MagdaiKamil 12.01.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Nie wiem czy czasem nie ma zaworu 3D termostatycznego i do do niego nie podłączy siłownika i bez wymiany zaworu sterowanie pogodowe nie będzie działać, jedynie wtedy zostanie mu cykliczne włączanie pompy podłogowej (najtańsze rozwiązanie) lub jak ktoś wyżej napisał sterownik + siłowniki na pętle. Tak mam 3d afriso 20 -43 stopnie. Jesten sterownik jest w salonie i on niby miał kontrolowac całą podłogówkę - tak jak napisałem ustawiłem go na 28 żeby pompa działa non stop. Czy te siłowniki działają zero jedynkowo że albo pętla otwarta albo petla zamknięta? czy regulują płynnie? jakies konktretne sprzęty polecacie? Drugi sterownik steruje niby grzejnikami - jest bezprzewodowy chyba auraton- też ustawiony tak żeby pompa działa non stop. teraz jak ustawiam na 3D np 27 stopni to w salonie jest 22 stopnie ale znowu w łazienkach jest też podobnie, a chciałbym żeby było cieplej, czy jakbym podniósł temparaturę na 3D i zastosował te siłowniki to można by to osiągnąć? czy jak podniose temp na 3D a siłowniki przymkną salon to spalanie nie wzrośnie mi gwałtownie? --- nie wiem czy zrozumiale to napisałem:) P.S. Spalanie: 125 kg / Wesoła/ 139m2/ 8 dni/ 15,63 kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.01.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jak masz taką możliwość ( na rozdzielaczach ) to spróbuj może dać pełny przepływ w łazienkach a ograniczyć przepływ w salonie i innych pomieszczeniach w których chciałbyś mieć temperaturę niższą niż w łazienkach. Być może trzeba będzie podnieść ze 2 - 3 stopnie temperaturę zasilania podłogówki po takich operacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 12.01.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jak masz taką możliwość ( na rozdzielaczach ) to spróbuj może dać pełny przepływ w łazienkach a ograniczyć przepływ w salonie i innych pomieszczeniach w których chciałbyś mieć temperaturę niższą niż w łazienkach. Być może trzeba będzie podnieść ze 2 - 3 stopnie temperaturę zasilania podłogówki po takich operacjach. Tak mam taką możliwość, niby jest tak teraz ale spróbuję przykręcić bardziej pętle poza łazienkami i podbije temperature, zobaczę jak to wpłynie na spalanie. A w kwestii wymiany pompy w zestawie podlogówki na jakąś energooszczędną ? ma to sens - polecicie coś konkretnego? ona ma długość 130 mm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 12.01.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tak mam taką możliwość, niby jest tak teraz ale spróbuję przykręcić bardziej pętle poza łazienkami i podbije temperature, zobaczę jak to wpłynie na spalanie. A w kwestii wymiany pompy w zestawie podlogówki na jakąś energooszczędną ? ma to sens - polecicie coś konkretnego? ona ma długość 130 mm pozdrawiam Zawsze możesz kupić pompę energooszczędną tylko przelicz kiedy się to zwróci ( u mnie na 2 ciągnie 11W przepływy wyregulowane na 1L/min), ja jak liczyłem podłogówkę to specjalnie zagęściłem rurki w łazience i uzyskałem te kilka stopni wyżej, ale np pętle w salonie dałem takie same odległości i okazało się że przy ścianie zewnętrznej jest trochę zimniej to na tej pętli ustawiłem na rotometrze1,2L/min i temperatury się wyrównały. Nie wiem czemu nie chcesz sterować wyłączaniem pompy podłogowej, u mnie się to idealnie sprawdza i temperatura przez cały okres grzewczy nie przekracza 0.5C tolerancji, aby nie wychłodzić podłóg po wyłączeniu pomp ustawione w ecoal/bruli cykliczne ich załączanie 5minut pracy/20-30 minut przerwy. Siłowniki działają tak samo zero/jedynkowo jakbyś wyłączał pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 12.01.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Zawsze możesz kupić pompę energooszczędną tylko przelicz kiedy się to zwróci ( u mnie na 2 ciągnie 11W przepływy wyregulowane na 1L/min), ja jak liczyłem podłogówkę to specjalnie zagęściłem rurki w łazience i uzyskałem te kilka stopni wyżej, ale np pętle w salonie dałem takie same odległości i okazało się że przy ścianie zewnętrznej jest trochę zimniej to na tej pętli ustawiłem na rotometrze1,2L/min i temperatury się wyrównały. Nie wiem czemu nie chcesz sterować wyłączaniem pompy podłogowej, u mnie się to idealnie sprawdza i temperatura przez cały okres grzewczy nie przekracza 0.5C tolerancji, aby nie wychłodzić podłóg po wyłączeniu pomp ustawione w ecoal/bruli cykliczne ich załączanie 5minut pracy/20-30 minut przerwy. Siłowniki działają tak samo zero/jedynkowo jakbyś wyłączał pompę. http://allegro.pl/pompa-obiegowa-grundfos-alpha-2-25-60-130mm-krotka-i4984771823.html znalazłem takie coś - zwrot jakieś 6-7 lat. Grundfoss do najtańszych tematów nei należy. czy polecicie coś konkretnego? ma uciągnąć 9 pętli. Maher - czasami weekendowo rozpalam kozę i wtedy przy sterowaniu pompą woda w podłodze by za bardzo się wychłodziła bo sterownik po przekroczeniu 22 stopni odciąłby zasilanie a czasami nawet przez cały dzień przy paleniu kozą jest 24 stopnie w domu. Siłowniki wyłączałyby tylko część pętli a nie wszystkie 9. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Właśnie też na wiosnę taką pompę kupuję ALPHA 2 25-60 ale o długości montażowej 180 mm - u mnie ta pompa zastąpi dwie pompy CO od grzejników. Myślę jeszcze nad drugą energooszczędną do 4 pętli podłogówek - ale nie wybrałem jeszcze jaka tam ma być Ps. Co do zwrotów to nigdy tego nie liczę bo tak naprawdę to przecież nic się nigdy nie zwraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 12.01.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 http://allegro.pl/pompa-obiegowa-grundfos-alpha-2-25-60-130mm-krotka-i4984771823.html znalazłem takie coś - zwrot jakieś 6-7 lat. Grundfoss do najtańszych tematów nei należy. czy polecicie coś konkretnego? ma uciągnąć 9 pętli. Maher - czasami weekendowo rozpalam kozę i wtedy przy sterowaniu pompą woda w podłodze by za bardzo się wychłodziła bo sterownik po przekroczeniu 22 stopni odciąłby zasilanie a czasami nawet przez cały dzień przy paleniu kozą jest 24 stopnie w domu. Siłowniki wyłączałyby tylko część pętli a nie wszystkie 9. Tak mi się wydaje. Spokojnie wystarczy ci 25/40 jak pętle nie przekraczają 100m (u mnie na 13pętli daję radę na 2 biegu), możesz też kupić tańszą bez funkcji auto-adapt -bez wyświetlacza. pompy 130/180 różnią się tylko rozstawem przyłącza, silniki są takie same, równie dobrze może się okazać że w swojej starej wymienisz tylko silnik z elektroniką i wirnikiem bez rozkręcania instalacji (przykręcone na 4 śrubach imbusowych). Możesz też poszukać jakiś używanych, w tych elektronicznych poza łożyskami nic się nie zużywa (wirnik to magnes stały). Jak zastosujesz siłowniki to musisz też pomyśleć o zabezpieczeniu pompy jak wszystkie siłowniki odłącza pętle. W sterowniku nie masz funkcji cyklicznego włączenia pomp aby nie wychłodzić podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.01.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) http://allegro.pl/pompa-obiegowa-grundfos-alpha-2-25-60-130mm-krotka-i4984771823.html znalazłem takie coś - zwrot jakieś 6-7 lat. Grundfoss do najtańszych tematów nei należy. czy polecicie coś konkretnego? ma uciągnąć 9 pętli. Maher - czasami weekendowo rozpalam kozę i wtedy przy sterowaniu pompą woda w podłodze by za bardzo się wychłodziła bo sterownik po przekroczeniu 22 stopni odciąłby zasilanie a czasami nawet przez cały dzień przy paleniu kozą jest 24 stopnie w domu. Siłowniki wyłączałyby tylko część pętli a nie wszystkie 9. Tak mi się wydaje. Możesz zastosować Grundfoss Alpha 2L. I na łazienkę puszczasz max przepływ jak chcesz tam wyższa temp. W salonie przykręć delikatnie. Puść pompę w cykliczną pracę po osiągnięciu tem. zadanej. I zobacz ja to się sprawdzi. Jak nie to siłowniki na pętlach tak jak pisałem wcześniej. Lub wymiana 3d na taki z siłownikiem i sterowanie pogodowe. Możesz tez założyć tylko siłownik na pętlach w salonie i jak będziesz palił w kozie to te pętle odetniesz a w pozostałych pomieszczeniach i łazience podłogówka będzie działała normalnie. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Cykliczne włąnczanie wg mnie słabo się sprawdza. Ja w zeszłym roku tak miałem ale wyłączyłem. Niesety u mnie sterownik załanczał tylko na 30s/x co ile ustawiłem pompkę w kotłowni i nie zdążyła ona pociagnać wszytkich pętli. Teraz wszytko chodzi u mnie non stop, ale podłogówka mocno skręcona - zasilanie 27-28 pompa na minimum. Jak idzie mróz lekko odkręcam, ale czaje się własnie na wymianę zaworu i zintegrowanie go z pogodówka mam wyjście na siłownik ze sterownika i czyjke. W tym roku naprwdę łądnie i mało mi pali, a jak kombinowałem żeby obniżać temp to pożniej piec nadganiał i palił wg mnie wiecej. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.01.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Możesz zastosować Grundfoss Alpha 2L. I na łazienkę puszczasz max przepływ jak chcesz tam wyższa temp. W salonie przykręć delikatnie. Puść pompę w cykliczną pracę po osiągnięciu tem. zadanej. I zobacz ja to się sprawdzi. Jak nie to siłowniki na pętlach tak jak pisałem wcześniej. Lub wymiana 3d na taki z siłownikiem i sterowanie pogodowe. Możesz tez założyć tylko siłownik na pętlach w salonie i jak będziesz palił w kozie to te pętle odetniesz a w pozostałych pomieszczeniach i łazience podłogówka będzie działała normalnie. Teraz mam pompe Wilo 15/6. Czy tę co wskazal meher jest paramettrowo lepsza?. Mam sterownik skprpion plus. Wydaje mi sie ze nie ma opcji cyklicznej pracy. Chyba zastosuje opcje siłowników na petle tam gdzie pale koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Teraz mam pompe Wilo 15/6. Czy tę co wskazal meher jest paramettrowo lepsza?. Mam sterownik skprpion plus. Wydaje mi sie ze nie ma opcji cyklicznej pracy. Chyba zastosuje opcje siłowników na petle tam gdzie pale koza. Skorpion przy wyższej nastawie CWU od C.O. moduluje mocą standardowej pompy, tj. jej wydajnością podobnie do tego jak robią to sterowniki w układach solarnych.... Jak zamontujesz energooszczędną pompę, to w menu pomp musisz przeskoczyć na pracę skokową, bo inaczej możesz uszkodzić albo sterownik albo pompę. Cykliczna praca pompy jest też przy współpracy z termostatem pokojowym, ale zaburzy Ci to prawidłowy proces spalania na palniku i stracisz na stabilności temp. kotła, będzie oscylował, jak popiół Cie wówczas zadowoli, to możesz tak działać... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.01.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Skorpion przy wyższej nastawie CWU od C.O. moduluje mocą standardowej pompy, tj. jej wydajnością podobnie do tego jak robią to sterowniki w układach solarnych.... Jak zamontujesz energooszczędną pompę, to w menu pomp musisz przeskoczyć na pracę skokową, bo inaczej możesz uszkodzić albo sterownik albo pompę. Cykliczna praca pompy jest też przy współpracy z termostatem pokojowym, ale zaburzy Ci to prawidłowy proces spalania na palniku i stracisz na stabilności temp. kotła, będzie oscylował, jak popiół Cie wówczas zadowoli, to możesz tak działać... Ja chcę zamontować te pompe energooszczędna po stronie zamknietej w zestawie podlogowki. Wiec nie bedzie ona podpieta do sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.01.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ja chcę zamontować te pompe energooszczędna po stronie zamknietej w zestawie podlogowki. Wiec nie bedzie ona podpieta do sterownika U mnie wszystkie pompy elektroniczne chodzą cyklicznie, nie ma tam elementów które by były narażone na uszkodzenie przez częste włączanie i jak na radzie chodzą ponad rok i jest wszystko OK. Czytałem że z pierwszymi modelami były problemy z startem pomp elektronicznych i dokładało się jakieś kondensatory, później już w sterownikach ten problem poprawiono i nie ma problemu z wystartowaniem pompy elektronicznej. Wiem że stabilniejszą pracę pieca uzyskałbym jakby chodziła 24h i regulować temperaturą ciepłej wody, ale u mnie priorytetem była temperatura w domu, a nie stabilna praca pieca, a włączanie pomp cykliczne powoduje że podłogówka się nie wychłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 13.01.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie.Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.01.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Pdw88 nie piszesz jaki metraż. Kolejna sprawa to nowy dom,dużo wilgoci technicznej! Ja ostatnio mam spalanie z kategorii niskich. Przedwczoraj,wczoraj po 12,3kg a dziś spalanie poszło ostro w gorę i spaliłem 12,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 13.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ogrzewam jakieś 160m2. Druga rzecz wartości ilości spalanego węgla wyświetlane przez sterownik są dużo niższe aniżeli węgla ubywa fizycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Zapraszam,ocenisz sam Powiedzmy że domek mam dobrze ocieplony...lub bardzo dobrze. Dom mam 240po podłogach..160 użytkowej..Fundament docieplony?ostatnia płyta? a spalanie..jak dużo wietrzysz to ciepełko ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 13.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Fundament docieplony, strych wełna 25cm. Z wietrzeniem nie szaleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.01.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Dużo można urwać na spalaniu ustawieniem poprawnie instalacji CO. To tak samo ważne jak ustawienie sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie. Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. Jak dwa lata temu wprowadzalem sie do siebie to tez spalalem 1 tone miesiecznie teraz juz jest nie cale pol tony. Swiezy dom - norma. Fakt faktem na forum i w kotlowni spedzilem chyba pol sezonu a bylem takim samym laikiem jak Ty i caly czas sie ucze;). Napisz jak ustawienia masz teraz i jaki opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts