Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Niestety konkretnej informacji na temat pochodzenia węgla nie posiadam (węgiel kupiony w składzie), mogę jutro zadzwonić, dopytać się.

Oto link z obliczeniami:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/hz0

Przy czym, na poddaszu ogrzewam jedno pomieszczenie 3x5m. Czyli łączna powierzchnia ogrzewana to 105m2. Co do kosztów z poprzedniego sezonu, nie mogę ich podać gdyż od tego roku tu mieszkam, a poprzedni piec pamiętał czasy PRL-u i nie był używany od 3 lat, więc instalacja jest nowa i nie mam doświadczenia z nią.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Worek waży 26 kg ? a jakiej wagi użyłeś i jak ważyłeś ?

Waga co prawda nie legalizowana ale na 100% dobrze waży. Inna sprawa, że zważyłem tylko 1 worek. Jak zakupie parę worków przy najbliższej wizycie w LM to sprawdzę jeszcze ze 2-3 worki i dam znać o ich wadze.

Doskonale wiem, że węgla zwykle jest mniej niż wartosć deklarowana, bo zwłaszcza jak są to worki przepuszczające powietrze to odparowuje woda i wegiel waży mniej. Dla przykładu ten ruski ekogroszek, którego mi trochę zostało wazy ok. 23,5 kg zamiast 25 ale za to jest suchy jak popiół.

Zboża po żniwach mocno potaniały i teraz owies kosztuje 400-500 PLN/t, ale to i tak zbyt drogo biorąc poprawkę na wartosć opałową.

Czy uważasz, że sterowniki montowane w kotłach Defro są na tyle prymitywne, że opłaca sie je wymienić na jakis lepszy? Jesli tak to na jaki i ile to kosztuje. Jak dobrze pamiętam, to Defro montuje sterowniki EkoTech i są one dosć popularne w kotłach ze sredniej pułki cenowej.

https://nawozy.eu/aktualnosci/notowania/owies.html ja mieszkam tam na górze gdzie jest najdrożej :D:D:D zresztą węgiel nad morzem też najdroższy. Co do sterownika Eko-Tech nie znam go więc się nie wypowiadam , miałem dwustanowego Tango - Negro , potem dokupiłem RT09 z PID z którego byłem w końcu zadowolony a teraz do miesiąca mam SPP i po tym ile wsypywałem do podajnika przy RT09 a to ile wsypuję przy SPP to myślę że po trzech tonach spalonego węgla SPP się zwróci.

wszystko zależy od ocieplenia

Zgadza się w 100 procentach. Ja mam ocieplony styropianem 10 cm oraz poddasze/strop 15 cm wełna. Ocieplenie było już robione dawno i nie robiła to super ekipa – tylko ktoś kto po prostu wiedział po co jest oczko w poziomicy i jak urobić klej. Jestem pewien, że kamera by pokazała, że Ti i ówdzie jest kiepsko, ale musi być jak jest.

okna plastiki też zakładane z prawie 10 lat temu.

Reasumując uważam, że 25kg w dobę z haczykiem nie jest źle ;)

No i następny raporcik ;)

Tym razem 100kg miału starczyło na 8 dni czyli wyszło około 12,5 kg na dobę.

Czyli wychodzi koszt około 7,1 zł za 1 dzień za CO + CWU

PS. Od kilku dni jest zimno. W ciągu dnia mam około -6 stopni , w nocy około -10 stopni (dziś już jest -11) ...

Niestety opał fatalny i muszę bardzo mocno dmuchać i mam bardzo gorace spaliny i mimo nawet tego produkuję olbrzymie ilości koksu , a to co się dzieje na palniku dalekie od ideału ..

Ehhh ...

Edytowane przez kaszpir007

Zasypałem dziś 29/12/2014 o 19 :00 140 kg nowego ekoruska zobaczę na ile go starczy. Na pewno na cały ten rok.:lol2:

Starczyło na 5 dni bez 0,5 godziny

Dziś o 18,30 skończył się węgiel.

Temperatura w tych dniach :

-16*C noc......-15*C dzień....2 dni

-16*C noc.....-7*C dzień......1 dzień

-5*C noc.......0*C dzień.....1 dzień

+3*C noc.....+4*C dzień....1 dzień

1,17 kg na godzinę

średnia temperatura z 5 dni -8,3*C

28,12kg na dobę przy temperaturze -8,3*C

17,72 zł doba przy stałej temperaturze -8,3*C

W tym grzanie CWU zasobnik 300l

Edytowane przez animuss

Zużycie za ostatnią dobę to 23,1 kg ekogroszku KWK Chwałowice.

Średnia z ostatniego zasypu czyli za prawie 8 dni to 23,61 kg na dobę.

Największe zużycie dobowe zanotowałem jednak w sylwestra bo aż 31,7 kg na dobę ( tak podaje bruli) - pewnie te nocne sylwestrowe kąpiele zrobiły swoje a no i pełne wietrzenie domu ostatni raz w starym roku też tu się do tego dołożyło. :)

Witam posiadam kocioł Defro duo UNI 15KW.

W dom o powierzchni 116MKW. Parter 74 Mkw utrzymuje tu temp 20 st.

na ocieplonym poddaszu utrzymuje temp ok 12st.

Poddasze oddzielone od parteru płytą MDF + styropian.

w piwnicy mam garaż 19mkw i tu grzejniki ustawione na 6st (zabezp przeciw zamarzaniu).

Pozostałych pomieszczeń w piwnicy nie grzeje.

Dom ocieplony 15cm styropianu, okna trzyszybowe, strop nad poddaszem izolowany 25 cm wełny.

Spalanie -3 do -5 ok 20kg/dobę (160kg/8 dni) CO + CWU.

Ostatnia konfiguracja sterownika:

temp C.O. : 65 st

temp C.W.U 50 st w godz 16-22 i 6-8 pozostałe (40 st)

nastawa zaworu 4 drogowego: 4/10

czas pracy: 24sek

czas przerwy: 110sek

wentylator: 75%

Podtrzymanie:

czas pracy went: 10sek

czas przerwy went 20sek

czas podawania: 20sek

przerwa podawania: 30min

Przy tym co piszecie to masakra, powinno być bliżej 10kg niż 20.

Na wartościach domyślnych było znacznie gorzej.

Spalam Ekogroszek Jaret Plus (Tauronu) na którym jest napisane > 25MJ/kg.

Jakieś sugestie?

Próbuj krótszymi cyklami palić i z mniejszym nadmuchem. Masz rynnę więc bardzo króciutkie raczej się nie sprawdzą, na początek potestowałbym podawanie 5 sekund z przerwą 40 sekund i nadmuchem w okolicach 50%. A potem próbowałbym rozciągać jeszcze przerwę i obniżać nadmuch. No i nie wiem czy na pewno potrzebujesz tak dużej dawki w podtrzymaniu i tak częstych przedmuchów. Dałbym przedmuch tak z 10 sekund co 15 - 20 minut i podawanie w podtrzymaniu 5 sekund co 15 minut. Powinno mu wystarczyć żeby nie wygasał w podtrzymaniach.

Dziś wieczorem czeka mnie nowy zasyp opału , czyli:

Następny raporcik ;)

Tym razem 100kg miału starczyło na 7 dni czyli wyszło około 14,2 kg na dobę.

Czyli wychodzi koszt około 8 zł za 1 dzień za CO + CWU.

Przez ostatnie minimum 3 dni bardzo mocno u mnie wiało. Wiatr był taki że odfrunęła mi moja trampolina o średnicy 2,4m i przefrunęła sporą odległość ...

Choć już nie pierwszy raz :(

Widać było także jak pięknie z palnika znika opał , taki ciąg kominowy.

Dodatkowo tak zimny i mocny wiatr skutecznie wychładza dom i spalanie miałem wysokie ..