł za tonę ...