poltowski2000 13.01.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie. Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. zapraszam na wątek o galmetach , poczytaj strona powinna być pomocna. ps. mokre mury = duże spalanie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232267-Galmet-eko-gt-12-KW-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-jak-u%C5%BCytkowa%C4%87&highlight=galmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.01.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 PPrzedwczoraj,wczoraj po 12,3kg a dziś spalanie poszło ostro w gorę i spaliłem 12,5kg U mnie dziś 9,2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 13.01.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ja tez posiadam taki kocioł i zużycie przy aktualnych temperaturach oscyluje w granicach 14kg/doba. (dom 150 m2 z czego 60 m2 to poddasze, ocieplenie 15cm styropianu i 25-30 cm wełny na poddaszu, okna 2 szyby). Proponuję obniżyć czas podawania do 5s a przerwę podawania ustawić w zakresie 20-40s. Obniż siłę nadmuchu do 10-25%. Przerwę podawania i siłę nadmuchu trzeba dobrać w zależności od rodzaju węgla, tak aby piec w miarę szybko dochodził do zadanej temperatury a opał rozpoczynał spalanie na samym początku rynny i spalał się w całości przed jej końcem. Ja mam ustawiony podajnik w podtrzymaniu na 20 min przerwy i 20 s podawania. Wentylator w podtrzymaniu załączany jest co 10min na 10s. W razie pytań chętnie pomogę. Póki co przestawiłem piec na następójące parametry: czas podawania: 5s czas przerwy: 40 sek siła nadmuchu: 40% w podtrzymaniu: czas podawania: 20sek czas przerwy: 30 min czas przedmuchu: 5 sek przerwa przedmuchu: 10 min temp kotła: 68 st zawór 4 drog 3/10 Temperaturę ustawiłem najpierw na 65 st potem podniosłem trochę tj. do 68 st. kolego daniel5 jaką temperaturę kotła masz ustawioną? Grzałem niecałe 2 dni bo temperatury dodatnie a drewna mam strasznie dużo i mimo że palenie drewnem to powrót do przeszłości to szkoda by mi zgniło. Cieszę się że trafiłem na osobę która ma identyczny piec mam przynajmniej jakieś odniesienie. Chciałbym jeszcze zapytać czy paliłeś jeszcze czymś innym poza ekogroszkiem (np mieszanką miału, pelletem)? Czy ma sens paleniem czymś innym poza EKGr? Ja na razie za paliwa alternatywe paliwa się nie zabieram póki nie osiągnę zadowalających rezultatów na EKogroszku. Pozdrawiam i dziękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 13.01.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Dzięki. jeśli możesz to napisz jeszcze czy odbierałeś u nich osobiści czy wysyłka była od nich. Jeśli tak to ile płaciłeś za transport? Nie odbierałem osobiście zamówiłem telefonicznie przywieźli mi 2 palety na miejsce. Za transport było ok 90 zł węgiel 800 zł/tona. Na palecie 40 worków tj 800 kg. Nie mam samochodu którym bym mógł przewieźć większą ilość a ode mnie do Krzeszowic to ok 30 km Zresztą dla mnie ekogroszek to ekogroszek zwłaszcza że jest zapakowany w foliowe worki a jakby był luzem to pewnie bym różnicy nie zauważył. W każdym razie spala się raczej na spiek aniżeli pył. Zapełnia popielnik po 3-4 dniach pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 14.01.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Temperaturę ustawiłem najpierw na 65 st potem podniosłem trochę tj. do 68 st. kolego daniel5 jaką temperaturę kotła masz ustawioną? 68 st na piecu to dużo - zjedź z temp do 55 st też będzie dobrze a i spalanie spadnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 14.01.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 68 st na piecu to dużo - zjedź z temp do 55 st też będzie dobrze a i spalanie spadnie . nie za mało to 55 st? Na piecu mam napisane że producent nie zaleca temp poniżej bodajrze właśnie 65 na zasilaniu i 55 na powrocie czyli pewnie 60 st średnio. W sumie u mojego ojca prosty piec który kiedyś jakiś spec wyspawał przeżył wszelkie traktowanie min drewno, koks, nieraz wodę zagotował w sumie przeżył 13 lat. Nie wiem jaki jest faktyczny wpływ temperatury na trwałość pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 14.01.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Ja na razie za paliwa alternatywe paliwa się nie zabieram póki nie osiągnę zadowalających rezultatów na EKogroszku. Pozdrawiam i dziękuję za rady Teraz za ciepło się zrobiło na optymalizowanie ustawień na ekogroszku. Zmniejsz podawanie na podtrzymaniu i możesz spokojnie dorzucać drewno na ruszt awaryjny. Tylko daj mu troszkę powietrza dolnymi drzwiczkami. Kociołek częściej będzie się odstawiał i salanie eko sporo się zmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 nie za mało to 55 st? ..... Nie wiem jaki jest faktyczny wpływ temperatury na trwałość pieca. temperatura nie jest jedynym składnikiem mającym wpływ na żywotność kotła. jest istotna ale nie na tyle aby jedynie od niej uzależniać warunki gwarancyjne dla mnie to zwykła zakryjdupa producentów, która pomaga im odwalać reklamacje klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 nie za mało to 55 st? Na piecu mam napisane że producent nie zaleca temp poniżej bodajże właśnie 65 na zasilaniu i 55 na powrocie czyli pewnie 60 st średnio. W sumie u mojego ojca prosty piec który kiedyś jakiś spec wspawał przeżył wszelkie traktowanie min drewno, koks, nieraz wodę zagotował w sumie przeżył 13 lat. Nie wiem jaki jest faktyczny wpływ temperatury na trwałość pieca. Jak się wymiennik nie poci to może być 55 st .A niektóre stery zapamiętują jaka była temperatura na kotle i można cofnąć się w czasie ,sprawdzić ,stracić gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 masz rację animusszapamiętująmożna stracić gwarancję nawet utrzymując odpowiednią temperaturę - czytałem o takich przypadkach - chcesz psa uderzyć kij zawsze znajdzieszchcesz orżnąć klienta sposób zawsze znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 14.01.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 W moim (Compit R510) np. nie da się zejść poniżej 57st. Ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.01.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ja mam dzisiaj (+10 za oknem) 43 na piecu. Nic mi się nie poci (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.01.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 U mnie dziś 9,2 kg Ja będę reklamował u Boleckiego ster. Oddaje go!! Powód? tak mam poważny....Dobra żartuje ,mało ,bez sadzy...wypas Dziś spalił mi 10.9kg jareta. Wczoraj 12.1kg...Tak nie może być ,Kaszpira nie dogonię z spalaniem. Mam nadzieje że powiało chłodem w jego stronę i spalanie mu skoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.01.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wuwok, Ty już zaczynasz jak pompiarze, jeszcze trochę to SPP zacznie Ci wungiel produkować jak pompiarzom pompki prąd. Zamiast go zużywać to zaczną produkować Masz nowy i ciepły dom który się wygrzał. Następny przeczyta i też pomyśli że jak wuwok spala na 200m2 10kg to ja muszę na 150 spalić 7kg, tylko że później może być wielkie rozczarowanie bo spala 50kg. Tak wuwok ostatnio dzwonił gościu z takim pytaniem, dlaczego jego Ogniwo 25kW spala przy takich temperaturach po 50kg a jak mrozik trochę przyciśnie choć porządnego mrozu jeszcze chyba nie było to spalanie do 100-ki dochodzi. Tak, to możliwe. Zapytaj nawet djhg jak nie pomyliłem nicka ile spalał zeszłej zimy jak zaczynał grzać RBRem swój dom a ile spala teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.01.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Tematem jest zużycie ekogroszu ?? skoro tak, podałem spalanie:) Tak ,uważam że z spalaniem węgla SPP lepiej sobie radzi niż Ecoal.O wiele lepiej. Skoro Ogniwo spala 50kg to rbr by palił z 10kg?A odnośnie spalania ,na 380m2 po podłogach spalanie ojca maksymalne było około 45-48 kg [wesoła]w tym roku. Pamiętać proszę ze dom nie ocieplony,w połówce okna stare.. Coś ciebie to SPP drażni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.01.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Za wczorajszą dobę spalanie mam 17,6 kg ekogroszku -może tylko coś w domu za ciepło bo za dużo przebija ale jak sie grzeje to ma być ciepło i tyle. Co do sterowników i ich wpływu na spalanie to mam takie odczucie, że u mnie te które testowałem i miałem to co do zasady spalały podobnie i tu żadnych istotnych różnic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.01.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Możesz na testy zamówić Spp i wtedy wypowiedz się. Inaczej spala węgiel..oczywiście cudów nie ma ale naprawdę uważam że można spalić niezbędną ilość węgla.zresztą SUSPENSER testował ten sterownik...pochlebnie o nim się wypowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 16.01.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 240 m2 po podłogach - średnie spalanie oscyluje w granicach 17 kg ale jak zrobiło się raz chłodno to i szarpnęło mi do 20 kg . Palę od dwóch miesięcy na SPP - ciągle się go uczę - ale przyznam że jest lepszy niż poprzedni RT09PID . Piec to Tilgner EKR25KW z palnikiem brucera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 16.01.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W takim razie to ja mam popsuty kocioł i sterownik. U mnie spala wszystko co do zasobnika wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom5021 17.01.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 https://device.esterownik.pl/device/6838/ Witam zerknelibyscie na moj sterownik pale 1 rok i nie wiem czy wszystko jest ok... duze spaliny mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts