Jarecki79 28.11.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Daj znać bo cena i kaloryczność podobna do tego co ma Kaszpir i Ja. Nie możemy sobie z tym poradzić. Teraz idzie próbka Anmag z imex-piechota, od wczoraj od ok. 19-ej Powiem szczerze- rewelka, ładnie na palenisku, elegancki popiół. To można polecić z czystym sumieniem, ostatnia noc u mnie najzimniejsza w tym sezonie grzewczym. Patrząc na suche dane, to coś w pobliżu retopalu, ale jest drobniejsze ziarno, podajnik na tym ciszej pracuje. W nastepnej kolejności, pewnie jutro koło południa wsypię próbkę miału od nich. Miał to być niby rokita, ale na moje to jest ich tzw eko-miał z PiastII (Czeczot), podają typ węgla 31.2, 24-26MJ, ziarno 0-31,5mm (sporo w tym drobnicy), popiół max 10%, to co dziwi to podana spiekalność do 20%.... Edytowane 28 Listopada 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.11.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 u mnie jest tak...najpierw zawór 4d ustawiający temp. zasilania dla całego CO w domu, czyli grzejniki i do zaworów 3D na OP.....i może zdarzy się, że muszę coś zwiększyć na zaworze 3D aby podnieść temp. podłogówki....ale przeważnie nie jest to więcej niż 1-2 razy w sezonie....podłoga jest u mnie neutralna ...ani ciepła ani zimna...i nie posiadam siłowników...ustawienia są praktycznie cały czas takie same na zaworze 3D.... temp. zasilania dla całego CO obecnie po zaworze 4d u mnie wynosi 30stC....powrót ma 28 stC....(ustawienie na piecu/.kotle=59stC, załączanie pomp 60 stC, przewyższenie przez piec temp zadanej jest do 62stC....i tylko przez okres od 59-62 stC pompy pracują...i tak już to wszystko pacuje 5 lat...) piec tłokowy/szufladowy jak kto woli....brak pompy zasilającej CWU....bojler powyżej pieca/kotła spalanie obecnie około 11,5-12 kg doba (MIAŁ 19MJ/ 285 zł/t, 165 m2 + 80 m2 piwnica) dobrze ustawiona instalacja i dobrze dobrane parametry wszystkich części instalacji CO w domu dostarczają mniejszych problemów z wysterowaniem i uzytkowaniem CO...dlatego ja zrobiłem swoją instalację bez siłowników itp....wszystko jest proste i bardzo łatwe w obsłudze...dlatego nawet moja zona sobie ze wszystkim radzi... ps. z ciekawością czytam to forum....i zastanawiam się czasem czy jeden człowiek może zrozumieć innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 29.11.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 30 stopni na grzejniki - to jeszcze nic, u mnie -2 na dworze, dość silny wiatr a ja pomału myślę żeby klimę tochę przykręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 30.11.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 30 stopni na grzejniki - to jeszcze nic, u mnie -2 na dworze, dość silny wiatr a ja pomału myślę żeby klimę tochę przykręcić tak 30 stC na grzejniki idzie....ale ja mam OP w 100% powierzchni podłogi na parterze ( ale dodatkowo posiadam też grzejniki), na poddaszu mam OP w 50% powierzchni podłogi i grzeniki... także nie muszę wpuszczać w instalacje CO wyższej temperatury... na parterze mam 24stC....na poddaszu 22stC w piwnicy 18stC więc nie ma po co podnosić temperaturę ja budowałem sam dom....i przywiązywałem duże znaczenie do braku mostków termicznych...więc teraz są i tego korzyści...choć dom nie jest rewelacyjnie ocieplony...przynosi obecnie duże korzyści w kosztach eksploatacyjnych jak również w użytkowaniu... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 01.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Po zmianie zaworu poki co wzrost spalania...od 20 do 29. 9 pelnych dob 125 kg to daje 13.8 kg/doba. Kaszpir napisz jak wyglada u ciebie krzywa grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 01.12.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wesola daje mi sporo sadzy na scianach pieca. A wegiel nie spala sie na proszek. Drobne spieki ale nie straszne. Mam ustawienia 5/25 . Moc minimalna pieca musialem dac na 6% bo zar schodzil nisko i nie bylo kopca. (Skamp ze skorpionem plus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 17kg/24g , koszt to 13zł na 160m . przy tej temperaturze jest ok. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 02.12.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 u mnie spalanie też delikatnie wzrosło...13,5-14kg , 165m2 (24stC; 22stC) +84 m2 piwnicy (18stC) palę MIAŁEM JANINA 19MJ, piec tłokowy, koszt mam bardzo niski ze względu na cenę MIAŁU 285zł/t , czyli koszt około 3,8-4 zł / doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 02.12.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 U mnie spalanie ostatnio oscylowało miedzy 16-17kg miału [6-7zl doba]. Wczoraj zasypałem wesołą podajnik [tylko 50kg miałem] i spalanie spadło do 13kg [około 10zl doba ] . Ale jak widać różnica tylko w ilości spalonego opału na korzyść wesołej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Właśnie mam pompy energooszczędne i jak dotąd mają się dobrze (jakbyś zobaczył jej konstrukcje i budowę to byś zmienił zdanie). Jeśli to Grundfos Alpha 2 -to celowe zał/wył to 2-3 razy na dobę.Informacja z działu technicznego Grundfosa (do sprawdzenia).Nie zalecana do pracy cyklicznej. Pomijam fakt "synchronizacji" z instalacja w trybie autoadapt-który trwa 24h,pompa co prawda wraca do zapamiętanych ustawień,ale musi mieć czas na ich wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 02.12.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ja mam teraz spalanie na poziomie 42-45kg/doba, ekogroszek Wesoła. Kocioł Ogniwo Eko Plus 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.12.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Około 100kg starczyło mi na 8dni , czyli wyszło około 12,5 kg na dobę. Opał jakiś badziewny masakrycznie spiekający się miał niby 24MJ Piast za którego płaciłem 570zł (pakowany). Czyli za dobę za ogrzanie wychodzi około 7,1 zł . Na razie kombinuje jeszcze z ustawieniami i nie przejmuję się spalaniem i ciągle mam nadzieję że znajdę jakieś ustawienia aby ten badziew spalić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.12.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ostatnia doba czyli 1 grudnia spalanie 21,6 kg ekogroszku kwk chwałowice co daje 15,1 zł na dobę na powierzchnie ogrzewaną ok 230 m2 po podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 03.12.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Ja spaliłem 100kg ekoreta podczas 7 dni Dom 210m2 użytkowej, . Przekonałem się że lepiej grzać ciągle na mniejszej mocy i temperaturach niż kombinować z termostatem pokojowyym. Wydaje mi się ze miałem wiecej strat jak wyłaczałem pomki i pózmnie piec musiał mocniej dogrzewać gdy pompy były wyłaczane. Teraz pompa od grzejników na I bieg, od podłogówki na II ale myśle żeby ja też jeśzcze skręcić. Piec z palinikem brucer ustawiony na podawanie 5s pauza 50s, temp zadana 50st. Tempertura wody na podłogówkę 28-29st, ustawiane recznie. Ponieważ mam wymiennik ciepłą, nie mam zaworu 3/4D to woda na ogrzewanie idzie z pewną stratą 42-45st. Powrót na piec jest zawsze ciepły (osobna pompka na II biegu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiano12 03.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam Jeżeli ktoś jest z okolic Zawiercia i wie jak ustawić piec (czas podawania, nadmuch wygląd płomienia itd itp) prosiłbym o kontakt 604154991 [email protected]. Problem już poruszałem ale nadal nie potrafię dobrze ustawić pieca Napiszę jeszcze raz zapytanie ze szczegółami i prosiłbym o podanie waszych propozycji jak byście ustawili ten piec i jeśli już coś to jakimi parametrami byście regulowali żeby dopracować jak najlepsza wydajność. Dom 170m2 poddasze ocieplone a ocieplenia elewacji brak, bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu, a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze. Temperatura jaka utrzymuje to okolice 20,4-21stopni. Aktualnie przy temp 0 do -5 spala 45-50kg i tak było również jak używałem ekogroszków z najwyższej półki, teraz kupiłem ISKRA Groszkomiał jest mieszanką 50% ekogroszku i 50% eko miału z KWK Chwałowice. Masę spieków długo dobija do temperatury i w podtrzymaniu jest z 10 min. W miarę szybko dobija do temperatury i długo jest w podtrzymaniu jeżeli wszystkie strefy podłogówki są wyłączone bo osiagneły temp i grzeją się tylko grzejniki. W przypadku grzania całości mało kiedy w ogóle piec osiąga temp zadaną. Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531. zawór czterodrozny ustawiony na 5 - temperatura wychodząca przy 58 stopniach na piecu to 51st temperatura powrotu 42st 1. TZ - Temperatura zadana - 58st 2. temp. załączenia pomp 35st 3. czas podawania - 9sek 4. czas przerwy 51sek 5. wentylator ustawiony na 20% 6. odsłonięcie wentylatora około 1cm 7. CWU równolegle - 42 st (140l) 8. czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 10sek 9. czas przerwy 7 min 10. obroty wentylatora w trybie podtrzymania 30% 11. wyprzedzenie went tryb podtrzymania 10 sek 12. opóźnienie went tryb podtrzymania 15 sek Poza tym co sadzicie o ustawieniach podłogówki? czy dobrze, że strefy są wyłączane po osiagnięciu temp czy może lepiej trzymać podłogówke cały cza na przykład 25-28 st i olać sterowniki (ale w takim razie po co one by były) Poza tym jaka temp wejściową na podłogówce trzymać? Nie rozumiem też czemu mam na termometrze temp wyjściowa pieca 51 a wejsciowa na podłogówce jest 41 a temp podłogówki wynosi wtedy około 32. Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie Poza tym jeżeli ktoś jest chętny pomóc proszę o kontakt mogę wysłać zdjęcia paleniska spieków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.12.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 To usuń damiano12 a napisz tuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?229592-ustawienia-sterownika-na-ekogroszek&p=6693083#post6693083 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 05.12.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Mam pytanko koledzy i kolezankiod 3 dni w koszu pojawil mi sie dym. Taki dym jaki powstaje gdy zostawi sie otwarty kosz i dmuchawa wwiewa taki siarowaty dym. I nagle pojawily sie tez skroplenia wody. Mimo iz towar na bank byl suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.12.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Mam pytanko koledzy i kolezanki od 3 dni w koszu pojawil mi sie dym. Taki dym jaki powstaje gdy zostawi sie otwarty kosz i dmuchawa wwiewa taki siarowaty dym. I nagle pojawily sie tez skroplenia wody. Mimo iz towar na bank byl suchyA uszczelki kosza nie uszkodziłaś jak wsypujesz węgiel może węgielki gdzieś są przy uszczelce ,sprawdź uszczelkę oraz zamknięcia klapy kosza czy się nie rozkręciły, powyginały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 08.12.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Wyrobila sie ta uszczelka na dole kosza do jego oprozniania. Spalanie 125 kg starczylo na 7.5 doby tj 16.7 kg na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 08.12.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Ja pierwszy rok zaczynam palić, Mam piec defro duo UNI 15KW, palę ekogroszkiem Jaret Plus (min 25KJ), poki co jest masakra.Dom mam mały ok 70 mkw / kondygnacja (parter 2,65 m, poddasze 2,60->1m, piwnica 2,30 m ale ogrzewam w pełni tylko parter.Poddasze mam oddzielone płytą OSB + styropianem, wszystkie grzejniki zakręcone w tym 2 mają zawory termostat ustawiaone na OK 8 st (przeciw zamarzaniu)w piwnicy w zasadzie nie grzeje grzeja mi troche nieosłonięte rury w kotłowni. W grazu mi jeden grzejnik grzeje (nie kupiłem jeszcze głowic do piwnicy a grzejnik nie daje sie zakręcić wiec mi grzeje troche w garazu (który z racji bramy garazowe pewnie szczelny zbytnio nie jest).Dom z MAXa 220 + 15 cm styropopianu, okna 3 szybowe, 7 komorowe a zużycie węgla jest poki co masakryczne (po pewnej optymalicacji ustawień pieca, mam zużycie rzędu 160 kg/ 7 dni => 18 zł/dobę (a mrozów jeszcze nie ma ...).Jak temperatura spadała do ok -6 we nocy to piec właczał się non stop (tzn nie wchodził w podtrzymanie).Poki co moje podejrzenie to: - nieszczelności w oknach - próbuję poki co regulować grzybkami, bo czuje że czuć zimno w niektórych miejscach przy uszczelkach- żle zrealizowana podłogówka na bazie RTL - nad która nie mam kontroli (planuję ją zakręcić) - straty ciepła w piwnicy (z rur) i w garażu Poki co jestem załamany takim spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts