Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

darase bardzo ekonomiczne spalanie tak trzymaj dalej. Co do klatek to akurat ja swoje w części wewnętrzna a w części zewnętrzna wliczam do powierzchni ogrzewanej bo grzeją tam grzejniki no i wliczam kotłownię bo jest to prawie 14 m2 i kociołek tam chcąc czy nie chcąc to i tak to pomieszczenie ogrzewa a wpływa to przecież na ogólny bilans cieplny :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No temat powinien się rozwinąć - bo zima sroga ( a może mniej sroga) się zbiera to nasze zużycia wzrosną to będziemy więcej na ten temat pisać. Tak porównując do ubiegłego sezonu to coś się rozleniwiłem bo jeszcze nie przepaliłem ani razu w kominku ale może jak śnieg spadnie to wtedy ha ha :)

U mnie piec Ponar Eko Żywiec 38kW-montsrum:lol2:. Sterownik Ecoal. Dom 280 m2, 2 piętra, parter wyniesiony+ poddasze budowany w latach 90-tych. Domek w tym roku ocieplony styro 10 cm na piętrach i 8 cm na parterze. Piec w tym momencie przewymiarowany bo ocieplenia miało nie być. No ale jakoś tak wyszło... Do ogrzania mam odliczając garaż załadowany eko, kotłownię ok 240-250 m2. 17 szt grzejników ok 40m2 podłogówki. 5 osób - 2 rodziny. Ja z żoną i córeczką na II piętrze, na I piętrze teściowie. Bojler 200L, 2 łazienki.

W tym momencie grzeję całe swoje piętro - 90 m2, pół piętra teściów, 2 pokoje na parterze+kotłownia. Razem ok 180 m2. Piec w trybie A-L. Paliwo groszek Chwałowice - Pieklorz wzbogacony miałem niewiadomego pochodzenia. Licznik czasu pracy dla października 1332 minuty, listopad 2179 minut. Odpowiednio ok 300 kg oraz 500 kg. Temp wewn w dzień przy aktualnych temp na zewnątrz od 20 w najchłodniejszej sypialni do 22 bez grzania. Więc chyba ocieplenie będzie się spłacać. W poprzednim sezonie wyszło mi 5 ton groszku- to był pierwszy sezon grzewczy.

SKAMP-P Premium 17kW + Puma. Na ostatnie 20 dni poszło równiutko 300kg retopal-a po 750zł/kg (jest trochę spieków) - zużycie dziennie 15kg / dobę. Miesiąc wcześniej odnotowałem zużycie 12kg / dobę.

Dom zamieszkany od roku - 200m2 w parterze razem z garażem 34 m2. Poddasze nieużytkowe. Strop ocieplony wełną 25 cm + płyta pilśniowa 18mm. Okna PCV aluplast. Ściany proterm 30 + styropian 12 cm. Podłoga 10 cm styropianu + 7 cm wylewki. Bojler 140L dla 4 osób. Temperatura w pokojach 21-23 stopnie. Brak podłogówki. Wszędzie grzejniki z zaworami termostatycznymi. W łazience 24 stopnie i drabinka bez zaworu.

Piec jak wyżej tyle że 12KW. Parterówka 135m.kw. Ściany 24Porotherm+12 styro, posadzka 10 styro, strop Teriva+15styro+7cm posadzki, poddasze nieużytkowe. Ok.60 m.kw.podłogówki, reszta grzejniki. W domu 23-24st.

Mieszkamy od lipca. Palimy od 15 października. Jak na razie idzie ok.20kg/dobę. Wydaje mi się trochę dużo jak na taki domek, ale niby pierwszy sezon najgorszy, no i groch kiepski – mokry i z miałem.

Fajny temacik na forum. Czekam z niecierpliwością na użytkowników Sztokera25, i może ktoś od Defro się trafi (jak go nie zlinczują na forum)

CO do spalania to 120kg ekogroszku starcza mi na równo tydzień. (19.11 sobota - do - 26.11. sobota) rodzina 3 osobowa.

Dom: http://www.projekty.ign.com.pl/proje...ek_2g/359/opis

Ocieplenie suporeks 24cm grug. + styropian 15cm, dach odeskowany, wełna 25cm skosy dachowe. Garaż ogrzewany na ok 17 oC. Temperatura na parterze 21-22 oC, na piętrze 21 oC.

Podłogówkę mam w łazienkach, kuchni, wiatrołapie i ok 12 m3, w sumie ok 40m2 podłogówki. Kaloryfery aluminiowe armatora. Bojler 140l.

Kocioł KMB-RP Plus 25kW Witkowski, ze sterownikiem PUMA PID.

czp01 - fajny wątek, więc i ja się wpisuję :)

Zużycie ekogroszku Pieklorz bytomski [28-29,5 MJ] to 200 kg w ciągu ostatnich 15,5 doby, czyli średnio 12,9 kg/dobę.

Dom o powierzchni podłóg 185 m2 [użytkowej około 150 m2], temperatura 21-22 st [poza garażem 24 m2, gdzie jest 18, sypialnią 17 m2 gdzie jest 19,5 i 2 pokojami w sumie 32 m2 gdzie jest 18 oraz kotłownią 5,6 m2 gdzie jest 25-26, łazienkach w sumie około 9 m2 24 st] - więcej info o domu pod linkiem: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b

Ściany Poromur 24cm + styropian 15cm, dach - wełna 20 cm w skosach dachowych + dodatkowo 15 cm w skosach strychu, podłoga 2x5 cm styro, okna 2 szybowe.

Wentylacja mechaniczna z reku Nikol + GWC rurowy [włączane tylko okresowo bo sucho jak diabli tzn. 40%].

Bojler 120l dla 2 osób i małego dziecka + zmywarka.

Kocioł Enka Set 3 z klasyczną retortą PPS25, ze sterownikiem Bruli.

Praca kotła widoczna tu:

https://esterownik.pl/remote/449

tomasziolkowski - przesusz sobie lepiej jakoś ten groszek bo po pierwsze to uchronisz zasobnik ekogroszku przed zardzewieniem w pierwszym sezonie a może i troszkę mniej spalisz jak będziesz palił suchym paliwem.

Dodam tylko, że dzięki suszeniu ślimaka też nie zeżre tak szybko rdza.

Z tego co pamiętam w 2 sezonie miałem "Pieklorza" w nieopisanych workach kupionego w lokalnym składzie - był tak mokry, że z worków ciekła woda i wtedy musiały dostać w d... zasobnik oraz ślimak.

Niedawno musiałem wymienić przeżarty ślimak, a zasobnik regularnie konserwuję Cortaninem gdy tylko pojawia się w nim "ruda" dzięki czemu jeszcze jest ok.

SUSPENSER w zużyciu ekogroszku doszedłeś pewnie już do optimum - bardzo elegancko. Pewnie swój pozytywny udział w ekonomice zużycia paliwa ma też u Ciebie REKU - u mnie tylko wentylacja grawitacyjna to na razie na tym polu nic nie zmieniam. Retortę, sterownik i eko mamy puki co identyczne :)

Na przyszłą wiosnę planuje profilaktycznie zakonserwować zasobnik czyli praktycznie będzie po 4 sezonach ale trzyma się b. dobrze tylko gdzie nie gdzie jakieś bardziej rude naloty. :)

Piec Skam-P Premium 12KW , bojler 80L , dom - projekt "Madzia" , 95m2 powierzchni mieszkalnej + kotłownia + garaż (razem 125m2). Poddasza nie liczę bo w stanie surowym i nie ogrzewane.

Dom gazobeton 24cm + 15cm styropian , podłoga 10cm styropian , strop - 30cm wełna. W całym domu podłogówka. Sterowanie pogodowe.

Temperatura w domu około 21 stopni.

Dom nowy. Budowa rozpoczęta we wrześniu 2010 , zakończona w maju 2011. Wprowadziłem się w sierpniu.

Podajnik piec ma mały. Wchodzi podobno około 110kg ekogroszku.

Ekogroszek mam ruski (syberyjski). Jako że sam pakowałem nie wiadomo ile kg waży jeden worek. Jeden zważyłem i miał 35kg , ale jedne są cięższe inne lżejsze ..

Ekogroszek suchutki. Sam pakowałem do przewiewnych worków (fakt super wysechł , ale się sypie z nich niemiłosiernie i wiem że następnym razem kupuje foliowe worki ...)

Podajnik uzupełniam co około 11 dni. Nie czekam aż zabraknie opału , tylko jak widzę że jest już malutko to ładuję 3 worki :)

U mnie spalanie sądzę że wynosi coś około 10kg na dzień (+/- 1kg) ...

Na razie walczę z wilgocią , więc bardzo często wietrzę i dośc mocno , ale no cóż tak to jest z nowymi domami ...

Ja kupiłem ekogroszek bobrek luzem i też sam pakowałem do worków polipropylenowych ( przewiewnych) - średnia statystyczna w jednym worku wychodzi mi na 32 kg. Ekogroszek jest suchy jak pieprz ale nie kurzy się bo prawie w ogóle nie ma miału - chyba że coś się obtłucze. Tak, że ja zostaje przy swoich workach bo dobrze dosuszają ekogroszek.

W pierwszą zimę zawsze trzeba dom wygrzać z całej wilgoci i zużycie ekogroszku jest większe. :)

Posiadam piec 19KW z palnikiem brucer oraz sterownik ST37

ogrzewam dom z połowy lat 80-tych o powierzczni około 120m2 piwnica pod połową ogrzewana częściowo( kotłownia sama się ogrzewa) kubatura około 450m3 ściany 50cm (pustak - dziura - cegła) ocieplone 10cm styro, na stropie 10cm wełny temp w domu 22st piec 57st CWU 54st

w tym sezonie zacząłem prowadzić notatki w formie elektronicznej i wychodzi mi ze średnie dobowe spalanie mam 14,56kg

Otóż nie dawała mi spokoju moja powierzchnia którą grzeję więc dokonałem pomiaru "z łapy" czyli miarą zwijaną:lol2:

Pomiar wykonałem ponieważ kupując dom nie latałem z miarą po pokojach a nie dawało mi spokoju moje spalanie w stosunku do powierzchni jaką byłem przekonany że ogrzewam

wynik jaki uzyskałem jest następujący:

po podłogach wszystko licząc łącznie z kotłownią i klatkami schodowymi oraz wiatrołapem w którym jest na razie 12st wychodzi mi 142,75m2 przy wysokości pomieszczeń piwnica 2,2m część dzienna 2,4m oraz część nocna 2,6m

Jak odejmę nieogrzewaną kotłownię którą piec grzeje to będzie jakieś 128m2 wszystkiego co muszę ogrzać

i teraz dopiero wynik czyli wspomniane wyżej 14,56kg na dobę

Dodam iż 2 sezony temu przy ostrej zimie i nie cieplonym domu oaz zielonym palaczu piec połknął 5 ,5 tony od 1 grudnia do 8 maja czyli tona na miesiąc szła delkatnie mówiąc a dom stary wygrzany tyle że bez styro.

sezon poprzedni po wrzuceniu 10cm styro na ściany to 4,5 tony od 4 września do 4 maja więc już dużo lepiej

bardzo jestem ciekaw jakim wynikiem zakończę ten sezon chociaż zimowym go nazwać to nadużycie chyba:lol2:

No ja nie widzę, aby u kaszpir007 szło paliwa więcej ;)

Jak wprowadzałem się w sierpniu (od czerwca trwała "wykończeniówka") to mialem wilgotnośc 90-99% ... Okna pootwierane nonstop , kilka razy odpalałem kominek , kilka razy piec ale dawało to małe efekty ...

Było fatalnie. Pościel mokra , wszystko mokre. Dodatkowo przez kilka miesięcy w garażu trzymaliśmy meble które nie mieliśmy gdzie przechować i developer zgodził aby się umieścić je w domi.

Niestety wilgoć wlazła i potem w domu dała o sobie znać. Pojawił sie grzybek :(

Było bardzo wilgotno :(

W akcie desperacji zrobiliśmy "sajgon" ;) czyli piec na max moc , podłogówka na max (także wygrzewanie podłóg) i mieliśmy po 35-40 stopni w domu :) i okna pootwierane. Ten sajgon trwał 2-3 dni , ale udało sie wywalić dużo wilgoci.

(Pamiętam jak developer przyleciał dowiedzieć co się dzieje bo z komina w sierpniu chyba (czy tez wrześniu gdy było ponad 20 stopni na zewnątrz) leciał dym ...

Ale dopiero tak naprawdę odpalenie ogrzewania na poczatku października spowodowała że powoli wilgotność spada. Przez większośc czasu okna były porozszczelniane na max + wietrzenie. Od pewnego czasu okna są na zamknięte ale za to minimum2x dziennie robię wielkie wietrzenie (i to bardzo intensywne) i kontroluję wilgotność. Obecnie wilgoć w domu wynosi około 60% , trochę dużo , ale duuużo lepiej niż sierpień-wrzesień (90-99%) ...

Ja mam nadzieję że w następnym roku będzie lepiej , bo na razie dużo ciepła idzie na walkę z wilgocią i wietrzenie ...

Edytowane przez kaszpir007

Timon i teraz to jest tak jak ma być :) pomierzone wiadomo co i jak ;) 5,5t to dużo i mało, nie pamiętam jakim eko paliłeś. Myślę że to 10cm styropianu w Twoim i moim przypadku coś da ale cudów się nie spodziewam, zapewne mamy większą stratę na szybach w oknach niź na murze. Trzeba poczekać na mrozy, teraz to jest ciepełko ;)

Prośba Panowie i Panie podawajcie powierzchnię swoich domów bo linki w telefonie mi nie działają. :)

Mam zważone wiadro 15l w którym mieści się 10kg eko, każdy zasyp zapisuję do zeszytu. Np. w tamtym roku o tej porze zasyp wystarczał na 5dni w tym na 9dni.

Taka jest różnica w temperaturze i ociepleniu domu.